Συνέντευξη στο in.gr και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη στο in.gr και στη δημοσιογράφο, Αλεξάνδρα Φωτάκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Βρεθήκατε τη Δευτέρα στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα. Η φρεγάτα την Τετάρτη αντιμετώπισε δύο UAV των ανταρτών «Χούθι» της Υεμένης. Τι συνέβη;

Πρέπει να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς. Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» πήγε για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό στον Κόλπο του Άντεν και για να διαφυλάξει την ελεύθερη επικοινωνία των θαλασσίων οδών. Κατά τη διάρκεια συνοδείας εμπορικού πλοίου, υπήρχε και παραμένει το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να πληγεί και το πολεμικό πλοίο που το συνοδεύει. Η φρεγάτα «Ύδρα» έκανε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει, βολές δηλαδή κατά των εισερχόμενων UAV, τα οποία, από την αρχική πληροφόρηση που έχω, ανέστρεψαν πορεία. Βεβαίως, αναμένω να διαβάσω τις σχετικές εκθέσεις προκειμένου να σχηματίσω πλήρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η φρεγάτα «Ύδρα» έπραξε αυτό για το οποίο εστάλη στην περιοχή. Προασπίζει σε αυτήν τα συμφέροντα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και γενικά της ελληνικής οικονομίας, του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα καταναλωτή.

Τι απαντάτε στις αντιδράσεις των κομμάτων;

Κατανοώ κάθε τοποθέτηση που έχει προφανές ιδεολογικό πρόσημο και σκεπτικό έστω κι αν δεν συμφωνώ με αυτήν. Καταλαβαίνω επίσης ότι δεν είναι εύκολο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να ενσωματώσει τη σκέψη ότι οι Έλληνες πολίτες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σε ζώνη κινδύνου. Όμως, οφείλω να πω ότι το συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να υπερασπίζουν την πατρίδα μας και τα συμφέροντά της. Ακριβώς αυτό κάνει η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Παράλληλα, η συμμετοχή της στην Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα διδάγματα. Καταλαβαίνετε ότι στην απευκταία περίπτωση συγκρούσεως στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες στο μέλλον, δεν πρόκειται να εκτοξεύονται γαρύφαλλα εναντίον των πλοίων μας.

Είμαστε στην Αλεξανδρούπολη. Έχετε βρεθεί εδώ πολλές φορές, ποια η σημασία της πόλης σε αυτή τη χρονική συγκυρία;

Νομίζω ότι μπορώ να υπερηφανεύομαι ότι αντιλήφθηκα τη σημασία της Αλεξανδρούπολης εγκαίρως και πριν γίνει «της μόδας» η σχετική διαπίστωση. Η περιοχή της μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών, όπως φυσικά και στο επίπεδο της Εθνικής Άμυνας, της Άμυνας της ΕΕ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είναι κοντύτερα π.χ. στην Οδησσό από ό,τι είναι η διαδρομή μέσα από τα Στενά. Είναι πιο κοντά στην Οδησσό από ό,τι είναι στην Κρήτη. Είναι επίσης μια εναλλακτική πηγή όδευσης προς την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Συνεπώς έχει να παίξει έναν
πολύ σημαντικό ρόλο. Καθήκον της ελληνικής Πολιτείας είναι να βοηθήσει στην δημιουργία αυτών των υποδομών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξή της σε όλους αυτούς τους τομείς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο