Συνέντευξη στην «Ημερησία του Σαββάτου»

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Ξηρού; Δεδομένου ότι πρόκειται για πρόσωπο που προκάλεσε διεθνή σχόλια…

Επιτρέψτε μου να μην αποκαλύψω οτιδήποτε για την εξέλιξη των ερευνών. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να συλληφθεί ο συγκεκριμένος δραπέτης των φυλακών.

Οι κινήσεις του Ξηρού, των Μαζιώτη -Ρούπα και της ομάδος των Πυρήνων υπάρχει η δημοσιογραφική εικόνα ότι έχουν υποστήριξη από ποινικούς εντός και εκτός φυλακών. Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την παράμετρο;

Έχω εγκαίρως προειδοποιήσει ότι υπάρχει μία επικίνδυνη ώσμωση, διαρκώς αυξανόμενη, μεταξύ του ποινικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξουν θεσμικές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο, με τον τρόπο που λειτουργεί, αποτελεί στην πράξη εστία διαφθοράς και κέντρο εκπόρευσης πάσης μορφής εγκληματικότητας. Ακόμη και όσοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έχουν σχέση με κυκλώματα διαφθοράς ζουν υπό το κράτους του φόβου, το οποίο καθιστά προβληματική ή και αδύνατη την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Μόνο με ριζικές αλλαγές μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση.

Είχαν οι αστυνομικές αρχές ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένοι βαρυποινίτες ετοιμάζονται να μην επιστρέψουν στις φυλακές και τι έκαναν γι΄αυτό; Διότι εκτός από την επιχειρηματολογία ότι δεν επιτρέπεται η παρακολούθηση των αδειούχων, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι δεν μπορείς να αφήσεις από τα… μάτια της πολιτείας τον τρομοκράτη…

Είναι διαφορετικό ζήτημα η επιτήρηση ενός κρατουμένου για το αν θα δώσει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα ή αν θα διαμείνει στην οικία που έχει δηλώσει, από μία «βήμα-βήμα» παρακολούθηση. Πιστεύω ότι εκτός από τα νομικά ζητήματα τα οποία τίθενται, καθώς η ίδια η δικαστική αρχή αποφαίνεται ότι ο κρατούμενος σε άδεια δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέου αδικήματος, η απόπειρα «κρυφής» παρακολούθησης ενός συγκεκριμένου ατόμου σε μία κωμόπολη της Χαλκιδικής θα είχε προκαλέσει κωμικοτραγικές σκηνές. Άλλωστε, η άδεια που του χορηγήθηκε εμπεριείχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει όταν θέλει στη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως η πραγματική ζωή δεν είναι ταινία κατασκοπείας. Εάν ήταν τόσο απλά τα πράγματα δεν θα χρειαζόταν να βρίσκονται οι επικίνδυνοι κρατούμενοι στις φυλακές. Θα βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και θα εξοικονομούσε η Πολιτεία και τα έξοδα. Χωρίς να είμαι γενικώς κατά του θεσμού των αδειών στα καταστήματα κράτησης, είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι λειτουργοί θα έπρεπε και σε αυτή την περίπτωση να είχαν επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή, ειδικά όταν κάποιοι με τις συνεντεύξεις τους έδειχναν ξεκάθαρα ότι παρέμεναν αμετανόητοι. Και για να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία, δεν ευθύνεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, για οτιδήποτε συμβαίνει στη Δικαιοσύνη, η οποία ούτως ή άλλως είναι ανεξάρτητη.

Στον απόηχο της δημόσιας συζήτησης που γίνεται μέσω κύκλων μεταξύ του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έχετε καταλήξει τελικά σε ποιους ανήκει η ευθύνη που ο Ξηρός κυκλοφορεί ελεύθερος, που ο Μαζιώτης δεν δικάστηκε μετά το 18μηνο, που οι 30 από τους 54 συλληφθέντες για την τρομοκρατία δεν είναι πλέον στα χέρια των Αρχών;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο τελευταίος που ευθύνεται είναι η Ελληνική Αστυνομία – και σε κάποιες περιπτώσεις από αυτές που αναφέρεστε δεν ευθύνεται στο παραμικρό. Προκαλούνται μάλιστα συναισθήματα άκρατης απογοήτευσης στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιτίας παρομοίων φαινομένων. Φαντασθείτε μόνο πώς αισθάνονται αυτοί που συνέλαβαν, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, επικίνδυνους τρομοκράτες, όταν μαθαίνουν ότι είναι και πάλι ελεύθεροι, για λόγους συνήθως άσχετους με την ουσία της δικαστικής κρίσης.

Έχουμε τελικά στην Ελλάδα πρόβλημα τρομοκρατίας; Σας άκουσα να διατυπώνετε την άποψη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά όταν η κ. Μπακογιάννη προειδοποίησε για χτύπημα, αντιτείνατε ότι η χώρα είναι ασφαλής…

Η μία διαπίστωση δεν αναιρεί την άλλη, ούτε εγώ αντέτεινα κάτι στην κυρία Μπακογιάννη. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Βεβαίως, η πρόκληση της τρομοκρατίας είναι διαρκής στη χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση. Όμως, όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι σχετικοί δείκτες, η Ελλάδα είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες στην Ευρώπη. Τόσο τα φαινόμενα της αποκαλούμενης «πολιτικής βίας» όσο και τα περιστατικά εγκληματικότητας είναι – παρά την οικονομική κρίση – σαφώς λιγότερα σε σύγκριση με τη μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. και όχι μόνον. Το επίτευγμα αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το διατηρήσουμε και θα το διατηρήσουμε.

Όλη αυτή η συζήτηση επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια για την ενοποίηση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται ότι ένα τέτοιο σχήμα θα ήταν αποτελεσματικό στην Ελλάδα;

Η ενοποίηση υπουργείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Μία πρόταση που εξετάζεται – με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου – είναι η υπαγωγή της φρούρησης της φυλακής υψίστης ασφάλειας στην Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να υπάρξει απάντηση στο πρόβλημα της εκτεταμένης παραβατικότητας. Πέραν αυτού, βέβαιο είναι ότι χρειάζονται θεσμικές τομές και ότι πρέπει να υπάρξει συνολική αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με ενέργειες που καταλήγουν και στην αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου. Μπορείτε να περιγράψετε με αριθμούς σε ποιο σημείο είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να περιμένουμε ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης στο τέλος του εξαμήνου;

Αυτό το οποίο έχει καταφέρει η Ελλάδα στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης είναι ότι αναγνωρίζουν οι εταίροι μας την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χερσαία μας σύνορα η είσοδος παράνομων μεταναστών έχει σχεδόν εκμηδενισθεί, από εκεί που πριν από δύο χρόνια πέρναγαν περίπου 400 άτομα την ημέρα, ένα ολόκληρο χωριό δηλαδή, στην ελληνική επικράτεια. Έχουμε καταφέρει επίσης, χάρη στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο κ. Σαμαράς, να ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ, η οποία θα ενταθεί λόγω της ελληνικής προεδρίας, για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μην σηκώνουμε λίγες μόνο χώρες το βάρος της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας και για τη συνοχή των κοινωνιών μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι στις Ευρωεκλογές θα είναι πρώτο κόμμα, με βάση και τις δημοσκοπήσεις του περασμένου μήνα. Ο Πρωθυπουργός από την άλλη πλευρά έθεσε το δίλημμα των Ευρωεκλογών πέντε μήνες πριν την κάλπη, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει την αναμέτρηση να εξελιχθεί… χαλαρά. Εάν η ΝΔ είναι δεύτερη στις ευρωεκλογές μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση;

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας που οφείλει να διεκδικεί την εμπιστοσύνη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μερίδας των ψηφοφόρων, αλλά στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το διακύβευμα δεν είναι η διακυβέρνηση της χώρας. Φαντασθείτε όμως πόσο δυσάρεστη θα είναι η έκπληξη στους σεναριολόγους, εάν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα και τι αυτό θα συνεπάγεται για τον συσχετισμό δυνάμεων.

Είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα που… συμπαθεί την τρομοκρατία; Πώς σχολιάζετε αυτή τη σκληρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ με φόντο το μεγάλο αυτό ζήτημα ασφαλείας;

Η ΝΔ δεν υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά ως κόμμα έχει αποφασίσει να έχει σχέσεις με την τρομοκρατία. Όμως, το μεγάλο ζήτημα είναι τι στάση κρατάει απέναντι σε στελέχη του που προβαίνουν σε κινήσεις συμπαράστασης υπέρ των δραστών τρομοκρατικών ενεργειών ή καταθέτουν ως μάρτυρες υπεράσπισής τους, ακόμη και όταν δεν πρόκειται για αμφισβητούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα και έχει τεκμηριωθεί μετέπειτα αυτό από την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Φυσικά, δεν ευθύνεται η ΝΔ για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να αποβάλλει τα συγκεκριμένα στελέχη. Μακάρι να το πράξει, έστω και τώρα, η ηγεσία του, αναλογιζόμενη τις ευθύνες της ως αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική ομαλότητα στον τόπο.

Το όνομα σας περιλαμβάνεται, ως υποψήφιο, στα σενάρια για το δήμο της Αθήνας. Σας ενδιαφέρει μια τέτοια προοπτική; Εάν σας το ζητήσει ο Πρωθυπουργός θα είστε υποψήφιος;

Οι προκλήσεις στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι πολύ μεγάλες το επόμενο διάστημα, όπως, πέραν όλων των άλλων, η αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρει να επιτελώ όσο το δυνατόν καλύτερα τα καθήκοντα που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός.

 
Μετάβαση στο περιεχόμενο