Συνέντευξη στην εκπομπή “Τώρα… ό,τι συμβαίνει” του τηλεοπτικού σταθμού “Epsilon”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Τώρα… ό,τι συμβαίνει» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Φαίη Μαυραγάνη στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

•Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ κλπ. στα σεισμόπληκτα νησιά η κυβέρνηση το σωστό μέτρο πήρε αλλά δεν υπάρχει εφαρμογή, άρα δεν υπήρξε εποπτεία της εφαρμογής. Η ελληνική γραφειοκρατία είναι πρωτοφανής, μπορεί να σου ακυρώσει το οτιδήποτε. Πολλές φορές οι διατυπώσεις είναι τέτοιες που αφήνουν περιθώρια αμφισβητήσεων ερμηνειών και γίνεται χάος, επί αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε, αυτό έχει γίνει καθεστώς γιατί έρχονται τα μνημονιακά νομοθετήματα γραμμένα, γίνεται μετάφραση και εισάγονται προς ψήφιση. Κατά τα άλλα «υπερήφανα»!

•Από 1/1/2018 δεν ξέρω πώς προστατεύεται η πρώτη κατοικία που λέει ο κ. Σταθάκης.

•Εμείς σταματήσαμε να είμαστε κυβέρνηση στην πραγματικότητα στις 31/12/2014. Υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί ότι η πρώτη κατοικία μέχρι τότε ήταν προστατευμένη; Όχι.

•Έρχεται αυτή η κυβέρνηση και λέει «εγώ θα νομοθετήσω». Τι θα νομοθετήσει; Πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία που αφορά τους οικονομικά αδύναμους γιατί ο μεγαλοεπιχειρηματίας με πρώτη κατοικία ένα ανάκτορο στην Κηφισιά δε νομίζω ότι χρειάζεται την προστασία ούτε του νόμου ούτε του κράτους.

•Δεν λέγανε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» για την πρώτη κατοικία, αυτή προστατευόταν, αλλά το λέγανε και για όλα τα υπόλοιπα σπίτια. Το σύνθημα αυτό, ο απόλυτος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λεγόταν για να υπερακοντίσει την πρώτη κατοικία που προστατεύσαμε αλλά και όλα τα άλλα.

•Θέση μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας χαμηλής αξίας και των οικονομικά αδύναμων. Να δούμε το πώς, ας μην μπούμε σε ποσοτικοποίηση γιατί απαιτεί μια συνεννόηση με τις τράπεζες, να δούμε κριτήρια κλπ. αλλά αυτή είναι μια θέση την οποία πιστεύω απολύτως ότι και οι δανειστές θα την συνυπέγραφαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

•Δε λύνεται το πρόβλημα των τραπεζών με πλειστηριασμούς στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας 10.000 ευρώ και 30.000 ευρώ, να είμαστε ειλικρινείς. Για να καταθέσουμε πρόταση πρέπει να δούμε πρώτα το τι θα γίνει και να μας ενημερώσει η κυβέρνηση.

•Ζούμε σε ένα χάος, δεν ξέρουμε η κυβέρνηση τι κάνει. Μας λέει ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται, αλλά δεν προστατεύεται. Μας λένε ότι θα φέρουνε ρύθμιση, δεν φέρνουν. Έχουνε την καλοσύνη να το ξεκαθαρίσουν και εάν θέλουν να μπούνε σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας; Δεν θέλουν ποτέ. Η πραγματικότητα είναι ότι τους ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, η συζήτηση με εμάς τους είναι αδιάφορη.

•Η εξαγορά του δανείου από τον ίδιο τον δανειολήπτη είναι μια εξαιρετική εικόνα στον βαθμό που δεν αλλοιώνει τη δυνατότητα των τραπεζών να διαχειριστούν το σύνολο, δηλαδή να δώσουν τη δυνατότητα ένα κομμάτι να πάει σε αυτοτελείς ρυθμίσεις.

•Υπάρχει ο Κώδικας Δεοντολογίας τον οποίο έχει ψηφίσει η Τράπεζα της Ελλάδας που επιτρέπει και επιβάλει αυτές τις ρυθμίσεις.

•Η Τράπεζα οφείλει πριν κάνει κάτι άλλο να μπει σε συζήτηση με τον δανειολήπτη. Θεωρούμε ότι όσον αφορά την Τράπεζα έχει συνέπειες γιατί όταν η ρυθμιστική της αρχή, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδας της έχει επιβάλει έναν κανονισμό και η Τράπεζα δεν το τηρεί, η Τράπεζα της Ελλάδας οφείλει να της επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα.

•Οι φήμες που κυκλοφορούν είναι ότι ασκήθηκε τεράστια πίεση και έγινε δεκτό από την κυβέρνηση να προχωρήσουν ομαδικά οι πλειστηριασμοί.

•Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία. Και όμως παρά ταύτα δεν μιλάει. Ό,τι διαρρέουν οι Ευρωπαίοι μαθαίνουμε, η κυβέρνηση δεν μας ενημερώνει. Από την μια έχεις την ευρωπαϊκή διαρροή και από την άλλη την κυβερνητική σιγή. Εδώ το πράγμα «μυρίζει».

•Όταν ο κ. Ερντογάν μας λέει «μας δεσμεύει η Λωζάννη με εξαίρεση..» σημαίνει ότι δεν τον δεσμεύει η Λωζάννη.

•Εδώ υπάρχει ένα εθνικό θέμα και κατά συνέπεια χωρίς αντιπολιτευτικούς τόνους αλλά με βαθιά περίσκεψη για το τι συνέβη, η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη ζημιά. Επετράπη στον Τούρκο Πρόεδρο να έρθει εδώ και να αναπτύξει θέσεις διεκδίκησης και να τις θέσει στην ατζέντα.

•Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναγκάστηκε από την προηγούμενη συνέντευξη να του πει 5 πράγματα. Από τη συνέντευξη και μετά ο κ. Ερντογάν είχε σαφή ατζέντα να θέσει στην Ελλάδα θέμα αλλαγής του καθεστώτος της Λωζάννης και το έθεσε με τον πιο πανηγυρικό για τα διπλωματικά δεδομένα τρόπο.

•Θα έπρεπε να γίνει όπως πάντα στο παρελθόν, όπως όταν ξανάρθαν στην Ελλάδα οι Τούρκοι με τον κ. Εργογάν και τον κ. Νταβούτογλου και ουδέποτε διανοήθηκε Τούρκος πρωθυπουργός ή αρχηγός κράτους να θέσει τέτοια θέματα επισκεπτόμενος την Ελλάδα. Με τον Αντώνη Σαμαρά είχαμε πάει στην Κωνσταντινούπολη και τέτοια πράγματα δεν μας είχανε πει.

•Πήρε τον αέρα της κυβέρνησης. Το ότι πήρε απαντήσεις δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν τέθηκε. Σε αυτά τα ζητήματα το κέρδος σου είναι να μην τίθενται τα θέματα.

•Η κυβέρνηση είχε αρνηθεί το γεγονός ότι στην Θράκη ο κ. Ερντογάν ζήτησε να μιλήσει σε ανοιχτό χώρο και το επεισόδιο με τον κ. Αμανατίδη.

•Να μην γινόταν η επίσκεψη εάν ήταν να τεθούν αυτά τα θέματα.

•Αυτό που στενοχωρεί εμάς στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι η χώρα υπέστη μια αχρείαστη διπλωματική ήττα. Δεν είχαμε κανένα λόγο να φέρουμε τον κ. Ερντογάν στην Αθήνα, δεν μας έδωσε κάτι. Οι κατανοήσεις για το μεταναστευτικό εγώ θεωρώ ότι είναι διαρκείς αλλά ουδέποτε τηρούνται. Έχει την στρόφιγγα, την ανοίγει και την κλείνει ανάλογα με την διάθεσή του. Άλλη είναι η αντιμετώπιση πριν μιλήσουμε μαζί του για αυτό, δεν πρέπει να είμαστε όμηροι της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, ούτε εμείς ούτε και η Ευρώπη.

•Ευελπιστώ ότι η ελληνική πλευρά θα δείξει όπως πάντα σωφροσύνη και περίσκεψη. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση αλλά προς Θεού να μην κάνουμε λάθη.

•Είναι μια σημαντική στιγμή το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Έχει γίνει μια μεγάλη προσυνεδριακή διαδικασία σε όλη την Ελλάδα, έχουν ακουστεί πρωτοποριακές απόψεις, και από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια σύνθεση την οποία θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος.

•Είμαστε ένα πολύ μεγάλο κόμμα και είναι μια χαρά να υπάρχουν και άλλες απόψεις και πολύ διαφορετικές και αντίθετες. Θυμάμαι στα νιάτα μου τις διαφορές που είχαμε εμείς οι «Ραλλικοί» με τους «Αβερωφικούς» Η διαφορά στην Ελλάδα έχει πάντα μια κακή έννοια, γιατί να δαιμονοποιούμε την διαφορετική άποψη; Βεβαίως να υπάρχουν και στο τέλος ο αρχηγός το συνθέτει όλο αυτό και το πάει σαν πρόταση στην ελληνική κοινωνία. Θα μιλήσουμε στο Συνέδριο για συγκεκριμένα θέματα. Εμένα ο Πρόεδρος και ο Κωστής Χατζηδάκης μου έχουν αναθέσει να αναπτύξω το κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης και της Ασφάλειας.

•Εμείς λέμε πάντα ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Δεν το λέμε με ύβρεις, αλλά είναι ζημιά για τον τόπο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο