Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» της τηλεόρασης του ΑΝΤ1

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:

Είναι μαζί μας ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επισήμως, ο κύριος Νίκος Δένδιας. Κύριε Δένδια γεια σας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Καλημέρα σας.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλημέρα και εσάς. Συγχαρητήρια και σε εσάς.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Δεν μπόρεσε να παρευρίσκεται εδώ. Περαστικά αν έχετε κάποιο μικρό πρόβλημα που δεν θα επηρεάσει καθόλου.
Να πούμε ότι μαζί μας είναι και ο πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής στη χώρα. Κάτι παραπάνω από 100.000 συγκεντρώσατε;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Η ελληνική κοινωνία κρίνει κύριε Παπαδάκη. Αποδέκτης είμαι της κυρίαρχης αντίληψης του ελληνικού λαού.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτό που πήρατε ψήφων.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Προφανώς αφορά και την παράταξη και τη συνολική μας παρουσία στα δημόσια πράγματα και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Χίλιοι παράγοντες, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι δεν είμαι ευχαριστημένος.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Αν και κατηγορηθήκατε ότι δεν πολυεμφανιζόσαστε στα κανάλια.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα, η θέση του Υπουργού Εξωτερικών είναι αυτή. Δεν μπορεί, ακριβώς επειδή υπήρξε μια, να το πω κομψά, κατανόηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής από όλο το πολιτικό σύστημα. Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να μάχεται για όλα τα θέματα, διότι στερεί έτσι από τους υπόλοιπους συνομιλητές στο δημόσιο γίγνεσθαι τη δυνατότητα να πετύχουμε κατανοήσεις στα μέγιστα και στα σοβαρά.

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Τώρα δεν μπορώ να μην σας το ρωτήσω βέβαια, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα και η ροή της συζήτησης. Αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία, εσείς θα θέλατε να παραμείνετε στο Υπουργείο Εξωτερικών;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εμένα μου πέφτει λόγος μόνο εάν ο Πρωθυπουργός μου το προτείνει. Αυτή είναι κυρίαρχη απόφαση του Πρωθυπουργού.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Να σας πω τι διαβάζω; Ότι θα σας προταθεί η θέση του Προέδρου της Βουλής.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Και σε αυτό έχω λόγο μόνο εφόσον μου προταθεί.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Θα το δεχόσασταν;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Τώρα δεν είναι κομψό ν ανακοινώσω τι θα δεχόμουν, αν θα μου το πρότειναν.

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Πρέπει να προηγηθούν οι εκλογές για αρχή.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Πρόεδρο της Βουλής πρέπει να έχουμε και τώρα.

*********
Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Τώρα σε σας κύριε Υπουργέ. Μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη και σας έδωσε την ευκαιρία λόγω των λαθών του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι να πούνε δεν ήταν επιλογή μας η Νέα Δημοκρατία αλλά ας την ψηφίσουμε βρε παιδί μου για να τιμωρήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα.
Μήπως λοιπόν αυτό σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι είσαστε κυρίαρχοι του παιχνιδιού και αυτό λειτουργήσει με ένα τρόπο περίεργο στις επόμενες εκλογές;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κύριε Παπαδάκη καταλαβαίνω απολύτως τι λέτε. Κατ΄ αρχήν να πάρουμε τη θετική εικόνα. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό. Μάλιστα, μετά από ένα διάστημα κρίσεων, αμφισβητήσεων εάν θα τα καταφέρουμε να κάνουμε κυβέρνηση και τα λοιπά, εδώ φάνηκε καθαρά ότι η κοινωνία θέλει ο Μητσοτάκης να παραμείνει Πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό είναι καθαρό. Εάν βοήθησαν πιθανά λάθη της αντιπολίτευσης, δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνω, αλλά πάντα έτσι είναι. Βεβαίως και η τακτική του αντιπάλου σου σού δίνει ευκαιρίες.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ανάμεσα στις δυο προτάσεις η ελληνική κοινωνία συντάχθηκε με την πρόταση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας, αυτό είναι καθαρό.

Τώρα για εμάς ποια είναι η πρόκληση; Να μην επιδειχθεί η παραμικρή αλαζονεία. υπάρχουν, προφανώς υπάρχουν, διάφορες αντιλήψεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, όπως ακούω και διαβάζω. Υπάρχει μια αντίληψη που λέει να φτάσουμε στις 180 έδρες και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αναθεωρήσουμε και το Σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα.

Εγώ θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη, να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό. Να έχουμε μια δεύτερη τετραετία συνέχισης της πρώτης και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε πραγματικά να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο.

Αυτή θα ήταν η δική μου συνταγή επιτυχίας. Νομίζω ότι αυτή είναι και η συνταγή επιτυχίας που θα επιλέξει και ο Πρωθυπουργός.

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Άρα λέτε ότι ο βασικός σας αντίπαλος είναι ο εαυτός σας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν θα έλεγα ότι είναι ο εαυτός μας. Δεν θα έμπαινα καν στη λογική του αντιπάλου. Θα έλεγα ότι υπάρχει πάντα η παγίδα της αλαζονείας.

Ξέρετε, είναι και φυσικό στο τέλος-τέλος. Δεν υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή που ένα κόμμα μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης αυξάνει το ποσοστό του.

Άρα λοιπόν, αυτό από μόνο του εμπεριέχει έναν κίνδυνο.

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Είστε επιρρεπής σε αυτό ως κόμμα;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω όχι. Έχουμε ένα πολύ μακρύ γενετικό υλικό το οποίος μας δίνει και την αίσθηση της ευθύνης και της σοβαρότητας που θα επιτρέψει να το διαχειριστούμε με επάρκεια και με σεμνότητα.

********

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Εντάξει. Πάμε και στον κύριο Δένδια, γιατί η αλήθεια είναι ότι εκτός των δύο πρώτων κομμάτων εν πάση περιπτώσει, υμών και του ΣΥΡΙΖΑ, ασχοληθήκαμε πολύ και με όσα συνέβησαν στα μικρότερα κόμματα.

Δηλαδή προέκυψε ένα νέο κόμμα, το κόμμα ΝΙΚΗ, το οποίο ούτε καν το είχαν πιάσει τα ραντάρ μας, που είναι κοντά στο 3%. Επίσης η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου φλερτάρει και εκείνη με το να μπει στη Βουλή στις επόμενες.

Ο Βαρουφάκης επίσης «παίζει». Όλα αυτά έχουν σημασία κύριε Δένδια και για την αυτοδυναμία που θα χρειαστεί η Νέα Δημοκρατία αν είναι πρώτο κόμμα. Που απ’ ότι φαίνεται αυτό θα συμβεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τέλος πάντων, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Έτσι δεν είναι;

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Αν είναι μικρότερο το άθροισμα των κομμάτων εκτός Βουλής, το ποσοστό αυτοδυναμίας μπορεί να ανέβει στο 38,5% προς 39%. Να μου πεις, «μα έχουμε 40%». Με μία μικρή αποσυσπείρωση κατέβηκε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, δεν έχουμε. Δεν ξεκινώ ότι έχουμε οτιδήποτε. Ο ελληνικός λαός θα ξανακληθεί κυρίαρχα να αποφασίσει.

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Νέα κάλπη λέτε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Είναι. Ακριβώς και με τίποτα δεν θεωρώ ότι έχω το 40% στην τσέπη μου και με αυτό πάω και αν πάρω και κάτι. Δεν έχουμε καμία τέτοια αντίληψη. Δεν την έχω εγώ τουλάχιστον. Είναι όλα από την αρχή, με σεβασμό, με σεμνότητα στην κρίση του ελληνικού λαού.

Είναι φανερό ότι υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το οποίο θέλει να διαμαρτυρηθεί. Ένα κομμάτι που πλήττεται από την ακρίβεια, από προβλήματα, που εμείς δεν καταφέραμε στο βαθμό που θα θέλαμε να λύσουμε. Θα προσπαθούσαμε. Προσπαθήσαμε, θα προσπαθήσουμε ακόμα παραπάνω.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Δεν σας τιμώρησε όμως και αυτό που έκανε εντύπωση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Γιατί αναγνώρισε κύριε Παπαδάκη ότι σε πάρα πολλά πράγματα…

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Το θέμα των υποκλοπών, το θέμα των Τεμπών, το θέμα της ακρίβειας, όπως λέτε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Έκρινε. Η ελληνική κοινωνία έκρινε ότι από τις επιλογές που είχε, εμείς ήμασταν οι καλύτεροι και οι ασφαλέστεροι και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εγώ συμφωνώ μαζί της, γιατί εγώ ψήφισα εμένα και τη Νέα Δημοκρατία, τη Νέα Δημοκρατία και εμένα. Άρα δεν μπορώ να ..

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Θα ήταν έκπληξη να μας λέγατε κάτι άλλο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, θέλω να είμαι πολύ καθαρός.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Γιατί με προκαλείτε να σας έκανα το ερώτημα, αν είχατε τη δυνατότητα να ψηφίσετε μόνο εσάς και όχι τη Νέα Δημοκρατία, αν θα το κάνατε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι. Μα και πως θα έβγαινα τότε; Δηλαδή αυτό θα ήταν η λογική αντίδραση;

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, να πάμε λίγο και στις Τουρκικές εκλογές και αμέσως μετά θα δώσουμε το λόγο στον κύριο Τζανακόπουλο.
Την Κυριακή έχουμε εκλογές ξανά στην Τουρκία και θέλω να σας ρωτήσω από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, όταν στον πρώτο γύρο είδατε ότι εκλέγεται και τα καταφέρνει γιατί αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να πεθάνει ξανά ο Τούρκος Πρόεδρος, αν αυτό σας έκανε να αισθανθείτε ανακούφιση, ότι τουλάχιστον πάμε στα γνωστά μονοπάτια και στα νερά που ξέρουμε ή εν πάση περιπτώσει, όπως είπατε, ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη φάση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κυρία Αναστασοπούλου, εμείς, το Υπουργείο Εξωτερικών κατ’ αρχάς, νιώσαμε μια δικαίωση. Διότι εγώ μιλούσα με όλους τους συναδέλφους μου και τους έλεγα ότι μην κοιτάτε τις μετρήσεις στην Τουρκία, είναι διαφορετικό το θέμα και πιθανότατα ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επανεκλεγεί.

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Δεν τον είχατε χαμένο δηλαδή όπως τον είχανε κάποιες μετρήσεις.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Καθόλου. Φαίνεται από μια σειρά τακτικές κινήσεις που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση αυτό το διάστημα, το τι εμείς θεωρούσαμε. Από εκεί και πέρα τώρα. Για εμάς με ρωτήσατε, ως Υπουργό Εξωτερικών. Δεν δικαιούμαι να εκφράσω οιαδήποτε άποψη. Αυτό που έχω να πω είναι ότι πάντα η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη χείρα φιλίας που η τουρκική ηγεσία που θα επιλέξει η τουρκική κοινωνία θα τείνει. Είναι βέβαιον ότι τον Πρόεδρο Ερντογάν τον ξέρουμε πολύ καλά, εγώ τον ξέρω 20 χρόνια τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Δεν ξέρετε τον Κιλιντσάρογλου ως Πρόεδρο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ο κύριος Κιλιντσάρογλου ξέρω ποιος είναι. Οφείλω να σας πω ότι είμαι από αυτούς πάντα που λέω ανοιχτά ότι δεν είμαι έτοιμος να «αγοράσω» το αφήγημα του απόλυτα φιλοδυτικού και φιλελληνικού χαρακτήρα του ρεπουμπλικανικού κόμματος κι όποιος με ρωτάει δεύτερη φορά του λέω μήπως μπορείτε να θυμηθείτε ποιο κόμμα κυβερνούσε και ποιος ήταν Πρωθυπουργός όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο; Διότι ο Ετσεβίτ δεν ήταν μόνο του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ήταν ένας άνθρωπος διανοούμενος και ποιητής. Δηλαδή το αντίθετο αν θέλετε της εικόνας που η Δύση προσλαμβάνει για τον Πρόεδρο Ερντογάν. Παρά ταύτα, αυτός εισέβαλε στην Κύπρο.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Πάντως, θα το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμάς, σήμερα αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Ογάν με το 5% ότι θα στηρίξει τον Ερντογάν. Άρα ξέρουμε εκ των προτέρων ότι 28 του Μάη πλεονέκτημα συγκριτικό έχει ο Ερντογάν. Το δεύτερο θέμα που θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε είναι το θέμα Μπελέρη. Το θέμα Μπελέρη, γιατί παρατάθηκε η κράτησή του στις αλβανικές φυλακές και τα παράπονα της ελληνικής ομογένειας είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη και δυνατή παρέμβαση εκεί.

Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Όντας και εκλεγμένος Δήμαρχος πια κύριε Υπουργέ.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν έχω να σας πω τίποτα άλλο από ότι εμείς τοποθετηθήκαμε. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση χθες και είπε ότι η παράταση της κράτησης προσκρούει στο κράτος δικαίου και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τοποθετήθηκα στο Συμβούλιο Υπουργών «κλειστά,» υπάρχουν πράγματα που δεν λέγονται δημοσίως, συνάντησα την Αλβανίδα ομόλογό μου και της είπα αυτά που όλοι καταλαβαίνουν ότι έπρεπε να πω. Εμείς δεν θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση κανέναν, όμως από την άλλη δεν πρόκειται, όχι η Ελληνική Κυβέρνηση, θα μου επιτρέψετε να πω, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανεχθεί παραβιάσεις του κράτους δικαίου από ένα κράτος.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Δεν έχετε κάνει παρέμβαση όμως μέχρι στιγμής, επίσημη παρέμβαση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ξέρετε κύριε Παπαδάκη, να είμαστε ειλικρινείς, όταν λέμε σε όλες τις χώρες ότι πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, σε όλες τις χώρες που έχουν ενταξιακή πορεία και ορθώς το λέμε, δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε, αναιρεί αυτό ακριβώς που λέμε, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Από κει και πέρα, όμως, όλοι καταλαβαίνουμε κι όλοι ξέρουμε. Άρα λοιπόν, λέω, επειδή είναι και εδώ προεκλογική περίοδος και δε θέλω να μετατραπεί αυτό ως ένα θέμα του προεκλογικού αγώνα, έχει απόλυτη γνώση το ελληνικό σύστημα και απόλυτη ταύτιση απόψεων, συνολικά, για το τι πρέπει να γίνει εκεί. Και θα το κάνει με απόλυτη σοβαρότητα. Επίσης είναι κρίμα γιατί οι ελληνοαλβανικές σχέσεις αυτό το διάστημα σημείωσαν τεράστια πρόοδο.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Και είναι απόλυτα εξαρτημένη η πορεία της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ναι, εγώ δεν θέλω να πω οτιδήποτε συνιστά απειλή…

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Δεν είναι απειλή.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ελέχθη ό,τι έπρεπε να λεχθεί, εκεί όπου έπρεπε να λεχθεί, με τον τρόπο που έπρεπε να λεχθεί. Και περιμένουμε.

********

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Να σας ευχαριστήσουμε, κύριε Τζανακόπουλε. Όπως και εσάς, κύριε Υπουργέ. Συγχαρητήρια για τους σταυρούς προτίμησης. Δεν είναι και λίγο να είστε ο πρώτος βουλευτής στη χώρα σε σταυρούς προτίμησης. Και κάτι άλλο προσωπικό τώρα, δεν είναι όλα στη ζωή να πάνε καλά. Κερδίσατε τις εκλογές, χάσαμε το πρωτάθλημα!

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Η αλήθεια είναι, θέλω να σας είμαι ειλικρινής, ότι το πήρα πολύ βαριά.

Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο