Συνέντευξη στην τηλεόραση της Γκάνα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Υπουργός επισκέπτεται την Γκάνα; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν, έχετε δίκιο. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Υπουργός έχει την τιμή και τη χαρά να επισκεφτεί τη Γκάνα. Και οφείλω να πω, ότι διαπιστώνω πως πρόκειται για μια νέα αφρικανική χώρα που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και οδεύει προς ένα εξαιρετικά λαμπρό μέλλον.

Οφείλω δε να πω ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, θα ήθελε να αποτελέσει μέρος αυτού του μέλλοντος της Γκάνα. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε, επιθυμούμε να οδηγήσουμε την κοινή μας φιλία σε ένα νέο επίπεδο και να την προάγουμε.
Επομένως, σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την ερώτηση, είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Γκάνα. Όπως γνωρίζετε, θα συναντηθώ με την Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο. Πραγματοποιήσαμε δε μία δωρεά, πάνω από εκατό χιλιάδες δόσεις εμβολίων, για να βοηθήσουμε την κοινωνία της Γκάνα να αντιμετωπίσει την πανδημία του COVID-19.

Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε να προχωρά η συνεργασία μεταξύ της Γκάνα και της Ελλάδας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαστε και οι δύο ναυτικοί λαοί, ενδιαφερόμαστε για τη θάλασσα, είμαστε κοντά στη θάλασσα. Επομένως, ο κοινός αυτός παρονομαστής μεταξύ μας μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ λαμπρό μέλλον για εμάς. Μπορούμε δε, να εργαστούμε από κοινού παντοιοτρόπως, μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα της ενέργειας, μπορούμε να συνεργαστούμε μέσω του ελληνικού εμπορικού στόλου, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, μπορούμε, πραγματικά, να συνεργαστούμε προκειμένου να μεταφέρουμε στην Γκάνα την τεχνογνωσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και επίσης του τουρισμού, όπου διαθέτουμε μια από τις καλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πράξουμε μαζί. Υπάρχουν πολλές συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν. Αλλά αυτό απαιτεί ανθρώπινη επαφή και, επίσης, οικονομικές επαφές. Πρέπει να λάβουν σάρκα και οστά οι πολύ καλές και φιλικές μας σχέσεις. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές, απαιτείται εντούτοις θετική δουλειά. Και, επιτρέψτε μου να πω, διαθέτετε έναν νεανικό, πολύ δυναμικό πληθυσμό. Αυτό αποτελεί το καλύτερο κεφάλαιο για το μέλλον.

Μετάβαση στο περιεχόμενο