Συνέντευξη στην εκπομπή «Επτά» του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΡΤ1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή «Επτά» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Βάλια Πετούρη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1», ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

Παρά τα πλήγματα στη Συρία με πυραύλους νομίζω ότι οι διεθνείς “παίκτες” στην περιοχή της Συρίας είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Όπως ελέχθη από τη γαλλική πλευρά και πιθανότητα είναι η αλήθεια, οι Ρώσοι είχαν ήδη ενημερωθεί και επίσης δεν υπήρξε στόχευση περιοχών που υπάρχουν ανεπτυγμένες ρωσικές δυνάμεις ή βάσεις. Κατά συνέπεια και οι δύο “παίκτες” προσέχουν πάρα πολύ να μην εμπλακούν οι ίδιοι και ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει δια αντιπροσώπου. Από την άλλη πλευρά το χτύπημα ήταν αναμενόμενο γιατί οι ΗΠΑ είχαν υποστεί τεράστια μείωση του κύρους τους όταν το 2013 ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε πει ότι η χρήση χημικών όπλων είναι κόκκινη γραμμή για την Αμερική και δεν προέβη σε οποιαδήποτε αντίδραση όταν αυτό έγινε. Δεν μπορούσε αυτό να ξαναγίνει και μάλιστα εάν σκεφτεί κάποιος και τον χαρακτήρα του Προέδρου Τραμπ.

Και η Ρωσία νομίζω από την πλευρά της θα το εκτιμήσει αυτό που έγινε και θα ενεργήσει όπως φαίνεται να ενεργεί, δε θα κάνει κάτι παραπάνω από αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιο χάος στις διεθνείς σχέσεις δεν θυμάμαι να έχουμε δει τα τελευταία χρόνια ακόμα και σε εποχές συγκρούσεων στην περιοχή. Υπήρχαν σαφείς διαχωρισμοί που επέτρεπαν κανείς να κάνει υπολογισμούς για το τι θα συμβεί και υπήρχαν και σαφείς όροι.

Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιο προσεκτικοί από τον Πρόεδρο Τραμπ και χαίρομαι που ο Πρόεδρος Μακρόν έχει αναπτύξει μια σχέση τέτοια που να του επιτρέπει να έχει μια κατευθείαν επικοινωνία με τον Πρόεδρο Τραμπ. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει μια εκλογίκευση ορισμένων αντιδράσεων, υπό όρους πάντα. Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος Πρόεδρος είναι πολύ ψυχρός “παίκτης”, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλο λάθος. Ήδη έχει πετύχει οφέλη με την παρουσία του στην περιοχή.

Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι σε αυτό το χάος μπορούμε θεωρητικά να δούμε παράγοντες που να μας επιτρέψουν να κοιμόμαστε ήσυχοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μια πρωτοφανής κατάσταση.

Η Γερμανία είναι μια χώρα που είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο για την διεξαγωγή του αλλά και με τον τρόπο που αυτός διεξήχθη με εκατομμύρια θύματα, για τα οποία φρικιά κάθε πολιτισμένος άνθρωπος.

Πιστεύω ότι η παρούσα και η μελλοντική γενιά Γερμανών πολιτικών έχει αφομοιώσει αυτά τα οποία έπρεπε από τις ακρότητες που αυτή η χώρα επιτέλεσε. Και κατά συνέπεια φέρεται με έναν τρόπο που μπορεί μεν σε ορισμένες περιπτώσεις όπως εδώ, να λέμε γιατί δεν βοήθησε η Γερμανία, αλλά από την άλλη πλευρά για τη συνολική ισορροπία του πλανήτη και της Ευρώπης νομίζω ότι η αυτοσυγκράτησή της είναι κάτι το απολύτως χρήσιμο.

Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα η οποία τον τελευταίο καιρό έχει επιδείξει στοιχεία απαράδεκτων συμπεριφορών απέναντί μας με κορυφαίο την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Κατά συνέπεια, όταν βλέπουμε την Τουρκία να συντάσσεται με τις Δυτικές δυνάμεις και να ακολουθεί μια τακτική ¨λογικών” αντιδράσεων, που αναμένει κανείς από μια χώρα του ΝΑΤΟ, δεδομένης και της δικής μας θέσης αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί σαν κάτι θετικό.

Για τον Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο οφείλουμε όλοι να εκφράσουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας και στην οικογένειά του και στην Πολεμική Αεροπορία. Ο άνθρωπος αυτός έπεσε στο καθήκον και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πατρίδα και ήταν πάρα πολύ ορθή η αντίδραση της Βουλής να υιοθετήσει τα παιδιά του, το ελάχιστο. Έχει γίνει κατά καιρούς, ορθώς έγινε και τώρα.

Πάνω από το Αιγαίο είναι εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για να επιχειρήσει κανείς, με συνεχείς αναχαιτίσεις και απέναντι σε έναν επίμονο αντίπαλο, προσπαθώντας να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της χώρας μας στον εναέριο χώρο της. Νομίζω ότι οι αεροπόροι μας κάνουν το καθήκον τους με τον καλύτερο τρόπο και έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και βεβαίως είναι ιδιαίτερα θλιβερό ότι θρηνούμε θύματα.

Είμαι βέβαιος ότι οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους όπως πρέπει. Πρέπει όμως και η πατρίδα να εκτελεί τις υποχρεώσεις της απέναντί τους.

Απολύτως έχει σημασία η σπουδή του κ. Γιλντιρίμ να συλλυπηθεί τον κ. Τσίπρα για το θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου καθώς διέλυσε τις όποιες φήμες είχαν ξεκινήσει να κυκλοφορούν και αυτό έγινε προφανώς κατ’ εντολή του Προέδρου Ερντογάν καθώς ο Γιλντιρίμ δεν είναι μια αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα. Αυτή η κίνηση επέτρεψε και μια ευρύτερη αποκλιμάκωση γιατί κακά τα ψέματα τον τελευταίο καιρό είχε ανέβει αρκετά η ένταση.

Η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει απόλυτο δικαίωμα της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να θέσει υπό αίρεση την πλήρη κυπριακή ανεξαρτησία. Από εκεί και πέρα δεν θα πάει σε περαιτέρω φάση, είναι πολύ φανερό ότι θα μαζευτεί καθώς έχει πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα ο Ερντογάν.

Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι η βάση της Σούδας είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας και η κάθε κυβέρνηση πρέπει να το χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο γενικά, όχι μόνο απέναντι στην Τουρκία. Δεν μας εκθέτει η βάση αυτή σε κίνδυνο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο χώρος της Κρήτης είναι απολύτως ασφαλής.

Η στάση της Τουρκίας στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι απολύτως απαράδεκτη. Δεν αντέχει σε καμία λογική, δεν μπορεί να είναι θέμα οποιασδήποτε συζήτησης η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Και μόνο το γεγονός ότι ένστολους στρατιωτικούς συμμάχου χώρας τους κρατούν τόσο καιρό υπό περιορισμό σε φυλακές νομίζω από μόνο του είναι απαράδεκτο, δεν χρειάζεται κανείς να επεκταθεί σε τίποτε άλλο.

Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα επικαλεστεί ότι ο κ. Τσίπρας του υποσχέθηκε να του δώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, όπως δεν όφειλε να το κάνει, αλλά ο κ. Τσίπρας ακόμη και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κάλεσε στη Βουλή να το διαψεύσει δεν το έκανε. Εγώ και όλοι στη Νέα Δημοκρατία τον Έλληνα πρωθυπουργό θέλουμε να πιστέψουμε αλλά δεν διαψεύδει τον κ. Ερντογάν.

Δεν πιστεύω ότι οι Τούρκοι είναι τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή των δύο με τους οχτώ, αυτά τα πράγματα δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Νομίζω ότι οι Τούρκοι αυτό που θέλουν είναι να μας ταπεινώσουν.

Για το “Σκοπιανό” εμείς έχουμε από την αρχή χαρακτηρίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις ως διαπραγματεύσεις που δεν διεξάγονται με τον σωστό τρόπο. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θα θέλαμε ενημέρωση εκ των προτέρων πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής.

Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την μάθαμε από τις εφημερίδες και το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ενημέρωσε τα κόμματα όταν είχε κάτι να πει, αποτελεί σόφισμα γιατί όταν ξεκινάς μια διαπραγμάτευση για ένα εθνικό θέμα προφανώς επιθυμείς εθνική ενότητα και προφανώς είναι χρήσιμο να ακούσεις και τι λέει η αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση Καραμανλή έφτασε το θέμα σε ένα επίπεδο πάνω από δέκα χρόνια πριν. Δεν μπορείς και δεν πρέπει να ξεκινάς τη διαπραγμάτευση επιτρέποντας στην άλλη πλευρά να θεωρεί δεδομένο ό,τι τυχόν παραχωρήθηκε σε μια διαπραγμάτευση προ δεκαετίας, η οποία δεν κατέληξε. Η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να ξεκινήσει από μηδενικό επίπεδο.

Έχουμε εμείς ζητήματα αλυτρωτισμού προς τα Σκόπια; Από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου η μόνη χώρα που έχει συμφέρον από την ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων είναι η Ελλάδα και το ενισχύουμε αυτό το κρατίδιο οικονομικά, παρά τις διαφωνίες μας. Εμείς θα κάνουμε δήλωση περί μη αλυτρωτισμού;

Τα Σκόπια έχουν έναν πρωθυπουργό μετά τον Γκρούεφσκι ο οποίος καταλαβαίνει πολύ καθαρά ότι η χώρα του πρέπει τουλάχιστον να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, γιατί για να μπει είναι κάτι πιο σύνθετο. Επίσης καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος όχι εχθρός και καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον. Βεβαίως αυτό δημιουργεί συνθήκες έναρξης συζήτησης. Από την άλλη μεριά εμείς έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βλέπει μεν την ευκαιρία αλλά τι θέλει να κάνει; Θέλει να το παίξει «πονηρή» και λέει, να πετύχω μεν κάτι θετικό στο εθνικό θέμα αλλά να διχάσω και την αντιπολίτευση με την ευκαιρία.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μια μικρή παράταξη, δεν είναι σαν την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτή τη μεγάλη παράταξη μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης κάθε θέματος και μπορεί να υπάρξει ο εσωτερικός διάλογος, δεν είναι κακό. Όλοι την πατρίδα θέλουμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο που κρίνει ο καθένας.

Η κυβέρνηση γενικά έχει αποδείξει ότι δεν επιτρέπει στις συνετές φωνές να ακουστούν. Αν θέλετε η κυβέρνηση δεν προτιμάει τις συνετές φωνές διότι καταλαβαίνει ότι οι συνετές φωνές έχουν ευρύτερη επιρροή. Προτιμάει να εξωθήσει σε όλα τα κόμματα τις ακραίες φωνές σκεπτόμενη ότι έτσι αυτά τα κόμματα αυτοπεριορίζονται.

Εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει κερδισμένη ή χαμένη σε αυτή τη συγκυρία στην περιοχή, θα σας απαντήσω ότι εξαρτάται από εμάς. Θα μπορούσε η Ελλάδα εάν κάνει τις σωστές επιλογές για το μέλλον και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να γίνει η ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα στο άκρο της Ευρώπης.

Εξαρτάται όμως από εμάς, θα πρέπει κυρίως να υπάρχει μια βασική παράμετρος η οποία στην πορεία μας έχει αναδειχθεί πάντα: Η εθνική μας ενότητα. Να καταλάβουμε ότι σε αυτές τις δυσκολίες δεν χωράει ο εθνικός διχασμός. Πρέπει και η γλώσσα μας και η συμπεριφορά μας και ο τρόπος που συνεννοούμαστε να κατατείνει στο πραγματικό εθνικό συμφέρον.

Μετάβαση στο περιεχόμενο