Συνέντευξη στην εκπομπή «Ξυπνάμε Μαζί»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Ξυπνάμε Μαζί» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

• Δοκιμάσαμε χτες για πρώτη φορά να κάνουμε ένα διαδικτυακό debate με νεολαίους και μας ενδιέφερε πάρα πολύ. Στον κεντροδεξιό χώρο δεν τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά όσο θα θέλαμε στις σχέσεις μας με τη νέα γενιά. Τα εκλογικά μας ποσοστά και τα ποσοστά απήχησης, ενώ είμαστε πάρα πολύ καλοί στα πανεπιστήμια, στην ευρύτερη πληθυσμιακή ομάδα δεν είναι τόσο καλά όσο θα θέλαμε.

• Το πρώτο θέμα που ενδιέφερε τους νέους ήταν η ανεργία και μετά μια ολόκληρη γκάμα θεμάτων, από το πως θα βγει η Ελλάδα από την κρίση μέχρι και για τη νομιμοποίηση της κάνναβης ή όχι. Πρέπει όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική να καταλάβουμε ότι έρχεται μια γενιά και να τους ακούσουμε. Δεν είναι το ζήτημα ότι δεν έρχονται με τη Νέα Δημοκρατία. Αν θέλετε εγώ τους προτιμώ ενεργούς πολιτικά κι ας είναι αντίπαλοί μας ιδεολογικά. Το χειρότερο είναι να αδιαφορούν για την πολιτική, για την πατρίδα και το μέλλον.

• Εάν ελέχθη όντως από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, γιατί δε γνωρίζω τη δικογραφία και το κατηγορητήριο, “να φάμε κανέναν άνθρωπο”, τι εννοεί; Έχω την εντύπωση ότι η ορθοδοξία δεν είναι αυτής της λογικής.

• Δε γνωρίζω λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά γενικά η θέση μας σαν κόμμα είναι πολύ συγκεκριμένη. Είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, πιστεύουμε στους χαμηλούς τόνους, δεν πιστεύουμε με κανένα τρόπο στην οξύτητα των εκφράσεων, πόσω μάλλον εκφράσεων που αγγίζουν τα όρια της ποινικής διάταξης.

• Δεν θα πάω στο ποινικό κομμάτι ούτε με τον κ. Καμμένο. Αλλά δεν θεωρώ ότι προάγει την κατάσταση της κοινωνίας, είτε στη χώρα είτε στην πολιτική ζωή, η όξυνση στο πλαίσιο τέτοιων εκφράσεων. Θυμάστε τι είχαμε υποστεί εμείς όταν ήμασταν κυβέρνηση από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούσαν οι σημερινοί κυβερνητικοί βουλευτές, τότε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Προσπαθούμε να μην μπούμε σε αυτή την παγίδα του ακραίου λόγου. Δεν βοηθάει.

• Ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλω να πω ότι γενικά δείχνει στοιχεία παρεμβατικότητας – δεν θέλω να τον κρίνω στη συγκεκριμένη περίπτωση – προς τη Δικαιοσύνη. Θα σας πω ένα παράδειγμα, στην υπόθεση Novartis. Σηκώνεται στη Βουλή ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης και λέει στην ολομέλεια της Βουλής ότι πρέπει να αποδείξουν οι υπό έρευνα την αθωότητά τους. Αυτό δεν ισχύει σε καμία χώρα.

• Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποτίθεται ότι είναι ο τηρητής της νομιμότητας, αυτά έχουν σημασιολογική έννοια. Μετά το κατάλαβε και προσπάθησε να το γυρίσει και να ανακαλέσει, αλλά δεν μπορεί να λέγονται αυτά τα πράγματα. Δεν είναι Υπουργός με την κοινή έννοια, γιατί δεν προΐσταται της Δικαιοσύνης, προΐσταται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, με τη διάσταση των Υπηρεσιών. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και πρέπει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να προσέχει δέκα φορές πριν πει κάτι.

• Για την υπόθεση της Novartis εγώ θα έλεγα στην κυβέρνηση να μην ακολουθήσει αυτή την τακτική, αλλά δεν μας άκουσε σε τίποτα. Εμείς καταρχήν είπαμε να μην εξατομικεύσουν τις ευθύνες, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτόν τον φάκελο όπως έχει σταλεί. Εμείς είπαμε να ψάξουμε ό,τι θέλουν. Αυτή είναι η θέση μας αλλά η εξατομίκευση ευθυνών χωρίς να υπάρχει πλήρης φάκελος δεν είναι σωστή.

• Τα στοιχεία του φακέλου, ως αυτή τη στιγμή υπάρχουν και στον βαθμό που ξέρουμε – αν η κυβέρνηση ξέρει κάτι άλλο ας μας το πει – δεν είναι επαρκή για να στηρίξουν ευθύνες των συγκεκριμένων προσώπων που στοχοποιεί η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε πει όλα στο φως. Αλλά από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, κάθε φορά που τίθεται θέμα για έναν Υπουργό της, κλείνει αμέσως το ζήτημα.

• Ο κ. Κουρουμπλής δεν αναφερόταν στον ίδιο φάκελο, δεν έστειλε το όνομά του η εισαγγελία; Δεν υπήρχε ζήτημα μη έκδοσης απόφασης για τις τιμές των φαρμάκων; Υπήρξε πανηγυρικά. Εγώ δεν λέω ότι ο κ. Κουρουμπλής είναι ένοχος, αλλά δεν πρέπει να το ερευνήσουμε; Η κυβέρνηση αρνήθηκε την έρευνα, αρνήθηκε και για άλλους Υπουργούς της. Αυτή η κυβέρνηση έχει τη λογική “όποιος είναι μαζί μου είναι αθώος, όποιος είναι εναντίον μου είναι ένοχος”. Αυτό δεν πάει μακριά, νομίζουν ότι κάτι θα καταφέρουν έτσι. Τίποτα δεν θα καταφέρουν. Απλώς καταφέρνουν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

• Είναι μια λογική απάντηση αυτή που έδωσε ο κ. Γεωργιάδης.

• Εγώ απλώς λέω ότι δεν μπορεί όταν κάποιος κατηγορείται, αυτόματα να παραιτείται επειδή κάποιος τον κατηγορεί.

• Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση: Να μην μιλήσουμε για τα θέματα που υπάρχουν, να μη μιλήσουμε για την οικονομία και την Ελλάδα του αύριο, να κάτσουμε καρφωμένοι και να συζητάμε για το χτες, για την ευθύνη του “Αλφα” ή του “Βήτα”. Ξαναλέω, εμείς λέμε να ερευνηθούν όλα, αλλά δεν είναι το κύριο ζήτημα της χώρας αυτή τη στιγμή. Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να προχωρήσει από τη σκανδαλολογία.

• Τα περί ποινής θανάτου και εσχάτης προδοσίας από Παμμακεδονικές οργανώσεις τα βρίσκω λίγο βαριά. Καταρχήν δεν θα σχολιάσω για την ποινή θανάτου. Ούτως ή άλλως υπάρχει διάταξη, ο Βουλευτής να μην διώκεται για την ψήφο του κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Αλίμονο εάν είναι έτσι. Από εκεί και πέρα, εγώ όλα αυτά τα πράγματα θα ήθελα να τα υποβαθμίσω. Δεν έχουμε δύο Ελλάδες, μία έχουμε. Η Μακεδονία δεν είναι κάτι διαφορετικό. Στην καρδιά μας και στη ψυχή μας είναι η πατρίδα μας και άρα είμαστε ένα πράγμα. Δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίζει και να λέει “οι βόρειοι και οι νότιοι”.

• Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να χαμηλώσουμε τους τόνους και να κοιτάξουμε το εθνικό συμφέρον. Τη “μαγιονέζα” την χάλασε η κυβέρνηση γιατί αντί να καθίσει να συζητήσει σοβαρά με την αντιπολίτευση και με τους κοινωνικούς φορείς, έβγαλε άκαιρα ένα θέμα στην επικαιρότητα για να διχάσει την αντιπολίτευση. Δεν μιλάω για την Novartis, μιλάω για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, το οποίο είναι ακόμη χειρότερο, γιατί είναι εθνικό θέμα.

• Εμείς έχουμε σαφή θέση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση. Από τη Νέα Δημοκρατία λέμε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτον να μας έχει ενημερώσει, που δεν το έκανε. Έβγαλε στη δημοσιότητα διάφορα θέματα και μας προκάλεσε στο δημόσιο λόγο να λάβουμε θέση. Δεν γίνεται έτσι στα εθνικά θέματα, αν επιθυμείς να τα λύσεις.

• Ποια είναι η θέση η δικιά μας, αφού μας προκαλεί η κυβέρνηση: Πρώτον ξεκινάμε έναν διάλογο μη δίνοντας το παραμικρό. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τον διάλογο λέγοντας “πάρτε το όνομα Μακεδονία”, έστω και με σύνθετη ονομασία και μετά βλέπουμε. Γιατί αν το δώσεις από την αρχή , τι θα διαπραγματευτείς;

• Επειδή πιστεύω στη σημασιολογία καλό είναι που μετονομάζονται το αεροδρόμιο και η λεωφόρος στα Σκόπια αλλά σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να πάρεις το μέγιστο, όχι το ελάχιστο. Αν ξεκινήσεις μια διαπραγμάτευση λέγοντας “πάρε αυτά”, που υποτίθεται είναι το συνολικό διακύβευμα, τι διαπραγμάτευση έχεις να κάνεις;

• Από εκεί και πέρα, για το πώς θα καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση, την συζήτηση αυτή να την κάνουμε και να δούμε μέχρι πού πρέπει να πάμε. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο πραγματικός αντίπαλος της χώρας είναι στην ανατολή.

• Δεν θα έμπαινε η Νέα Δημοκρατία σε διαπραγμάτευση σαν κυβέρνηση, έχοντας εκχωρήσει τη χρήση του όρου Μακεδονία, έστω και σε σύνθετη ονομασία. Το επιχείρημα ότι αυτό είχε συμφωνηθεί εδώ και 20 χρόνια, δεν είναι επαρκές. Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Δεν μπορείς στα εθνικά θέματα να μπαίνεις σαν “ταύρος εν υαλοπωλείω”, ούτε να κάνεις τον «μάγκα» ή να προσπαθείς να ψηφοθηρήσεις.

• Δεν υπήρξε σοβαρότητα στη διαχείριση των σχέσεων με την Τουρκία Θυμάστε πάρα πολύ καλά τους λεονταρισμούς, τις καυχησιολογίες και το συνολικό κλίμα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί.

• Δεν δικαιολογώ καθόλου την Τουρκία, η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη. Όμως μπορώ να κατονομάσω και «μαγκιές» από τη δική μας την πλευρά. Δεν έχει έννοια να το προσωποποιήσω, γιατί για εμένα την ευθύνη την έχει πάντα ο πρωθυπουργός. Εάν ο πρωθυπουργός δεν μαζεύει τους υπουργούς του ή αν ορίζει κάποιον υπουργό που δεν είναι κατάλληλος για συγκεκριμένο υπουργείο, αυτός φταίει.

• Ποιος επέβαλε στον κ. Τσίπρα να πει στον κ. Ερντογάν ότι θα δώσει πίσω τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, χωρίς να το δικαιούται να το πει; Εγώ τον κ. Τσίπρα θέλω να πιστέψω, όμως δεν διαψεύδει τον κ. Ερντογάν, ο οποίος το έχει πει τρεις -τέσσερις φορές. Στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαψεύσει τον κ. Ερντογάν αλλά δεν το έκανε.

• Εδώ έχουμε να κάνουμε με κυβερνητικές συμπεριφορές οι οποίες είναι κατ’ ελάχιστον απολύτως ερασιτεχνικές.

• Έχω κάνει Χριστούγεννα σε φρεγάτα (ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2014) και δεν το έκανα άνευ λόγου. Πήγα στο Καστελόριζο και σε κάποια νησιά πέρα από αυτό. Γιατί εκεί δεν δημιουργήθηκε θέμα; Σημασία δεν έχει το πόσο κοντά ή μακριά είσαι, αλλά τι εκπέμπεις. Σημασία έχει εάν εκπέμπεις σιγουριά και βεβαιότητα, αλλά επίσης και να μην δίνεις οποιαδήποτε αφορμή, την οποία επιδιώκει ο άλλος, για να δημιουργηθεί θέμα.

• Εγώ είμαι βέβαιος ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρυτανεύσει η λογική. Προϋπόθεση είναι ο σωστός χειρισμός.

• Δε μπαίνω σε κουβέντα για το αν υπάρχουν ευθύνες στην ηγεσία του στρατεύματος. Λέω όμως ότι επέτρεψε η κυβέρνηση με τις ανοησίες της να δημιουργηθεί ένα κλίμα το οποίο οδήγησε σε κλιμάκωση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο