Συνέντευξη στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» του τηλεοπτικού σταθμού «Attica TV»

Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λαιμός, στον τηλεοπτικό σταθμό «Attica TV», ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας:

• Ο Πρωθυπουργός μου θύμισε μια άλλη εποχή, διότι αυτή είναι μια ακατάσχετη παροχολογία, φαντάζομαι υπό το κράτος της ήττας και με μηδενική αξιοπιστία. Εμείς έχουμε μια πολύ συγκροτημένη και συγκεκριμένη ατζέντα που έχει κορωνίδα τις φοροαπαλλαγές. Πιστεύουμε ότι έτσι θα δημιουργηθούν τα απαραίτητα κεφάλαια που χρειάζεται να επενδυθούν στην οικονομία.

• Με το να επενδύονται λιγότερα χρήματα από αυτά που αποσβένονται, η χώρα “δεν πάει πουθενά”. Εμείς είμαστε ένα λαϊκό κόμμα παρά την μεγάλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μας παρουσιάσει ως κόμμα των “Εlite”. Από το 2014 εμείς δοκιμάσαμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ το αντέγραψε και τώρα δεν παραδέχεται καν ότι ξεκίνησε από εμάς.

Για την φορολογία:

• Όσον αφορά το ζήτημα των φορολογικών απαλλαγών, πρόκειται για απόλυτη αντιγραφή. Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι οι φοροαπαλλαγές είναι δώρο στην ολιγαρχία του πλούτου. Πρώτη φορά, έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο παραδέχεται ότι η Ελληνική οικονομία για να “πάει μπροστά” πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί

συντελεστές. H κυβέρνηση παραδέχεται ότι η λογική «πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές» είναι μια στέρεα και βάσιμη λογική, έστω και έτσι. Ξέρετε η μεγαλύτερη κολακεία είναι η μίμηση.

Για τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς:

• Αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η χώρα έχει δεσμευτεί στο μη εφικτό στην πραγματικότητα 3,5 % και 2% μέχρι πέραν του πέρατος της ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων.

• Το ζήτημα του Yπερταμείου για εμάς υπήρξε πολύ αμφισβητούμενη διαδικασία. Το πέρασμα όλης της περιουσίας του ελληνικού κράτους κάτω από την ομπρέλα του Yπερταμείου, κάτι το οποίο ουδείς διανοήθηκε να μας ζητήσει τα προηγούμενα χρόνια και η δέσμευση της ακίνητης περιουσίας για 100 χρόνια είναι κάτι απίστευτο. Αν όμως καταφέρουμε και μειώσουμε και συμφωνήσουμε σε 2 % έναντι του 3,5 % τον πρώτο χρόνο στα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο και την δυνατότητα να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης του 3 %.

Για την επένδυση στο Ελληνικό:

• Υπήρξα χρόνια βουλευτής επαρχίας και αντιλαμβάνομαι τον βουλευτή όχι μόνο ως κάποιον που μιλάει στο κοινοβούλιο ή θέτει ευρύτερα θέματα, αλλά και ως κάποιον που έχει υπευθυνότητα για τα πράγματα του τόπου του. Σε αυτήν την πολύ μεγάλη περιφέρεια, ( Β΄ Αθηνών – Νότιος Τομέας) το Ελληνικό είναι ένα πολύ εμβληματικό έργο. Είναι πάνω στη θάλασσα, μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Ανατολική Μεσόγειο. Aλλά είναι τέσσερα χρόνια εκεί ανεκμετάλλευτη η επένδυση και το κτίριο καταρρέει.

• Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το βοηθήσουμε , είναι ώριμο. Εμείς θα είμαστε πάνω από το έργο και θα μπορέσουμε πιστεύω να ξεμπλοκάρουμε όποιους “κόμπους” απομένουν. Είναι απολύτως απαραίτητο για την οικονομία και την ψυχολογία των επενδυτών να φανεί ότι το “έργο προχωράει”.

Για το Δημόσιο:

• Χρειάζεται μια διαφορετική αντίληψη, αλλά δεν μπορεί να προέλθει από ένα κόμμα που έχει την άποψη ότι διορίζοντας δημοσίους υπαλλήλους αυξάνεις τον εθνικό πλούτο. Ο κ. Τσίπρας επί τέσσερα χρόνια δεν κατόρθωσε παρά να χειροτερεύσει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Στο Δημόσιο τώρα τάζει και υπόσχεται, θεωρώντας πως οι θέσεις εργασίας μπορούν να είναι μόνο στο Δημόσιο. Εμείς θα αυξήσουμε την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και με τον εθνικό πλούτο που θα δημιουργηθεί θα δημιουργήσουμε υγιέστερο και πιο φιλικό στον πολίτη Δημόσιο.

• Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, το έχει πει ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέμε απλώς ότι κάθε πέντε αποχωρήσεις θα υπάρξει μια πρόσληψη στον δημόσιο τομέα. Έχουν αυξηθεί οι μετακλητοί στα γραφεία των υπουργών άνω του 40% , τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών του Δημοσίου σε άτομα άνω του 50%. Όπου βρίσκανε τρύπα έβαζαν άνθρωπο δικό τους.

Για την ανάπτυξη:

• Χάσαμε το 50 % του ΑΕΠ μας, αυτό το οποίο η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει είναι να εκμεταλλευτεί τις πρώτες 100 μέρες. Μέσα στον πρώτο χρόνο να υπάρχουν απτά παραδείγματα, τα οποία μετά να μπορούν να επεκταθούν ευρύτερα και να βελτιώσουν την ποιότητα και το επίπεδο ζωής του πολίτη.

Για την Ασφάλεια:

• Μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο Έλληνας πολίτης αρκεί να συγκρίνει τις εμπειρίες που είχε το διάστημα 2012-2014 με την τωρινή κατάσταση. Δεν λέω ότι τότε ήταν όλα τέλεια, πάντως σε σχέση με τώρα ήταν η μέρα και η νύχτα. Η Αστυνομία τώρα με τον τρόπο που είναι οργανωμένη είναι της δεκαετίας του 60-70.

• Χρειάζονται “σφίξιμο τα λουριά”, εμπιστοσύνη και ανάδειξη του σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας και σε βάθος χρόνου μια νέα συνολική μεταρρύθμιση για να μετατρέψει αυτή την Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας σε Αστυνομία του 21ου αιώνα.

Για τα “κόκκινα” δάνεια:

• Πέρασα έναν νόμο το 2014 που η παρούσα κυβέρνηση τον απαξίωσε τελείως υποσχόμενη «σεισάχθεια», με αποτέλεσμα επί δύο χρόνια τα “κόκκινα” δάνεια να αυξάνονται συνεχώς και να φτάσουν στο αστρονομικό ποσό του 50% του συνολικού δανεισμού. Η κυβέρνηση τώρα “έχει περάσει” μια ρύθμιση που δεν είναι επαρκής. Καταρχήν

αφήνει απ’ έξω τις επιχειρήσεις. Η άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Για την αυτοδυναμία και τις συνεργασίες:

• Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στοχεύσει απολύτως στην αυτοδυναμία, να μην μπει στην λογική εναλλακτικών σεναρίων. Αν η κοινωνία μας δώσει αυτή την καθαρή εντολή, τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που πρέπει να αναζητήσεις και συναινέσεις και συνεργασίες. Δεν θα είμαστε μια κυβέρνηση αλαζόνων. Έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν, στο DNA μας έχουμε τεράστια εμπειρία αλλά έχουμε και την εμπειρία των σφαλμάτων μας.

• Την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – και μην κοιτάτε τώρα στο τέλος – το τι ανεχτήκαμε, τι ύβρεις ακούσαμε για πολύ καιρό μέσα στη Βουλή, δεν είναι συνηθισμένο. Αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα άντεξε.

Για τις “γραμμές” της Νέας Δημοκρατίας:

• Δεν υπήρχαν δύο τάσεις, υπήρχαν δύο τρόποι διατύπωσης των ίδιων ιδεών.

• Ο φόβος μας είναι και παραμένει μήπως στις κραυγές χαθεί το επιχείρημα. Ο Πρωθυπουργός είναι ικανός σε αυτά, ως διαχειριστής της εξουσίας δεν είναι ικανός, αλλά ως δημιουργός προβλημάτων στο επίπεδο της αντιπαράθεσης είναι εξαιρετικός. Προσπάθησε να οξύνει, χθες δεν επιτέθηκε στον Μητσοτάκη προσωπικά, όμως στην Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε, δαιμονοποίησε την παράταξη μας. Εμείς δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα, πρέπει ήρεμα να πείσουμε τους συμπολίτες μας.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

• Η κυβέρνηση δημιούργησε τεράστια προβλήματα παντού. Αυτή η κυβέρνηση δε ζήτησε καθόλου εθνική συνεργασία σε ένα εθνικό θέμα. Θεώρησε ότι τα ξέρει όλα, κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Δέσμευσε την χώρα σε ένα εθνικό θέμα χωρίς να έχει την παραμικρή βοήθεια ή την παραμικρή αίσθηση άποψης της αντιπολίτευσης, της πιο υπεύθυνης και σοβαρής αντιπολίτευσης που μπορούσε να βρει ποτέ. Με αποτέλεσμα να κάνει παραχωρήσεις μέσα στο κείμενο της Συμφωνίας, που δεν ήταν απαραίτητες να γίνουν.

Για τη Δικαιοσύνη:

• Είναι η μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης. Αυτές οι αστειότητες που κάνουν, μια κυβέρνηση η οποία φεύγει να επιλέγει την επόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης και να φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι είναι αυτό που επιτρέπει στην Εκτελεστική εξουσία να εισβάλει στην Δικαστική; Είναι η λαϊκή κυριαρχία, η οποία είναι ανώτατη από όλες τις εξουσίες. Αυτή η κυβέρνηση δεν την έχει αυτή την εξουσία, διότι αποδοκιμάστηκε.

• Είναι κυβέρνηση που αποδοκιμάστηκε στις κάλπες, δεν είναι κυβέρνηση που ανακάλυψε το ζήτημα εθνικής σημασίας και πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απλώς όταν το σκέφτηκε μετά, είπε “ας κρατήσω μερικά Υπουργεία, κάτι θα μπορέσω να επηρεάσω”. Αλλά αυτό δεν είναι συνταγματικό επιχείρημα είναι παλαιοκομματική και μικροκομματική πολιτική. Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο και το όπλο του αδύναμου, δεν είναι το εργαλείο του ισχυρού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο