Συνέντευξη στο Huffington Post (HuffPost) και στη δημοσιογράφο Έμη Λιβανίου
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι πάρα πολύ που κάνουμε αυτή την κουβέντα. Καλώς ήρθατε στο HUFFINGTON POST και στο special edition.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Θυμάμαι, ξεκινώντας την κουβέντα μας, ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που είπατε όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, ως Υπουργός των Εξωτερικών της χώρας, ήταν ότι η συναίνεση είναι ένα σημαντικό πράγμα και ότι η εξωτερική πολιτική δεν ενδείκνυται για αντιπαραθέσεις.
Τελικά αυτός ο τίτλος ήταν και ο τίτλος των ενεργειών σας ως Υπουργός Εξωτερικών 4 χρόνια, τι λέτε;
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα είμαι ειλικρινής. Ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι ιδιαίτερα περήφανος είναι ότι καταφέραμε αυτά τα 4 χρόνια και φύγαμε από τη λογική ο ένας να αποκαλεί τον άλλον προδότη ή μειοδότη, να γεμίζει το Σύνταγμα με σημαίες, με πλακάτ.
Ακολουθήσαμε μια πολιτική αντιμετώπισης μίας μεγάλης κρίσης απέναντι στην γειτονική μας χώρα, η οποία εντάχθηκε σε μια ακόμα ευρύτερη κρίση, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με μία τρίτη, υγειονομική κρίση, τον Covid. Παρά ταύτα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, η ελληνική κοινωνία κατάφερε, στη μεγάλη της πλειοψηφία, να είναι συντεταγμένη γύρω από μια κατανόηση στην εξωτερική πολιτική.
Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο κεκτημένο, θα το περάσουμε στην επόμενη κυβέρνηση, ελπίζουμε να είμαστε εμείς, αλλά, εν πάση περιπτώσει, κυρίως στην ελληνική κοινωνία.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Πρόσφατα δηλώσατε ότι φτάσαμε πολλές φορές κοντά στον πόλεμο.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν λέω κάτι το οποίο ο μέσος Έλληνας δεν το έχει προσλάβει.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Μου προκαλεί φόβο όταν το ακούω από τα δικά σας τα χείλη.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα σας πω, φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο ή σε πράγματα, τα οποία μετά θα ήταν εκτός ελέγχου.
Παίρνω ένα παράδειγμα, που το ξέρουμε όλοι, ότι τη στιγμή που η ελληνική φρεγάτα, η πλώρη της ελληνικής φρεγάτας βρέθηκε μέσα στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας, αν δεν είχαν γίνει οι κατάλληλοι χειρισμοί, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πάρα πολύ άσχημα, ιδίως στη θάλασσα.
Άρα είναι φανερό, να λέμε την αλήθεια τώρα, όταν όλη μέρα πετάνε αεροπλάνα για να αναχαιτίσουν άλλα αεροπλάνα, σκάφη προσπαθούν να εμποδίσουν ή παρακολουθούν άλλα σκάφη, από εκεί και πέρα υπάρχει και το τυχαίο στη ζωή.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Το ατύχημα, βέβαια.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Άρα πρέπει λοιπόν να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ακριβώς για να μην δίνουμε μεγάλες πιθανότητες στο τυχαίο.
Όταν επί 3,5 χρόνια η ένταση συνεχώς αυξάνεται, το τυχαίο είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου των πιθανοτήτων πια. Πρέπει, λοιπόν – γιατί πρέπει να υπάρχει ένα δίδαγμα από όλα αυτά – η ένταση πρέπει να αποκλιμακώνεται. Δεν πρέπει να παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Και, βέβαια, υπήρχε ευθύνη για αυτή την ένταση. Και η ευθύνη δεν αφορούσε στην ελληνική πλευρά. Δεν ήμασταν εμείς.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Αφορούσε στην τουρκική. Τελικά αποδεικνύεται, θα το πω λαϊκά, εφτάψυχος ο Εrdogan.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Και σε αυτό, χωρίς να θέλω να κάνω τον μετά Χριστόν προφήτη, στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχαμε ψευδαισθήσεις. Θεωρούσαμε ότι το φαβορί των εκλογών είναι ο Πρόεδρος Εrdogan .
Και το έχουμε πει σε όλους τους δυτικούς φίλους και συμμάχους μας, όταν δε διαβάζαμε τις τουρκικές δημοσκοπήσεις τις βλέπαμε με μια μεγάλη επιφύλαξη γιατί ξέρουμε ότι η βαθιά Ανατολή δεν είναι εύκολα προσβάσιμη και ανιχνεύσιμη.
Ο Πρόεδρος Erdogan ήταν πάντα ένας πολύ ισχυρός υποψήφιος.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Μετά την επίσκεψή σας στις σεισμόπληκτες περιοχές, πραγματικά αναθαρρήσαμε ως Έλληνες, πιστέψαμε ότι πάμε σε μια επόμενη μέρα πιο ειρηνική, πιο φιλική με αυτούς τους γείτονες. Γιατί ήταν ένα πολύ ανθρώπινο, να πω έτσι, κλίμα. Αυτό είδαμε, αυτό εισπράξαμε τηλεοπτικά μετά την επίσκεψή σας τότε που ήταν πολύ εποικοδομητική στις δύσκολες στιγμές του τουρκικού λαού.
Αυτό, αυτούς τους μήνες μετά υπάρχει ακόμα, το νιώθετε; Ήρθαμε πιο κοντά, νιώσαμε ότι είμαστε κοντά, πως υπήρξε ένα επόμενο στάδιο σχέσης πιο ανθρώπινο, μιας καλής γειτνίασης με φιλία, με καλές βάσεις, ότι εδώ είμαστε βρε αδερφέ;
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Περιγράφετε τον παράδεισο. Να σας πω όμως την αλήθεια, υπήρξε ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αναφέρομαι στον Πρόεδρο Εrdogan και στον συνάδελφό μου τον Mevlut Cavusoglu, υπήρχε ανταπόκριση και υπήρξε και θερμότητα απέναντι στη δική μας χειρονομία.
Eίναι ξεκάθαρο ότι η χειρονομία της μετάβασής μου και, μετά από εμένα, της μετάβασης και του Υπουργού Άμυνας δεν είχε κανένα γεωπολιτικό κριτήριο. Δεν ζητάμε κανένα γεωπολιτικό αντάλλαγμα. Είναι καθοριστικό καθήκον και θα συνεχίσουμε να το επιτελούμε.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και σε κάτι άλλο. Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα θέματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κοινωνία θέλει και θα συνεχίσει να βοηθά τους Τούρκους συνανθρώπους μας, στη δύσκολη ώρα τους. Και στο δικό μας πλαίσιο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Το καταλαβαίνω, απλά αυτές οι ανθρωπιστικές κρίσεις, που είναι πολύ άσχημες, όταν έρχονται και υπάρχει τέτοια ανταπόκριση, χτίζουν μία εμπιστοσύνη. Γιατί και πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη; Δεν χτίζεται θεωρητικά. Η εμπιστοσύνη χτίζεται πρακτικά: Με βοηθάς στη δύσκολη ώρα, σε βοηθώ στη δύσκολη ώρα, βλέπεις ότι είμαι καλός άνθρωπος, βλέπω ότι είστε καλός άνθρωπος, οπότε υπάρχει ένα background, μία σχέση εμπιστοσύνης που μπορεί να μεταφραστεί πρακτικά αύριο σε κάτι.
Αυτό το νιώθετε; Αυτό ρωτάω.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω ότι εδώ άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Αυτό.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε πόρτα και να περάσουμε από αυτή την πόρτα. Αλλά, αλλά το βασικό εδώ, θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, το βασικό είναι η τουρκική πλευρά να κατανοήσει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα, οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα περνούν μέσα από την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ελπίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Αλλά απλώς ελπίζω. Θα δούμε.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Η επανεκλογή του Εrdogan είναι κάτι που τελικά είναι καλό για εμάς;
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν θα έβαζα την κρίση της τουρκικής κοινωνίας κάτω από το κριτήριο του οφέλους της Ελλάδας.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Όχι, αλλά συνέβη. Θέλω να το σκεφτώ γιατί θα συμβεί.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Η ερώτηση είναι σωστή. Η απάντηση πρέπει να είναι μέσα σε πλαίσιο. Καλώς εσείς ρωτήσατε. Εγώ είμαι ακόμα Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, άρα πρέπει να προσέχω τι λέω και να προσέχω πως το λέω.
Να το θέσω αλλιώς, δεν νομίζω ότι η εκλογή του Προέδρου Εrdogan , εάν υπάρχει πιθανότητα λύσης, είναι αυτή η οποία θα δυσχεράνει τη λύση.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Τώρα, μιας και ξεκινήσαμε την κουβέντα μας, κύριε Υπουργέ, με τη συναίνεση, αναρωτιέμαι αυτή η συναίνεση πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επεκταθεί γενικότερα στην ελληνική πολιτική σκηνή πέραν των εξωτερικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής;
Δηλαδή στη συναίνεση θα βλέπατε και συνεργασίες; Θα βλέπατε και συγκυβερνήσεις; Είναι μεγάλη κουβέντα η συναίνεση.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Πονηρά μού το φέρνετε.
Κα ΛΙΒΑΝΗ:
Όχι, σας το φέρνω γλυκά. Όχι πονηρά.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να ξέρετε, και έξω από τα φάρμακα βγάζουν ζάχαρη ακριβώς για να τα καταπίνεις πιο εύκολα.
Ποια είναι η αλήθεια. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, το έχω πει πολλές φορές, θα με συγχωρέσετε, θα σας κουράσω, το οποίο έχει κεφάλαια.
Το ένα κεφάλαιο είναι ο εκλογικός νόμος. Για τον εκλογικό νόμο εμείς λέμε ενισχυμένη αναλογική, δεν πιστεύουμε στην απλή.
Δεύτερον, κόμμα διακυβέρνησης. Πιστεύουμε στα μονοκομματικά σχήματα. Πιστεύουμε στη Νέα Δημοκρατία, εάν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί, σε κάποιο άλλο κόμμα αν αυτό θέλει ο ελληνικός λαός. Δεν πιστεύουμε ότι το καλύτερο για μία κοινωνία, με τη δική μας διάρθρωση, είναι οι συνεργασίες κομμάτων.
Είναι άλλο πράγμα η συνεννόηση για τις εθνικές γραμμές, αν θέλετε η κατανόηση των εθνικών γραμμών, άλλο η καθημερινή συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο.
Και το τρίτο, το πρόσωπό του επικεφαλής αυτού του κυβερνητικού σχήματος. Εμείς λέμε ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Πρωθυπουργός ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αν κερδίσουμε εμείς.
Αυτά είναι μαζί. Είναι μία συνολική πρόταση στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι κεφάλαια που μπορείς να αποσπάσεις το ένα, να βγάλεις το άλλο, να κάνεις κάτι.
Κα ΛΙΒΑΝΗ:
Άρα, συγκυβέρνηση γιοκ.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν είμαστε οπαδοί των συγκυβερνήσεων. Σας το λέω ειλικρινά. Μην το θεωρήσετε αλαζονικό, σας παρακαλώ. Με ταπεινοφροσύνη το λέμε αλλά αυτή είναι η πρότασή μας στην ελληνική κοινωνία.
Κα ΛΙΒΑΝΗ:
Είναι μία ξεκάθαρη, καθαρή άποψη.
Οι εκλογές είναι όχι αύριο, είναι χτες. Χρησιμοποιώ όρους πολιτικούς. Είναι πάρα πολύ σύντομα, σε τρεις με τέσσερις ημέρες, κύριε Υπουργέ. Τι πιστεύετε, με το χέρι στην καρδιά, ότι θα συμβεί;
Οι δημοσκοπήσεις πράγματι δείχνουν ότι η τραγωδία των Τεμπών έχει μείνει πίσω με την έννοια της αγανάκτησης και της οργής που βγήκε μετά, γιατί επί ένα μήνα γινόταν στο Σύνταγμα, είσαστε και πολύ κοντά, τα βλέπατε τι γινόταν, βγήκε μία αγανάκτηση του κόσμου.
Φαίνεται, όμως, ότι ο κόσμος συσπειρώνεται και αυτή η συσπείρωση φαίνεται να πάει καλά στην Κυβέρνηση παρόλο το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων.
Τα ψυχανεμίζεστε και εσείς έτσι;
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα μιλήσω προσωπικά, κάναμε μία προεκλογική εκστρατεία έντονη, δηλαδή κάναμε πολλές φορές και πέντε και έξι συγκεντρώσεις την ημέρα και μεγάλες αρκετά συγκεντρώσεις. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εξαιρετική. Όμως καλώς ή κακώς ο κόσμος με τον οποίο έρχομαι σε επαφή είναι κόσμος που σε ένα βαθμό έχει ένα σύνδεσμο με την παράταξη και με εμένα. Άρα δεν μπορεί να είναι ασφαλές κριτήριο. Εναπόκειται στις μετρήσεις οι οποίες γίνονται από επαγγελματίες κα στο γενικό κλίμα για να μας δώσει μια εντύπωση), νομίζω ότι πάμε καλά. Νομίζω, όμως, επίσης ότι το τεράστιο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι ο εφησυχασμός.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Με την Αλβανία, τι έχει γίνει λάθος στις σχέσεις μας; Γιατί γίνονται τώρα τελευταία αυτά;
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Λάθος από τη δική μας πλευρά δεν έχει γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όχι. Ποιό είναι το λάθος που έχει γίνει; Δηλαδή, βλέπω ξεσηκωμένη την ομογένεια.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω εμείς πήραμε μια πολύ καθαρή θέση. Κατ’ αρχάς, θελήσαμε την επαναπροσέγγιση με την Αλβανία. Θέλουμε, επιδιώκουμε και ελπίζουμε στην επίλυση της διαφοράς μας στη θάλασσα με παραπομπή στη Χάγη. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αυτό το πράγμα προχωρά. Όμως η σύλληψη ενός υποψήφιου Δήμαρχου, αφήσετε αν θέλετε μισό λεπτό το ότι είναι και της Ελληνικής μειονότητας. Ενός υποψήφιου Δημάρχου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές.Ο οποίος, μάλιστα, τελικά κέρδισε τις εκλογές. Με κατηγορίες απόπειρας ή εξαγοράς ψήφων; Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αυτά θα δημιουργούσαν ερωτηματικά, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Συμφωνώ, αλλά μιλάμε και για το Δήμαρχο ελληνικής…, με ελληνικό background.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εάν δημιουργεί ερωτηματικά με ουδέτερο το εθνοτικό κριτήριο, φανταστείτε πόσα ερωτηματικά δημιουργεί αν υπάρχει και αυτό. Εμείς λέμε λοιπόν κάτι πολύ ξεκάθαρο.
Εάν δεν είναι αδιάσειστα τα στοιχεία αυτό συνιστά μέγα σκάνδαλο και αυτό το είπε και ο Πρωθυπουργός Rama. Είναι σκάνδαλο. Δεν μπορεί να συλλαμβάνεται κάποιος παραμονές εκλογών με αυτήν την κατηγορία που έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Τι σημαίνει πρακτικά κύριε Υπουργέ η σκανδαλώδης σύλληψη του Δημάρχου της Χειμάρρας;
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν θα ήθελα να το ερμηνεύσω.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε ότι κάθε κράτος διέπεται από τις αρχές του κράτους δικαίου. Ιδίως τα κράτη τα οποία εμείς βοηθάμε να γίνουν υποψήφια μέλη και ελπίζουμε στο να γίνουν μέλη του κοινού μας Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ξεκινάμε λοιπόν από την υπόθεση εργασίας, ότι μιλάμε με ένα κράτος δικαίου. Σε αυτό το κράτος δικαίου λοιπόν, είπα πριν, ότι η σύλληψη, χωρίς αδιάσειστα στοιχεία, υποψηφίου δύο μέρες πριν από τις εκλογές, είναι σκάνδαλο.
Θα δούμε τι στοιχεία υπάρχουν και θα δούμε και κατά πόσον υπάρχει κράτος δικαίου ή πρέπει να μπουν τεράστια ερωτηματικά σε αυτό.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Σε αυτό το υπέροχο νεοκλασικό που είναι κι στο κέντρο της Αθήνας, πάντα το θαυμάζω, στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το πού στεγάζεται το γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Κα ΛΙΒΑΝΗ:
Είναι πραγματικά καταπληκτικό διατηρητέο κτίριο. Θεωρείτε ότι έχετε κλείσει τον κύκλο σας εδώ μετά από αυτήν την τετραετία; Θα βλέπατε δηλαδή ένα άλλο δρόμο μετά τις εκλογές αν όλα πάνε όπως το θέλετε και κατ’ ευχήν. Θα θέλατε να προσφέρετε από κάπου αλλού κύριε Υπουργέ;
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να ξεκινήσω από το βασικό ότι ουδείς αναντικατάστατος και βεβαίως η ζωή του ανθρώπου δεν είναι μόνο πολιτική. Η πολιτική είναι μία έκφανση. Υπάρχουν και άλλα πράγματα
Αν με ρωτάτε λοιπόν αν έχω άλλα πράγματα να κάνω στη ζωή μου. Έχω πολλά πράγματα να κάνω στη ζωή. Εάν με ρωτάτε όμως πώς θα στελεχωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, εφόσον η Νέα Δημοκρατία όπως ελπίζω, κερδίσει τις εκλογές, νομίζω είμαι ο αναρμόδιος να απαντήσει.
Αυτό θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να σας το πει και από εκεί και πέρα αν μου κάνει την τιμή να με υποδείξει, τότε μόνο εναπόκειται σε εμένα να εκφέρω άποψη.
Κα ΛΙΒΑΝΗ:
Είναι σχεδόν κλείνοντας αυτήν την κουβέντα, αδιαμφισβήτητη η πρωτιά σας στο Νότιο Τομέα της Αθήνας.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Α, μπα, δεν είναι. Αυτά είναι η δημοκοπική προσέγγιση. Όλοι εκλεγόμαστε δια του σταυρού και δια της ψήφου…
Κα ΛΙΒΑΝΗ:
Λέω λοιπόν σχεδόν, είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητη, να το πω έτσι, και πιστεύω ότι αν ρωτούσαμε τους ψηφοφόρους σας στο Νότιο Τομέα και να σας ευχηθώ βεβαίως και την επανεκλογή και την πρωτιά σας, νομίζω πως θα λέγανε όλοι ένα πράγμα για εσάς κύριε Υπουργέ. Θα λέγανε τη λέξη «σοβαρότητα». Ότι είστε σοβαρός άνθρωπος, σοβαρός πολιτικός. Ότι αυτό είναι.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σαν ελάττωμα μου ακούγεται.
Κα ΛΙΒΑΝΗ:
Αυτό που σας χαρακτηρίζει. Αυτό τελικά τι πιστεύετε ότι είναι σοβαρότητα στην πολιτική και σοβαρός άνθρωπος και σοβαρός πολιτικός για εσάς;
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω ότι δεν είμαι κανένας σοβαρός άνθρωπος και αν με ρωτάτε, ειλικρινά πολύ θα ήθελα…
Κα ΛΙΒΑΝΗ:
Σοβαρός πολιτικός ..Σας φοβίζει δηλαδή αυτό.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αυτό και αν είναι. Υπάρχουν «γίγαντες» οι οποίοι μάλιστα βρισκόντουσαν σ αυτό το κτίριο. Αλίμονο αν βάλω τον εαυτό μου δίπλα τους με την ετικέτα του σοβαρού.
Κα ΛΙΒΑΝΗ:
Και μετριόφρων λοιπόν.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αυτό που νομίζω ότι έκανα αυτά τα χρόνια, είναι ότι υπηρέτησα με ευπρέπεια τον ρόλο που μου ανατέθηκε και νομίζω ότι παρήχθησαν και αποτελέσματα τα οποία για την πατρίδα είναι σημαντικά.
Και νομίζω, επίσης, ότι η κοινωνία το καταλαβαίνει και λέω η κοινωνία γιατί η αποδοχή της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ ευρύτερη από τους ανθρώπους που δηλώνουν πρόθεση να μας ψηφίσουνε.
Νομίζω, λοιπόν, ότι έχει υπάρξει μια κοινή ή πλειοψηφική τοποθέτηση, ότι σε αυτό το θέμα αυτά τα χρόνια, παρά τις μεγάλες κρίσεις, καλά τα πήγαμε.
Κα ΛΙΒΑΝΙΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα και καλή επιτυχία από καρδιάς.
Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.