Συνέντευξη στην εκπομπή “Live U” του “STAR Channel”

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ενημερωτική εκπομπή “Live U” του “STAR Channel” που παρουσιάζει η δημοσιογράφος κ. Πόπη Τσαπανίδου.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από τις διαπραγματεύσεις:

«Αυτό το οποίο συνέβη χθες ήταν ένα κρύο ντους για την ελληνική κοινωνία και την Οικονομία (…). Αν δεν ήταν τόσο αισιόδοξοι, δεν θα έδιναν τόσο πανηγυρικό χαρακτήρα στη συνάντηση. Θα την έκαναν είτε κρυφά, είτε διακριτικά.

Τελικά πήγαν, η συνάντηση κράτησε λίγο και σταμάτησε διότι δόθηκε η εντύπωση πως επερχόταν αδιέξοδο. Όλα αυτά είναι επιβαρυντικά για την ελληνική οικονομία.

Οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου τομέα είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά υπάρχει επίσης κaι ένα σημαντικό θέμα που αφορά στον Ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στενάζει. Κάθε ημέρα κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μένουν άνεργοι 613 άνθρωποι. Κάθε ημέρα που περνά χωρίς συμφωνία χάνονται 22,3 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ! Αυτή η κατάσταση δεν αντέχεται πλέον».

Σχολιάζοντας την άποψη ότι αυτή είναι η κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν υπήρχε συνεχώς αυτή η κατάσταση, ώστε τα νεύρα μας έχουν γίνει φυτίλια. Τα τελευταία πέντε χρόνια πέρασαν διάφορες φάσεις ενώ κατά την τελευταία διετία τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Είχαμε αύξηση του ΑΕΠ, είχαμε μείωση της ανεργίας, υπήρχε έντονη αισιοδοξία, αναπτύχθηκε τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Δεν μπήκαμε ξαφνικά στον παράδεισο αλλά υπήρχαν τα κύρια στοιχεία που έδειχναν ότι βγαίναμε από την κρίση. Ξαφνικά, από τις μέσα Φεβρουαρίου και μετά, όταν κατέπεσε η αισιοδοξία μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, άρχισε μια καθημερινή αγωνία».

Τι πρέπει να γίνει τώρα, μετά το αδιέξοδο:

«Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία μας είπε προεκλογικά ότι γνωρίζει τα πάντα πάρα πολύ καλά και θα αναγκάσει τους ξένους να συμβιβαστούν σε λύσεις πολύ καλύτερες από αυτές που είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε.

Εμείς τους ευχηθήκαμε να το επιτύχουν, τους στηρίξαμε, τους συγχαρήκαμε και θα τους πούμε «μπράβο» αν καταλήξουν κάπου. Αυτό που φαίνεται όμως είναι ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Κινδυνεύουμε να μην μείνει τίποτα όρθιο σ’ αυτή τη χώρα».

Όσον αφορά στο Χρέος και στις συνθήκες αποπληρωμής:

«Είναι βέβαιον ότι οι συνθήκες αποπληρωμής αυτού του Χρέους, όσον αφορά στην επιβάρυνση που επιφέρει στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στην Ελληνική κοινωνία έχει μειωθεί δραματικά και θα μειωνόταν κι άλλο.

Θυμίζω το 2009, για ένα Χρέος υποδιπλάσιο αυτού που έχουμε τώρα πληρώναμε 12 – 13 δισεκατομμύρια σε τόκους. Αυτή τη στιγμή οι τόκοι δεν υπερβαίνουν τα 4,5 δισ.

Είναι φανερό ότι οι δανειστές είναι ανοικτοί σε επιμήκυνση και σε οτιδήποτε άλλο. Για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τις κοινωνίες και τους ψηφοφόρους των δικών τους χωρών, οι Ευρωπαίοι δεν είναι εύκολο να δεχθούν την ρητή αναγραφή του ζητήματος περί την αναδιάρθρωση. Αυτό και μόνο, δεν μπορεί να είναι το κύριο διακύβευμα. Δεν μπορεί επ’ ονόματι αυτού να οδηγηθούμε σε πτώχευση, διότι εκεί πάει το πράγμα.

Αν υπάρχει περιθώριο για υποχώρηση εκ μέρους των Δανειστών:

«Όταν μιλάμε για μέτρα πέντε δισεκατομμυρίων και πλέον, το πράγμα έχει αγριέψει πάρα πολύ. Καταλαβαίνετε ότι η επιδείνωση των συνθηκών στην Οικονομία επιφέρει και αλλαγή των μέτρων που ζητούν οι Δανειστές από εμάς.

Δεν είναι τζάμπα όλο αυτό που κάνει η κυβέρνηση, αλλά έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία.

Άλλα μέτρα θα ζητούσαν από εμάς, αν η Οικονομία ανέβαινε με 2, με 3, με 3,5% ανάπτυξη, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Άλλα ζητούν όταν φαίνεται ότι η Οικονομία δεν αυξάνεται άρα φορολογικά έσοδα δεν θα υπάρχουν, άρα ο Προϋπολογισμός θα δημιουργήσει ελλείμματα, αφού πλέον ξαναμπήκαμε σε ύφεση».

Αν οι Δανειστές ζητούν από την Κυβέρνηση Τσίπρα, ό,τι κι από την Κυβέρνηση Σαμαρά:

«Δεν έχουμε πλήρη εικόνα τι ζητούν από τον κ. Τσίπρα, ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Πρωθυπουργός ήρθε δύο φορές στη Βουλή χωρίς να μας κάνει αναλυτική ενημέρωση. Από τρίτες πηγές βρήκαμε στις 47 σελίδες, αυτές τις οποίες διαβάσαμε, καθώς και τις έξι σελίδες με τις συμπληρωματικές προτάσεις.

Αναλυτική, σοβαρή ενημέρωση επ’ αυτών δεν μας έχει γίνει. Αυτό που φαίνεται που ζητούν από τη χώρα με την επιβολή μέτρων συνολικού κόστους άνω των 5 δισ., δεν ακούστηκε ποτέ το 2014. Τότε μιλούσαμε για 1,5, το πολύ 2 δισ. Ευρώ, τα οποία μας φαίνονταν και πολλά.

Πώς θα σχολίαζε σήμερα το αποκαλούμενο «mail Χαρδούβελη»:

«Το αποκαλούμενο ‘email Χαρδούβελη’ περιείχε δικές μας θέσεις και το διέψευσε η πλευρά των Δανειστών. Ήταν η δική μας άποψη επί της διαπραγμάτευσης και η άλλη πλευρά αντέδρασε ισχυριζόμενη ότι αυτό δεν ήταν απολύτως αποδεκτό και θα έπρεπε να συζητήσουμε περαιτέρω. Όμως το ‘emailΧαρδούβελη’ δεν σημαίνει ότι θα ήταν μια τελική συμφωνία αλλά είναι δέκα φορές καλύτερο απ’ αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Τι θα μπορούσε να έχει γίνει αν η χώρα διαπραγματευόταν έτσι το 2010:

«Δεν είναι μόνο θέμα διαπραγμάτευσης τι έγινε το 2010.

Είναι πολύπλοκο τι σημειώθηκε, αν έπρεπε να μετάσχει το Δ.Ν.Τ. ή αν έπρεπε να έρθει στην Ευρώπη και όλες οι επιλογές που έκανε τότε ο Γιώργος Παπανδρέου».

Μήπως τελικά η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη ρήξη;

«Αν υπάρχει το ενδεχόμενο να είμαστε ένα βήμα πριν από τη ρήξη, η οποία αποτελεί και το απολύτως κακό σενάριο, τότε αυτή η αβεβαιότητα είναι τραγική.

Η Ν.Δ. ζητεί να υπάρξει μια λογική και έντιμη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται, η συμφωνία που συζητείται είναι εξαιρετικά επιβαρυντική σε σχέση με αυτά που πιστεύαμε εμείς ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν τον Ιανουάριο του 2015».

Ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τη συμφωνία:

«Κατ’ αρχήν πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Με κλειστά μάτια δεν μπορεί ούτε να υπογράψει ούτε να ψηφίσει κανείς. Από κει και πέρα η χώρα χρειάζεται οπωσδήποτε συμφωνία.

Αν έρθει ο κ. Τσίπρας και μας δώσει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας κι εμείς θα ταχθούμε μαζί του, αλλά ως τώρα δεν έχει δώσει κάτι τέτοιο.

Άρα λοιπόν, αν υπάρχει μία πηγή χρηματοδότησης για τη χώρα, του συνιστούμε να τη διασφαλίσει και θα του ζητήσουμε ένα λογαριασμό.

Πρέπει να θυμηθούμε όχι μόνο τις 47 σελίδες, όχι μόνο τη «συμφωνία» του Φεβρουαρίου, αλλά κι εκείνα τα ωραία που μας έλεγε στη Θεσσαλονίκη.

Τότε λίγο – πολύ είπε ότι όλοι εμείς ήμαστε άχρηστοι, προδότες, μερκελιστές ενώ θα ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για να τρώμε με τα χρυσά κουτάλια διότι θα πηγαίναμε στους ‘κουτοφράγκους’ να του απειλήσουμε, θα τρόμαζαν και θα έδιναν απνευστί τα πάντα. (…)

Ο κ. Τσίπρας έπαιξε πάνω στην απελπισία, τον πόνο και την ανάγκη του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό έκανε και έπαιξε όχι έντιμα διότι ο άνθρωπος που έχει στερηθεί την ελπίδα είναι εξαιρετικά ευάλωτος.

Αυτό που έγινε δεν είναι σωστό, διότι κινδυνεύουμε, όχι να βρεθούμε σε αδιέξοδο, αλλά να πέσουμε σε τοίχο.

Απαντώντας στο ερώτημα Εκλογές, Δημοψήφισμα ή συνεννόηση μεταξύ των Πολιτικών Αρχηγών:

«Η συνεννόηση πάντα βοηθά, αλλά για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρχει και μια κοινή ανάγνωση της πραγματικότητας. Η πρώτη ευθύνη βαρύνει την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας και να κομίσει κατά το δυνατόν μια έντιμη και ευνοϊκή για ελληνικά συμφέροντα συμφωνία».

Αν η Ν.Δ. θα στηρίξει μια συμφωνία Κυβέρνησης – Δανειστών:

«Επί της αρχής είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να στηρίξουμε. Επί του περιεχομένου πρέπει να τη δούμε και δεν θα πρέπει να μας τη φέρει ο Πρωθυπουργός σαν πακέτο, «κλεισμένο» σε συσκευασία, ώστε να μπορούμε να τοποθετηθούμε επί των άρθρων.

Δείχνει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάτι εναντίον του Ιδιωτικού Τομέα. Ό,τι βάρος υπάρχει, ό,τι στραβό συμβαίνει θέλει να τα ρίχνει στον Ιδιωτικό Τομέα.

Η ανεργία και η βαριά φορολογία στον Ιδιωτικό Τομέα δεν την ενδιαφέρει. Η φορολόγηση επιχειρήσεων, επιχειρηματιών και επαγγελματιών δεν την ενδιαφέρει. Ακόμα και στα ακίνητα, αφού υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, ήρθε και τον επιβεβαίωσε προσθέτοντας επιπλέον και τον φόρο αλληλεγγύης.

Κάτι έχει αυτή η Κυβέρνηση με τον Ιδιωτικό Τομέα».

Αν τελικά διακατέχονται οι Δανειστές από αδιαλλαξία:

«Δεν ξέρω αν υπάρχει αδιαλλαξία, αλλά ξέρω πως ο κ. Τσίπρας ξέρει το κόλπο και την αντίσταση των άλλων, μπορεί να την υπερβεί με δικά του επιχειρήματα και δικές του καινοτόμες ιδέες.

Το γεγονός ότι τού ζητούμε να κάνει κάτι λιγότερο από ό,τι μας έλεγε είναι υπερβολικό; Και είμαστε πολύ ευγενείς. Δεν τον αποκαλούμε «προδότη», «μερκελιστή» και άλλα κοσμητικά. Του ευχηθήκαμε «καλή επιτυχία», σε αντίθεση με εκείνον που δεν το ευχήθηκε μια φορά».

Σχετικά με την πολιτική στάση που πρέπει να τηρήσει η Ν.Δ.:

«Η Ν.Δ. έχασε πανηγυρικά τις εκλογές, άδικα κατά τη γνώμη μου, προ τεσσάρων – πέντε μηνών. Δεν νομίζω ότι μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να περιμένει κανείς από την Ν.Δ. να έχει τακτοποιήσει σ’ αυτό το χρονικό ορίζοντα τα του οίκου της, δεδομένων και των συνθηκών.

Έχω υποστηρίξει δημοσίως ότι η Ν.Δ. πρέπει να ξεκινήσει μια νέα εξήγηση με την ελληνική κοινωνία. Πρώτα να πούμε στους συμπολίτες μας τι κάναμε στραβό, να τους εξηγήσουμε τι κάναμε σωστά και την προσπάθεια που κάναμε, ενώ από εκεί και πέρα να επαναδιατυπώσουμε την πρότασή μας λέγοντας τι μπορούμε να κάνουμε για το αύριο. (…)

Ίσως είναι πολύ κακές οι εξελίξεις που θα μας προλάβουν, δηλαδή η ρήξη και η πτώχευση της χώρας. Εύχομαι να μην μας προλάβουν τέτοιες εξελίξεις. Ευχόμουν και εύχομαι στην Κυβέρνηση κάθε επιτυχία όχι επειδή θέλω να επιτύχει μόνο, αλλά επειδή θέλω κυρίως να πάει καλά η ελληνική οικονομία και να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να δει ένα καλύτερο αύριο».

Πώς σχολιάζει το ενδεχόμενο συγκρότησης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας:

«Η Πατρίδα χρειάζεται στην παρούσα συγκυρία Εθνική Ενότητα και όχι Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Εμείς με κάθε τρόπο, νομίζω, προσφέρουμε στην Κυβέρνηση τη στήριξή μας σε ό,τι θεωρούμε εθνικώς ορθά.

Έχουμε, ωστόσο, και ένα συνταγματικό καθήκον. Το ¼ της ελληνικής κοινωνίας μας έστειλε εκεί για να κάνουμε κριτική επί τη βάσει ορισμένων απόψεων που ανέφερα προηγουμένως.

Πιστεύουμε στη συμβολή του Δημοσίου Τομέα αλλά πιστεύουμε και στην ιδιωτική Οικονομία. Δεν θα χειροκροτήσουμε όταν επιπλέον ανακοινώνονται επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις ή νομοθετήματα που επιτρέπουν την απελευθέρωση του μεγαλύτερου τρομοκράτη της χώρας. Αυτά είναι ανεκδιήγητα πράγματα!

Έχουμε προσωπικό και εθνικό καθήκον να καταγγέλλουμε, να καταψηφίζουμε και να ελπίζουμε ότι με το διάλογο η Κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα και πορεία».

Μετάβαση στο περιεχόμενο