Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1»

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Φιλοξενούμε σήμερα τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και τον ευχαριστούμε θερμά που είναι μαζί μας, τον κ. Νίκο Δένδια.

Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Να είστε καλά. Ελπίζουμε να είναι καλές οι επόμενες εβδομάδες γιατί έρχεται και η τρόικα κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εντάξει, δεν θα προσδιορίσει η άφιξη ή η αναχώρηση της τρόικας το μέλλον..

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Άμα δε δεχθούν μέτρα, μπορεί να το προσδιορίσει κιόλας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι αν προσδιορίσουμε το διάλογο μόνο σ’ αυτό το επίπεδο θα τον αδικήσουμε. Υπάρχει η ελληνική κυβέρνηση, υπεύθυνη απέναντι στον ελληνικό λαό, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, βεβαίως υπάρχει μια συζήτηση με τους δανειστές για την επιρροή των μέτρων αυτών στην ελληνική οικονομία και στις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά αυτή είναι μόνο μία παράμετρος ενός συνολικού προβλήματος, το οποίο νομίζω το ξέρουμε όλοι, σε όλες του πια τις εκφάνσεις.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσουμε κατευθείαν μπαίνοντας στην ουσία της συζήτησής μας και να ξεκινήσουμε από τα κόκκινα δάνεια. Ξέρουμε ότι είχατε μια συνάντηση στο Παρίσι όπου ετέθη το θέμα, όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα και εμείς θα θέσουμε τα ερωτήματα αυτά και βεβαίως εάν έχετε απαντήσει θα μας τις δώσετε ή αν θέλετε να διαπραγματευθείτε με την τρόικα.

Πρώτα απ’ όλα, θα ξεκινήσουμε με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Πού βρισκόμαστε κ. Υπουργέ σε αυτό το σημείο και πώς θα διευθετηθεί το θέμα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπορώ να κάνω δυο βήματα πίσω; Βεβαίως υπάρχει θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά που τα λέμε «κόκκινα» και νομίζω ακόμα και η λέξη και το χρώμα επειδή είναι έντονο εξάπτει, διότι ανταποκρίνεται και σ’ ένα πολύ μεγάλο και πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 45 δισεκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια και υπάρχουν και επιπλέον 30 κάτι δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, σχεδόν κάτι λιγότερο από 80 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, τα οποία έχουν πρόβλημα.

Όμως, αυτό το οποίο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι μια αποσπασματική προσέγγιση μόνο σ’ ένα κομμάτι. Έχει έναν συνολικό σχεδιασμό για τη μεταφορά ρευστότητας στην οικονομία και στην κοινωνία αφ’ ενός και αφ’ ετέρου για την καταπολέμηση της ανεργίας. Διότι η καταπολέμηση της ανεργίας προϋποθέτει επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη, αύξηση του ΑΕΠ.

Ένα κομμάτι λοιπόν από το συνολικό σχεδιασμό αφορά τα καθυστερούμενα δάνεια. Γι’ αυτό έχει υπάρξει ήδη μια συνάντηση με την τρόικα και στο Παρίσι, μακρού χρόνου συνάντηση, στην οποία δεν ήμουν μόνο εγώ, ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών και συνολικά το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, συζητήσαμε τις σκέψεις που έχει υποβάλλει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που έχει να κάνει με τη μεταφορά ρευστότητας στα εξυπηρετούμενα δάνεια κι εκεί έχουμε μια ολόκληρη σειρά από συζητήσεις που αφορούν την επιδότηση του επιτοκίου μέσω κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, νομίζω το είπε και ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη ΔΕΘ. Και επίσης έχουμε έναν σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός φορέα χορήγησης νέων δανείων, πέρα από το υπάρχον τραπεζικό σύστημα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν ν’ αναπτυχθούν. Όλο αυτό μαζί είναι ένα «πακέτο» το οποίο συζητάμε.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά επειδή ο κόσμος ξέρετε, ο καθένας κοιτάζει το πρόβλημά του και αν κοιτάξουμε όλο το πρόβλημα μαζί, δηλαδή το κάθε ένα μεμονωμένα, τότε έχουμε ένα πρόβλημα συνολικό, εδώ λοιπόν εγώ θέλω να ρωτήσω: Για την άρση των πλειστηριασμών που τελειώνουν στο τέλος του έτους, υπάρχει σκέψη να τεθεί στην τρόικα όταν έρθει για έναν ακόμη χρόνο ή δεν ξέρω πόσο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν το ερώτημα τεθεί έτσι, κατ’ αρχήν νομίζω ότι δεν περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους. Με αυτό που λέμε «τελειώνει στο τέλος του χρόνου» αναφερόμαστε μόνο σε μια διάταξη, η οποία, μιλώ σαν δικηγόρος τώρα, δεν μιλώ σαν Υπουργός, εξαιτίας της συνύπαρξης με άλλες διατάξεις που εν τω μεταξύ έχουν υπάρξει και εφαρμόζονται, πολύ σχετική σημασία έχει.

Δηλαδή, εγώ, αν αυτή τη στιγμή ήθελα να προστατεύσω κάτι, δεν θα επέλεγα αυτή τη διάταξη στην οποία αναφέρεστε. Εκτός από αυτό όμως, σαν Υπουργός πρέπει να σας πω ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε, δεν είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα ή με οποιονδήποτε άλλον, είτε το Σεπτέμβρη που θα έρθει η τρόικα είτε αργότερα. Αυτό είναι θέμα που λήγει το Δεκέμβρη και θα δούμε το Δεκέμβρη αν και κατά πόσο και τι χρειάζεται να γίνει. Δεν είναι κύριο θέμα των συζητήσεων αυτό, δεν είναι καν θέμα των συζητήσεων για να είμαι ακριβής.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Δεύτερο θέμα λοιπόν, επιχειρηματικά δάνεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτά τα συζητάμε.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ας αφήσουμε τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά, θα δούμε κι εκεί…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Που κι αυτά όμως δεν τα υποτιμάμε, υπάρχει ένας παράλληλος σχεδιασμός και για τα στεγαστικά..

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Καθόλου. Με τον κώδικα δεοντολογίας…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μόλις τελειώσουμε τη συζήτηση με τα επιχειρηματικά πρέπει να πάμε και στα στεγαστικά και να δούμε και εκεί τι θα κάνουμε.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Να δούμε λοιπόν τα επιχειρηματικά σε αυτή τη φάση. Ποιες είναι οι προτάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν πρόκειται πριν ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση η οποία έχει πάρα πολλές παραμέτρους, να βγω και να πω τι σκεφτόμαστε κι από κει και πέρα ν’ αρχίσω να μεταφέρω μια ιστορία για «κόκκινες γραμμές», για σκληρές διαπραγματεύσεις.. Δεν είναι ούτε του χαρακτήρα μου και νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Προσέξτε, εμείς έχουμε από εσάς, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, δυο-τρία δεδομένα. Δηλαδή ότι αυτό το πακέτο μπορεί να έχει κεφαλαιοποίηση χρεών, μετοχοποιήσεις.. Αυτά θα ισχύσουν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο και, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ευφυές «πακέτο» το οποίο αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και ξεχωρίζει ανάμεσα στις επιχειρήσεις που πρέπει να επιβιώσουν και πρέπει να βοηθηθούν για να επιβιώσουν γιατί ιδίως στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις δηλαδή κάτω από 10 εργαζομένους που αποτελούν πάνω από το70% του συνολικού ελληνικού επιχειρείν, για να ξέρουμε για τι συζητάμε, αυτές τις επιχειρήσεις θέλει το ελληνικό κράτος, η Ελληνική Δημοκρατία, η ελληνική κοινωνία νομίζω, να τις προστατεύσει και να τις βοηθήσει.

Και να τις βοηθήσει γιατί: Διότι οι περισσότερες από αυτές έμπλεξαν στην κρίση εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης που ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και όχι λάθους ή κακών επιχειρηματικών αποφάσεων. Και που οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να σώσουν αυτές τις επιχειρήσεις και άρα τις θέσεις εργασίας που μας βοηθούν πάρα πολύ, είναι κάτι που μας αφορά άμεσα ως κοινωνία. Παίρνοντας δάνεια τα οποία συνολικά, για να έχετε και μια αίσθηση αριθμού, είναι γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 100.000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, χρωστούν 4,5 μη εξυπηρετούμενα δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκεί λοιπόν το ελληνικό κράτος πρέπει να παρέμβει, να βάλει πλάτη, να βοηθήσει αυτές τις επιχειρήσεις και μαζί με το τραπεζικό σύστημα ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Να δούμε λοιπόν ποια θα είναι η ρύθμιση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μισό λεπτό όμως γιατί θέλω κάτι να πω, να είναι ξεκάθαρο και το λέω από την αρχή: Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει το ελληνικό κράτος και δεν πρόκειται, να βοηθήσει -υπάρχει η λαϊκή έκφραση- τον μπαταξή, αυτόν δηλαδή που εκμεταλλεύεται την κρίση για να φορτώσει στις πλάτες των συμπολιτών μας, των Ελλήνων φορολογουμένων τις δικές του αστοχίες, ή αν θέλετε της δικές του σπατάλες.

Λέω πάντα, πλούσιος επιχειρηματίας και φτωχή επιχείρηση δε νοούνται. Πάμε λοιπόν να βοηθήσουμε αυτόν ο οποίος ζορίστηκε από τη κρίση, με κύρια κατεύθυνση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και αν είναι δυνατό ν’ αυξηθούν. Κι από κει και πέρα με κανέναν τρόπο δε βοηθάμε αυτόν ο οποίος εκμεταλλεύεται την κρίση για να φορτώσει στο κοινωνικό σύνολο τις δικές του αστοχίες.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Θα πάμε σ’ ένα διαφημιστικό διάλειμμα, θα επιστρέψουμε μ’ εσάς και ξέρετε, θα πάμε στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σήμερα θα τα πιάσουμε όλα..

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Όλα θα τα πιάσουμε. Και πρέπει να σας πω ότι εδώ έχουμε έναν κώδικα δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, που δυστυχώς όμως δεν είναι νόμος και δεσμεύει τις Τράπεζες, αλλά ο κόσμος δεν επαφίεται στην Τράπεζα, επαφίεται στην πολιτική ηγεσία.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Εδώ είμαστε, επιστρέφουμε και πάμε να συνδεθούμε ξανά με τον Υπουργό της Ανάπτυξης τον κ. Δένδια.

Κύριε Υπουργέ είχαμε μείνει στα στεγαστικά και καταναλωτικά. Εδώ έρχεται μία ρύθμιση, εγώ σας είπα για τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος που θα επαναλάβω δεν είναι δεσμευτικό για πουθενά αυτό, όμως είναι ένα εργαλείο και αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επιβάλλει έναν τρόπο συναλλαγής ανάμεσα στις τράπεζες και στον συναλλασσόμενο πολίτη και επιβάλλει μέσα σε αυτό το πλαίσιο κανόνες συμπεριφοράς στο τραπεζικό σύστημα, τρόπους να βοηθηθεί ο οφειλέτης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.

Νομίζω είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, είναι κι αυτό ένα κομμάτι ενός συνολικού συστήματος προσέγγισης του προβλήματος του δανεισμού στην Ελλάδα στην προσπάθεια να βγούμε από την κρίση.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Βέβαια ο κόσμος που μας ακούει κ. Υπουργέ ξέρετε, εκεί που θέλει να ακουμπήσει είναι στις αποφάσεις και στους νόμους της Πολιτείας. Δηλαδή όχι στην καλή διάθεση των τραπεζών και το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα, θα υπάρχουν αυτές οι δικλείδες για να μη χάσει ο κόσμος τα σπίτια του;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό που λέτε είναι έτσι, βέβαια πρέπει να σας πω ότι οι τράπεζες, ίσως δεν είναι κατανοητό πια, αλλά οι τράπεζες πλέον ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος κατά μεγάλη πλειοψηφία.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ακόμη ένας λόγος παραπάνω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οπότε λοιπόν υπάρχει μια αντιμετώπιση και από την πλευρά αυτή – ή πρέπει να υπάρχει μια αντιμετώπιση και από το τραπεζικό σύστημα – ιδιαίτερα φιλική απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Αλλά εκτός από αυτό, όπως σας είπα και πριν στην αρχή της συζήτησής μας, την ευθύνη βεβαίως την έχει το Ελληνικό Κράτος να θεσμοθετήσει.

Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Απλώς ποιος θα προστατεύει τους πολίτες και ποιος θα ελέγχει τις τράπεζες για το πώς τους αντιμετωπίζουν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Ελληνικό Κράτος, αυτός που αυτή τη στιγμή είναι και ο ιδιοκτήτης του τραπεζικού συστήματος, αλλά ούτως ή άλλως έχει το ρόλο μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, που επίσης είναι ένα εργαλείο του Ελληνικού Κράτους, της ελληνικής εποπτείας πάνω στο τραπεζικό σύστημα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αυθαιρετήσει το τραπεζικό σύστημα.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Καλά μην το λέτε, υπάρχουν και περιπτώσεις…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είπα δεν μπορεί, δεν είπα ότι δεν γίνεται καμιά φορά.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Εσείς είστε αντίθετος στην υπερφορολόγηση των ακινήτων και υπέρ των γενναίων λύσεων είπατε κ. Υπουργέ, το έχετε πει αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα είμαι, σας το ξαναλέω και τώρα.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Αλλά δε βλέπουμε γενναίες μειώσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, αυτό είναι το μισό από ότι λέω εγώ.

Το υπόλοιπο μισό από ότι λέω, γιατί πρέπει να είμαστε δίκαιοι, είναι και μια μείωση του κράτους. Διότι όλοι μπορεί να κάνουμε τον έξυπνο και να γινόμαστε αγαπητοί στους πολίτες λέγοντας “δε θέλω να πληρώνετε φόρους”, πρέπει να τους πούμε όμως και ευθέως από πού θα μειωθούν τα έξοδα ώστε να μην πληρώνουν φόρους.

Η δική μου θεώρηση των πραγμάτων είναι μια θεώρηση που λέει ότι για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία χρειάζεται μικρότερη φορολόγηση, αλλά βεβαίως αυτό σημαίνει μια εκλογίκευση του κράτους ώστε οι δαπάνες να μην ανατρέπουν συνολικά την ισορροπία.

Νομίζω όμως ότι είναι κάτι το οποίο η Κυβέρνηση το ενστερνίζεται συνολικά και πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ως στόχο αυτής της Κυβέρνησης το 15%, ως συντελεστή φόρου των επιχειρήσεων και αυτό ξέρετε είναι ανάγκη και θα γίνει. Μπορεί να το κάνουμε σήμερα, μπορεί να το κάνουμε αύριο, αλλά θα γίνει. Γιατί θα γίνει; Διότι ο ανταγωνισμός μας γύρω-γύρω έχει πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Αυτό είναι βέβαια εδώ και 20 χρόνια κ. Υπουργέ, έτσι; Δε μειώθηκαν τώρα γύρω-γύρω οι συντελεστές.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εντάξει, όμως να σας πω ένα λεπτό, εδώ το θέμα είναι σαν κοινωνία να αποφασίσουμε τι θέλουμε.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Θέλουμε χαμηλή φορολόγηση και μισθούς αξιοπρεπείς για να ζήσει ο κόσμος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό, αυτό το «χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές» το λέει η Νέα Δημοκρατία. Έχουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία λέει ακριβώς το ανάποδο, που βέβαια το κρύβει, το λέει συγκεκαλυμμένα. Άρα λέει ότι «η μόνη λύση για την ελληνική κοινωνία για να βγει από την κρίση είναι το κράτος» κι όταν λες στους Έλληνες πολίτες…

Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Το θέμα είναι θα προλάβει αυτή η Κυβέρνηση να τα εφαρμόσει όλα αυτά για την υπερφορολόγηση;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Να ωραία ερώτηση!

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτά εξαρτώνται από τις επιλογές των Ελλήνων πολιτών. Εάν οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι η λύση είναι αυτό το οποίο πρότεινε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το πρωί, δηλαδή χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, ελεύθερη οικονομία, επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη, τότε βεβαίως θα στηρίξουν αυτή την Κυβέρνηση και βεβαίως θα έχει όλο το χρόνο να το επιβάλλει.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Δηλαδή θα πάμε σε εκλογές και περιμένετε την ψήφο του ελληνικού λαού;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι. Κάποια στιγμή θα πάμε σε εκλογές, το ότι θα εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας…

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Εννοώ Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Φλεβάρη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, τώρα θα εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας, δε νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Βεβαίως, κυρίαρχο είναι το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά πιστεύω ότι και ο τελευταίος των Βουλευτών, ακόμα και αυτοί οι οποίοι λένε ότι και ο Θεός αν είναι υποψήφιος δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν, μέσα τους, εάν ήταν ειλικρινείς με τον εαυτό τους, θα αναγνώριζαν ότι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να αφεθεί η Κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί το 2016.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Δε βλέπετε δηλαδή εκλογές κ. Υπουργέ εσείς;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ λέω απλώς ότι οι εκλογές θα είναι μια πολύ μεγάλη ζημιά για τον τόπο και την κοινωνία. Από κει και πέρα δεν μπορώ να μπω στη θέληση του καθενός Βουλευτή, προς Θεού. Μου επιτρέπεται όμως να εκφράζω την άποψή μου, που νομίζω ότι είναι η άποψη όλων των Βουλευτών, ανεξαρτήτως του τι λένε.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Μάλιστα. Τώρα έχουμε μία ερώτηση ακόμη για τα δάνεια του ΟΕΚ, που θέλει ο Μάνος Νιφλής να ρωτήσει. Ξέρουμε ότι δεν είναι δικό σας θέμα, είναι στην αρμοδιότητα…

Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Είναι με τον κ. Βρούτση. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα κι από μένα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γεια σας καλημέρα.

Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα εκεί και το γνωρίζετε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ως ζήτημα το γνωρίζω πράγματι.

Μ. ΝΙΦΛΗΣ: Εδώ υπάρχει ένα μπρος-πίσω, δηλαδή έχει εξαγγελθεί από τη μία πλευρά δύο ή τρεις φορές αν δεν κάνω λάθος η ρύθμιση στα δάνεια του ΟΕΚ, έχει σπεύσει κόσμος, επειδή δε γινόταν να το ρυθμίσει το δάνειό του διαφορετικά, έχει φύγει από την επιδότηση του ΟΕΚ, έχει βγει εκτός για να μπορέσει να ρυθμίσει το δάνειό του κι αυτό ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Και γνωρίζω για να σας πω κι εγώ και να προσθέσω στην ερώτηση του Μάνου ότι η ρύθμιση υπάρχει εδώ και ένα ενάμισι χρόνο και δεν έχει δοθεί για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ΄ αρχήν αυτά που ξέρω εγώ για να σας απαντήσω δεν είναι επαρκή, νομίζω όμως ότι ο συνάδελφος ο Γιάννης Βρούτσης ο οποίος είναι ένας επιμελής Υπουργός μπορεί κάλλιστα να σας δώσει τις εξηγήσεις οι οποίες χρειάζονται.

Ούτως ή άλλως ξέρετε, στο εκκλησιαστικό δίκαιο αν μπαίνεις σε άλλη Μητρόπολη λέγεται «εισπήδηση», λοιπόν δεν έχει κανένα λόγο να συμβεί αυτό από μένα για θέματα άλλου Υπουργείου.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Άμα είναι θετικό ας υπάρχει κι αυτή η εισπήδηση κ. Υπουργέ. Λοιπόν να προχωρήσουμε σε μία τελευταία ερώτηση, για τη μείωση των συντελεστών μας είπατε ότι θα μειωθούν, είπε και ο Πρωθυπουργός ότι θα μειωθεί. Εδώ τώρα για το πετρέλαιο άλλα περιμέναμε, εμείς περιμέναμε μια μεγαλύτερη μείωση κ. Υπουργέ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι αυτό που χαρακτηρίζει αυτή την Κυβέρνηση είναι ένας ρεαλισμός. Διότι μπορούμε να υποσχόμαστε τα πάντα και να τινάξουμε τη μπάνκα στον αέρα και τελικά από όσα υποσχόμαστε να μην ισχύει το παραμικρό. Άλλωστε έχουμε μια Αντιπολίτευση που αυτό κάνει από το πρωί μέχρι το βράδυ, υπόσχεται τα πάντα.

Αυτό νομίζω λοιπόν το οποίο περιμένει κανείς από τον Πρωθυπουργό είναι με σοβαρότητα, με αυστηρότητα, με γνώση των δυνατοτήτων της χώρας και της οικονομίας να προασπίσει αυτό που η ελληνική κοινωνία με θυσίες έκανε μέχρι τώρα και νομίζω αυτό κάνει, δεν έχει έννοια να υπόσχεται πράγματα που το ταμείο δεν μπορεί να τα στηρίξει.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Μάλιστα, κ. Υπουργέ σας ευχαριστούμε θερμά που ήσασταν στον ΑΝΤ1 και απαντήσατε στα ερωτήματά μας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κι εγώ, να είστε καλά, καλημέρα καλή εβδομάδα.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο κ. Νίκος Δένδιας, που τον ευχαριστούμε θερμά..

Μετάβαση στο περιεχόμενο