Συνέντευξη στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του «Action 24»

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Επιστρέψαμε εδώ με την Ελένη και το Δημήτρη, έχουμε την χαρά και υποδεχόμαστε την καλεσμένη και τον καλεσμένο μας, τον Υπουργό εξωτερικών και υποψήφιο Βουλευτή στο Νότιο Τομέα τον κύριο Νίκο Δένδια. Υπουργέ καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Χαρά μου.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Και την κυρία Αχτσιόγλου υποψήφια Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό τομέα καλησπέρα σας κυρία Αχτσιόγλου, ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ. Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση στον καθένα, που είναι σχετική με την ατζέντα του και βέβαια πάνω σε αυτό θα δούμε και τη θέση – αντίθεση μεταξύ σας.

Παρατήρησα χθες Υπουργέ, ξεκινώντας από τα δικά σας, του Υπουργείου Εξωτερικών, που ήταν και από τις βασικές θεματικές ενότητες. Όταν ρωτήθηκε ο κύριος Τσίπρας για τη συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της χώρας, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δηλαδή του δικού σας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκείνος μίλησε για μία συνέχεια ουσιαστικά αυτής της εξωτερικής πολιτικής
Αυτό σας ικανοποιεί; Νοιώθετε ότι όποιος και αν είναι στην Κυβέρνηση η εξωτερική πολιτική θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο ή θεωρείτε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι επικίνδυνη όπως την περιγράφετε στα οικονομικά;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αντιθέτως, εγώ θα ήθελα να πω ότι εδώ νομίζω ότι έχουμε καταφέρει γενικά ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας περίπου να προσλαμβάνει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν διαφορές και δεν λέω ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Λέω όμως ότι υπάρχουνε επίσης σαφείς εθνικές γραμμές και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και για την κοινωνία και για τον τόπο και για τη χώρα.

Λέω πάντα ότι είμαστε μια μικρή χώρα σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση των προκλήσεων.

Εάν ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται τα πράγματα με τελείως ξεχωριστό και διαφορετικό τρόπο, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να πάμε μπροστά.

Και επίσης να σας πω και κάτι άλλο από προσωπική μου εμπειρία. Αλλιώς διαπραγματεύεσαι. Κατά το διάστημα αυτής της Κυβέρνησης υπογράφηκαν περίπου 320 διεθνείς συμφωνίες. Αριθμός πρωτοφανής.

Αλλιώς διαπραγματεύεσαι όταν αυτός που βρίσκεται απέναντί σου ξέρει ότι η πολιτική θα διατηρηθεί και αλλιώς όταν ξέρει ότι μετά από δύο χρόνια θα έρθει ένας άλλος Υπουργός, ο οποίος θα πει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λες εσύ.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Μάλιστα, πολύ σημαντικό αυτό.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία σχετική συναίνεση σε ότι αφορά τα εξωτερικά θέματα. Δεν υπάρχει όμως η ίδια συναίνεση σε ότι αφορά την οικονομία.
Ακούσαμε την κυρία Αχτσιόγλου προηγουμένως να μιλάει για κακοποίηση στοιχείων από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Βαριά κουβέντα ε;

Κα ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ:
Των στατιστικών στοιχείων.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Των στατιστικών στοιχείων προφανώς που παρουσίασε η Κυβέρνηση και μάλιστα υπήρξε και διάψευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν είναι λίγο υπερβολή εάν ισχύουν αυτά που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, η Κυβέρνηση να ακολουθεί ένα τέτοιο δρόμο;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Τώρα κρίνουμε χαρακτηρισμούς. Εγώ θα αφήσω τους χαρακτηρισμούς. Εγώ θα αφήσω τους χαρακτηρισμούς. Υπάρχουν πολλά βασικά μεγέθη στην οικονομία μια και μιλάμε για την οικονομία, τα οποία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Εγώ θα συνυπογράψω αυτό που έχει πει η κυρία Αχτσιόγλου. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Τι θα συνυπογράψω; Τελικά μετράει η αίσθηση του Έλληνα πολίτη.

Άρα λοιπόν, ο Έλληνας πολίτης ξέρει και εκφράζει ή θα εκφράσει σε – 9 μέρες την άποψή του για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Γιατί ξέρουμε τι ο κύριος λόγος που ψηφίζεται ή καταψηφίζεται μία Κυβέρνηση είναι η οικονομική πολιτική. Δεν είναι κυρίως η εξωτερική πολιτική.

Άρα λοιπόν, ο Έλληνας, εμείς του παραθέτουμε μία σειρά από στοιχεία. Αύξηση του ΑΕΠ, μείωση του πληθωρισμού, μείωση της ανεργίας. Αύξηση βασικών παραμέτρων, όπως μισθών.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Εγώ θα σας το πω όπως το καταλαβαίνω.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όπως θέλετε να μου το πείτε.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Περισσότερο ασχολείστε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά με το δικό σας. Δεν κάνω πλάκα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ένα λεπτό. Όχι, δεν το εκλαμβάνω καν ως αστείο. Αν προσέξατε εγώ δεν είπα μισή λέξη, ούτε τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ δεν είπα.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Εσείς προσωπικά.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αντιθέτως ανεγνώρισα τη συμπεριφορά.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Η συντριπτική πλειοψηφία και η κυβερνητική τακτική κινείται σε αυτή τη βάση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δηλαδή, τώρα με βάζετε να κρίνω το δικό σας συμπέρασμα για το εάν και κατά πόσο στελέχη δικά μας ..

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Όχι, η πραγματικότητα κύριε Υπουργέ είναι.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ λέω απλώς, παραθέτω τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Θα τα είχα και στη διάθεσή σας αν το ήξερα σε ένα μικρό έντυπο. Είναι εύκολα.
Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Χαίρομαι για αυτό. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να χαιρόμαστε για αυτό. Δεν πρέπει όλοι να χαιρόμαστε για την αύξηση του ΑΕΠ;

Το ΑΕΠ ξαναπέρασε τα 200 δις, θα πλησιάσει τα 220 δις, δεν είναι πάρα – πάρα πολύ σημαντικό αυτό; Μειώθηκε η ανεργία. Δεν είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό;

Μειώνεται ο πληθωρισμός. Δεν είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό; Για όλα αυτά πρέπει να χαιρόμαστε όλοι. Πάνω σε αυτά μπορεί να οικοδομηθεί μία αντιπολίτευση από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πει, εμείς θα το κάνουμε καλύτερα.

Σεβαστό, αλλά όχι ότι αυτά δεν έγιναν προς Θεού. Για το Θεό.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Κύριε Δένδια, πριν πάμε και με το Δημήτρη στην κυρία Αχτσιόγλου, τελικά θεωρείτε ότι όντως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από μη κοστολογημένο, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας πάει οπωσδήποτε σε μνημόνιο είναι ή μία ατάκα των εκλογών αυτή;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να σας πω. Κατατέθηκε από την Κυβέρνηση κάτι το οποίο νομίζω είναι η πιο αξιοπρεπής πρόταση. Μπορούμε να τα στείλουμε στο Γενικό Λογιστήριο ή στην Τράπεζα της Ελλάδος να μας τα κοστολογήσουν τα προγράμματα; Όλοι. Και να δούμε γιατί μιλάμε;

Γιατί εάν περιμένετε να βρείτε άκρη από τα κόμματα, δεν θα βρείτε. Το κάθε κόμμα είναι φυσικό, θα λέει το δικό του. Εμείς λοιπόν είπαμε ωραία. Να υπάρχει μία Αρχή η οποία να αξιολογεί τα προγράμματα όχι ως προς την πολιτικής τους σκοπιμότητα, απλώς να μετράει πόσο κοστίζουνε ώστε τουλάχιστον να υπάρχει η υποχρέωση του κάθε κόμματος από εκεί και πέρα, να βγει έξω και να πει στην ελληνική κοινωνία που θα βρει τα χρήματα να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα.
Αυτό νομίζω ότι είναι ο πιο καλός, σοβαρός και θεσμικός τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Πριν πάμε κύριε Δένδια να δούμε έτσι και το ζήτημα των συνεργασιών, αφού έχετε ακούσει τώρα και την τοποθέτηση της κυρίας Αχτσιόγλου για τα οικονομικά, θέλω να μου πείτε αν πιστεύετε..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εκτεταμένη τοποθέτηση οφείλω να πω.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Βεβαίως, να κάνετε κι εσείς τη δική σας, δε θα αδικηθεί κανείς, θέλω να μου πείτε κι εσείς αν πιστεύετε..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Προς Θεού, δεν επικαλούμαι ανάγκη..

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Σίγουρα, σίγουρα. Θέλω να μου πείτε αν πιστεύετε όντως στην κυβέρνηση και κάτι ακόμα απαντώντας σε αυτά που είπε η κυρία Αχτσιόγλου, αν θεωρείτε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει όντως όχι συζήτηση αλλά ένα εναλλακτικό σχέδιο, όπως έχει συζητηθεί με τα τοπικά νομίσματα τα οποία κατατέθηκαν στο πλαίσιο του προγραμματικού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης ή κάτι ανάλογο που ενδεχομένως έχει σε ανακοινώσεις της.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής, αφού πρώτα πω ένα μικρό σχόλιο για ότι είπε η κυρία Αχτσιόγλου προηγουμένως.

Από ότι καταλαβαίνω, γιατί ξαναλέω το να μπει κανείς στη λογική των αριθμών σε προεκλογική περίοδο είναι το πιο άχαρο πράγμα που μπορεί να κάνει. Ποτέ δε θα βρούμε άκρη.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να γίνεται ανάγνωση και χρήση των αριθμών κι αυτό είναι πολύ γνωστό, η κυρία Αχτσιόγλου είναι εξαιρετικά έμπειρη πια σε αυτό, το είπε ο κύριος Τάκης, έχει ασχοληθεί με τον τομέα της εθνικής οικονομίας για αρκετά χρόνια πια.

Αλλά εδώ τι ψάχνουμε; Έναν ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος να έχει την αξιοπιστία να τιμολογήσει αυτά που λέει η κάθε πλευρά. Δεν αρέσει στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους; Θα μπορούσε να είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κύριος Χουλιαράκης ήταν αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τώρα αναπληρωτής Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, άρα φαντάζομαι ότι θα απολαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος την εμπιστοσύνη του πολιτικού συστήματος να τα στείλουμε.

Και καταλαβαίνω τη δυσχέρεια, την καταλαβαίνω τη δυσχέρεια της αποδοχής μιας τέτοιας πρότασης, η οποία γίνεται μάλιστα προεκλογικά, όμως θεσμικά είναι σωστό. Διότι αλλιώς έστω και εκ λάθους, εγώ να μην πω εκ προθέσεως, δημιουργείται μία εντύπωση στην κοινωνία τελικά ότι ο καθένας μπορεί να δίνει και περισσότερα και ότι αυτά κάπου υπάρχουν.

Εδώ είναι σαφές, εάν αυτά δεν ισοσκελιστούν με φορολόγηση, δεν μπορεί να βρεθεί άκρη και λογαριασμός. Μπορεί ένα κόμμα να πει βεβαίως, θέλω να μειώσω το ΦΠΑ, να κάνω το ένα, να κάνω το άλλο, αλλά θα φορολογήσω αυτόν, αυτόν κι αυτόν με τόσο, τόσο, τόσο.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Πάντως ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να λέει στο πρόγραμμα..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Βλέπω με πλευροκοπείτε.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Γι΄ αυτό σας έχω δίπλα μου. Λοιπόν ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να λέει όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα ότι δε λέει μεγάλες εξαγγελίες και δεν κάνει.. 

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα εμείς καταθέσαμε τον..

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Και την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε 150 ευρώ για τους νέους, κάτι που εν πάση περιπτώσει ξένισε θα έλεγα, όχι γιατί δεν το δίνει σε άλλες ηλικίες, αλλά αντιλαμβάνεστε εννοιολογικά..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Διαμαρτύρεστε επειδή δεν το παίρνουμε εμείς;

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Εμείς; Όχι, όχι κύριε Υπουργέ, απλώς δημιούργησε μία αίσθηση το γεγονός ότι έδωσε 150 ευρώ στη νέα γενιά έτσι όπως τα έδωσε. Και το δεύτερο, ότι ζήτησε από τους πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους για να έχουν 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή θα τους έρθει μία η άλλη και μπορεί να πληρώσουν και περισσότερα, γιατί να πάει ο άλλος στην ασφαλιστική;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ λέω ένα πράγμα μόνο, να υπάρχει τιμολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων. Αυτή την πρόταση κατέθεσα, αυτό μόνο λέω.

Αυτό το οποίο λέμε στην ελληνική κοινωνία να έχει και ένα πιστοποιητικό εγκυρότητας από ένα φορέα που θα συμφωνήσουμε, ας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιον άλλο φορέα. Εδώ δεν είναι σφιχτό αυτό. Η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού δεν αρέσει το Γενικό Λογιστήριο, προσέφερα το γεγονός ότι έχει το εχέγγυο της παρουσίας του κυρίου Χουλιαράκη. Αυτό λέω, τελεία.

Με ρωτήσατε και κάτι άλλο όμως πριν;

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Σας ρώτησα αν θεωρείτε όντως, επειδή έγινε μεγάλη κουβέντα ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κοιτάξτε, να είμαστε σοβαροί..

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Αναφορικά με το νόμισμα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ δεν μπορώ να κρίνω τι μπορεί να έχει στο μυαλό της κάποιο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι θέμα δικό του.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Για την κεντρική γραμμή λέω.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αυτό είναι θέμα δικό του. Όμως δεν πιστεύω ότι ένα σοβαρό κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει τον τόπο θα διανοηθεί ότι μπορεί η χώρα να βγει τώρα από το ευρώ.

Η ελληνική κοινωνία μάτωσε για να μείνουμε στο ευρώ, ματώσαμε. Είναι ιστορική κατάκτηση το να είμαστε στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, άρα λοιπόν να πιστέψω τώρα ότι κάποιος απεργάζεται έξοδο σε αυτή τη συγκυρία, αφού έχουμε ματώσει, ειλικρινά αυτό δεν μπορώ να το σκεφτώ με κανένα τρόπο.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Μάλιστα, λοιπόν να δούμε και τις συνεργασίες τώρα, γιατί οι συνεργασίες έχουνε πέσει και πάνω σε αυτό το πλαίσιο και να μας πείτε τώρα κυρία Αχτσιόγλου γι΄ αυτές τις συνεργασίες.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Λοιπόν για να πάμε στο αντίστοιχο ερώτημα και σε σας τώρα κύριε Δένδια και να μας πείτε αυτό που ούτε εσείς έχετε απαντήσει, είναι διαφορετικό βέβαια το ερώτημα στη δική σας πλευρά, τι γίνεται αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτοδυναμία; Αυτό δεν το έχουμε καταλάβει. Δηλαδή γιατί το λέω αυτό; Γιατί τελευταία κλείσατε την πόρτα και στο ΠΑΣΟΚ αν δεν απατώμαι.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα δεν έχουμε τέτοιο σενάριο, δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές με σενάριο μη αυτοδυναμίας. Λοιπόν εμείς και αν αρχίσω και το συζητάω τώρα στην πραγματικότητα τι θα κάνω; Θα υποσκάψω ακριβώς τη θέση μας.

Εμείς έχουμε μια πρόταση με τρία σκέλη: Εκλογικός νόμος, ενισχυμένη αναλογική, αυτό λέμε εμείς. Κόμμα, Νέα Δημοκρατία όχι συνασπισμός κομμάτων. Αρχηγός, ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό συμφωνώ με την κυρία Αχτσιόγλου. Προφανώς πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές για να γίνει αυτό.

Άρα από κει και πέρα δεν μπαίνουμε σε κάποια λογική συνεργασιών, δεν βάζουμε εναλλακτικά στον ψηφοφόρο αν δε συμβεί αυτό τότε εμείς σου προτείνουμε αυτό, αν δε συμβεί εκείνο εμείς σου λέμε το άλλο.

Έχουμε μία πολύ καθαρή πρόταση από την αρχή, σε ανύποπτο χρόνο, αυτό καταθέτουμε προς κρίση και περιμένουμε την κρίση του αφεντικού μας. Ποιος είναι το αφεντικό μας; Η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Plan-b δεν έχετε δηλαδή;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Γιατί να έχουμε plan-b;

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Plan-b.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν παίζουμε πόκερ εμείς.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Γιατί όχι, στην περίπτωση δηλαδή που δεν έχετε, ο λαός αποφασίσει ότι δε θέλει να σας δώσει αυτοδυναμία..

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Σας βγάλει πρώτους αλλά όχι αυτοδυναμία.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Εσείς με ποιον θα συνεργαστείτε;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, με συγχωρείτε, δεν είναι έτσι, δεν πας με plan-b με plan-c με plan-d. Τότε υποθηκεύεις μόνος σου τη θέση την οποία έχεις, το καταλαβαίνετε αυτό νομίζω, είστε πάρα πολύ έμπειροι. Είναι δυνατόν να λες στον ελληνικό λαό ναι αλλά αν δε με βγάλεις πρώτο τότε θα κάνω εκείνο κι αν με βγάλεις έτσι θα κάνω αυτό. Αυτό δεν είναι πολιτική σοβαρή.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Ναι αλλά και ο κόσμος δε θέλει να ξέρει ότι γιατί..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Τις θέσεις μας θέλει να ξέρει και του τις λέμε πολύ καθαρά, δε θέλουμε συνεργασίες.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Τις ξέρει, έχει εμπεδώσει ότι θέλετε την αυτοδυναμία, αλλά θέλει να ξέρει και αν δεν έχετε την αυτοδυναμία και είσαστε πρώτο κόμμα τι θα κάνετε, θα πάμε σε τρίτες εκλογές;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα δεν καταθέτουμε πρόταση συνεργασίας με άλλο κόμμα, καταθέτουμε την πρόταση που εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του. Από κει και πέρα αυτός μπορεί να κάνει ότι θέλει, αλλά εμείς αυτή την πρόταση έχουμε. Και σας ξαναλέω, δεν μπορώ να ενυποθηκεύσω την ίδια την πρότασή μας, θα ήταν το λιγότερο αφελές.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Και στις πρώτες εκλογές, μιας και λέτε ότι εντάξει δεν υπάρχει plan-b, δεν θεωρείτε ότι το μήνυμα αυτό είναι κυρίως μήνυμα δεύτερης και όχι πρώτης κάλπης; Γιατί στην πρώτη κάλπη δε θα σχηματίσουμε κυβέρνηση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θέλω να είμαι ρεαλιστής, θα ευχόμουν να είναι μήνυμα πρώτης κάλπης. Καταλαβαίνω από τους αριθμούς, τις δημοσκοπήσεις, την πραγματικότητα, ότι είναι..

Κος ΤΑΚΗΣ:
Και από το εκλογικό σύστημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμίας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να σας πω κάτι; Είναι καλό εμείς, εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι καλό να τελειώνουμε με την απλή αναλογική, δεν την πιστεύουμε.

Κι εγώ στην προεκλογική εκστρατεία, επειδή υπάρχουν ψηφοφόροι που πράγματι τους αρέσει η απλή αναλογική ως σκέψη, τους λέω θέλετε να έχετε έξι-εφτά εκλογές όπως η Βουλγαρία, σας αρέσει να έχετε οχτώ-εννιά εκλογές όπως το Ισραήλ, να μην τελειώνουμε ποτέ εδώ;

Διότι κι αν υποθέσουμε ότι μπαίνουμε σε μια ανίερη λογική πόσο θα μπορούσε να κυβερνήσει μια οριακή κυβέρνηση δύο τριών κομμάτων με 151-152 Βουλευτές; Δε στέκουν αυτά τα πράγματα.

Ξέρετε τι θυμάμαι; Για να μπω σε μια άλλη κουβέντα, θυμάμαι τι σημαίνει να έχεις πλειοψηφία ενός Βουλευτή. Στην κυβέρνηση του 2009 όταν ήμουνα Υπουργός Δικαιοσύνης και διαπραγματευόμουνα επαρχιακό Ειρηνοδικείο με κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα και πρέπει να ξέρουμε με ποιο τρόπο σκέφτεται η ελληνική κοινωνία και σκέφτεται ο ελληνικός λαός.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Αυτό και με την ενισχυμένη πάντως μπορεί να συμβεί, δηλαδή δεν είναι ένα απίθανο σενάριο, έτσι δεν είναι;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Βεβαίως, βεβαίως, αλλά είναι καλύτερα και έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να συμβεί με την ενισχυμένη αναλογική, παρά με την απλή αναλογική.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Γιατί μπορεί και με την ενισχυμένη..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Συμφωνώ απολύτως μαζί σας, αλλά ξαναλέω βάλτε τις πιθανότητες στο ένα και στο άλλο.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Όσο πιο ισχυρή είναι μια κυβέρνηση τόσο καλύτερα. Μπορούμε να επιστρέψουμε λίγο στα οικονομικά;

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Να θέσω ένα κοινό ερώτημα πηγαίνοντας και στον κύριο Δένδια;

Προφανώς διαβάζετε και οι δύο τις δημοσκοπήσεις, προφανώς έχετε διαφορετική άποψη για τις δημοσκοπήσεις, έχετε δει σίγουρα όμως και οι δύο ότι ούτε η κυβέρνηση στο θέμα της ακρίβειας έχει πείσει τον κόσμο ότι έχει δώσει τις κατάλληλες λύσεις, αλλά ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τις λύσεις που τον πείθουν ότι θα του άλλαζαν την καθημερινότητα.

Εγώ αυτό διαβάζω τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, ότι δεν έχουνε μπροστά τους κάτι το οποίο να τους λέει ότι αν βγει ο Μητσοτάκης ξανά αύριο δε θα έχεις θέμα με την ακρίβεια ή αν αύριο βγει ο Τσίπρας πάλι θα λυθούν τα προβλήματά σου.

Αυτό εσείς πώς το διαβάζετε Υπουργέ;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Με συγχωρείτε, αν εγώ έρθω να σας πω απόψε εδώ ότι αύριο το πρωί αν μας ψηφίσει ο ελληνικός λαός θα λύσουμε δια μαγείας το πρόβλημα της ακρίβειας, νομίζω θα ήταν πρέπον να με πάρετε με τα λεμόνια.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Εσείς δε θα λέγατε ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά να το πάμε πιο συγκεκριμένα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Η ακρίβεια είναι υπαρκτό πρόβλημα, μεγάλο πρόβλημα, εν πολλοίς εισαγόμενο πρόβλημα στο οποίο υπήρξαν μέτρα και χρειάζονται επίσης μέτρα.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Ναι, λένε να μειώσετε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, εγώ το πάω ένα-ένα, αυτό γιατί δεν το κάνετε;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Με συγχωρείτε, διότι αυτό έχει ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα πρέπει να μπορεί να το αντέξει η οικονομία.

Αν θέλετε να ξεκινήσουμε παραμονές εκλογών μια απέραντη υποσχεσιολογία την οποία να μην μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την επομένη των εκλογών, τότε αυτό είναι το πιο εύκολο των πραγμάτων.

Ο κύριος Σταϊκούρας απάντησε, ακριβώς σε αυτό απάντησε και υπάρχει και η κυρία Αχτσιόγλου είμαι σίγουρος ότι την ξέρει, καταγεγραμμένη η απάντησή του ακριβώς για το ΦΠΑ στα τρόφιμα με κοστολογημένο το πόσο κοστίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Και ερχόμαστε στην προηγούμενη συζήτηση, πάμε να αξιολογήσουμε τι κάνει το κάθε πράγμα, να βάλουμε, διότι οι αριθμοί ξέρετε έχουν μια πάρα πολύ απλή λογική και το ότι στο τέλος της μέρας τι μπορούμε τι δεν μπορούμε είναι κι αυτό απλό.

Μπορεί να είναι πολιτική απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ να πει εγώ κόβω αυτό, αλλά φορολογώ αυτό. Αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά κόβω το ένα, χωρίς να φορολογήσω τον Έλληνα πολίτη περισσότερο, αυτό δε γίνεται. Μαγικά δεν υπάρχουν, τα ξεχάσαμε τα μαγικά, είναι του παρελθόντος.

Άρα λοιπόν το μετρήσαμε, είπαμε πόσο κοστίζει, εάν πούμε ότι το κάνουμε πρέπει να πούμε και τι φόρους θα επιβάλλουμε για να βρούμε τα λεφτά να το κάνουμε.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Επειδή αναφερθήκατε πριν στην Τράπεζα της Ελλάδος και είδα κάποιες δηλώσεις χθες του κυρίου Στουρνάρα που είπε γενικά να υπάρχει μια συγκράτηση όλων, σκεφθήκατε ότι μπορεί να αφορά και το δικό σας πρόγραμμα αυτό που είπε χθες ο κύριος Στουρνάρας;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Το σκέφθηκα.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Δηλαδή και εσείς να έχετε περισσότερο περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία;

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Έχει πει ο Αλέκος Παπαδόπουλος ότι και τα δύο προγράμματα μπορεί να οδηγήσουνε εκτός τον λογαριασμό.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα σας απαντήσω ευθέως.

Ναι είδα την επιστολή του κυρίου Παπαδόπουλου και την άποψή του για την εσωτερική μετακίνηση 40 κάτι δισεκατομμυρίων, την είδα.

Εάν αφορά και εμάς, εάν αφορά κι εμάς, που εγώ δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του Γιάννη Στουρνάρα και να ερμηνεύσω ποιον αφορά, εάν αφορά όμως εμάς κατά μείζονα λόγο αφορά το ΣΥΡΙΖΑ. Εάν αφορά εμάς μία, αφορά το ΣΥΡΙΖΑ δέκα. Εάν αφορά εμάς δύο, αφορά το ΣΥΡΙΖΑ είκοσι.

Κατά συνέπεια επανέρχομαι στο βασικό. Πάμε να τα μετρήσουμε; Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Και αν δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να το δεχθεί τώρα παραμονές εκλογών..

Κος ΤΑΚΗΣ:
Τώρα φαντάζομαι δέκα μέρες προ των εκλογών δεν είναι αναμενόμενο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ας συνομολογήσουμε, διότι ξέρετε δεν τελειώνει η ζωή.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ναι μετά τις εκλογές.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μπορούμε να το συνομολογήσουμε μετά. Θα μπούμε και σε μία νέα κουλτούρα σαν χώρα.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Πάντως το απεδέχθη η κυρία Αχτσιόγλου.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Διότι από κει και πέρα ο καθένας μας θα σκέφτεται τρεις φορές. Κι εμείς, δεν το λέω, δεν εξαιρώ και τη Νέα Δημοκρατία, όλοι μας.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Να δούμε και κάτι ακόμα και εννοείται να το απαντήσετε, Υπουργέ, έχει μπει και μια συζήτηση πολύ συχνά στη Βουλή, με έναν τρόπο την ακούσαμε και στο debate εάν τελικά υπάρχουν σήμερα ή όχι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Ότι αυτά τα κάνετε γιατί είστε νεοφιλελεύθεροι, γιατί είστε δεξιοί. Και αντίστοιχα εσείς λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Είμαστε δεξιοί ή νεοφιλελεύθεροι ή ταυτίζονται αυτά τα δύο;

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Και τα δύο μαζί.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Εσείς πώς αισθάνεστε;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ; Εγώ νομίζω είμαι κεντροδεξιός.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Α, ωραία.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Η πολιτική, η κοινωνική πολιτική είναι προνόμιο της Αριστεράς; Και αντίστοιχα θέλω να ρωτήσω μετά και την κυρία Αχτσιόγλου γιατί ανοίξατε και μια ιδεολογική συζήτηση με δυο πόλους για τις εκλογές.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Υπάρχει μια φοβερή ατάκα με την οποία απάντησε ο Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν στον Μιτεράν στην πρώτη εκλογή. Του είπε επί λέξει ακούτε, αφού τον έψελνε ο Μιτεράν με διάφορα σοσιαλιστικά της εποχής του απάντησε ο Ντ΄ Εστέν «ακούτε, δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς».

Εμείς δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι η Αριστερά είναι οι καλοί άνθρωποι που θέλουν να δώσουν και εμείς οι κεντροδεξιοί είμαστε οι κακοί άνθρωποι που θέλουμε να πάρουμε. Προφανώς και κανείς δεν το ισχυρίζεται αυτό στο πολιτικό σκηνικό σήμερα.

Επίσης, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις είναι πολύ σημαντικές στην Ελλάδα, απαντώ σε κάτι που η κυρία Αχτσιόγλου είπε προηγουμένως και περίπου το απαξίωσε.

Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις επιτρέπουν σε ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων να περάσουν το όριο της φτώχειας. Δεν ξέρω, μπορεί να κριθούν αποδοτικές, μπορεί να μην κριθούν αποδοτικές αλλά δεν θα τις “ξύριζα” γενικά και θα έλεγα όχι αυτό δεν πρέπει να γίνει.

Είμαστε σε μια φάση μετάβασης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα 200κάτι δισεκατομμυρίων ΑΕΠ. Δόξα τω Θεώ είχαμε πέσει κάτω από τα 200.

Χώρα με παρόμοιο πληθυσμό η Αυστρία είναι στα 380. Το Ισραήλ είναι στα 376. Έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε. Και το κυρίαρχο είναι όχι να πάμε σε μια γρήγορη και βίαιη αναδιανομή, αυτά τα οποία έλεγε ο κύριος Βαρουφάκης παλιότερα, αλλά να πάμε σε μια μεγέθυνση του ΑΕΠ, αυτό που λαϊκά λέγεται μεγέθυνση της πίτας, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σοβαρή διανομή μερίσματος και κοινωνικού μερίσματος.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Σε αυτό το κομμάτι που έχετε στην κριτική όλη αυτή την περίοδο ότι είστε νεοφιλελεύθεροι πώς απαντάτε;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ένα λεπτό, με συγχωρείτε. Η Νέα Δημοκρατία, συγχωρείστε με δεν το απευθύνω σε κανέναν, να είμαστε σοβαροί. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο έχει πολύ συγκεκριμένες ρίζες από τον ιδρυτή της τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κατηγορηθεί για κρατισμό. Αυτή την κατηγορία θα έμπαινα στον κόπο να την αντιμετωπίσω. Γιατί δηλαδή ιστορικά η Νέα Δημοκρατία..

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Κατηγορείστε και για αυτό, για την επιδοματική πολιτική που είναι plus σε αυτό που περιγράφετε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, όχι. Όχι, πολύ περισσότερο για το ρόλο που η Νέα Δημοκρατία ιστορικά επεφύλαξε στο κράτος την οικονομία.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Έχει κατηγορηθεί για socialμανία o Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ακριβώς, αυτό να το αντιμετωπίσω διότι αυτό έχει μια σοβαρότητα.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Για την επιδοματική πολιτική που είναι πιο πρόσφατη τι απαντάτε;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σας το απάντησα προηγουμένως, σας είπα ότι η χώρα πέρασε μια συγκεκριμένη κρίση με ένα τμήμα του πληθυσμού της να κινδυνεύει να περάσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Άρα είναι προσωρινή λέτε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Το εξήγησα προηγουμένως, το ΑΕΠ πρέπει να ανεβάσουμε. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε ένα κόμμα το οποίο διεκδικούμε επαφή με τα λαϊκά στρώματα.

Δεν το αφήνουμε αυτό ως προνόμιο της Αριστεράς ούτε θα το κάνουμε ποτέ, ούτε θεωρούμε ότι είμαστε κόμμα μιας συγκεκριμένης ελίτ.

Άλλωστε όποιος ξέρει ιστορία ξέρει πολύ καλά ότι οι ελίτ στην Ελλάδα σπάνια συμπαρατάχθηκαν με τη νέα Δημοκρατία για να μην πω ποτέ. Απέναντί μας τις είχαμε τις περισσότερες φορές, αναφέρομαι στην οικονομική ελίτ. Λοιπόν, το νεοφιλελεύθεροι..

Κος ΤΑΚΗΣ:
Στα συμφέροντα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εντάξει, δεν θέλω ξέρετε, δεν μου αρέσουν οι …, δεν έχω κανένα λόγο τώρα να επανέλθω. Υπάρχει και του Κώστα Καραμανλή η γνωστή..

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ναι, για αυτό λέω επειδή θυμάμαι.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Οι παλιές μας εκλογικές μάχες, πολλές από αυτές τις χάσαμε δε. Αλλά είναι τίτλος τιμής για εμάς που τις χάσαμε τότε. Θέλω να πω όμως ότι το νεοφιλελεύθεροι, εντάξει προσπαθούν να μας το κολλήσουν σαν ταμπέλα, δεν ισχύει για τη Νέα Δημοκρατία.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Για να μας το απαντήσει ο Υπουργός. Υπουργέ πώς απαντάτε σε αυτό στην κυρία Αχτσιόγλου; Είναι μια υπόθεση με την οποία πάμε και με αυτήν στις εκλογές.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω ότι αυτό εχθές συζητήθηκε στο debate και νομίζω ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με έναν τρόπο τον οποίο θα έκρινα απολύτως επαρκή.

Αν η ερώτηση της κυρίας Αχτσιόγλου είναι θεωρητική, αν δηλαδή ένα οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα συνάδει με ένα φιλελεύθερο κόμμα, η απάντηση είναι ένα ποινικό αδίκημα δεν συνάδει με κανένα κόμμα.

Όμως για τη συγκεκριμένη περίπτωση συζητάμε για μια ad hoc περίπτωση στην οποία ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε νομίζω με απόλυτη καθαρότητα και με απόλυτη επάρκεια.

Δεν αισθάνομαι δηλαδή ότι υπάρχει κάτι το οποίο μένει να απαντηθεί.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Η παραδοχή ωστόσο το ότι είναι σκάνδαλο παραπέμπει την όλη υπόθεση και σε ποινικές ευθύνες. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, γιατί μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση εμφανιζόταν να λέει ότι διερευνήθηκε η υπόθεση και δεν υπάρχει τίποτα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ δεν αισθάνομαι κάτι τέτοιο. Ξαναλέω όμως, νομίζω ότι υπήρξε μια πολύ καθαρή τοποθέτηση του πρωθυπουργού εχθές. Αν θέλετε πιο καθαρή και από ότι κανείς θα ανέμενε στο πλαίσιο μιας προεκλογικής τακτικής για ένα θέμα που εκείνη τη στιγμή δεν ήταν στον πυρήνα της επικαιρότητας.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Κύριε Δένδια, είχε δίπλα του τον κύριο Ανδρουλάκη, είχε τον άνθρωπο τον οποίο τον παρακολουθούσε. Εάν δεν ήταν, δεν έλεγε και αυτά ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεσθε ότι θα υπήρχε ένα θέμα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Είστε έμπειρη, ξέρετε ότι είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμπειρος, θα μπορούσε αυτό να το ξεπεράσει και να απαντήσει οτιδήποτε άλλο. Είχε το θάρρος να μιλήσει για αυτό.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Μα εδώ ο κύριος Ανδρουλάκης έβαλε.., το προχώρησε και μίλησε για ποινικές ευθύνες και ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή εφόσον βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα εγώ δεν λέω τι είπε ο κύριος Ανδρουλάκης. Λέω ότι τοποθετήθηκε ο κύριος Μητσοτάκης ενώ θα μπορούσε να αποφύγει την τοποθέτηση.

Όπως ξέρετε σε συζήτηση και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγών δεν απαντάς σε αυτό που σε ρωτάνε. Τοποθετείσαι πάνω σε αυτό το οποίο εσύ θέλεις να πεις. Παρά ταύτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε αν θέλετε και πέρα από αυτό που θα ήταν το στενό του συμφέρον, να αφήσει το θέμα να περάσει, και τοποθετήθηκε ειλικρινά.

Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι αξιέπαινο. Η κυρία Αχτσιόγλου όμως δεν με ρώτησε αυτό. Με ρώτησε κάτι πολύ πιο βασικό. Αν στον αξιακό πυρήνα ενός φιλελεύθερου κόμματος προσιδιάζει οτιδήποτε θα μπορούσε θεωρητικά να έχει να κάνει με ποινικό αδίκημα.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Ναι, γιατί έχει να κάνει όχι με ποινικό αδίκημα, με το σεβασμό στους θεσμούς καταρχήν. Αυτό θεωρώ ότι εννοεί η κυρία Αχτσιόγλου.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα πολύ καλά κάνει και με ρωτάει. Δεν έχω καμία αντίρρηση σε αυτό. Απαντώ ευθέως. Οτιδήποτε τέτοιο δεν προσιδιάζει σε κανένα κόμμα ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Και στην τελική αυτή αυτής της συζήτησης εγώ θέλω να ρωτήσω και τους δύο έτσι απλά και για εμάς αλλά και για τους τηλεθεατές μας, ξεκινώντας από εσάς Υπουργέ.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν θα με πείραζε να με ρωτήσετε και δεύτερο καμιά φορά, δεν θα αισθανόμουν άσχημα.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Όχι, θέλω να πω ότι έτσι και αλλιώς είχε περισσότερο τώρα σε αυτή τη συζήτηση η κυρία Αχτσιόγλου τοποθέτηση γιατί απαντήσατε για το θέμα των υποκλοπών, θέλω να μου πείτε απλά για ποιο λόγο κάποιος να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία.

Αλλά όχι πολιτικά τώρα και πέρα από τα ιδεολογικά, τι θα του αλλάξει την επόμενη μέρα και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Είναι περίπου 400.000 νέοι άνθρωποι οι οποίοι θέλουμε να έρθουν στην κάλπη. Αρκετά από αυτά τα παιδιά στις δημοσκοπήσεις δείχνουν ενδιαφέρον.

Έχει ένα ενδιαφέρον όμως ότι φαίνεται να έχουν μια προτίμηση σε αυτό που λέγεται ριζοσπαστική ψήφος, κάτι πάρα πολύ θολό και κάτι το οποίο ήταν και εφιαλτικό, η συζήτηση. Είχατε διαφωνία σε αυτό. Σίγουρα και οι δυο δεν θα ήθελε κανείς να το πω εγώ λαϊκά τον Κασιδιάρη εντός της Βουλής, με διαφορετικό τρόπο δεν τον θέλατε.

Αλλά πολλά από αυτά τα παιδιά κοίταξαν και προς τα εκεί. Και θέλω να μου απαντήσετε και για αυτό, Υπουργέ.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ο κύριος Δένδιας έχει δώσει και προσωπική μάχη για να μην είναι ο Κασιδιάρης στη Βουλή.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ναι, να σας πω. Με ρωτάτε καταρχήν γιατί κάποιος να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Η απάντηση είναι μπορεί να κοιτάξει τα 4 προηγούμενα χρόνια και τα 4 παλαιότερα χρόνια και να κάνει μια σύγκριση και να αποφασίσει ποιος κυβέρνησε τη χώρα καλύτερα.

Είναι ευτυχία για το εκλογικό σώμα ότι έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δυο πρώην πρωθυπουργούς που και οι δύο έχουν δώσει δείγματα γραφής.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Ναι αυτό είναι όντως σπάνιο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Άρα λοιπόν ξέρουμε ο καθένας τι μπορεί να δώσει. Η κοινωνία θα κρίνει, δεν είμαι εγώ, εγώ έχω δεδομένη θέση, Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσω δεν νομίζω ότι σας αποκαλύπτω κάτι που δεν ξέρετε.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Μας εκπλήσσετε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ναι πράγματι, αυτό λέω. Τολμώ δε να σας πω γιατί θέλω να είμαι απολύτως ανοιχτός θα σταυρώσω και τον εαυτό μου.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ε, το αναμενόμενο.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Μας ξαφνιάζετε άθελά σας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι όμως μόνο τον εαυτό μου. Έχω 4 σταυρούς θα τους χρησιμοποιήσω και τους 4.

Τώρα, από εκεί και πέρα, και σε αυτό θέλω να σας είμαι απολύτως ανοιχτός είναι φανερό ότι έχουμε ένα κενό επικοινωνίας με ένα κομμάτι του νεότερου εκλογικού σώματος. Και εκεί πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια -την έχουμε αρχίσει καθυστερημένα ίσως; καθυστερημένα- να εξηγήσουμε σε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος γιατί επί δικής μας διακυβέρνησης οι προοπτικές της ζωής τους, της νέας ζωής τους θα είναι πολύ καλύτερες.

Ότι θα υπάρχει καλύτερη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα που θέλουν, με τον τρόπο που θα ήθελαν και με την αμοιβή που θα ευχόντουσαν.

Θα έπρεπε ίσως να το είχαμε κάνει πιο νωρίς αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και πιστεύω ότι μια στην οικονομία φιλελεύθερη διαχείριση αποδίδει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ένα μοντέλο στενού κρατισμού. Διότι εγώ δεν είμαι καταρχήν εναντίον του κρατισμού, αλλά στενού κρατισμού και μόνο αναδιανομής το οποίο επαγγέλλεται το ΣΥΡΙΖΑ.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Ωραία σας προβλημάτισε, και τελευταίο αυτό, ότι για να μείνει εκτός ο Κασιδιάρης χρειάστηκε μια συζήτηση νομοθετικού χαρακτήρα και όχι ποσοστά τα οποία θα τον άφηναν έτσι και αλλιώς εκτός Βουλής;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να σας πω κάτι, εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η ιστορία. Λοιπόν, εάν δει κανείς την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και τις συζητήσεις που έγιναν τότε και το γεγονός ότι επετράπη στον Χίτλερ χωρίς να αποκτήσει ποτέ λαϊκή πλειοψηφία να ελέγξει όλες τις δομές της εξουσίας και τελικά να καταλύσει πλήρως τη δημοκρατία, εάν κανείς το μελετήσει θα δώσει την πλήρη απάντηση.

Μειοψηφίες έστω και πολύ μικρές μειοψηφίες αν τους δώσεις χώρο μπορεί όπως και ένας ιός στο ανθρώπινο σώμα και στον ανθρώπινο οργανισμό να δημιουργήσουν ένα τεράστιο πρόβλημα.

Άρα εγώ θα ευχόμουν το ναζιστικό φαινόμενο να έχει μηδέν εκλογική απήχηση στην Ελλάδα. Μηδέν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η δημοκρατία δεν υποχρεούται και δεν οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό της από αυτό το μικρόβιο.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Να ρωτήσουμε τον Υπουργό για τις εκλογές στην Τουρκία. Αν περιμένετε..

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Κοντή γιορτή εκεί.

Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Ναι, είναι την Κυριακή. Αν περιμένετε να αλλάξει κάτι..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Καταρχήν δεν δικαιούμαι να τοποθετηθώ, το καταλαβαίνουμε όλοι. Θα ήταν τεράστιο λάθος για τη χώρα να έχει άποψη επί των θεμάτων αυτών, η τουρκική κοινωνία θα κρίνει.

Βλέπω τις μετρήσεις, εάν με ρωτάτε θα έλεγα ότι θα ήμουν πιο προσεκτικός να πω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει χάσει ή θα χάσει τις εκλογές.

Δεν λέω ότι αποκλείεται, λέω απλώς θα ήμουν πιο προσεκτικός από τις μετρήσεις. Και επίσης αυτό που βλέπω είναι ότι τα πάρα πολλά δημοσιεύματα του δυτικού τύπου έχουν ίσως μια αντίστροφη επιρροή μέσα στην Τουρκία, δημιουργούν μάλλον ένα ρεύμα συμπάθειας προς τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Εμείς έχουμε λόγο, προφανώς δεν λέω να μου πείτε κάποιον, έχουμε λόγο σαν χώρα να έχουμε προτίμηση;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μέσα από την ανάλυση των θέσεων του κάθε χώρου και του κάθε κόμματος πιθανώς θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Αλλά με κανέναν τρόπο δεν νομιμοποιούμαστε να τα διατυπώσουμε δημοσίως.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Μάλιστα. Και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, Υπουργέ;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εννοείτε;

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Με την Τουρκία. Το λέω γιατί τώρα υποτίθεται ότι διανύουμε μια περίοδο πιο χαλαρή.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο όταν υπάρξει τουρκική Κυβέρνηση μήπως, και δεν είμαι αφελής, μήπως και υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Μάλιστα. Εμείς θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ και τους δύο γιατί ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχαμε.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Ήσασταν ένα εξαιρετικό δίδυμο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Πολύ πολιτισμένη για να έχει ακροαματικότητα.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Όχι, είμαστε σίγουροι.

Κος ΤΑΚΗΣ:
Πολύ πολιτισμένη για να έχει μέλλον η πολιτική όμως.

Κος ΠΙΕΡΡΟΣ:
Έχει κουραστεί και ο κόσμος με τις φωνές που δεν λένε και κάτι, εσείς είπατε πολλά και οι δύο.
Και θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον κύριο Νίκο Δένδια τον Υπουργό Εξωτερικών, να το πω το σημαντικό, υποψήφιο στο νότιο τομέα ο κύριος Δένδιας. Καλή προσωπική επιτυχία, Υπουργέ.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο