Συνέντευξη στην εκπομπή ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1 και στον Γ. Παπαδάκη

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε πολιτική συζήτηση στην εκπομπή «Πρωϊνό ΑΝΤ1» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Παπαδάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τις παρεμβάσεις του κ. Δένδια:

Σχετικά με το επεισόδιο ανάμεσα σε βουλευτές της Χ.Α. και του ΚΚΕ:

«Είναι απολύτως καταδικαστέο το περιστατικό αυτό, κάτι το οποίο και σαφώς διατυπώνουμε».

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση και τη πιθανή συμφωνία με τους εταίρους:

«Καταλαβαίνω πώς αισθάνονται οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι αναγκασμένοι να βαφτίσουν το κρέας σε ψάρι και να το παρουσιάσουν προς βρώσιν. Είναι κατανοητό. Δεν θέλουμε να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη.

Λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι η χειρότερη ζημιά που γίνεται στην κοινωνία και στην οικονομία είναι από τη μη κατάληξη (των διαπραγματεύσεων) και τη μη συμφωνία. Ήδη αυτές οι εκατό ημέρες έχουν πληρωθεί «χρυσές» και θα τις πληρώσουμε «χρυσές» με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. (…)

Ως τις 25 Ιανουαρίου είχαμε την ευθύνη. Πήγαμε στον εντολέα μας, στην ελληνική κοινωνία κι εκείνη μας μέτρησε, θεώρησε ότι δεν της κάνουμε και μας έστειλε στην αντιπολίτευση. Διάλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει την τύχη της χώρας, κάτι το οποίο είναι απολύτως σεβαστό. Από εδώ και πέρα το θέμα δεν είναι να λέμε τι συμφωνία θα γίνει.

Συνταγματικό μας ευθύνη είναι να βοηθούμε όπου μπορούμε και να κρίνουμε όπου πρέπει. Για να βοηθήσουμε, συνιστούμε να γίνει η συμφωνία γρήγορα. Όσον αφορά στο περιεχόμενο (της συμφωνίας), η κυβέρνηση θα αποφασίσει.

Αν ήθελαν να ήμαστε μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας, θα μας είχαν καλέσει».

Αναφορικά με την ευθύνη που καταλογίζεται στην προηγούμενη κυβέρνηση:

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι καταβάλαμε το μερίδιο της ευθύνης μας. Εννέα μονάδες διαφορά δεν είναι και λίγο! Το πληρώσαμε «χρυσό» ενώ μεγαλώνει η διαφορά για ό,τι κάνουμε τώρα (…)

Εκτιμώ ότι κυοφορείται σειρά μέτρων, εναντίον όσων υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Αυτό είναι αναμενόμενο, όπως ο ΕΝΦΙΑ που συνεχίζεται και θα συνεχίζει να μας πονάει. Είναι ένας κακός και άδικος νόμος, είναι άσχημα γραμμένο και το νομοθέτημα, είναι ένα λάθος. Έχουμε ευθύνη για τον ΕΝΦΙΑ, όπως και για τον φόρο υπεραξίας που πήραμε πίσω. Κάναμε λάθη, δεν είμαστε κατά λάθος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Βεβαίως και η επέκταση του ΦΠΑ είναι ένα βαθύτατα υφεσιακό μέτρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εν πάση περιπτώσει ας έρθει τώρα ένα πακέτο (μέτρων) κι ας κάτσουμε συνολικά να συζητήσουμε επ’ αυτού. (…) Παρά τα μεγάλα λάθη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία και μια κατάσταση που θα επέτρεπε να απογειωθεί η χώρα. Αντιθέτως, επί εκατό ημέρες, έχουμε καθηλωθεί».

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του mail Χαρδούβελη και τη μη εφαρμογή του:

«Το ‘email Χαρδούβελη’ ήταν ένα ενδεχόμενο, για να είμαστε δίκαιοι. Έλεγε ότι αν δεν πραγματοποιηθούν οι «α» προβλέψεις μας, τότε σε χρόνο «β» θα μπορούσαμε να λάβουμε κάποια μέτρα. (…)

Επομένως δεν θα είχαμε τα ίδια σκληρά μέτρα απέναντί μας διότι θα ήμαστε 100 ημέρες μπροστά συν 2 μονάδες αύξησης του ΑΕΠ».

Αν τελικά αποχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προετοιμάζοντας «αριστερή παρένθεση»:

«Δεν αποχωρήσαμε. Δεν καταφέραμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μας πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές και τις κέρδισε. Θα ήταν φρονιμότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μας είχε πάει σε εκλογές, να μας άφηνε να καθαρίσουμε το τοπίο.

Πάντως, αν δεν είχαμε κάνει λάθη δεν θα ήταν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και η ΝΔ στην αντιπολίτευση».

Όσον αφορά στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας:

«Το ερώτημα για τη ΝΔ είναι πολύ ευρύτερο από αυτό της ηγεσίας της και αφορά στην φυσιογνωμία της.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για συγκεκριμένη φυσιογνωμία και πρόταση δεν ενδιαφέρονται να την προσωποποιήσουν. Η Ν.Δ. θα πρέπει να κάνει, επιστρέψτε μου τον αγγλικό όρο, “rebranding”. Είναι αδιάφορο κάθε ερώτημα περί αλλαγής ηγεσίας αν δεν γίνει συνολικός επανακαθορισμός της πρότασής μας. (…)

Μέσα στην κρίση, τα κόμματα οδηγούνται είτε σε ανανέωση, είτε σε ανυπαρξία».

Αν ταλανίζεται η Ν.Δ. από κρίση ταυτότητας:

«Προφανώς υπάρχει κρίση ιδεολογικής ταυτότητας! Έχουμε συρρικνωθεί πάρα πολύ και το μήνυμά μας απευθύνεται σε ένα πολύ μικρό μέρος της κοινωνίας.

Είμαστε το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επιδιώκουμε ποσοστά εκλογικής επιρροής που υπερβαίνουν το 40%. Εξαιρώ το 54% του Κωνσταντίνου Καραμανλή (το 1974)αλλά έχουμε δει ποσοστά όπως το 47% του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το 46% από τον Κώστα Καραμανλή!

Αυτή τη στιγμή ό,τι κι αν εκπέμπουμε δεν είναι καλό, τουλάχιστον ως μήνυμα. Δεν προσωποποιώ την κριτική αλλά αν δεν αλλάξουμε το «μείγμα» και δεν καταλάβουμε ιδεολογικά και τον κεντρώο χώρο είμαστε χαμένοι. Ήδη το «Ποτάμι» στις δημοσκοπήσεις τρώει από τις σάρκες μας. Έχει τσιμπήσει ήδη ένα 2% τις τελευταίες 50 με 60 ημέρες.

Όποιος κατέχει το Κέντρο, στο τέλος κατέχει και την κυβέρνηση. Χάσαμε το Κέντρο και γι’ αυτό έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα ».

Για τον πολιτικό ρόλο της αντιπολίτευσης:

«Η αντιπολίτευση, αυτή τη στιγμή, είναι τραυματισμένη και όχι αναξιόπιστη. Σιγά-σιγά θα ανακάμψουμε».

Σχετικά με την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου:

«Ενώ η χώρα βρίσκεται σε κρίση, δεν χρειάζονται υψηλοί τόνοι. Είμαι από αυτούς που λένε και επιμένω σ’ αυτό: Θα ήθελα και θέλω να πετύχει η κυβέρνηση. Πέρα απ’ όλα είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, εδώ ζούμε, εδώ είναι τα παιδιά μας, εδώ είναι το μέλλον μας.

Με στεναχωρεί ως τώρα ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν υπόσχεται πολλά. Θα σας πω δυο πράγματα: Το νομοθέτημα που συζητάμε σήμερα για την Παιδεία, είναι αποσπασματικό και καθολικά απαράδεκτο. Υπάρχει κι ένα επονείδιστο νομοθέτημα, η διάταξη για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού που είναι η πρώτη παρέμβαση αυτής της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Εύχομαι και ελπίζω να αποκτήσει καλύτερο βηματισμό η κυβέρνηση.

Πρέπει επίσης να έρθει σε συμφωνία. Αν θα τη στηρίξουμε; Απαντώ: Θα δούμε τους όρους. Λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανέναν. Εμείς σπρώχνουμε την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια έντιμη και σοβαρή συμφωνία. Λυπούμαστε διότι το διάστημα που έχει καθυστερήσει θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός από την τσέπη του, ακριβά.

Δυστυχώς θα το πληρώσουν όχι οι έχοντες και κατέχοντες αλλά οι μη έχοντες και μη κατέχοντες. Η ανάπτυξη είναι το κύριο κλειδί για το αύριο και ανάπτυξη που πήγαινε με 2,5%, αυτή τη στιγμή βαίνει στο 0,5% και τείνει να οδηγηθούμε σε ύφεση το 2015. Αυτό δεν το αντέχουμε.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκτελέσει το εθνικό και πατριωτικό καθήκον της. Η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι πατριωτικό και εθνικό καθήκον. Δεν έχει να κάνει ούτε με τους ξένους ούτε με την τρόικα. Την Ελλάδα και τους Έλληνες πρέπει να κοιτάξουμε. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας συνταγματικά και εθνικά».

Μετάβαση στο περιεχόμενο