Συνέντευξη στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84»

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα σε συνέντευξη στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα», της δημοσιογράφου κ. Νόνη Καραγιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης – Δανειστών:

«Αν με ρωτούσατε πριν από τέσσερις μήνες αν θα φθάναμε στα σημερινά -θα μου επιτρέψετε να πω- χάλια, θα σας έλεγα ότι δεν τολμώ να το πιστέψω, όμως είμαστε εδώ σήμερα.

Πάντα κανείς οφείλει να ελπίζει στη λογική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Κυβέρνηση σ’ αυτή τη χώρα που θα επιτρέψει την έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ».

Όσον αφορά στα σενάρια που διακινούνται περί παράτασης ή τελικής συμφωνίας:

«Η Οικονομία είναι κατά πολύ θέμα ψυχολογίας. Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή πάρα πολλά χρήματα από ξένες επενδύσεις.

Είχαμε υπολογίσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης ότι χρειάζονταν 100 δισεκατομμύρια περίπου, τα οποία δεν υπάρχουν στο κράτος και θα πρέπει να έρθουν από ιδιώτες. Για να έρθουν θα πρέπει να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να πτωχεύσει η χώρα και να βγει από το ευρώ.

Οτιδήποτε λοιπόν θα περιλαμβάνει τη λέξη «ενδιάμεσο» από μόνο του προεκτείνει την αβεβαιότητα και κατά συνέπεια δεν επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να θεωρήσουν ότι δραστηριοποιούνται σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Επομένως, αν με ρωτάτε τι θα ευχόμουν, θα έλεγα μια οριστική λύση του προβλήματος με μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει σε ξένες επενδύσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημά μας.

Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η ανεργία και φυσικά, η ανάπτυξη της Οικονομίας μας. Οικονομία που έχει επανέλθει σε ύφεση 0,2% εκεί που υπολογίζαμε ανάπτυξη πάνω από 3%, δεν επιτρέπει ούτε απορρόφηση της ανεργίας, ούτε βελτίωση των Οικονομικών, τόσο των πολιτών, όσο και του Δημοσίου».

Σχετικά με την προοπτική επιβολής νέων φορολογικών μέτρων ως συνέπεια της πεντάμηνης κωλυσιεργίας:

«Ερχόμαστε σε ένα δεύτερο ζήτημα. Αφορά στην αντίληψη που διέπει την παρούσα Κυβέρνηση, όπως εν μέρει και προηγούμενες για να είμαστε δίκαιοι. Ωστόσο, με την παρούσα Κυβέρνηση αυτό το πράγμα παραγίνεται.

Ριζικά η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποφασίσει πια, ποιο μοντέλο ανάπτυξης της Οικονομίας επιζητά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας το έχει πει και δεν μας εκπλήσσει σε τίποτα. Πιστεύει μόνο στο κράτος ενώ οι ιδιώτες θα μπουν στη γωνία και θα φορολογούνται. Χωρίς τον ιδιωτικό τομέα όμως, δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί μια Οικονομία. Όσον αφορά στη φορολογία μπορούμε να κάνουμε αλλαγές μόνοι μας, αλλά τις συνέπειες πιθανής εξόδου από το ευρώ δεν θα μπορούμε να τις διαχειριστούμε μόνοι μας. Γι’ αυτό πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Διαφωνώ πλήρως με τα φορολογικά μέτρα που σκέφτεται να επιβάλλει η Κυβέρνηση. Θεωρώ ότι το Δημόσιο έχει τεράστιο περιθώριο εξοικονομήσεων. Κι όταν μιλώ για Δημόσιο δεν εννοώ τους δημοσίους υπαλλήλους και τη σταδιακή εξαθλίωσή τους, αλλά για το Δημόσιο όπως λειτουργεί, το πως διεκπεραιώνει ό,τι αναλαμβάνει, το κόστος με το οποίο εκτελεί οτιδήποτε. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε καθεστώς πλήρους αναδιάρθρωσης ενός παλιού κρατικού μηχανισμού. (…)

Ας μείνουμε στο ευρώ και θα δούμε τα υπόλοιπα μετά».

Αν θεωρεί πιθανό να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις:

«Θεωρώ κατ’ αρχήν αυτονόητο ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή κι αυτό είναι το κύριο ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία.

Έχω πει ξεκάθαρα και δεν είναι κατ’ ανάγκην η θέση του κόμματός μου, αν ο κ. Τσίπρας έχει τη διάθεση να μας βγάλει από το ευρώ, δεν μπορεί να το κάνει. Χίλιες φορές να πάει σε εκλογές και να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι παίζεται σε αυτές τις εκλογές.

Αν ο κ. Τσίπρας καταλήξει σε μια συμφωνία -δεν περιμένω να είναι μια καλή συμφωνία, λυπάμαι αλλά αυτή η ελπίδα έχει ξεφύγει από την πραγματικότητα εδώ και καιρό- τότε θα έχουμε μια κακή συμφωνία, πολύ χειρότερη απ’ αυτή που θα είχαμε καταφέρει εμείς. Επί της αρχής λοιπόν, τη συμφωνία αυτή, τα κόμματα οφείλουν να τη στηρίξουν. Επί των διατάξεων οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε ανάλογα με την ιδεολογία μας.

Δεν πιστεύω στην επ’ άπειρον επιβολή φόρων στον ιδιωτικό τομέα. Εφ’ όσον δεν το πιστεύω, οφείλω να το πω».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκλογών:

«Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάμε σε εκλογές, διότι αν χρειαστεί, σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας απέτυχε και κατά συνέπεια έρχεται στην ελληνική κοινωνία για να ζητήσει νέα εντολή.

Ελπίζω να μη χρειαστεί. Το όριο αυτής της ελπίδας θα είναι η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ. Αν ο κ. Τσίπρας έχει σκοπό να μας βγάλει από το ευρώ, χίλιες φορές καλύτερα να πάμε σε εκλογές. (…)

Δεν θέλω τις εκλογές, αλλά δεν τις φοβάμαι με την έννοια ότι η ελληνική κοινωνία αποφάσισε επί τη βάσει προγραμματικών τοποθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες ακόμα και ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει πλέον ότι είναι αντίθετες του πραγματικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε στην ελληνική κοινωνία αυτό που μπορούσε να κάνει ως κυβέρνηση, αλλά εξέφρασε αυτό που θα ήθελε να ακούσει η ελληνική κοινωνία. Αν με βάση την επιθυμία αποφάσισε η κοινωνία, δεν θα είναι κακό να αποφασίσει και επί της πραγματικότητας, όχι όμως χωρίς βάσιμο λόγο».

Σχολιάζοντας την πιθανότητα συγκρότησης «ευρωπαϊκού μετώπου» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι»:

«Υπάρχει ένας αντίπαλος σε μια τέτοια θεώρηση κι αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος δεν παρέχει το bonusτων 50 εδρών που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στο συνασπισμό, αλλά στο πρώτο κόμμα.

Αυτός ο συνασπισμός, τον οποίο περιγράφετε, μπορεί να έρθει πρώτος μεν, διότι δεν πιστεύω ότι θα παραφρονήσουν οι Έλληνες, αλλά θα υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τις 50 έδρες κι ας μην είναι πρώτη δύναμη.

Πέραν αυτού, αν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να μας βγάλει από το ευρώ, πρέπει να υπάρχει μια συμπαράταξη των λογικών δυνάμεων του τόπου και της Δημοκρατίας. Δεν το θεωρώ απολύτως απαραίτητο, αλλά και απολύτως επιβεβλημένο.

Η σωτηρία της Πατρίδος είναι ο υπέρτατος νόμος».

Μετάβαση στο περιεχόμενο