Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Καλημέρα και καλημέρα στους τηλεθεατές σας.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Τι κάνετε είστε καλά;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Ε, καλούτσικα, μην τα υπερβάλλουμε.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Χαίρομαι που το λέτε για να κυριολεκτούμε. Με τις φυλακές είμαστε καλά, έχουμε καμία απόδραση, μέχρι στιγμής δεν έχουμε τίποτα;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Δεν είναι αρμοδιότητά μου, αλλά όχι, απ’ ότι ξέρω δεν έχουμε τίποτα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Βέβαια, θέλω να ξεκινήσουμε με τα γενικά αυτά θέματα και θα έρθουμε στης αρμοδιότητάς σας τα θέματα γιατί είμαι πολλά, εκείνα που έχουμε την ευτυχία να συζητήσουμε. Αυτή η κατάσταση στην Κύπρο όπου ανοίγει δυστυχώς, είναι και πρώτο θέμα στις εφημερίδες σήμερα, τις ορέξεις κάποιων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βάλουν χέρι στο τραπεζικο – πιστωτικό σύστημα της κάθε χώρας. Αυτό το οποίο ακούστηκε από τον κ. Ντάισελμπλουμ, που στην αρχή το πήρε πίσω, μετά το ξανάπε. Βγήκε ο κ. Μπαρνιέ, ότι ετοιμάζεται ένας νόμος έτσι ώστε οι καταθέσεις να χαρακτηρίζονται επενδύσεις, να υπάρχει ασφάλεια και οι καταθέτες να πρέπει ψάχνουν ασφαλείς προορισμούς. Και ασφαλείς προορισμοί είναι αυτές των εύρωστων οικονομικά χωρών, με λένε Γερμανία με λίγα λόγια, γιατί αυτή τη στιγμή πιο εύρωστη χώρα από την Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άντε και Φιλανδία, Ολλανδία δεν υπάρχει. Δεν σας προβληματίζει κ. Υπουργέ;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Να σας πω ευθέως. Η όλη αυτή ιστορία που αναδύθηκε μετά από την κυπριακή κρίση, έσπασε ένα ταμπού για την Ευρώπη. Ποιο ήταν το ταμπού; Ότι οι ευρωπαϊκές καταθέσεις στην Ευρώπη είναι ασφαλείς, οι καταθέσεις στην Ευρώπη είναι ασφαλείς. Τελεία. Δεν πειράζονται ότι και να συμβεί. Ανοίγει την πόρτα για μια συνολική διαφορετική θεώρηση του οικονομικού φαινομένου. Μια τέτοια ριζική αλλαγή, υπό συνθήκες κρίσεις για το Νότο, όχι μόνο λοιπόν για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και για την Ιταλία και την Ισπανία και την Πορτογαλία, θα μου επιτρέψετε να πω και για τη Γαλλία.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Ξεσηκώθηκαν, έχετε δει. Και ο Ολάντ και ο Ραχόι ξεσηκώθηκαν.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Θα δημιουργήσει ένα θέμα για μας. Για μας τους Νότιους, όχι για μας τους Έλληνες, για εμάς τους Νότιους. Είναι καλό λοιπόν, οποιεσδήποτε ριζικές αλλαγές αντιμετώπισης πραγμάτων να μην γίνονται τις στιγμές που ένας από τους συνομιλητές, δηλαδή ο Νότος σε αυτήν τη φάση, είναι υπό το κράτος μιας βαθιάς κρίσης. Τι θα συμβεί αν γίνει τώρα αυτό; Αυτό που πολύ φυσιολογικά λέτε, οι καταθέσεις θα αναχωρήσουν από το Νότο προς το Βορρά και αυτό βέβαια θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τις οικονομίες του Νότου. Αυτό δεν χρειάζεται κανείς να είναι οικονομολόγος για να το αναλύσει.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Και την ίδια στιγμή που η χώρα καταβάλλει προσπάθεια για τον επαναπατρισμό 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Τα οποία τα χρειαζόμαστε, είναι αίμα για την οικονομία μας, όταν μιλάμε για ανάπτυξη, η ανάπτυξη δεν γίνεται με μεταφυσικούς όρους. Θα πρέπει να ρεύσει χρήμα στην αγορά αυτό το ξέρουν όλοι οι επαγγελματίες, όλες οι εταιρείες, όλοι οι άνθρωποι της αγοράς ξέρουν ότι χρειάζεται ρευστότητα. Την στιγμή λοιπόν που χρειάζεσαι ρευστότητα, αν αντί για ρευστότητα υποστείς αφαίμαξη, περαιτέρω αφαίμαξη, καταλαβαίνετε αυτό τι θα σημάνει για τις ελπίδες που έχουμε να μπούμε σε ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του ’13 και από εκεί και πέρα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Από εκεί και πέρα όμως, αυτό δεν είναι μια εικασία ξέρετε, αυτό είναι μια σκέψη και ένα θέμα το οποίο ενδεχομένως κάποια μυαλά του Βορρά της Ε.Ε. το έχουν προχωρήσει. Δηλαδή εγώ πιστεύω ότι αυτός ο άπειρος, ο μέχρι χθες βοηθός ευρωβουλευτή, υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης, ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν το είπε τυχαία. Το ’πε μες στην απειρία του, του ξέφυγε δηλαδή. Του είπανε “βρε μην το ξαναπείς” και το μάζεψε άλλα το ξανάπε μετά. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ γιατί έχετε εμπειρία από πολιτική διαχείριση.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Να σας πω το εξής: ο κ. Γιούνγκερ, ο οποίος είχε αυτή τη θέση μέχρι πριν από λίγο, ήταν ένας έμπειρος πολιτικός, πρέπει να πω ένας βεβαιωμένος φίλος τη Ελλάδας, η Ελλάδα οφείλει στον κ. Γιούνγκερ. Αλλά ήταν και ένας άνθρωπος που μπόρεσε να χειριστεί τις κρίσεις με μετριοπάθεια με σοφία. Μας λείπει ήδη και θα μας λείψει. Ας ελπίσουμε ότι ο Ολλανδός διάδοχός του θα καταφέρει σιγά-σιγά να φτάσει στο ύψος που χρειάζεται για να χειριστεί μια θέση εξαιρετικά ισχυρή και εξαιρετικά σημαντική, μην το ξεχνάμε αυτό. Και αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο σε στιγμές κρίσης. Όμως, θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή θέλω να είμαι δίκαιος απέναντι σε όλους, ότι για να βρεθούμε εδώ που βρεθήκαμε, υπήρξαν και κακοί χειρισμοί από την κυπριακή πλευρά. Δηλαδή, η καταρχήν απόφαση της κυπριακής πλευράς, να πάνε και κάτω από τις 100.000 ευρώ στο αρχικό πακέτο, το οποίο μετά απέρριψε η Κυπριακή Βουλή, νομίζω ότι ήταν μια απόφαση στην οποία αν οι Κύπριοι φίλοι μας και αδερφοί μας την ξανασκεφτόντουσαν σήμερα, δεν θα την παίρνανε. Θα προτιμούσαν να πάνε σε άλλη κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Βέβαια, αν είχανε και τη στήριξη του Νότου που προηγουμένως είπατε. Δεν κινήθηκε κανένας από τον Νότο. Όταν είχαμε μια χώρα του Νότου, μια φτωχή χώρα του Νότου και δεν μιλάω για την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα ας πούμε ότι έκανε ότι μπορούσε, που ήτανε ο κ. Ολάντ, ο οποίος βγήκε υπέρμαχος της άποψης του Εurogroup; Πού ήταν ο κύριος Ραχόι;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Ο κύριος Ολάντ… Νομίζω ότι έχουμε περάσει σε μια περίοδο λίγο επικίνδυνη.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Χαρακτήρισε την οικονομία της Κύπρου καζίνο. Ενώ ο κύριος Γιούνκερ είπε ότι συμπεριφερθήκαμε στους Κύπριους σαν να ήταν γκάνγκστερ. Και στην τελευταία ανάλυση, το σύστημα μιας χώρας το καθορίζει η ίδια, δεν το καθορίζει ούτε ο κύριος Σόιμπλε, ούτε ο κύριος Ντάισελμπλουμ. Νόμιμο ήταν το σύστημα της Κύπρου.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Αλλά εδώ έχουμε και κάτι άλλο επικίνδυνο και νομίζω το υπονοείτε σε αυτά που πολύ σωστά είπατε. Παλαιότερα, επί εποχών Σαρκοζί, υπήρχε αυτός ο άξονας Μέρκελ – Σαρκοζί, ο οποίος εν πάσει περιπτώσει είχε ένα στοιχείο ισοτιμίας. Αυτή τη στιγμή ο κύριος Ολάντ δεν προσπαθεί καν να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο κινητήριος άξονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο γαλλογερμανικός άξονας. Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι ότι εμφανίζει μία κυριαρχική θέση η Γερμανία, η οποία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι κατά την άποψη μου εμφανίζεται τόσο κυριαρχική που είναι βλαπτική και για την Γερμανία την ίδια. Πιστεύω δηλαδή ότι μακροπρόθεσμα δεν βοηθάει την εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο αυτή η αίσθηση της απόλυτης κυριαρχίας της. Εάν μάλιστα τις συνδυάσει κανείς με αυτήν την Τευτονική διατύπωση – άποψη, περί βασικών θεμάτων, νομίζω ότι η εικόνα της Γερμανίας δεν περνάει πολύ καλά. Και αυτό είναι κάτι που και η Γερμανία πρέπει να το φροντίσει.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Forsa» που έγινε για το περιοδικό «Stern» και το ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό «RTL», το μεγαλύτερο ποσοστό των Γερμανών που ρωτήθηκαν, αισθάνονται αβέβαιοι για τις καταθέσεις τους στη Γερμανία. Αυτό κατάφερε η κυρία Μέρκελ.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Αυτό το κάτω των 100.000 ευρώ ήταν λάθος. Και όλη αυτή η ιστορία έχει μεγάλα ρίσκα τα οποία νομίζω δεν μετρήθηκαν από την αρχή. Νομίζω ότι έγιναν λίγο πρόχειρα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Να το συνδέσουμε, όμως, με αυτά που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα με την Τρόικα. Μήπως λοιπόν με αφορμή όλα αυτά, στις συζητήσεις που κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους και έρχονται με το χέρι, με το δάκτυλο τεντωμένο απέναντι σε έναν υπουργό, απέναντι σε έναν πρωθυπουργό, θα τους πούμε για καθίστε κάτω ρε παιδιά. Εσείς με τις αποφάσεις σας έχετε φέρει σε δύσκολη χώρα την Ευρώπη. Να τα χάλια μας ποια είναι. Ερχόσαστε και μας επιβάλετε πράγματα τα οποία δεν απορρέουν από τις μνημονικές μας δεσμεύσεις, ούτε το χαράτσι, ούτε το 23 % που σας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως Κερκυραίο για την εστίαση. Από πού και ως που ένας υπάλληλος έχει την δυνατότητα να πει όχι σε μια χώρα για το πώς θα ρυθμίσει τα της οικονομίας της και μάλιστα της βιομηχανίας της, που είναι ο τουρισμός. Αυτό το όχι γιατί δεν το λέμε;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Να πάμε λίγο πίσω καταρχήν, σε κάτι το οποίο νομίζω υπονοείται σαν ερώτημα, και το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αποταμιεύσεις στην Ελλάδα είναι θωρακισμένες, απολύτως θωρακισμένες.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Μέχρι στιγμής είναι θωρακισμένες. Και το λέμε κάθε μέρα.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Σωστά, αλλά αυτό που έγινε δεν έχει καμία εφαρμογή στην Ελλάδα. Και νυν, θα μου επιτρέψετε να πω, και νυν και αεί και αυτό φάνηκε. Η Ελλάδα με τον τρόπο που χειρίστηκε μέσα στην απίστευτη αυτή κρίση τα πράγματα θωράκισε τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων καταθετών.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Βέβαια αν αποφασιστεί κάτι άλλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε υποχρεωμένοι να ευθυγραμμιστούμε. Αν εκείνοι περάσουν ένα νόμο, αυτό που υπαινίσσεται ο Μπαρνιέ, ότι είναι έτοιμος ένας τέτοιος νόμος.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ένα Ευρωπαϊκό νομοθέτημα να περάσει, τέτοιας μορφής, να περάσει κατευθείαν, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να το μπλοκάρει το Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Δημοσιογράφος Ντ. Σιωμόπουλος: Ναι αλλά ξέρετε ότι θα γίνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά όσο συζητείται αυτό το θέμα κύριε Υπουργέ.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Ήδη αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι κακό και επικίνδυνο. Το είπαμε και πριν συζητώντας ότι εμείς πρέπει να έχουμε τη στόχευση της επανόδου καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι του κινδύνου που δείχνει και εν πάση περιπτώσει, περιορίζει τους Έλληνες επενδυτές στο να φοβούνται για το αύριο. Αλίμονό μας αν πάμε έτσι, δεν πάμε μπροστά έτσι, προβλήματα θα δημιουργήσουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βγούμε από την κρίση, όχι να χωθούμε βαθύτερα στην αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα και έξοδος από την κρίση δεν υπάρχει.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Όμως θέλει και μια στάση την οποία θα πρέπει να κρατήσετε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, με αφορμή αυτά που έχουν γίνει στην Κύπρο, με αφορμή αυτά που γίνονται στην Ευρώπη. Αύριο-μεθαύριο, όταν θα έρθουν οι εκπρόσωποι, οι υπάλληλοι της Τρόικας, γιατί είναι υπάλληλοι. Και δεν είναι θέμα πρωτοκόλλου, είναι θέμα ουσίας. Ότι δεν μπορεί ένας υπάλληλος να καθορίζει την εσωτερική πολιτική μιας χώρας. Αυτή η εντύπωση μας έχουν δημιουργηθεί εμάς.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Να σας πω, για να είμαστε και σε αυτό καθαροί. Το μοντέλο Τρόικα νομίζω ότι φαίνεται, όχι μόνο στην Ελλάδα, ιδίως μετά την Κύπρο, ότι έχει εκμετρήσει το ζην. Καταρχήν οι εσωτερικές διαφορές του, οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι η κυρία Λαγκάρντ και ο κύριος Ρεν συνεχίζουν να συνομιλούν σε φιλικό επίπεδο, οι μηχανισμοί από κάτω έχουν τέτοιες πια εσωτερικές τριβές που νομίζω ότι είναι …

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Το εκμεταλλευτήκαμε κύριε Υπουργέ; Αυτό που λέτε και έχετε δίκιο απόλυτο, το εκμεταλλευτήκαμε;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Εγώ δεν ήρθα για να κάνω κριτική, ήρθα να πω πως έχει η πραγματικότητα σήμερα και πως νομίζω ότι θα διαγραφεί το μέλλον. Νομίζω ότι το μοντέλο Τρόικα προσεγγίζει το τέλος του.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Δεν είστε τυχαίο στέλεχος του κόμματός σας. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Για αυτό και σας ρωτάω. Έχω την εντύπωση λοιπόν ότι ίσως να μην το εκμεταλλευτήκαμε και σωστά αυτό. Τις διαφορές.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Νομίζω ότι έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει. Απόδειξη για το ό,τι μπορούσε να γίνει κύριε Παπαδάκη, είναι ότι είχαμε ένα απίστευτο ποσό χρημάτων. Η χώρα έχει πάρει 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Τζάμπα δεν παίρνεις τίποτα σε αυτή την ζωή. Αλλά βλέπετε, αν μας έδωσε κάτι αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, είναι ότι μας έδωσε πλέον σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικές συνθήκες να δούμε τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα δεν είχε ακολουθήσει αυτή την πορεία. Και μάλιστα τι θα συνέβαινε σε αρχική φάση, διότι μιλάμε για τρεις-τέσσερις μέρες. Βλέπετε τι συμβαίνει στην Κύπρο με τις τράπεζες κλειστές, με ουρές για βενζίνες, με όριο αναλήψεων χαμηλότατο. Βλέπετε τι συμβαίνει εάν καθίσει κανείς και ακούσει πχ, λέω, τις σκέψεις του κυρίου Τσίπρα, και είχε ακολουθήσει μια άλλη πορεία και τους πέταγε όλους από το παράθυρο, τους πέταγε στην θάλασσα, ένα «νέο γενναίο όχι» κ.ο.κ.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Βέβαια έχετε δίκιο, αλλά από την άλλη πλευρά όμως με την ακολουθούμενη πολιτική διογκώνεται ο αριθμός των ανέργων καθημερινά, φτάσαμε στο 1,5 εκατομμύριο, η ύφεση καλπάζει, τα μαγαζιά κλείνουν και ξέρετε κάτι; Είδατε τι γίνεται, ούτε η πολιτική αυτή είναι σωστή. Και το παραδέχονται και οι ίδιοι. Μας μιλάνε για τον πολλαπλασιαστή για τον μετασχηματιστή κτλ.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Στη μία περίπτωση, τι κάναμε λάθος στην Ελλάδα γύρω στο 2010; Ποια θα έπρεπε να είναι μια σωστότερη συνταγή; Η αναλογία, ποια αναλογία; Πως μειώνουμε δαπάνες σε σχέση με το πώς αυξάνουμε φόρους και πως περικόπτουμε μισθούς και συντάξεις… Εάν η λογική είναι μειώνουμε τις δαπάνες του δημοσίου και, όπως πολύ σωστά είπατε, αυξάνουμε τα φορολογικά έσοδα, εμείς τι κάναμε; Αυξήσαμε τους φόρους, όχι τα έσοδα από τους φόρους. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Τσακίσαμε την ιδιωτική οικονομία και από κει και πέρα μπήκαμε σε μία ύφεση. Δεν είχαν δίκιο οι Ευρωπαίοι.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και σήμερα και αυτό θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω αυτοκριτική. Αυτό που λέτε. Εγώ χαίρομαι για την ειλικρίνειά σας, αλλά αυτή η πολιτική ακολουθείται και τώρα.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Όχι. Θα σας εξηγήσω γιατί όχι. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί στο πως βλέπει και τα φορολογικά και την οικονομία συνολικά.

Δημοσιογράφος Ντ. Σιωμόπουλος: Μα δε σας αφήνουν να αλλάξετε κάτι στα φορολογικά. Ούτε το ΦΠΑ δεν μπορείτε να μειώσετε από το 23 στο 13.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Ένα λεπτό, να ξέρουμε σε τι πραγματικές συνθήκες. Πράγματι, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Εγώ δεν σας είπα ότι η κατάσταση είναι ιδανική, ούτε σας είπα ότι κάθε φορά που έρχεται η Τρόικα τους πιάνουμε αγκαλιά, σταυροφιλιόμαστε και όλα είναι ωραία και καλά. Βεβαίως υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων. Είναι οι δανειστές, είμαστε οι οφειλέτες, προσπαθούμε να βρούμε ένα modus vivendi για να φύγει η οικονομία από αυτή την κατάσταση, να καταφέρουμε τελικά να φύγουμε από τα μνημόνια, να μπούμε στην ανάπτυξη και να φύγουμε από όλο αυτό το πλαίσιο, το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω είναι μια συνολική ασθένεια, δεν είναι ευχάριστο αυτό το πράγμα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Ξέρετε κάτι, στον δανειστή μου φροντίζω να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου, δεν θα μου καθορίσει εκείνος τον τρόπο με τον οποίο εγώ θα είμαι συνεπής. Και αν αυτός ο τρόπος που μου έχει επιβάλει είναι λάθος και επικαλούμαι και πάλι την προέλευσή σας, είστε Κερκυραίος, ξέρετε πάρα πολύ καλά αν είχε μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13%, τα έσοδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Αυτό προσπαθεί ο Πρωθυπουργός, το φωνάζει από το 2010. Εμείς πρώτα ξέρετε, αν μου επιτρέψετε να θυμίσω, δεν ήμασταν κυβέρνηση από το 2010, ήταν μια άλλη κυβέρνηση. Εμείς λοιπόν προσπαθούσαμε τότε να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία θυμίζω εμείς δεν λέγαμε τις εντός εισαγωγικών «παλαβομάρες», που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «διώξτε τους όλους» κτλ. Εμείς λέγαμε τότε ότι εμείς θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά σας καλούμε να καταλάβετε ότι αυτά τα οποία μας λέτε έχουν τέτοια δομικά σφάλματα που θα μας βάλουν σε μεγαλύτερη ύφεση.

Δημοσιογράφος Ντ. Κουτροκόη: Ναι, αλλά η μείωση του ΦΠΑ ήταν δική σας προεκλογική δέσμευση.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Και παραμένει στόχευσή μας απόλυτη. Μα νομίζω ότι ξέρετε, μην το ονομάσουμε πολιτική της ΝΔ τη μείωση του ΦΠΑ, να την ονομάσουμε κοινή λογική. Το ότι ο πρωθυπουργός λέει κάτι και το καταλαβαίνεις ως άνθρωπος είναι προφανές.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Θα πρέπει να διακόψουμε και θα επιστρέψουμε με θέματα αρμοδιότητάς σας. Ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα μέσα και έξω από τις φυλακές, όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε βέβαια, διότι χρόνια και εμείς από το ρεπορτάζ γνωρίσουμε ότι άλλο το καθεστώς λειτουργίας των φυλακών για το οποίο είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, άλλο ο εσωτερικός φρουρός, άλλο ο εξωτερικός φρουρός. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε επίθεση κομάντος, σε μια φυλακή αυτό δείχνει ότι η εγκληματικότητα καλά κρατεί και ότι κάποιοι έχουν την δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να επιχειρούν. Εδώ γράφεται στο διαδίκτυο μήπως είναι λέει και μονάδες των «ουτσεκάδων» οι οποίοι έκαναν επέμβαση…

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Κύριε Υπουργέ, η εγκληματικότητα καλά κρατεί, δεν μπορούμε να πούμε. Είναι μια χώρα η οποία δυστυχώς έχει αρκετά προβλήματα, διαβάζω τώρα για μια συμμορία με τους λοστούς στα φαρμακεία. Επίσης η εντύπωση η οποία δημιουργήθηκε ότι μπορεί να γίνει επέμβαση, καταδρομική επέμβαση σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα, σε Φυλακές. Βέβαια μπορεί να μην είχε με το ελικόπτερο επιτυχία, αλλά εδώ το να είναι απέξω με Καλάσνικοφ, με χειροβομβίδες, με τραυματισμένους φρουρούς, μιλάμε για πολεμική επιχείρηση. Αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα κύριε Υπουργέ. Ή αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκτραχυνθεί ή νοιώθουν ότι μπορούν, τους παίρνει που λέει και ο λαός μας να συμπεριφερθούν με τέτοιο τρόπο. Βέβαια η ευθύνη η δική σας στη διαχείριση του θέματος και του προβλήματος αφορά τι γίνεται έξω από τις φυλακές, όχι στον περίγυρο γιατί και εκεί είναι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έξω στις πόλεις και τα χωριά. Εκεί είναι ένα μέρος του προβλήματος και το άλλο το μεγάλο είναι τι γίνεται μέσα στις φυλακές.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Καταρχήν δεν θα ήθελα να πω πολλά για τις φυλακές τις ίδιες, διότι νομίζω ότι ο Υπουργός ο κύριος Ρουπακιώτης, χθες είπε τι προτίθεται να κάνει για να ενισχύσει το σωφρονιστικό σύστημα και να το θωρακίσει απέναντι σε επιθέσεις σαν αυτή που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Ξέφραγο αμπέλι είναι κ. Υπουργέ.

Δημοσιογράφος Ντ. Κουτροκόη: Δημιουργία φυλακών υψηλής ασφάλειας ας πούμε, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, όσοι φεύγουν…

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Δεν χρειάζεται πολύ καιρός για να γίνει αυτό, μην έχετε την εντύπωση ότι χρειάζονται κατασκευές, πράγματα, θαύματα. Είναι κάτι το εξαιρετικά απλό, έχει να κάνει κυρίως με κανονισμούς και με πάρα πολύ μικρές ενισχύσεις και μπορούμε μέσα σε ελάχιστες μέρες, σε λιγότερο από ένα μήνα να τις έχουμε αυτές τις φυλακές υψίστης ασφάλειας. Τις είχα σχεδιάσει ως Υπουργός Δικαιοσύνης το μικρό διάστημα του 2009 που ήμουν σε αυτή τη θέση και νομίζω ότι είναι κάτι που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί πάρα πολύ γρήγορα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Το θέμα βέβαια δεν είναι να κάνουμε περισσότερες φυλακές και φυλακές ασφαλείας, να μην έχουν «πελατεία» οι φυλακές.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Όχι περισσότερες φυλακές, παρότι χρειάζονται και περισσότερες, πρέπει να έχουμε και διαφορετικές φυλακές. Γιατί αντιμετωπίζουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα, μίας άλλης τάξης εγκληματικότητα, το είπατε και εσείς πριν. Ξέρετε η χώρα είναι γεμάτη με Καλάσνικοφ. Αυτό το πράγμα δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Πώς μπήκαν κύριε Υπουργέ τόσο όπλα μέσα; Πώς έχουν μπει τόσα;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Πώς μπήκαν, να σας πω. Η χώρα έχει ατελείωτα σύνορα, πρέπει να σας πω ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ίση με την ακτογραμμή της Αφρικής. Επίσης έχουμε χερσαία σύνορα σε ορεινούς όγκους τα οποία δεν φυλάσσονται. Άρα λοιπόν το θέμα δεν είναι πως μπήκαν, νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε πως μπήκαν, αυτό το οποίο νομίζω έχει τεράστια σημασία είναι να δούμε πως αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται και έχουν αλλάξει συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα. Πρέπει να δούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε μία πρόκληση που δεν υπάρχει δεύτερη στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας και που ίσως είναι η πιο δύσκολη που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα σήμερα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Με μία Αστυνομία αποδυναμωμένη όμως κύριε Υπουργέ, και σε μέσα και σε μισθούς, ξέρετε αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα να νοιώθω την ανάγκη και την υποχρέωση να πάρω μέσα στην άγρια νύχτα να έρθει ένα περιπολικό στο σπίτι μου γιατί γίνεται απόπειρα ληστείας και να έρθουν δυο – τρία νέα παιδιά, τα οποία έχουν περάσει υπόψη, με το σύστημα εξετάσεων αντικειμενικά χωρίς να βάλουν μέσο κανέναν. Με τις πανελλήνιες, με βαθμούς 18, 19 και τώρα να είναι με 500 και 600 ευρώ και τα παιδιά αυτά να μην πληρώνονται ούτε τα νυχτερινά τους, ούτε αργίες, δηλαδή ο τρόπος που πληρώνονται είναι σαν να μην πληρώνονται καθόλου.

Δημοσιογράφος Ντ. Σιωμόπουλος: Εδώ στις μηχανές βάζουν βενζίνη οι ίδιοι κύριε Υπουργέ, το ξέρετε αυτό.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Θα σας είμαι ξεκάθαρος. Η ελληνική κοινωνία, εγώ προσωπικά σίγουρα, αλλά θα μιλήσω γενικότερα. Η ελληνική κοινωνία οφείλει ευγνωμοσύνη στις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό το οποίο κάνουν, αν λάβει κανείς υπόψη το ποσό με το οποίο αμείβονται και τις συνθήκες κινδύνου ζωής στις οποίες λειτουργούν, είναι κάτι το οποίο εμένα με κάνει να νοιώθω απέναντι σε αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες βαθύτατη προσωπικά ευγνωμοσύνη. Και θέλω να το πω ξεκάθαρα γιατί μπορεί και να μην είναι της μόδας ξέρετε.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Είναι αλήθεια ότι τα ΜΑΤ εξαιρούνται από τις μειώσεις αυτές των μισθών;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Κανένας δεν εξαιρείται από τις μειώσεις των μισθών. Κανένας απολύτως.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Ξέρετε γιατί ακούγεται ότι τα ΜΑΤ εξαιρούνται για να χρησιμοποιούνται ως δυνάμεις καταστολής σε εκείνους οι οποίοι αντιδρούν.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Δεν υπάρχουν κύριε Παπαδάκη πραιτωριανοί στην Ελληνική Αστυνομία.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Σας ρωτάω, εγώ είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Εσείς καλά κάνετε και ρωτάτε και σας ευχαριστώ που ρωτάτε για να μπορώ να πω την αλήθεια. Δεν υπάρχουν πραιτωριανοί, δεν υπάρχουν δύο μισθολογικές τάξεις. Υπάρχει κοινή συμμετοχή σε αμοιβές, οι οποίες είναι πάρα πολύ μικρές σε σχέση με αυτό το οποίο η Ελληνική Αστυνομία, υπό συνθήκες μέγιστης κρίσης, παρέχει στην ελληνική κοινωνία.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Επιτέλους πότε κύριε Υπουργέ θα ικανοποιεί η Αστυνομία το κόμπλεξ το δικό μου; Επειδή είμαι δημοσιογράφος και βγαίνω στην τηλεόραση κι επειδή νομίζω ότι έτσι αυξάνονται οι κοινωνικές μου μετοχές, θα πρέπει να έχω δύο να με φυλάνε και τον έναν εκ των δύο η γυναίκα μου να τον στέλνει να της ψωνίζει; Συμβαίνει με πάρα πολλούς συναδέλφους μου, συμβαίνει με πάρα πολλούς ηθοποιούς, συμβαίνει με πάρα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν καθόλου. Αλλά και με πολιτικούς, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν «πιάσε μου τα τσιγάρα, φέρε μου το τηλέφωνο, πήγαινε πάρε σουβλάκια….». Γραμματειακή υποστήριξη, ενώ δεν κινδυνεύουν και αυτοί.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Για σουβλάκια δεν ξέρω, αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα σας πω πως γίνεται.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Τουλάχιστον να λέγανε «πάρε δυο σουβλάκια δικά μου και ένα δικό σου», είναι καλό, αλλά ξέρω και κάποιους που είναι «πάρε δυο σουβλάκια μόνο για μένα».

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Το σωστό θα ήταν λίγο το ανάποδο…

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Ναι, το ανάποδο.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Ένα σουβλάκι ο πολιτικός και δύο οι άλλοι. Γιατί οι πολιτικοί είμαστε και λίγο υπέρβαροι, να χάσουμε και κανένα κιλό δεν θα μας βλάψει.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Μια χαρά στεκόσαστε εσείς.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Υπάρχει μια επιτροπή από Ανώτατους Αξιωματικούς της Αστυνομίας, στην οποία κάνει εισήγηση η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία επιλέγει σε αυτή τη φάση τις φυλάξεις. Εγώ δεν μπορώ να σας ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, έχουμε πρόβλημα Δημόσιας Ασφάλειας αυτή τη στιγμή. Γίνεται ό,τι μπορεί να γίνει, αλλά έχουμε πρόβλημα και έχουμε στοχοποιήσεις. Δεν μπορώ να πω περισσότερα γι’ αυτό. Πρέπει να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός και ούτως ή άλλως εγώ δεν είμαι επιχειρησιακός. Η καταρχήν όμως πολιτική κατεύθυνση είναι της μη ατομικής φύλαξης. Πολύ καλά είπατε, ατομικά, είτε ο δημοσιογράφος είτε ο πολιτικός είτε οποιοσδήποτε, δεν δικαιούται κάτι παραπάνω από τον απλό Έλληνα πολίτη. Από εκεί και πέρα όμως….

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Όταν όμως υποαπασχολούνται ή είναι για γραφειοκρατικές εργασίες…

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Εδώ ετοιμάζεστε να μπείτε στην ουσία ενός τεράστιου προβλήματος.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Ή για να στέλνουν κλητήριο θέσπισμα. Είναι δουλειά του αστυνομικού αυτό;

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Να ήτανε μόνο αυτό… Η Ελληνική Αστυνομία δυστυχώς φτιάχτηκε το 1984 από μια βίαιη συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων. Δεν υπήρξε καμία μελέτη του τρόπου που θα γινόταν αυτή η συγχώνευση. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, για να μην πολυλογώ, είναι ότι έχουμε ένα σύστημα, το οποίο λειτουργεί με πάνω από 2.000 νομοθετήματα και το οποίο έχει 11 επίπεδα διοίκησης. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός παροχής υπηρεσιών στον κόσμο, στον πλανήτη, που να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και επίσης με αποδεκτό κόστος – διότι είναι και αυτό μια παράμετρος – με 11 επίπεδα διοίκησης. Και θα μου πείτε «ωραία τα λες, και τι κάνεις;». Θα σας πω τι κάνουμε. Ετοιμάζουμε συστημική αλλαγή στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία γίνεται αργά γιατί το συζητάμε με τους πάντες μέσα στη χώρα και παίρνουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από οπουδήποτε στον κόσμο μπορούμε να τις βρούμε. Μέχρι το φθινόπωρο, ελπίζω και πριν από αυτό, θα έχει περάσει ένα νομοθέτημα στη Βουλή των Ελλήνων που αλλάζει τελείως τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Για να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα: τώρα η μονάδα και ο τρόπος μέτρησης είναι το αστυνομικό τμήμα. Δηλαδή: τι ζητάνε όλοι; Δήμαρχοι, επίσκοποι, ο μέσος πολίτης. Θέλω ένα αστυνομικό τμήμα στη γειτονιά μου. Θέλω κοντά μου αστυνομία. Εμείς τι προτείνουμε; Τι θα πούμε στον Έλληνα πολίτη; Θα του πούμε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι που είναι το αστυνομικό τμήμα. Σημασία έχει πόσο καιρό χρειάζεται ο αστυνομικός να ‘ρθει σε σένα. Ποιοτικά κριτήρια. Σηκώνεις το τηλέφωνο και λες «με ληστεύουν». Σε πόσα λεπτά θα έχεις αστυνομικό στην πόρτα σου; Θα δημιουργήσουμε λοιπόν ένα σύστημα με το οποίο ο Έλληνας πολίτης θα μπορεί να έχει βελτιωμένες υπηρεσίες ασφάλειας, με μικρότερο κόστος για το κοινωνικό σύνολο και υπό καλύτερες συνθήκες για τον Έλληνα αστυνομικό.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τα αστυνομικά τμήματα τα μέσα, δηλαδή τα αυτοκίνητα τα οποία θα λειτουργούν, θα έχουν διαθέσιμο προσωπικό.

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Μα βέβαια. Χρειαζόμαστε κινητική αστυνομία.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Εγώ δεν θέλω να σας πω για συγκεκριμένες περιοχές. Με έχουν πιάσει άνθρωποι και μου έχουν πει «Παπαδάκη, έλα εδώ να δεις. Αυτοί είμαστε. Δυο άνθρωποι…»

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Μα όταν έχουμε 1700 αστυνομικά τμήματα, τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα το βράδυ, τώρα δεν πρέπει να το λέμε, γιατί ανοίγουν και στους κακοποιούς ορέξεις, έχουν ένα σκοπό και έναν Αξιωματικό Υπηρεσίας. Αν πάρετε τηλέφωνο, δεν υπάρχει κανένας να ‘ρθει να σας βοηθήσει. Φυλάνε το Τμήμα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Μα υπήρχε αστυνομικό τμήμα που είχε τηλεφωνητή το βράδυ. «Απουσιάζουμε πάρτε μας αργότερα».

Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ: Ακόμα χειρότερα. Όμως θα μου επιτρέψετε να σας πω κύριε Παπαδάκη το εξής. Οι δείκτες της εγκληματικότητας το 2013 είναι κατά μέσο όρο πάνω από 10% μειωμένοι. Γιατί; Διότι έχουν τριπλασιαστεί οι βραδινές περιπολίες.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Εγώ εδώ, με λίγο χιούμορ, θέλω να σας πω ότι ίσως επειδή δεν έχει λεφτά και ο κόσμος, περνάει κρίση και το επάγγελμα του κλέφτη.

Δημοσιογράφος Ντ. Σιωμόπουλος: Σου λέει να μπω μέσα να κλέψω, τι; Τα έχει πάρει η Τρόικα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Τα έχει πάρει. Τα πήρε η Τρόικα. Έχουν τον βασικό ανταγωνιστή.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Μακάρι να ήταν έτσι. Δυστυχώς η κρίση αναδεικνύει την εγκληματικότητα.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Το μεγάλο ανταγωνιστή έχουνε.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Και επίσης θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Η Ελληνική Αστυνομία έχει φορτωθεί ένα τεράστιο θέμα το οποίο δεν της ανήκει συστημικά και αυτό είναι το μεταναστευτικό. Όλο αυτό το απίστευτο χάος των εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών, της φύλαξης της χώρας από τη είσοδο τους, του χειρισμού τους μέσα στη χώρα και της επιστροφής τους, το χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία και δεν είναι η δουλειά της.

Δημοσιογράφος Ντ. Κουτροκόη: Αλήθεια το σχέδιο «Ξένιος Ζευς» πως πάει;

Δημοσιογράφος Ντ. Σιωμόπουλος: Εκεί ξεκινήσατε μία προσπάθεια.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Όχι, συνεχίζουμε μια προσπάθεια, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω πάει καλά. Δεν θέλω να είμαι διθυραμβικός, αλλά πάει καλά.

Δημοσιογράφος Ντ. Σιωμόπουλος: Ναι, βγαίνουν από την μία πόρτα και μπαίνουν από την άλλη.

Δημοσιογράφος Ντ. Κουτροκόη: Το πρώτο διάστημα είχαμε πολλές επιχειρήσεις, τώρα έχουνε λίγο μειωθεί.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Όχι, να σας πω κάτι. Δεν έχουν μειωθεί καθόλου οι επιχειρήσεις, απλώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν εθιστεί και πια δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτό. Το 2012 διώξαμε από την Ελλάδα πάνω από 22.000 παράνομες μετανάστες.

Δημοσιογράφος Παπαδάκης Γιώργος: Πόσοι μπήκανε;

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Πολλοί λιγότεροι, κάτω από 10.000 και το 2013 θα διώξουμε πάνω από 25.000 και αν βάλετε τον Έβρο…

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Καταραμένη κρίση λένε και αυτοί.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: …Είναι θέμα αν θα μπουν 200 ή 300. Ο Έβρος από τον οποίο παλιά, μία μέρα πριν ξεκινήσει η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», μπήκαν 410 παράνομοι μετανάστες. Ένα μεγάλο ελληνικό χωριό.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας με ένα τελευταίο ερώτημα. Έχετε ανοίξει μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή και εκείνοι με εσάς.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Όχι, εγώ υπερασπίζομαι τη νομιμότητα. Και όποιος είναι εναντίον της νομιμότητας είναι θεσμικά εχθρός του όποιου κάθεται στην καρέκλα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Προσωπικά μέτωπα δεν έχω με κανέναν.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Δεν λέω προσωπικό μέτωπο, σε καμία περίπτωση.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Όχι, δεν είπα ότι το εννοείτε εσείς.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Θεσμικό μέτωπο.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Η Χρυσή Αυγή έχει την καλοσύνη να με στολίζει συχνά πυκνά με διάφορα. Θέλω να σας πω καταρχήν ότι τις ύβρεις της Χρυσής Αυγής, εγώ σε προσωπικό επίπεδο, τις θεωρώ επαίνους και είναι κάτι για το οποίο θα καυχώμαι στην υπόλοιπη ζωή μου. Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, που έχει και μεγαλύτερη σημασία για τον Έλληνα πολίτη, δεν έχει κανείς να μοιράσει τίποτε όταν κάθεται σε αυτήν την καρέκλα. Μια υποχρέωση έχει, αυτό το οποίο ορκίστηκε, να τηρεί και να επιβάλλει τη νομιμότητα. Όσο η Χρυσή Αυγή κινείται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, δεν έχει τίποτα να μοιράσει με αυτό το Υπουργείο. Όταν όμως παρανομεί, έστω και στο ελάχιστο, μας βρίσκει και θα μας βρίσκει κάθετα απέναντι της. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, έχουμε προσπαθήσει να το διαμηνύσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις: την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο η νομιμότητα οφείλει να την απασχολεί. Από εκεί και πέρα, το τι κάνει η Χρυσή Αυγή είναι θέμα δικό της. Η ελληνική κοινωνία ας το κρίνει. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, η ελληνική κοινωνία οφείλει να απορρίπτει τα φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι θέμα της ελληνικής κοινωνίας. Η δική μου προσωπική στάση είναι κάθετα αντίθετη σε οτιδήποτε θυμίζει αυτό το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκης: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω που είχατε την καλοσύνη να παρευρεθείτε κοντά μας. Την καλημέρα μας.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Καλημέρα και από μένα και καλημέρα στους τηλεθεατές σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο