Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Τάκης Σαράντης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1», ανέφερε μεταξύ άλλων:
Σχετικά με τις προσλήψεις και επιδόματα:
• Όταν το κράτος μπορεί και δίνει σε κάποιον που έχει ανάγκη με σωστά κριτήρια, τότε είμαστε μια χαρά. Στο θέμα της υπογεννητικότητας η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια πρόκληση. Έχουν γίνει μετρήσεις πληθυσμού και το 2050 με αυτό το ρυθμό θα είμαστε γύρω στα 8 εκατομμύρια. Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρξει μια πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Εάν είναι σωστή αυτή η πολιτική; Εμείς το βλέπουμε το ζήτημα σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η ενίσχυση του καθενός παιδιού ξεχωριστά. Έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για 2.000 ευρώ ενίσχυση για κάθε γέννηση παιδιού και επίσης εμείς παλαιότερα είχαμε υιοθετήσει μια πολιτική στήριξης της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας. Αυτή η πολιτική τώρα καταργήθηκε. Φύγανε τα χρήματα από εκεί, σε μια προσπάθεια επαναδιανομής σε οριζόντια βάση, καθώς οι τρίτεκνοι είναι λιγότεροι, ώστε να δώσουν λεφτά σε όσους περισσότερους μπορούν για να πάρουν ψήφους. Αυτό δεν είναι σωστό. Ό,τι βλέπω αυτό τον χρόνο έχει κομματική λογική: Πώς η κυβέρνηση θα “τσιμπήσει” με κάποιο τρόπο κάποιους ψήφους, μήπως και μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ.
• Εάν τα επιδόματα είναι σωστά και τα αντέχει η χώρα και η οικονομία, καλώς κάνουν και τα δίνουν. Η κοινωνία έχει περάσει ένα τεράστιο ζόρι, μην κοροϊδευόμαστε. Χάσαμε το 30% του ΑΕΠ μας, ούτε πόλεμο να είχαμε. Οι Άγγλοι τρέμουν με το Brexit μήπως χάσουν 8%, εμείς η “Ελλαδίτσα” χάσαμε γύρω στο 30%. Άρα λοιπόν υπάρχει ανάγκη στην ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα όμως ποιο είναι; Αυτό που δίνει σήμερα ο
κ. Τσίπρας, μήπως ενυποθηκεύει το μέλλον αυτού που το παίρνει; Είναι μια σταθερή δυνατότητα βελτίωσης του επιπέδου ζωής των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ή είναι μια ευκαιριακή ενίσχυση εν όψει εκλογών; Το δεύτερο είναι καταδικαστέο από όλους μας, ακόμη και από σκεπτόμενους ανθρώπους που ψήφισαν αυτή την κυβέρνηση.
Για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου:
• Εμείς δεν επιθυμούμε στη Νέα Δημοκρατία την καταστροφή της χώρας για να δικαιωθούμε. Ό,τι καλό γίνεται, καλώς γίνεται. Λογικά – με κάθε σεβασμό στην κρίση του ελληνικού λαού που είναι το αφεντικό μας – θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Ποιος θα ήθελε να παραλάβει μια χώρα σε καθοδική φάση; Το ζήτημα όμως είναι αν η χώρα είναι στα επίπεδα που θα μπορούσε να είναι. Η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει τεράστια βελτίωση. Τα δύο με τρία τελευταία χρόνια η Ελλάδα είχε στην χειρότερη περίπτωση ύφεση και στην καλύτερη αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
• Εγώ δεν ήρθα εδώ να σας πω ότι είμαστε άγιοι. Ήμουν την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή Υπουργός για οχτώ μήνες και αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη. Όμως η κυβέρνηση Καραμανλή έπεσε το 2009 προειδοποιώντας την ελληνική κοινωνία και θυμάμαι ακόμη στα αυτιά μου το ότι μιλούσαμε για πάγωμα μισθών ώστε να ξεφύγουμε από την κατάσταση που ερχόταν. Από την άλλη είχαμε τον Γιώργο Παπανδρέου με “γεμάτα τα πανιά” να λέει “λεφτά υπάρχουν”. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο, ο ελληνικός λαός επέλεξε το δεύτερο και ήρθε μετά ο λογαριασμός. Το πράγμα μετά δεν μαζευόταν. Η χώρα “φαλίρισε” την άνοιξη του 2010.
• Εστιάζω στα τελευταία δύο με τρία τελευταία χρόνια γιατί για αυτήν την περίοδο κρίνεται η κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κρίθηκε – άδικα κατά τη γνώμη μου το 2015 – από τον ελληνικό λαό και το σέβομαι απολύτως. Εγώ προσωπικά προσπάθησα να βοηθήσω εκείνη την κυβέρνηση όσο περισσότερο και στο βαθμό που μπορούσα, όμως θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση τώρα πρέπει να λογοδοτήσει.
Σχετικά με τις συμβουλές που θα μπορούσαν να είχαν δοθεί σε αυτή την κυβέρνηση:
• Είχα συναντηθεί επανειλημμένως με τον κ. Πανούση για τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Ο άνθρωπος είχε καταλάβει και έκανε προσπάθειες, όμως στο τέλος έφυγε από την κυβέρνηση. Ο κ. Μουζάλας το ότι δημοσίως μου ζήτησε συγνώμη για το μεταναστευτικό το εκτίμησα επίσης πάρα πολύ, όπως και στο Υπουργείο Ανάπτυξης πήγα στον κ. Παπαδημητρίου για τα κόκκινα δάνεια. Αυτό ήταν που ήθελα να κάνει και η δική μας κυβέρνηση το 2012-14, ήταν η επέκταση εκείνης της νομοθεσίας που αφορούσε τα στεγαστικά δάνεια .
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ .Βέμπερ για διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
• Η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ότι μας συμφέρει η Τουρκία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Να τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, να γίνει δημοκρατικότερη και να αφήσει τα σουλτανικά παραμύθια και τους “μεγαλοϊδεατισμούς” του Ερντογάν. Ούτε για την Τουρκία είναι καλό, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη. Εγώ θεωρώ ότι αυτό που είπε ο κ. Βέμπερ παρερμηνεύτηκε αλλά είναι και δική του δουλειά να το πει. Είπε στην πραγματικότητα ότι “όσο η Τουρκία δεν προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα και δεν δηλώνει ότι θα το κάνει, η διαπραγμάτευση δεν έχει έννοια”. Άρα το θέμα δεν είναι υπηρεσιακό και η Τουρκία πρέπει να “στρίψει” ευρωπαϊκά. Εάν είπε αυτό, σωστά το είπε.
Για το γεγονός ότι σε πολλούς Δήμους υπάρχουν δύο ή τρεις υποψήφιοι Δήμαρχοι:
• Στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Στις υπόλοιπες πόλεις γιατί πρέπει να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για παράδειγμα σε μια κοινωνία “έλα εδώ Δένδια, εσύ είσαι ο υποψήφιός μου, όχι ο κ. Σαράντης”; Αν με ρωτάτε σαν υποψήφιο Βουλευτή θα σας πω ότι αυτή η διαχείριση των πολλών υποψηφίων είναι εφιάλτης, αλλά σαν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας θα σας απαντήσω ότι το να “τρέχουν” πολλά ψηφοδέλτια στην αυτοδιοίκηση δεν είναι κακό. Μας δημιουργεί δυσκολίες διαχείρισης αλλά δεν βλάπτει ούτε τον ιδεολογικό μας πυρήνα ούτε την πολιτική μας. Εάν διάλεγα βέβαια, θα διάλεγα να έχω έναν υποψήφιο. Όμως ιδεολογικά και πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία δεν τη βλάπτει αυτό κατ’ ανάγκη. Να μπαίναμε δηλαδή στην κάθε μικρή κοινωνία και να λέγαμε “αυτός είναι ο δικός μου” και οι άλλοι που πιστεύουν στις αρχές και στις αξίες μας δεν μας κάνουν;
Για τον χρόνο των εκλογών:
• Προσπαθώ πάντα στη ζωή μου να μπω στη θέση του πολιτικού μου συνομιλητή. Στο τέλος – τέλος όλοι για το καλό της ελληνικής κοινωνίας παλεύουμε και αυτό ας το δεχτούμε a priori. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει επιδείξει έναν τρόπο διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων που ειλικρινά σε αφήνει έκπληκτο. Για παράδειγμα η διαχείριση την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 που Θεός φύλαξε από αυτό που πήγαινε να γίνει. Τώρα ο κ. Τσίπρας έχει ένα κριτήριο: Πώς θα γλιτώσει τη συντριβή. Εάν λοιπόν ήμουν στη θέση του θα έψαχνα να βρω μια ευκαιρία, το οποίο δεν είναι και εύκολο.
• Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να είμαστε πρώτο κόμμα. Νομίζω επίσης ότι πρέπει να πούμε στην ελληνική κοινωνία ξεκάθαρα ότι αν θέλει μια σταθερή κυβέρνηση, όσες συνεργασίες και αν κάνουμε, πρέπει να υπάρχει ένας σταθερός κυβερνητικός κορμός που να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και να αποφασίσει. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την πείσουμε. Θα ήθελα να μην αναγκαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει συνεργασία για να κάνει κυβέρνηση. Θα ήθελα να μπορεί να κάνει συνεργασία με όποιον βρει συγκλίσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας, ώστε να πάμε πραγματικά μπροστά και επειδή πιστεύουμε σε κάτι. Όχι όπως αναγκαστήκαμε το 2012 να συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με το πρωτοσέλιδο της “Νέας Σελίδας” περί “ακροδεξιού εκσυγχρονισμού” :
• Με αφήνετε έκπληκτο καθώς αυτές οι δύο λέξεις δεν πάνε μαζί. Ο εκσυγχρονισμός σαν ιδέα δεν ανήκει ποτέ στα άκρα. Ανήκει σε ένα ευρύτερα σκεπτόμενο ακροατήριο του δημοκρατικού τόξου – όχι κατ’ ανάγκη κεντρώο– το οποίο με ηρεμία διαλέγεται και επιλέγει το βέλτιστο για τη χώρα. .
Για το αν υπάρχει “κόντρα” με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη:
• Είχα εγώ κόντρα με τον κ. Γεωργιάδη; Όχι προς Θεού. Δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις σε πολλά πράγματα και έχουμε και μεγάλη διαφορά ύφους. Εγώ όμως λέω και ισχυρίζομαι ότι είμαστε ένα μεγάλο κόμμα όπου υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις. Έχουμε όμως μια κοινή συνισταμένη και αυτή εκφράζεται δια του αρχηγού μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει κεντρώα πολιτική άποψη. Είναι και στο DNA της οικογενείας του. Θεωρώ ότι εκ της θέσεώς του εκφράζει τη συνισταμένη όλων μας. Να εκχωρήσουμε δηλαδή το κέντρο στον κ. Τσίπρα ο οποίος προσπαθεί να το καταλάβει; Εμείς που ιστορικά δια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή το εκφράσαμε πολιτικά στις καλές μας στιγμές;
• Γιατί πρέπει να αφήσουμε κάτι; Δεν λέω να αφήσουμε την δεξιά μας άποψη αλλά τη δεξιά της δεξιάς μας δεν θα πάρω. Χρυσή Αυγή δεν θέλω. Οι αρχές μας είναι αυτές που είναι γραμμένες στην ιδρυτική μας διακήρυξη: Είμαστε το κόμμα του μέτρου και της εθνικής ευθύνης. Είμαστε ένα κόμμα πατριωτικό και όχι εθνικιστικό. Δεν μας αρέσουν οι κραυγές και οι λαϊκισμοί, δε θα αλλάξουμε το DNA μας.
• Ακούγονται καμιά φορά παραφωνίες, όμως είναι κατανοητές όταν υπάρχουν οι προκλήσεις που δεχόμαστε από συγκεκριμένους Υπουργούς. Είναι τέτοιες οι προκλήσεις που ενώ υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσες να πεις “τι είναι αυτά;”, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι αντίδραση σε κάτι απαράδεκτο. Πολλές φορές όμως είσαι υποχρεωμένος προς χάριν της κοινωνικής ειρήνης, όπως για παράδειγμα για να είναι ενωμένη η κοινωνία σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση, να γυρίσεις και το άλλο μάγουλο.
Για το αν υπάρχουν παραφωνίες από στελέχη της ΝΔ:
• Μην το προσωποποιούμε. Ένα κόμμα έχει ευθύνη και για τα στελέχη του και προσπαθούμε όλοι δια του αρχηγού μας να εκφράσουμε μια άποψη. Εγώ αυτό το λέω και σε εμάς και στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα. Πρέπει οι τόνοι να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν τον διάλογο και το επιχείρημα. Η κοινωνία είναι πονεμένη, δεν αντέχει τις κραυγές και τις υστερίες. Στο τέλος – τέλος τα προβλήματα είναι τεράστια. Μπορούμε να διαφωνούμε αλλά οφείλει αυτό να γίνεται σε ένα πλαίσιο το οποίο να επιτρέπει τον διάλογο.
• Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο και το ιστορικότερο κόμμα στη χώρα, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι εδώ σαν ένα κομμάτι της κοινωνίας, είναι μέσα στην κοινωνία. Εγώ αυτό που θα εξέπεμπα προς την κοινωνία της χώρας είναι η ανάγκη να περάσουμε στην επόμενη σελίδα, που σημαίνει υπέρβαση της κρίσης, δυνατότητα συνεννόησης, αλλά επίσης καθαρή καταδίκη όλων των σφαλμάτων των τελευταίων ετών.
• Θεωρώ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τεράστια ζημιά στους θεσμούς και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω συνολικά στην κοινωνία. Αυτό που πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να πείσει το μεγαλύτερο κομμάτι του εκλογικού σώματος, για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει μια πολύ ισχυρή εντολή.