Συνέντευξη στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”

Συνέντευξη στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” και στους δημοσιογράφους Γιώργο Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα, είναι η Κοινωνία Ώρα Mega και καλημέρα και στον κ. Νίκο Δένδια από την καινούρια του θέση πια, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Δένδια, επειδή είναι της αρμοδιότητάς σας, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη μία σειρά ελαφρύνσεων για τα δάνεια, που απασχολούν όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ο κ. Μητρόπουλος μας το εξειδίκευσε εδώ προχτές που τον είχαμε, λέγοντάς μας απερίφραστα ότι “θα διαγράψουν το 80% αυτών που χρωστάμε είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στις τράπεζες”.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας άκουσα, διάβασα και τον Τύπο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς τι προσφέρετε;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και το υπόλοιπο 20% λέει σε 100 δόσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κ. Μητρόπουλος κατ΄ αρχήν σε μένα είναι ένας αγαπητός συνάδελφος, επανειλημμένως στη Βουλή έχουμε ανταλλάξει απόψεις και θέλω να σας πω και κάτι άλλο, έχω κάθε σεβασμό στο ρόλο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όποιος κι αν είναι αυτός διαχρονικά.

Πέστε μου όμως εσείς τώρα, εντάξει, σε όλα αυτά πρέπει να βάλουμε κάποια νούμερα στο τραπέζι, έτσι; Ποια είναι αυτά και πόσα είναι αυτά τα δάνεια; Ως προς τις τράπεζες είναι κάτι λιγότερο από 80 δις, 77, 78 και τα λοιπά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ιδιώτες και επιχειρήσεις;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ιδιώτες και επιχειρήσεις στις τράπεζες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 80 δις πάνω-κάτω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στο Ελληνικό Δημόσιο είναι πάνω από 30, άρα περνάμε τα 100. Στα ασφαλιστικά ταμεία είναι σίγουρα πάνω από 10. Παίρνω τα λιγότερα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι γύρω στα 120 δις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και παραπάνω. Έρχεται λοιπόν ο κ. Τσίπρας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και βεβαίως σε αυτό το πνεύμα ακολουθεί και ο αγαπητός συνάδελφος και τι λέει; «Σεισάχθεια». Στο σχολείο έχουμε πάει όλοι, τι σημαίνει Σεισάχθεια; Περίπου κάτι τέτοιο, όπως ελέχθη εδώ, «θα διαγράψουμε και τα λοιπά και τα υπόλοιπα θα τα ρυθμίσουμε». Μάλιστα. Πάμε δίπλα στα ψιλά γράμματα, πόσο είναι το κονδύλι για τη Σεισάχθεια των 120-130 δισεκατομμυρίων; 1 δισεκατομμύριο. Μου λέτε το κόλπο να το κάνω κι εγώ;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα αν είναι να κόψεις το 80% των δανείων τι λεφτά χρειάζεσαι; Δεν χρειάζεσαι λεφτά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι εννοείτε “δεν χρειάζεσαι λεφτά”;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κόσμος τι καταλαβαίνει, η μάνα μου τι καταλαβαίνει; Σου λέει εγώ χρωστάω 10 χιλιάρικα στις τράπεζες, θα μου κόψει το 80% και θα χρωστώ 2, τα υπόλοιπα 8 μια μουτζούρα και φύγανε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ωραίο είναι αυτό, πάρα πολύ ωραίο, γιατί να μην το κάνει;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί να θέλει λεφτά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά, γιατί να θέλει λεφτά, γιατί θα πρέπει να πάτε να τα δώσετε εσείς στις τράπεζες για να μην τινάξει την μπάνκα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, θα σας πω λοιπόν εγώ ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείτε κι εσείς ως κράτος, στην τρόικα, επ΄ αυτού…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε, να το συμφωνήσουμε κατ΄ αρχήν για να είμαστε σοβαροί; Ότι με ένα δις δεν μπορείς να διαγράψεις 80 δις στις τράπεζες, στον πολιτισμένο κόσμο τουλάχιστον. Τώρα εάν πάμε πίσω στην οικονομία της πέτρας, δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά, έτσι όπως μας λέτε δεν μπορεί να γίνει διαγραφή επ΄ ουδενί. Όσα δηλαδή κόψεις από τον κόσμο πρέπει να τα βάλεις στο ταμείο της τράπεζας. Αφού είναι πράγματα που δεν θα εισπράξουν…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω τι μπορούμε να κάνουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό που χρησιμοποιείτε εσείς ως επιχείρημα στην τρόικα, το ελληνικό Κράτος εννοώ, είναι ότι πολλά από αυτά δεν πρόκειται να τα εισπράξετε, με τίποτα, δεν έχει ο κόσμος, δε θα τα εισπράξουμε. Αυτό επικαλείται και ο κ. Τσίπρας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, αυτό το επικαλούμαστε όσον αφορά τις οφειλές στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και εν μέρει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και στις τράπεζες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ως προς τις τράπεζες, οι τράπεζες το τι δεν μπορούν να εισπράξουν το έχουν εμφανίσει στον ισολογισμό τους ως προβλέψεις.

Εάν πας πέρα από τις προβλέψεις τους, δύο τινά μπορούν να κάνουν οι τράπεζες: ή να περικόψουν τις καταθέσεις τους, δηλαδή να χάσει ο καταθέτης τα λεφτά του, πράγμα που είναι ανεκδιήγητο, απαράδεκτο και μη συζητήσιμο ή αλλιώς πρέπει το ελληνικό Κράτος να αποκαταστήσει τη ζημιά τους, όπως έγινε στο παρελθόν με την επανακεφαλαιοποίηση.

Θυμάστε, όταν οι τράπεζες είχαν ομόλογα και ήρθε το κράτος και τους είπε «τέρμα, από αυτά δεν μπορείτε να πάρετε», τι έκανε; Επανακεφαλαιοποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα. Εάν έρθει λοιπόν η Αντιπολίτευση σήμερα και πει 80% δισεκατομμύρια διαγράφονται, θα πρέπει να βρει να δώσει στις τράπεζες 80 δισεκατομμύρια.

Δεν μπορεί λοιπόν στο τεφτέρι να γράφει ένα δισεκατομμύριο, αυτά ξέρετε δεν αντέχουν ούτε στο πρώτο έτος της ΑΣΟΕΕ. Εάν πας στο πρώτο έτος της ΑΣΟΕΕ και γράψεις αυτό στις εξετάσεις δεν θα προλάβουν να σε κόψουν, θα σε πετάξουν από το παράθυρο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Δένδια μισό λεπτό, εάν ο άλλος χρωστάει 10 χιλιάδες στις τράπεζες και δεν έχει και ούτε πρόκειται να τα πληρώσει, γιατί με την κρίση που έχουμε τώρα υπάρχουν περιπτώσεις που δε θα μπορεί να τα πληρώσει αυτά τα 10…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά ή κάποια από τα 10.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτά εκ των πραγμάτων δεν έχουν διαγραφεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι εκ των πραγμάτων δεν έχουν διαγραφεί για τις τράπεζες, οι τράπεζες τα έχουν δηλώσει ως κέρδη, έχουν δανείσει άλλα λεφτά έναντι αυτών…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα τους πάρουν το σπίτι, θα χάσει τα σπίτια του ο κόσμος;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι. Μα αυτό προσπαθούμε να αποτρέψουμε, προσπαθούμε να το μαζέψουμε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Διότι εκεί καταλήγουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό, προσπαθούμε να το μαζέψουμε αλλά να το μαζέψουμε τίμια και σωστά. Όχι αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε. Καταλαβαίνετε τι λέω; Εγώ δεν σας λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά. Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά και υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην αγορά. Το ερώτημα είναι πώς με ειλικρίνεια προς τον Έλληνα πολίτη πας να το ρυθμίσεις. Εμείς έχουμε ιδέες γι΄ αυτό, ήδη έχουμε έναν πλήρη σχεδιασμό για το πώς θα πάμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, μπορείτε να μας δώσετε τις βασικές αρχές, παρότι υποθέτω ότι τελεί υπό την έγκριση ή υπό τη συμφωνία και της τρόικας. Να μη λέμε έγκριση, πρέπει να είναι σε συμφωνία φαντάζομαι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε συμφωνία ναι, γιατί δεν μπορώ εγώ να δεχτώ τη λέξη «έγκριση», διότι τη θεσμική αρμοδιότητα απέναντι στον Έλληνα πολίτη την έχει η κυβέρνηση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, το ρεπορτάζ λέει ότι θα τους πείτε εσείς ή ο Πρωθυπουργός ότι «παιδιά εγώ αυτό θέλω συμφωνήστε», αν δε συμφωνήσουν μπορείτε να πάτε και μονομερώς, μπορεί…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό είναι απόφαση του Πρωθυπουργού.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι εντάξει, αυτό για το ρεπορτάζ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο οποίος θα μας δώσει τις οδηγίες του, τις εντολές του και θα δούμε τι θα κάνουμε. Εγώ νομίζω όμως ότι θα συμφωνήσουμε με κάθε λογικό άνθρωπο…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, αυτό που ενδιαφέρει όμως τον κόσμο είναι: Κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του ο άνθρωπος ο οποίος δεν έχει να πληρώσει; Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Τελειώνει η προστασία του τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο τίμιος δεν κινδυνεύει καθόλου. Ο τίμιος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιος είναι ο τίμιος;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο τίμιος είναι αυτός που δεν είναι φτωχή η επιχείρηση και πλούσιος αυτός. Ο τίμιος είναι αυτός που δεν έχει μηδέν λογαριασμό στην Ελλάδα και 100 στην Ελβετία, αυτός είναι ο τίμιος. Ο τίμιος είναι ο μικρομαγαζάτορας, ο καταστηματάρχης που μπήκε στην κρίση, που μειώθηκε η ζήτηση των προϊόντων του δραματικά, προσπάθησε να κρατήσει την απασχόλησή του κι έβαλε και το σπίτι του στον ντορβά για να μπορέσει να κρατήσει το μαγαζί του ανοιχτό μέσα στην κρίση και να μην απολύσει τους υπαλλήλους τους. Αυτός είναι ο τίμιος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, πολύ σωστά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απέναντι σε αυτόν κι εμείς τίμια, όχι τάζοντας αυτά που δεν πρόκειται να γίνουν…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι θα του πείτε, τι θα κάνετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα του βοηθήσουμε το δάνειό του, θα του βοηθήσουμε το δανεισμό του, εάν έχει μπει στο κόκκινο θα βοηθήσουμε να μπορέσει να τον πληρώσει. Εάν δεν έχει μπει στο κόκκινο έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη διαπραγμάτευση με όλη την Ευρώπη για να επιδοτήσουμε τα επιτόκιά του, γιατί είναι και πολλοί που είναι ενήμεροι, αλλά είναι ενήμεροι με αίμα. Διότι κακά είναι τα ψέματα, δεν μπορεί ο Έλληνας επιχειρηματίας να πληρώνει 10% επιτόκιο και 12% και ο Γερμανός να πληρώνει 5% και να μας λένε να είμαστε και ανταγωνιστικοί. Αυτό δεν γίνεται. Έχουμε πάει λοιπόν στους Ευρωπαίους και τους λέμε ότι θέλουμε από τα Διαρθρωτικά Ταμεία να επιδοτήσουμε το επιτόκιο..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στα επιχειρηματικά δάνεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και σήμερα και ο κ. Ράιχενμπαχ θα δείτε στη Ναυτεμπορική ότι το συνομολογεί. Όταν πρωτοπήγα στο Υπουργείο βρήκα μια απάντηση του Επιτρόπου Χαν τότε στον Κωστή Χατζηδάκη, τον φίλο μου και προκάτοχό μου, που του έλεγε “αυτά δε γίνονται στην Ευρώπη”, διότι πράγματι είναι εναντίον του κανονισμού. Συναντήθηκα με τον κ. Χαν, συναντήθηκα με τον κ. Σόιμπλε, συναντήθηκα με τον κ. Γκάμπριελ, συναντήθηκα με τον κ. Μοσκοβισί, συναντήθηκα με τον κ. Σαπέν, συναντήθηκα με τον κ. Ράιχενμπαχ, επανειλημμένως, έτσι;

Ο Πρωθυπουργός το έθεσε στην ατζέντα του και αυτή τη στιγμή η Ευρώπη γυρίζει και μας επιτρέπει να βάλουμε πλάτη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία, πείτε μου κάτι, αυτός που έχει ένα μαγαζάκι στο Παγκράτι και ο οποίος ήρθε…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκεί που μένω κι εγώ καλή ώρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι. Και μειώθηκε ο τζίρος του και τα λοιπά και το βάστηξε, αλλά χρωστά στις τράπεζες τώρα, χρωστά. Και του έρχεται ένα χαρτί και από τον ΟΑΕΕ που λέει αν δεν μπεις στις ρυθμίσεις θα σου το πάρω κιόλας, τι θα του πείτε πρακτικά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δε θέλω να σας το πω ακόμη, το καταλαβαίνετε, δε θα μου το βγάλετε, αλλά σας λέω ότι ο νέος σχεδιασμός είναι δίπλα του. Είναι δίπλα του και με βοήθεια στο κεφάλαιο, είναι δίπλα του και στις δόσεις, είναι δίπλα του με κοινή αντίληψη για το πρόβλημα. Διότι αυτός που περιγράφετε δεν φταίει τίποτα, είχε μια ζήτηση συγκεκριμένη στο μαγαζί του, η γυναίκα του καθενός μας πήγαινε κάθε μέρα στο μπακάλικο και κάτι έπαιρνε και με την κρίση πηγαίνει κάθε τρεις μέρες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ακριβώς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκεί που λοιπόν αυτός εισέπραττε 100 ευρώ την ημέρα, δεν έχει σημασία το νούμερο, εισπράττει ξαφνικά 30, τι φταίει; Μπορούσε να προβλέψει την κρίση αυτός;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι ακριβώς τα νούμερα αυτά που λέτε. Εμείς το ρεπορτάζ που κάνουμε λέει κάτι τέτοιο, για το εν τρίτον.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έτσι. Εκεί λοιπόν έχεις δύο επιλογές: Ή να τον αφήσεις να κλείσει που τι σημαίνει; Έχεις άνεργο αυτόν, την οικογένειά του χωρίς εισόδημα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μην το συζητάς αυτό, βέβαια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και τους δύο υπαλλήλους που έχει στο μαγαζί έξω. Και πρέπει να ξαναφτιάξεις μια επιχείρηση για να απορροφήσεις την ανεργία ή να πας δίπλα του και να πεις «έλα εδώ ρε φίλε, εσύ δεν φταις τίποτα, είναι προφανές».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και γιατί δεν τα κάνετε αυτά, τι περιμένετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό κάνουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι τι; Δεν το βλέπουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε και να σας πω και κάτι; Η όλη ιστορία..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ακόμα δεν το έχει δει ο κόσμος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο, αλλά δώστε μου χρόνο, 91-92 μέρες γράφω, έτσι; Δώστε μου λίγο χρόνο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, εννοώ πότε λέτε εσείς ότι θα ξέρουμε θετικά, ας πούμε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω πολύ σύντομα, μετά την ιστορία του Σεπτεμβρίου…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν θέλω να σας προσβάλλω, αλλά το κράτος δεν αρχίζει με σας και δεν τελειώνει με εσάς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο, να σας πω όμως..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, μην μου επικαλείστε τις 90 μέρες, εγώ μιλάω για το κράτος, δεν μιλάω για σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, όμως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι εδώ δεν μιλάμε για κόκκινα δάνεια μόνο. Όλο αυτό το πακέτο είναι μια συνολική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που αφορά τις μη ενήμερες επιχειρήσεις και τις ενήμερες επιχειρήσεις, μέσω των καινούριων εργαλείων που φτιάχνουμε..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για τις επιχειρήσεις. Για τους ιδιώτες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα πάμε μετά και στα στεγαστικά γιατί και τα στεγαστικά έχουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εδώ έχουμε λήξη προστασίας των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μισό λεπτό, είναι ως στο τέλος του χρόνου. Πέστε μας, θα παραταθεί αυτό; Έχετε κάτι να μας πείτε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω τι κάνουμε; Μεγαλοποιούμε ένα θέμα το οποίο αφορά μόνον 3.000 περιπτώσεις, μία διάταξη ενός νόμου που λήγει στο τέλος του χρόνου. Δεν είναι αυτό το δίκτυο προστασίας…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: 3.000 σπίτια αφορά, 3. 000 ανθρώπους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: 3.000 υποθέσεις, μπορεί να είναι και λιγότερα τα σπίτια. Εδώ υπάρχει ένα ευρύτερο πλέγμα προστασίας ήδη στη θέση του, και το οποίο θα το εξελίξουμε μέσα από σύγχρονα νομοθετήματα και θα δούμε αν περισσεύει κάποιος απροστάτευτος μετά να δούμε τι θα κάνουμε. Είναι λάθος έτσι όπως αντιμετωπίζετε το θέμα «λήγει η προστασία των σπιτιών στο τέλος του χρόνου», δεν είναι αλήθεια αυτό και δεν θα είναι αλήθεια αυτό. Δεν θα λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας στο τέλος του χρόνου, το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα το κάνουμε σωστά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά, εσείς λέτε ότι “δε θα λήξει μεν, αλλά θα γίνει με άλλο τρόπο”; Θα καταργήσει αυτό που υπάρχει και θα φέρετε άλλο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα το δούμε, θα το δούμε… Πρώτα πρέπει να θεραπεύσουμε την αιτία. Ποια είναι η αιτία; Η αιτία είναι ότι πάρα πολλά δάνεια, είτε επιχειρηματικά, είτε ατομικά, έχουν πάει στο κόκκινο. Πάμε λοιπόν να θεραπεύσουμε πρώτα την αιτία και μετά το σύμπτωμα; Εφόσον θεραπεύσουμε την αιτία με τα δύο νομοθετήματα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν θα υπάρχει το σύμπτωμα, εντάξει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δηλαδή δεν θα υπάρχει σύμπτωμα ή αν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι από το σύμπτωμα θα δούμε πως θα βάλουμε πλάτη πάλι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, πέρυσι έγινε παράταση ενός χρόνου, για τους 3.000 έγινε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: 3.000 περιπτώσεις είναι μόνο, να σας τις στείλω με τα στατιστικά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για τις 3.000 έγινε η παράταση πέρυσι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή η διάταξη αφορά μόνο 3.000, να σας στείλω τα στατιστικά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή 3.000 άνθρωποι έχουν πρώτη κατοικία και κινδυνεύουν να τους τα πάρει η τράπεζα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με αυτή τη διάταξη έχουν ζητήσει προστασία και την έχουν και τους αφορά αυτή τη στιγμή είναι μόνο 3.000.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άλλο, τι έχουν ζητήσει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα σας λέω τώρα έχουμε στατιστικά, δεν υπάρχει θέμα, μας τα έδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μπορώ να σας τα στείλω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άλλο ποιοι έχουν ζητήσει προστασία κ. Υπουργέ, είναι άλλο πράγμα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 3.000 έχουν ζητήσει δικαστική προστασία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: 3.000 έχουν ζητήσει κ. Υπουργέ, δεν είναι 3 χιλιάδες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, 3.000 είναι που την έχουν πάρει και τη δικαιούνται από αυτή τη διάταξη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτή τη στιγμή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αναφέρεστε σε μια διάταξη, όχι στο συνολικό πλέγμα προστασίας της κατοικίας που είναι πολύ ευρύτερο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ξαναλέω λοιπόν: Πάμε πρώτα να θεραπεύσουμε… Αυτό το θέμα δεν έχει καν συζητηθεί για να ξέρετε, είναι θέμα που δεν έχει μπει καν στη συζήτηση με την τρόικα ή ενδοκυβερνητικά αυτή τη στιγμή. Πάμε να θεραπεύσουμε την αιτία του κακού, να ξαναστηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας που είναι βιώσιμες, να γλιτώσουμε τα στεγαστικά και αν περισσεύει κάτι που δεν το έχουμε αντιμετωπίσει θα κάτσουμε να το δούμε δε θα αφήσουμε τον κοσμάκη στο δρόμο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί το λέμε τώρα και γιατί είμαστε πολύ επιφυλακτικοί; Διότι σε αυτή τη θέση..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας βλέπω, φυσάτε και το γιαούρτι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε αυτή τη θέση που κάθεστε εσείς καθόταν ο κ. Χατζηδάκης και του λέγαμε χριστιανέ μου το γάλα φωνάζουν όλοι ότι θα ανέβει η τιμή κι έλεγε “τι λέτε τώρα, θα πέσει και θα το δείτε”. Και να, ανέβηκε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και πάντως δεν έπεσε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν για το γάλα να φέρετε εδώ τον Υφυπουργό το Μάκη Γιακουμάτο να σας τα πει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λέω τώρα, δεν είναι το θέμα το γάλα αλλά…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και πάντως δεν έπεσε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το γάλα, δε θέλω να μπω στη συζήτηση, εάν κοιτάξετε τις τιμές διεθνώς θα καταλάβετε το νούμερο, μπορώ να σας το εξηγήσω.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι δεν είναι αυτό το θέμα μας, αλλά σας το λέω τώρα..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έγινα κι εγώ «γαλολόγος» τώρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι εντάξει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά εν πάση περιπτώσει άλλο το ένα άλλο το άλλο. Εδώ έχουμε ένα συνολικό πλάνο στήριξης της ελληνικής επιχείρησης..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ο κόσμος που ακούει τώρα ενδιαφέρεται κ. Δένδια και ρωτάει: Είμαι άνεργος, έχασα τη δουλειά μου, δουλεύει μόνο η γυναίκα μου, προσπαθώ δύο παιδιά να μεγαλώσω, χρωστάω και στην τράπεζα, μπορεί να μείνω στο δρόμο τον Ιανουάριο που τελειώνει το Δεκέμβριο; Μέχρι τώρα είχα την ησυχία μου ότι δε μου το εκπλειστηριάζουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακούστε, δεν είμαστε κράτος ανάλγητων, το μόνο που δεν κάνουμε όμως, για να είμαστε τίμιοι…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά μην ορκίζεστε σε αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: …Είναι ότι δεν πουλάμε ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο σαν αυτές που πουλάει ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, για να είμαστε και σοβαροί. Λέμε δηλαδή στον Έλληνα πολίτη: Το πλέγμα προστασίας που θα σου φτιάξουμε θα το κοστολογήσουμε και θα αξίζει τόσο από την τσέπη του φορολογούμενου Έλληνα. Οι ιδέες του ότι «με 1 δις μπορώ να τα χαρίσω όλα, να κρατήσω ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό»..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει αφήστε τα αυτά..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή κουβέντα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ενώ υπάρχει προστασία εσείς θέλετε να την ξαναφτιάξετε από την αρχή; Δεν το καταλαβαίνω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εσείς δε θέλετε να θεραπεύσουμε, υπάρχει Έλληνας στην Ελλάδα που δε θέλει ένα καινούριο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι στις επιχειρήσεις, για τα στεγαστικά σας λέω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το ίδιο ισχύει και για τα στεγαστικά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αφήστε εσείς την προστασία που υπάρχει τώρα, θεραπεύστε το και μετά καταργήστε την άμα δεν υπάρχει το ζήτημα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μα τι σας είπα;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ένα δεύτερο: Εγώ λοιπόν που θέλω να κάνω μια δουλίτσα και αυτή τη στιγμή πάω στην τράπεζα και δε μου δίνει κανένας δάνειο, έτσι;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ είμαστε, καλά το λέτε κι αυτό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δε μου δίνει φράγκο, θέλω αλλά δε μου δίνει φράγκο. Εν τω μεταξύ λέει ο Τσίπρας ότι “θα φτιάξει μια αναπτυξιακή τράπεζα”, του λες εσύ ότι «τα λεφτά που λες για την τράπεζα είναι πολύ λίγα» και ανακοινώνεις εσύ ότι θα φτιάξεις τράπεζα κι εσύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μισό λεπτό, εγώ δεν το ανακοίνωσα αφού το είπε ο Τσίπρας, έτσι; Για να είμαστε εξηγημένοι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συζήτηση για το πώς θα εξελιχθεί η χρηματοδότηση της νέας επιχειρηματικότητας ξεκίνησε από τον Ιούνιο. Μπορώ να σας κατεβάσω τα δελτία τύπου σωρηδόν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είπαμε λοιπόν πρώτον δημιουργούμε ένα εργαλείο με τη βοήθεια των εταίρων μας στο IfG, με το οποίο βάλανε το χέρι στην τσέπη οι Γερμανοί, βάλανε το χέρι στην τσέπη οι Γάλλοι, έβαλε το χέρι στην τσέπη το Ίδρυμα Ωνάση, για να είμαστε εξηγημένοι, έβαλε το χέρι στην τσέπη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έβαλε και το χέρι στην τσέπη το Ελληνικό Δημόσιο και φτιάξαμε ένα εργαλείο για να θεραπεύσει ακριβώς αυτές τις ελλείψεις της αγοράς, εκεί που το τραπεζικό σύστημα δεν έρχεται να βάλει πλάτη. Στη νέα, την καινοτόμα επιχειρηματικότητα, αυτόν που λέτε, το παιδάκι 22 χρονών που βγαίνει από το πανεπιστήμιο κι έχει μια ιδέα και μπαίνει στην τράπεζα. Και τους λέει «ο πατέρας μου δεν έχει εξασφάλιση να μου δώσει κι εγώ δεν έχω λογαριασμό, αλλά έχω μια καινούρια ιδέα, με βοηθάτε να την κάνω πρότυπο παραγωγής;».

Εκεί το Ελληνικό Κράτος πρέπει να παρέμβει, γιατί η αγορά δεν μπορεί να βοηθήσει. Φτιάχνουμε λοιπόν αυτό το εργαλείο, το έχουμε ήδη στα σκαριά, ελπίζω ότι θα δώσει τις πρώτες χρηματοδοτήσεις τώρα. Και τι λέμε; Εφόσον αυτό το εργαλείο λειτουργήσει σωστά, θα το εξελίξουμε σε αναπτυξιακή τράπεζα κι έχουμε πει που θα βρούμε τα λεφτά μέσα από το υπάρχον σύστημα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής, που ρωτάει ο πολύς ο κόσμος…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπολογισμένα με μολύβι και χαρτί, έτσι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όταν λέμε που θα τα βρούμε: ΕΤΕΑΝ τόσο, ΤΑΝΕΟ τόσο, Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών τόσο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής, αφού οι τράπεζες οι μεγάλες, οι συστημικές λεγόμενες, έχουν μέσα, επειδή έχει βάλει το χρήμα, το κράτος και…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι οι τράπεζες του κράτους είναι τώρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Του κράτους είναι τώρα οι τράπεζες, γιατί δεν μπορεί η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha, η Eurobank να χρηματοδοτήσει… να φτιάξει μια καινούρια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας απαντήσω αμέσως, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι συστημικές τράπεζες δείχνουν αδυναμία να βοηθήσουν την καινοτόμο και τη μικρή νέα επιχειρηματικότητα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τότε γιατί δίνουν τα λεφτά για να τις ανακεφαλαιοποιήσουν και δεν τις κλείνουν να πάει στο διάολο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, γιατί είναι τα λεφτά του Έλληνα καταθέτη εκεί. Οι Άγγλοι έχουν κάνει την BBB για να βοηθάνε αυτές τις περιπτώσεις, οι Γερμανοί έχουν κάνει την KFW για να βοηθάνε αυτές τις περιπτώσεις. Όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης, και οι Γάλλοι έχουν φτιάξει δική τους, όλες οι χώρες της Ευρώπης. Εμείς τι κάνουμε; Αντιγράφουμε επιτυχημένα παραδείγματα, δεν πάω εγώ να βρω τον τροχό, δεν ξέρω να τον βρω, αντιγράφουμε τα επιτυχημένα παραδείγματα. Τι κάνουμε παραπάνω; Λέμε και τους ξένους ελάτε να βάλετε πλάτη και το καταφέρνουμε. 130 εκατομμύρια έχει βάλει η Γερμανία σε αυτή την προσπάθεια, την τελευταία που λέμε τώρα, 30 έχει βάλει η Γαλλία…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα ξαναλέω, θα περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να το δείτε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Διότι επειδή είσαστε Υπουργός Ανάπτυξης όλη η συζήτηση που γίνεται είναι πως διάολο θα έρθει αυτή η ανάπτυξη. Πολύ σωστά όπως λέτε αν δεν στηριχθούν οι μικρομεσαίοι, τα μαγαζάκι, οι επιχειρήσεις, οι μικροί…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βέβαια, μα το 95% είναι οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα, δεν έχουμε κολοσσούς στην Ελλάδα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και αν δε βρείτε έναν τρόπο να μη δημιουργηθούν κι άλλοι άστεγοι κι άλλοι φτωχοί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στο δρόμο..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό κάνουμε, αυτό κάνουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μακάρι, μακάρι να το βρείτε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και να σας πω και κάτι; Βοηθάνε και οι συνθήκες, για να είμαστε δίκαιοι, διότι μπορεί να μου πείτε ότι και οι προηγούμενοι τι κάνανε; Να σας πω τι κάνανε, όταν η οικονομία βούταγε, όταν είχαμε συρρίκνωση της οικονομίας, τι ανάπτυξη να χρηματοδοτήσουν, ποιος διανοείτο να ανοίξει καινούριο μαγαζί; Εδώ όμως πάμε σε μια φάση που σιγά-σιγά γυρίζει το πράγμα σε θετικό ρυθμό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα το δούμε. Να σας πω, επειδή δε σας βλέπουμε μόνο σαν διεκπεραιωτή της φτώχιας μας και της κακομοιριάς μας, μπορείτε να μου πείτε κάτι, τι περιμένουμε αύριο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καθόλου, να με βλέπετε ως… ενός καλύτερου μέλλοντος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι περιμένουμε αύριο από το ραντεβού με την κα Μέρκελ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό το ξέρει ο Πρωθυπουργός, δεν μπορώ να σας πω εγώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι περιμένουμε εμείς ως Κυβέρνηση, ως πολίτες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ τη σχέση του Έλληνα πολίτη και της ελληνικής κοινωνίας με την Κυβέρνηση της χώρας δεν τη βλέπω μέσα από οποιαδήποτε συζήτηση με οποιονδήποτε αλλοδαπό. Βεβαίως, είναι πάρα πολύ χρήσιμες οι συζητήσεις, βεβαίως είναι οι κατανοήσεις με τους εταίρους μας απαραίτητες για να συνεχίσει η στήριξη της Ελλάδας, η απαραίτητη στήριξη της Ελλάδας, αλλά λέω πάντα την ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία την έχει η κυβέρνηση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χθες ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι “δε μαζεύετε τους 180”, για πέστε μας γι΄ αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ελπίζω να τους μαζέψουμε. Αν το κλίμα είναι καθαρό θα τους μαζέψουμε. Να σας πω κάτι, δεν είμαι μάντης, δεν ξέρω αν τους μαζεύουμε ή δεν τους μαζεύουμε, ένα πράγμα μπορώ να πω: Ο Αντρέας είναι φίλος μου, μπορεί να ξέρει κάτι παραπάνω γιατί είναι και στη Βουλή, εγώ τι λέω; Βοηθάει την πατρίδα αυτή τη στιγμή να κάνουμε εκλογές; Δεν βοηθάει. Η απάντησή μου και σας τη λέω καθαρά είναι ότι δεν βοηθάει. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα. Δεν υπάρχει ένας ξένος επενδυτής που να έρχεται να με δει κι έρχονται όλοι όσοι έρχονται στην Αθήνα, που να μου λέει κάντε εκλογές για να επενδύσω. Όλοι μου λένε “κυβερνητική σταθερότητα θα έχετε για να επενδύσω, σταθερό φορολογικό σύστημα θα έχετε για να επενδύσω”;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και τι τους λέτε εσείς, ότι θα έχουμε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τους λέω ότι ελπίζω ότι θα έχουμε και πιστεύω ότι και ο Έλληνας Βουλευτής, ο οποίος έχει δείξει μεγάλη αντοχή και πέραν κομμάτων και παρατάξεων αν θέλετε σε αυτό το χάος, θα κρατήσει την Κυβέρνηση μέχρι το 2016 και θα αποδώσει η Κυβέρνηση το 2016 λογοδοσία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, τώρα εσείς που έχετε κάνει και Δικαιοσύνης, έχετε κάνει και Ανάπτυξης..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχω γίνει και Προστασίας του Πολίτη, έχω γίνει πολυπράγμων.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι και θέλετε και την ανάπτυξη και τους ξένους επενδυτές, όπου υπάρχει ανάπτυξη και έρχεται ένα Δικαστήριο ή ένα Συμβούλιο της Επικρατείας ή ένα Ελεγκτικό Συνέδριο και τα κόβει όλα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, έχω πει τη γνώμη μου γι΄ αυτό το πράγμα. Την έχω πει. Εδώ πρέπει κάποια στιγμή η διάκριση των εξουσιών να είναι σαφής. Και ξαναλέω, οι εξουσίες είναι διακριτές, αλλά δεν είναι ισότιμες. Η νομοθετική εξουσία που πηγάζει κατευθείαν από το λαό είναι υπέρτερη. Εάν δείτε, υπάρχει σωρεία δικαστικών αποφάσεων, στις οποίες οι τρεις εξουσίες ονομάζονται «ισότιμες». Δεν είναι έτσι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, λοιπόν για να δούμε. Ευχαριστούμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ευτυχώς που δεν είσαστε Υπουργός Δικαιοσύνης, θα σας βάζανε στο στόχο ορισμένοι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ αγαπώ τους Έλληνες Δικαστές και τους έχω στηρίξει επανειλημμένως, έτσι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κι εμείς και μας τρελαίνουν, αλλά τι να κάνουμε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε και πάρα πολλοί από αυτούς είναι και προσωπικοί μου φίλοι. Αλλά άλλο αυτό και άλλο το θεσμικό θέμα το οποίο πρέπει να το καθορίσουμε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο