Συνέντευξη στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου στο “Ράδιο 9”

Για τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών :

«Είναι μία διαδικασία μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος. Ήταν προδιαγεγραμμένο, αν μιλούσαμε προχθές, θα μπορούσαμε να προδιαγράψουμε με αρκετή ακρίβεια το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών. Δεν υπήρξε κατ’ ουσίαν συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων με τις διαφοροποιήσεις των υπολοίπων κομμάτων για κατανοητούς για το καθένα λόγο».

Για τη διαδικασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέσα από ένα άρθρο:

«Είναι μία επιλογή της κυβέρνησης, έχει να κάνει με λόγους εσωκομματικής ισορροπίας. Ίσως να προτιμούσα μία πιο αναλυτική διαδικασία που θα μας επέτρεπε και να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε και να ψηφίσουμε στα επιμέρους. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα στα οποία θα θέλαμε και εμείς να προσθέσουμε τη δική μας ψήφο στη κυβερνητική άποψη και να καταγράψουμε τη κάθετη διαφωνία μας. Αυτή η διαδικασία δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό, παρά μόνο σε επίπεδο λόγου».

Για την πρόταση του Δ. Δασκαλόπουλου για δημοψήφισμα:

«Είναι σεβαστός απολύτως, προσφέρει τις απόψεις του. Σε οικονομικό επίπεδο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες, σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει έννοια να τοποθετηθώ στο τί λέει ο ΣΕΒ.

Δεν είμαστε αρνητικοί στα δημοψηφίσματα. Αν υπάρξει μία πολιτική δύναμη η οποία θα εκφέρει αυτή την άποψη και προτείνει κάτι τέτοιο στην κοινωνία, θα το συζητήσουμε.

Όταν ένας οικονομικός οργανισμός διατυπώνει μία πολιτική άποψη, δεν θα τοποθετηθώ επ’ αυτού. Σεβαστό, κατανοητό το δικαίωμα του καθενός αλλά δεν είναι δουλειά μου να σχολιάζω απόψεις φορέων όπως είναι ο ΣΕΒ».

Για τη συναίνεση από τη ΝΔ:

«Κανείς δεν απαιτεί από μία αντιπολίτευση να συναινεί σε πράγματα τα οποία θεωρεί ζημιογόνα και καταστροφικά. Αντιθέτως έχει υποχρέωση να βάζει πλάτη και να επικροτεί αυτά τα οποία θεωρεί κρίσιμα, ωφέλιμα και απαραίτητα για τον τόπο. Παίρνουμε θέσεις ανά θέμα ανάλογα με τις απόψεις μας».

Γιατί δεν ζητάει η ΝΔ εκλογές:

«Στο επίπεδο που δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε, θα ήταν μάλλον ανεύθυνο. Δεν θα αποσταθεροποιούσε πολύ περισσότερο το σύστημα, δεν θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα; Αν το πολίτευμα ήθελε κάθε φορά που η αντιπολίτευση κρίνει ότι η κυβερνητική πολιτική είναι καταστροφική να προκαλεί εκλογές, θα της είχε δώσει τη δυνατότητα. Μόνο στην κυβερνητική πλειοψηφία δίνει αυτή τη δυνατότητα. Γενικά στη ζωή, κάθε πράγμα έχει έννοια να το ζητάς όταν μπορείς να το επιβάλλεις. Αν δεν μπορείς να το επιβάλλεις, θεσμικά ορθό είναι να περιμένεις να έρθει η ώρα του. Θα ήταν ζημιά αν το κάναμε και το ξέρουν όλοι που διατυπώνουν το πολύ κατανοητό ερώτημα».

Μετάβαση στο περιεχόμενο