Συνέντευξη στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ “Έξι – Δέκα”

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ “Έξι – Δέκα” και στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Γιάννη Σκάλκο

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στη σύνδεσή μας με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υπουργό τον κ. Νίκο Δένδια. Να τον δούμε, να τον καλημερίσουμε. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές σας. Καλή εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή εβδομάδα. Δύσκολη, λέγαμε εβδομάδα Υπουργέ. Με την άφιξη της τρόικας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βάλεις το τραπέζι το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο δείχνει φοροελαφρύνσεις. Ακούσαμε να το αναφέρει και πάλι ο Πρωθυπουργός προχθές στη Χαλκιδική σε αυτή τη συνάντηση των στελεχών της Ν.Δ.

Από την άλλη η τρόικα έχει πάνω στο τραπέζι αυτά τα θέματα που δεν είχε βγάλει ποτέ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, εντελώς διάσταση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να μη μπω σε μια λογική αντιπαράθεσης, πολιτικού κλίματος, ή κόκκινων γραμμών, ή «άντε πάνε να τους φάμε» κλπ. Εμείς εδώ έχουμε ένα πολύ σαφές σχέδιο, ένα κομμάτι του αφορά και την τρόικα, ένα καινούργιο αναπτυξιακό πλάνο για την ελληνική οικονομία που έχει να κάνει με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και με τη διευκόλυνση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Όλα αυτά όχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών. Εγώ λέω και θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα χρειάζεται 100.000 νέες επιχειρήσεις. Αλλά είναι χρήσιμα επίσης για το μεγάλο θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας. Αυτό για μας είναι η προτεραιότητα της εβδομάδας, υπάρχουν θέματα συζητήσεων με την τρόικα βεβαίως.

Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε με μια σοβαρή προσπάθεια να πείσουμε για όσα θέματα μένουν εκκρεμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε κ. Υπουργέ με τα κόκκινα δάνεια τι θα γίνει και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διότι εσείς είσαστε ένα από τα τρία υπουργεία που βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή άμυνας, θα μου επιτρέψετε το σχόλιο. Εσείς λέτε ότι δεν μπαίνετε σε αντιπαράθεση, αλλά είναι λογικό να το πω εγώ αυτό έτσι…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα κόκκινα δάνεια είναι αρμοδιότητα αυτού του Υπουργείου. Δηλαδή τα δάνεια τα οποία για ένα χρονικό διάστημα δεν πληρώνονται οι δόσεις τους στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό το ποσό συνολικά είναι κάτι λιγότερο από 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό εμείς έχουμε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Το διαπραγματευόμαστε με την τρόικα. Η τρόικα περιμένει κάποια στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δει τι συνέπειες θα έχει το συγκεκριμένο θέμα στα δημόσια οικονομικά.

Έχω την εντύπωση, από τις διαβεβαιώσεις που έχω από την Γενική Γραμματεία Εσόδων, ότι αυτά τα στοιχεία θα είναι στην διάθεσή μας σήμερα. Χρειάστηκε αρκετός καιρός για να ετοιμαστούν. Δεν ήταν εύκολη η προσέγγιση η οποία ζητήθηκε από την τρόικα. Δεν υπήρχε τέτοια κατηγοριοποίηση στοιχείων. Εν πάση περιπτώσει ελπίζω θα είναι έτοιμα σήμερα.

Αυτό που για μας είναι πολύ σημαντικό είναι να μπορέσουμε να νομοθετήσουμε αυτή τη ρύθμιση. Είναι πολύ φιλόδοξη. Συνιστά συνολική, νομίζουμε, αντιμετώπιση του θέματος του χρέους των επιχειρήσεων. Βεβαίως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος για να μην αφήνω την εντύπωση ότι υπάρχει ένας Άγιος Βασίλης ο οποίος θα γυρίζει και θα χαρίζει χρήματα: Όλα αυτά αφορούν τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά από την κρίση. Ο επιχειρηματίας ο οποίος άφησε την επιχείρησή του να πτωχεύσει, αλλά αυτός ο ίδιος προσωπικά είναι πλούσιος, αυτά τα γνωστά ξέρετε, φτωχή επιχείρηση και με πλούσιο λογαριασμό στην Ελβετία, δεν πρόκειται να βοηθηθούν από αυτή την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εκεί θα ενταχθούν οι άνθρωποι οι οποίοι αποδεδειγμένα, για παράδειγμα, από το εμπάργκο έχουν πληγεί, για να πάρουμε τα τελευταία. Από το εμπάργκο της Ρωσίας έχουν πληγεί. Ποιες άλλες κατηγορίες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μη μπλέξουμε τα θέματα. Το θέμα του εμπάργκο με τη Ρωσία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ο γενικός κανόνας ποιος θα είναι κ. Υπουργέ για τα κόκκινα δάνεια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο γενικός κανόνας είναι ότι μιλάμε κατ’ αρχήν για τα επιχειρηματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως τα επιχειρηματικά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί θα περάσουμε και στα στεγαστικά. Έχουμε και εκεί ένα μεγάλο θέμα στα στεγαστικά, αλλά πρώτα θα επιχειρήσουμε να λύσουμε τα επιχειρηματικά. Εκεί ο κανόνας είναι ότι η επιχείρηση η οποία μπήκε στην κρίση και υπέστη μεγάλη ζημιά εξαιτίας της κρίσης, θα βοηθηθεί να βγει από την κρίση με ρύθμιση της οφειλής της και βοήθεια στο κεφαλαιακό κομμάτι της οφειλής.

Όμως, για να γίνει αυτό το πράγμα ξαναλέω, υπάρχει ένας απαραίτητος όρος, ότι δεν υπάρχει φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, επειδή είπατε ότι αναζητήσατε τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, για το θέμα αυτό το οποίο το βάζει και η τρόικα. Δηλαδή έλεγαν οι πληροφορίες, το ξέρετε καλύτερα από εμάς, ότι μέσα σε αυτές τις ρυθμίσεις κρύβονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν.

Τα στοιχεία που βγάλατε εσείς από τη συνεννόηση που είχατε με την Γενική Γραμματεία Εσόδων, τι δείχνουν; Είναι πολλοί αυτοί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν τα έχω ακόμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε, περιμένετε να έρθουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ελπίζω σήμερα, οπότε περιμένω να έρθουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πρακτικά αυτοί οι άνθρωποι θα ενισχυθούν μέσω επενδυτικών ταμείων στην επιχείρησή τους και θα ελαφρυνθούν στο επιτόκιό τους;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Θα ενισχυθούν μέσω του υπάρχοντος τραπεζικού συστήματος. Για το δε τραπεζικό σύστημα μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που πέρασε προχθές στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ρύθμισης όμως του Υπουργείου Οικονομικών, για την αναβαλλόμενη χρέωση, θα μπορέσει το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει την κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα διευκολύνουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Αυτό το οποίο πολύ σωστά είπατε, το Επενδυτικό Ταμείο, το IFG, είναι μια καινούργια προσπάθεια που κάνουμε, η οποία έχει σκοπό να μεταφέρει ρευστότητα στις επιχειρήσεις που χρειάζονται νέα δάνεια ή κεφαλαιουχική συμμετοχή.

Ελπίζουμε ότι μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο. Σε μια φάση ανάπτυξης. Σε αυτή την ανάπτυξη πρέπει να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι ο κορμός μας εδώ στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να βρουν ρευστότητα. Ξέρουμε ότι το τραπεζικό σύστημα πολλές φορές αφήνει τις επιχειρήσεις, για όποιους λόγους χωρίς τη δυνατότητα να πάρουν ένα δάνειο ή χωρίς τη δυνατότητα να μπορέσουνε να έχουν μια διαφορετική επάρκεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, κ. Υπουργέ… Σου ζητάει όλο το ποσό για να πάρεις την εγγυητική. Άμα έχεις το ποσό τι να την κάνεις την εγγυητική;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλά, μην πω κι εγώ έτσι ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το λέω εγώ με ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ το θέμα είναι πώς τα αντιμετωπίζουμε αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς γι’ αυτό έχουμε ένα πλήρες σχέδιο. Εκεί που τα δάνεια είναι μη ενήμερα, μιλήσαμε πριν. Εκεί που τα δάνεια είναι ενήμερα, κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει να επιδοτήσουμε το επιτόκιο των δανείων αυτών.

Εκεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει προσωπικά αναμειχθεί. Έχουμε δημιουργήσει ένα μέτωπο στήριξης. Αυτό φαινόταν αδύνατον πριν τέσσερις μήνες, καθώς χρειάζεται αλλαγή κανονισμού. Είναι μαζί μας τώρα ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Γκάμπριελ, ο κ. Σαπέν, ο κ. Μοσκοβισί, ο κ. Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιστεύουμε ότι σε έναν ορίζοντα 6 μηνών θα έχουμε καταφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι πολύ σημαντικό, να αλλάξει κανονισμό και να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε λεφτά από το νέο ΕΣΠΑ, για να το πω λιανά, για να επιδοτήσουμε το επιτόκιο των ενήμερων δανείων, ώστε να γίνουν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές.

Και για τα νέα δάνεια, εκεί δημιουργούμε αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο, το IFG, το οποίο ελπίζουμε ότι θα μεταφέρει ρευστότητα στην οικονομία. Και από την άλλη έχουμε την ελπίδα ότι αν πάει καλά σε πρώτη φάση, μετά θα το μετατρέψουμε σε αναπτυξιακή τράπεζα για να καλύψουμε τα κενά που αφήνει το τραπεζικό σύστημα. Βλέπετε ότι έχουμε μια πλήρη γκάμα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ το IFG θα έχει την έδρα στο Λουξεμβούργο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει την έδρα στο Λουξεμβούργο, διότι αυτό προτιμά σαν σχήμα η KFW, η Γερμανική τράπεζα η οποία μετέχει με 100 εκατομμύρια στην ίδρυση αυτού του κεφαλαίου. Σημαντικό, ξέρετε δεν είναι αυτό ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σας το είπε και ο Αντικαγκελάριος που συναντηθήκατε την Παρασκευή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Φάγαμε μαζί την Παρασκευή το μεσημέρι, το IFG ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα του. Θέλω να πω ότι ο κ. Γκάμπριελ σταμάτησε στην Αθήνα για να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. Είδε μετά και τον κ. Μανιάτη, τον Υπουργό Ενέργειας, ενώ ήρθε για διακοπές. Υπάρχουν θέματα τα οποία τα τρέχουμε μαζί.

Έχουμε ανάγκη τους Γερμανούς εδώ, γιατί; Για να είμαστε ευθείς: Εάν είναι να μεταφέρουμε μόνο τα δικά μας λεφτά στο αναπτυξιακό ταμείο, αυτό δεν φτάνει. Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισεκατομμύρια ξένες επενδύσεις, κεφάλαια που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Πρέπει να πείσουμε και άλλους εταίρους, φίλους μας, επενδυτές, ιδιώτες επενδυτές, να φέρουν λεφτά και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Γερμανοί είχαν κάνει μια κίνηση κ. Υπουργέ. Ωστόσο δεν υπήρξε πρόοδος. Πού υπάρχουν προσκόμματα; Και επίσης θέλω να σας ρωτήσω: υποτίθεται ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τα ΕΣΠΑ και έχουμε τρέξει και έχουμε βάλει διάφορα προγράμματα μέσα εκεί, προκειμένου να γίνει η απορρόφηση. Ωστόσο βλέπουμε εδώ ότι πάλι μας κατηγορούν ότι είμαστε πολύ χαμηλά στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς στην απορρόφηση χαμηλά; Εμείς πρέπει να είμαστε η τρίτη ή τέταρτη χώρα στην Ευρώπη στην απορρόφηση. Έχουμε περάσει το 80%. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, τουλάχιστον όσον αφορά αυτό το Υπουργείο και μιλάω και για τον εαυτό μου και για τον Υφυπουργό τον κ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος φιλότιμα εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε ένα ευρώ ανεκμετάλλευτο, σε ό,τι αφορά αυτό το Υπουργείο. Ειλικρινά και τον πάτο του βαρελιού θα τον ξύσουμε. Είμαστε εξαιρετικοί στην απορροφητικότητα. Το δείχνουν όλοι οι αριθμοί.

Και επίσης πάμε πάρα πολύ καλά και στις πληρωμές. Αλλού είναι το θέμα μας τώρα. Η πρόκλησή μας δεν είναι η απορροφητικότητα. Αυτό το έχουμε λύσει. Είναι να μπορέσουμε γρήγορα να αρχίσουμε να παίρνουμε χρήματα και από το επόμενο ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει αρχίσει ακόμη η περίοδος εκταμίευσης.

Και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσω μέσα στις επόμενες 10 μέρες να σας ανακοινώσω μια κατ’ αρχήν συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επί τη βάση της οποίας θα μπορέσουμε να αρχίσουμε αμέσως, τώρα, πριν να αρχίσει η περίοδος του 2014-20 στην πραγματικότητα, δηλαδή πριν τελειώσει το ’15 και σταματήσουμε να απορροφάμε χρήματα από το προηγούμενο, να συνεχίσουμε όλα τα έργα που τρέχουν με χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να μην υπάρχει στην απορροφητικότητα ούτε ένα λεπτό διακοπής. Θέλουμε χρήματα στην ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν πάμε στα στεγαστικά, γιατί έχουμε και το θέμα των πλειστηριασμών, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: έχετε στα υπόψη σας, έχουμε λάβει κάποιες καταγγελίες ότι για το νέο επενδυτικό νόμο έχουν σταματήσει οι καταβολές χρημάτων, γιατί όπως μας είπαν εδώ φίλοι της εκπομπής, τους ενημέρωσαν από τη Διεύθυνση Επενδύσεων ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν οργανωθεί, έχουν πληρώσει και έχουν ξεκινήσει τις δουλειές τους. Τι θα γίνει με αυτούς;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το εξετάζουμε. Έχουμε αναθέσει μια μελέτη. Το ελληνικό κράτος έκανε απίθανα πράγματα στο παρελθόν. Γι’ αυτό φτάσαμε ως εδώ. Έδινε εγκρίσεις στον επενδυτικό νόμο χωρίς να υπάρχει όριο. Χωρίς δηλαδή ο επενδυτικός νόμος να αντιστοιχεί με τον προϋπολογισμό. Όποιος έφερνε ένα φάκελο του έλεγε «μπράβο, πολύ ωραία».

Θα μου πείτε τι φταίει ο επενδυτής; Τίποτα δεν φταίει ο επενδυτής, αλλά σας περιγράφω μια κατάσταση. Εδώ έχουμε βρει μια κατάσταση τέτοια στην οποία χρειάζεται και μία μορφή εξυγίανσης και μια λύση στο πρόβλημα.

Έχουμε αναθέσει μια μελέτη σε ένα μεγάλο ελεγκτικό οίκο, να δούμε τι γίνεται, να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, διότι πρέπει να σας είμαι ειλικρινής. Εγώ δεν έχω ένα βαρέλι με χρήματα τα οποία μου τα έδωσε κάποιος, ώστε να μπορώ να τα διανείμω. Μπορεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να χρησιμοποιεί τους πόρους που έχει στην διάθεσή του και τους πόρους που δίνει σε αυτό το Υπουργείο, πρώτον, ο κρατικός προϋπολογισμός επί τη βάσει του μακροπρόθεσμου και δεύτερον, τα ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό κ. Υπουργέ. Οι άνθρωποι αυτοί πότε πιστεύετε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους, γιατί κάποιοι ήδη έχουν δαπανήσει και έχουν δουλειές σε εξέλιξη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γενικά δεν μπορώ να σας απαντήσω. Και το τελευταίο πράγμα που πρόκειται να κάνω στη ζωή μου είναι να λαϊκίσω και να το κάνω μάλιστα και σε περίεργες περιόδους, όπως αυτή. Όμως σας λέω τι κάνουμε, αν θέλετε για πρώτη φορά. Μια πολύ σοβαρή αντιμετώπιση για να βρούμε τις ρίζες του φαινομένου, να το εξυγιάνουμε και να δούμε τι μπορεί να γίνει σοβαρά από εδώ και πέρα.

Το ελληνικό κράτος πρέπει να είναι έντιμο στη συναλλαγή με τους πολίτες του και τους επενδυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ζητάμε και επενδυτές και οι ίδιοι που επενδύουν εδώ, οι εγχώριοι επενδυτές, προφανώς έχουν κάνει τις κινήσεις τους και βρίσκονται ορισμένοι εξ αυτών οι οποίοι δεν έχουν και την περιουσία πίσω για να υποστηρίξουν, να λάβουν αυτά τα χρήματα για να συνεχίσουν.

Πάμε στα στεγαστικά δάνεια κ. Υπουργέ για να δούμε τι γίνεται, γιατί τελειώνει ο χρόνος με την άρση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Τι λύση θα δώσετε εσείς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εάν δεν υπάρχει ρύθμιση από το ’15 δεν θα υπάρχει τέτοια προστασία…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην δημιουργούμε πανικό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την τρόικα. Η τρόικα επιμένει ότι τέλος του 2014 τελειώνει η προστασία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι κι αλλιώς αν λήξει η ρύθμιση αυτή, το 2015 δεν θα υπάρχει αυτή η προστασία κ. Δένδια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι. Μην δημιουργούμε ένα κλίμα πανικού στους ανθρώπους και μάλιστα σε ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα, όπως είναι το σπίτι τους και η κατοικία τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξεκάθαρα μια τοποθέτηση για να μην υπάρχει αμφισβήτηση επ’ αυτού: Το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να αφήσει την πρώτη κατοικία ανυποστήρικτη. Όμως, αυτή η ρύθμιση στην οποία αναφέρεστε, που λήγει στις 31/12 είναι μια ρύθμιση πρέπει να σας πω, περίπου άχρηστη.

Υπάρχει ένα συνολικό πλέγμα προστασίας το οποίο μάλιστα θα το εξελίξουμε με δυο καινούργια εργαλεία: Με το νέο πτωχευτικό νόμο και το νέο πτωχευτικό νόμο των ιδιωτών, ώστε στην πραγματικότητα να μην υπάρχει ανάγκη αυτής της διάταξης-«κουβέρτας», που ελάχιστες περιπτώσεις τελικά καλύπτει.

Να ξέρετε ότι απ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις και το δήθεν τεράστιο πρόβλημα – αναφέρομαι σε αυτή τη διάταξη τη συγκεκριμένη, δεν αναφέρομαι γενικά στο πρόβλημα της πρώτης κατοικίας – νομίζω ότι έχει ρυθμίσει το πολύ 3.000 περιπτώσεις όλες κι όλες σε επίπεδο στεγαστικών δανείων, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Άρα μιλάμε για λιγότερο από 1%. Εδώ ποιο είναι το θέμα; Δεν είναι το θέμα να βγάζουμε γενικές διατάξεις προστασίας. Το θέμα είναι να λύσουμε την αιτία. Ποια είναι η αιτία;

Η αιτία είναι τα ίδια τα δάνεια. Αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση και είναι σοβαρό πράγμα, είναι ότι δεν τάζει στους πάντες τα πάντα. Προσπαθεί να λύσει την αιτία του κακού. Δηλαδή τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Καταλαβαίνει και ο τελευταίος άνθρωπος ότι αν λύσεις την αιτία του προβλήματος, παύει να υπάρχει και το σύμπτωμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για σας κ. Υπουργέ ποια είναι η αιτία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ύπαρξη των δανείων. Η αιτία είναι η ύπαρξη μη ενήμερων δανείων. Εξαιτίας της κρίσης, εάν θέλετε ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν περικοπεί μισθοί, συντάξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από την άλλη επίσης, πληρώνουν ένα δάνειο παίρνοντας ένα σπίτι το οποίο είχε μια άλλη τιμή και έχει φτάσει σε μια άλλη τιμή τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαμηλότερη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάλι κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το δάνειο, όπως καταλαβαίνετε. Αυτό θα είχε σχέση εάν το πουλάγανε. Εδώ το θέμα είναι ότι πρώτα πρέπει να λύσουμε το θέμα των δανείων και από εκεί και πέρα οπουδήποτε υπάρξουν κενά, εκεί θα είμαστε, να σταθούμε δίπλα στον Έλληνα πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα αλλάξετε το νόμο Κατσέλη, θα τον βελτιώσετε περαιτέρω;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρόκειται το νομοθετικό έργο αυτής της κυβέρνησης να βασιστεί σε νομοθετήματα της κρίσης τα οποία και νομοτεχνικά έχουν τεράστια προβλήματα. Έχουμε καθαρές απόψεις για το πως πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτή η κυβέρνηση έχει μια ξεκάθαρη ατζέντα, την έχει εξηγήσει πολύ καθαρά.

Σας εξήγησα για τις επιχειρήσεις. Εάν είχα χρόνο, θα μπορούσα να σας εξηγήσω κάλλιστα και γενικά το θέμα προστασίας των σχέσεων πολίτη-πιστωτικού συστήματος. Εκεί νομίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο δίκαιο, το οποίο να δημιουργήσει ασφάλεια στον Έλληνα και να εξαλείψει, το ξαναλέω είναι το πιο σημαντικό, τις αιτίες των φαινομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πάμε σε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία κ. Υπουργέ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τέλος του χρόνου κιόλας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάμε σε ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο, ελπίζω πολύ πριν το τέλος του χρόνου. Εάν φτάσουμε μέχρι το Δεκέμβρη θα έχουμε αργήσει. Και πρέπει να σας πω ότι και στα κόκκινα δάνεια εμείς είμαστε έτοιμοι. Σας το είπα πριν. Στοιχεία περιμένουμε και να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Εμείς ήμασταν έτοιμοι από το τέλος Αυγούστου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να είναι ένα νομοθέτημα το οποίο πάντως θα το θεωρήσει ο κόσμος δίκαιο, γιατί για ένα τέτοιο νομοθέτημα πήγαινε η κυβέρνηση και με τον ΕΝΦΙΑ, που προκάλεσε πάρα πολλές αναταράξεις…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πώς μου τα μπλέκετε έτσι; Από εδώ μου το φέρνετε, από εκεί μου το φέρνετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η επικαιρότητα κ. Υπουργέ. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως είναι αλήθεια και δεν ξέρω πόσο διαφωνείτε με αυτό που λέμε, ότι τα νομοθετήματα τα οποία έχουν περάσει από τη Βουλή, είναι να κάνει κανείς το Σταυρό του με αυτά τα οποία ρυθμίζουν και που βλέπετε και εσείς τώρα και τα στελέχη της κυβέρνησης και οι βουλευτές που τα ψήφισαν, ότι πρέπει να αλλάξουν γιατί υπό την πίεση του χρόνου, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που επεδίωκαν, αλλά τα αντίθετα πολλές φορές.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν με ρωτάτε εμένα προσωπικά για τα φορολογικά, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Όμως γενικά σαν Υπουργός Ανάπτυξης, αλλά και ατομικά σαν άνθρωπος μία αντίληψη έχω να σας καταθέσω:

Πιστεύω σε λιγότερους φόρους, αλλά και σε λιγότερο κράτος, διότι όταν λες μόνο λιγότερους φόρους, κρύβεις από τους πολίτες την αλήθεια. Όταν λέμε ότι πρέπει να μειώσουμε τους φόρους, πρέπει από κάπου να παραμείνει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός. Δεν υπάρχει π.χ. οικογένεια η οποία να μπορεί να ελαττώνει μόνο τη μία πλευρά. Πρέπει τα έξοδα που κάνει η οικογένεια να αντιστοιχίζονται με τα έσοδα που έχει η οικογένεια.

Εδώ πέρα, καθαρά και ξάστερα, για να πάει μπροστά η χώρα, χρειάζεται λιγότερους φόρους, το έχει πει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, αλλά χρειάζεται λιγότερο κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα προχωρήσει και στις επιχειρήσεις κ. Δένδια; Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι το έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός επανειλημμένως, κατ’ αρχήν όμως με σοβαρότητα. Εάν θέλετε την προσωπική μου άποψη, στέκομαι απόλυτα σε αυτό που ο Πρωθυπουργός έχει πει 15 φορές. Επίπεδος φόρος 15% στις επιχειρήσεις. Καθαρά και ξάστερα πάνω στο τραπέζι, να τελειώνουμε με όλα αυτά τα πολύπλοκα σχήματα.

Να ξέρει ο καθένας πού στέκεται και κυρίως να γίνουμε φιλικοί στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, στις επενδύσεις από το εξωτερικό. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αλλιώς επενδυτές δεν επενδύουν, δεν έρχονται. Στην Ελλάδα χωρίς επενδυτές η ανεργία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί.

Δεν μπορεί να θέλουμε περισσότερες δουλειές, αλλά και μεγαλύτερο κράτος. Το κράτος στην πραγματικότητα διώχνει από την Ελλάδα τις ιδιωτικές δουλειές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κλείσουμε το θέμα του στεγαστικού για να δούμε και το κράτος, γιατί υπάρχει ένα θέμα. Άρα μας λέτε, δεν πάμε σε ανανέωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, προχωράτε σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν σας λέω κάτι. Σας λέω ότι συνολικά το θέμα θα το αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι εάν μας δώσετε λίγες εβδομάδες υπομονής, θα δείτε να ξετυλίγεται όλο ο νομοθετικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Ξαναλέω, το μεγάλο κομμάτι αυτού του σχεδιασμού είναι έτοιμο, καθυστερεί επειδή χρειάζεται στοιχεία από εδώ και από εκεί και το τελευταίο τσεκ από την τρόικα. Έχουμε πρόταση έτοιμη, που έχει υποβληθεί από τον Αύγουστο. Αυτό τηρήθηκε απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να δούμε τώρα τα του κράτους, γιατί υπάρχει μια διένεξη μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάω λίγο στις επιχειρήσεις, με αυτό που μας ξεκίνησε (ο κ. Δένδιας); 100.000 νέες επιχειρήσεις λέτε συνεχώς κ. Υπουργέ και το ακούει ο κόσμος. Πότε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χρειάζεται να δημιουργηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το δυνατόν γρηγορότερα. Γιατί; Θέλω να είναι σαφές και το γιατί. Γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Υπάρχουν δυο τρόποι να πολεμήσεις την ανεργία. Τον ένα τον εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Ποιος ήταν αυτός; 300.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Πρώτο δεν γίνεται γιατί δεν έχουμε λεφτά να το κάνουμε. Απόδειξη: Μετά από δυο μέρες ο κ. Δραγασάκης ερωτηθείς τι είπε; Ε, είπαμε 300.000, αλλά δεν εννοούσαμε και πλήρους απασχόλησης.

Βλέπετε καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει την αλήθεια. Τάζει πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ρωτώ εσάς Υπουργέ. Οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως λέτε, πώς θα γίνουν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν είπα 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Είπα 100.000 νέες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νέες επιχειρήσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι νέες επιχειρήσεις θα απορροφήσουν πολύ περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε; Ακούστε. Εμείς είμαστε φιλελεύθεροι. Δεν μπορώ εγώ να διατάξω τις επιχειρήσεις να δημιουργηθούν και να δεσμευτούν απέναντί σας με σοβαρότητα ότι σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο θα έχω 100.000 νέες επιχειρήσεις.

Τι μπορώ να κάνω όμως; Μπορώ να εξασφαλίσω το πλαίσιο ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τι κάνουμε γι’ αυτό; Προσπαθούμε να λύσουμε αμαρτίες του μακρού παρελθόντος. Και εξηγούμαι: πρώτον, αδειοδότηση. Ελπίζουμε μέχρι τον Δεκέμβριο – σε ό,τι εξαρτάται από εμάς όχι ελπίζουμε, εκφράζω βεβαιότητα, το ελπίζουμε αφορά ό,τι έχει να κάνει με άλλους φορείς – να φτάσουμε σε νομοθέτημα κατατεθειμένο στη Βουλή, όπως συμβαίνει και με τα κόκκινα δάνεια.

Τι θέλουμε λοιπόν; Να διευκολύνουμε την αδειοδότηση. Όποιος θέλει να ανοίξει μια δουλειά στην Ελλάδα, να μην του ζητάει το ελληνικό κράτος μέχρι πιστοποιητικό ότι η μητέρα του ήταν γυναίκα και μετά να κρατάει αυτό το φάκελο επί ένα χρόνο και να τον βασανίζει. Να μπορεί ο καθένας γρήγορα, με τις ελάχιστες ή και με μηδέν διατυπώσεις, να μπορεί να ανοίξει μια καινούργια επιχείρηση και να προσλάβει εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πόσο γρήγορα έχει γίνει αυτό, γιατί οι εξαγγελίες έγιναν πριν από μερικούς μήνες ότι πολύ σύντομα θα πάμε στη μια μέρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω τι έγινε. Πέρασε ένα νομοθέτημα επί των ημερών του προκατόχου μου, του φίλου μου και συναδέλφου μου Κωστή Χατζηδάκη. Ένα πολύ σωστό νομοθέτημα. Το νομοθέτημα όμως ήταν μια ρύθμιση- «ομπρέλα». Έδινε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Η Βουλή το ψήφισε.

Από εκεί και πέρα είμαστε σε μια διαδικασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε να εξειδικεύσουμε τα νομοθετικά πλαίσια τα οποία απαιτούντα κατά κατηγορία. Αυτή ήταν η συνεννόηση που είχε γίνει με την τρόικα και αυτή τη συνεννόηση ακολουθούμε.

Ελπίζω μέχρι το Δεκέμβριο σε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων να έχουμε αφαιρέσει την αδειοδότηση. Δηλαδή να έχουμε αφαιρέσει αυτό το τεράστιο κατώφλι που έπρεπε να περάσει κανείς. Αλλά εκτός από αυτό και το νέο πτωχευτικό το οποίο θα εισηγηθούμε για τις επιχειρήσεις, είναι και αυτό μια προσφορά στην επιχειρηματικότητα. Και εξηγούμαι γιατί: Μέχρι τώρα το σύστημα στην Ελλάδα είναι εάν αποτύχεις μια φορά να σε πετάει έξω για πάντα. Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι η επιχειρηματικότητα της μιας φοράς. Το λάθος δεν συγχωρείται. Στιγματίζεσαι για πάντα. Αυτό έχει πάψει να ισχύει στον πολιτισμένο κόσμο. Αυτό το οποίο εμείς κάνουμε και λέμε είναι ότι τον έντιμο επιχειρηματία που απέτυχε πρέπει να τον ενθαρρύνουμε να ξαναπροσπαθήσει. Ξαναλέω πάντα, τον έντιμο. Όχι αυτόν που πήρε τα δάνεια, τα έβγαλε στην Ελβετία, πλούτισε αυτός και άφησε την επιχείρηση να φαλιρίσει.

Ο έντιμος που προσπάθησε και απέτυχε είναι κεφάλαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει μια δεύτερη ευκαιρία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να του δώσουμε και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία. Το νέο πτωχευτικό δίκαιο λοιπόν κάνει αυτό. Να σας πω κάτι απίστευτο που πολλοί πολίτες δεν το ξέρουν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα τα δούμε όλα αυτά και μετά τη συνάντησή σας την Τετάρτη που έχετε και με την τρόικα. Έχουμε αυτή τη διένεξη μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκεί θέλετε να με φέρετε πάλι!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα σας φέρω, γιατί εσείς είσαστε από τα κεντρικά πρόσωπα του κυβερνητικού επιτελείου και θέλω να καταλάβω: Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να λήξει τις 6.500 εντός των επόμενων μηνών, τις απολύσεις εννοώ. Από την άλλη υπάρχει αυτή η αντίσταση των δημάρχων και της περιφερειάρχη, της κυρίας Δούρου. Τελικά ποιος έχει το δίκιο; Ο κ. Ντινόπουλος ή ο κ. Μητσοτάκη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στο δίλημμα μεταξύ δυο συναδέλφων εγώ δεν μπορώ να μπω. Εγώ αυτό που έχω να σας πω γενικά και ξάστερα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει τους νόμους και την κυβερνητική πολιτική. Και εάν θέλετε την άποψή μου, άριστα πράττει.

Εδώ το θέμα είναι απλό και καθαρό. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη, ευθεία, έντιμη και σωστή αντιμετώπιση του δημόσιου τομέα. Δεν μπορεί ο δημόσιος τομέας να είναι η «ιερή αγελάδα», την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις ματώνουν, ο Έλληνας εργαζόμενος ματώνει και βρίσκεται στην ανεργία.

Δεν μπορούν άνθρωποι με πλαστά πιστοποιητικά να παραμένουν στο ελληνικό δημόσιο. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι στην πραγματικότητα υπάρχει διαφωνία. Υπάρχει απλώς μια διαφορετική τοποθέτηση. Μέχρι εκεί. Όλα αυτά τα πράγματα τελικά έχουν πολύ περιορισμένο χρονικά ορίζοντα και πολύ γρήγορα θα λυθούν. Το θέμα είναι να λύσουμε την ουσία του προβλήματος. Και ποια είναι η ουσία του προβλήματος; Να λύσουμε το θέμα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Οι σοβαροί δημόσιοι υπάλληλοι που βάζουν πλάτη στον τόπο και στην οικονομία και στην κοινωνία να ενθαρρυνθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Έχουμε πολύ καλό προσωπικό στο δημόσιο τομέα. Εδώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε μερικούς εξαιρετικούς υπαλλήλους που θα τους ζήλευε ο ιδιωτικός τομέας. Αλλά και αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους πρέπει να τους «ξεφορτώσουμε» απ’ ό,τι το πολιτικό σύστημα στην ευρύτητά του τους έχει φορτώσει στην πλάτη τους με παρανομίες όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορούν και αυτοί να δουλέψουν και να προσφέρουν στην κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αποχαιρετήσετε οριστικά την τρόικα από Τετάρτη, τέλος του μηνός που θα έχετε αυτές τις συναντήσεις; Γιατί ο Πρωθυπουργός είπε είναι οι τελευταίες συναντήσεις αυτές. Ήταν στο Παρίσι η τελευταία, ήρθαν και λίγο στην Αθήνα, εδώ να δούνε που χειμωνιάζει…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μας λείψουν, πάνω που αρχίζουμε να τους συνηθίζουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πειράζει. Θα τους στέλνουμε γράμματα. Να φύγουν αυτοί και θα τους στέλνουμε γράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε κ. Υπουργέ. Καλή συνέχεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο