Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA TV και στους Ρ. Τζίμα και Γ. Πρετεντέρη

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Λοιπόν, βρισκόμαστε πλέον δυο 24ωρα μετά τις πρώτες κάλπες των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Τα ποσοστά και οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που φαίνεται ότι ο Tayyip Erdoğan θα εξασφαλίσει άλλη μια θητεία.

Εσείς ζήσατε αυτή τη σχέση, γνωρίζετε πολύ καλά και τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Πιστεύετε ότι στην επόμενη φάση μπορεί να δημιουργηθεί ένα παράθυρο βελτίωσης των σχέσεων;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, στο Υπουργείο Εξωτερικών πιθανολογούσαμε την επικράτησή του. Αντίθετα με όλες τις μετρήσεις και ίσως τους περισσότερους φίλους μας στη Δύση που θεωρούσαν ότι ο Tayyip Erdoğan θα χάσει την εκλογή.
Από εκεί και πέρα τώρα, έχει ήδη κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ναι, έχει τη Βουλή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εφόσον κερδίσει και τις προεδρικές εκλογές, αυτό φαίνεται, δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως σίγουρος, αλλά αυτό φαίνεται, από εκεί και πέρα πράγματι έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία.
Πρέπει κανείς να υποθέσει ότι είναι η τελευταία θητεία του. Είναι βέβαιον ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να αφήσει το στίγμα του στην Τουρκία.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτό είναι καλό για εμάς λέτε, κύριε Δένδια, ή κακό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, ο Erdoğan είχε διαφορετικές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα μέσα στη μακρά πορεία της προεδρικής του θητείας. Άλλος ήταν ο Ερντογάν του 2002-2003, άλλος είναι ο Erdoğan του 2020.
Εάν, λοιπόν, σε αυτή τη θητεία αποφασίσει ότι η ελληνοτουρκική φιλία είναι κάτι το οποίο πρέπει να αφήσει πίσω του, κατά την άποψή μου θα είναι μια σοφή και λαμπρή επιλογή. Τότε νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν θα είναι μια έκπληξη παρόλα αυτά; Δηλαδή δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες σκέψεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην παρεξηγήσετε αυτό που λέω, δεν είναι αυτή η πλειοψηφική πιθανότητα. Αντιθέτως, ούτε αφελείς είμαστε. Όμως υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει ένα παράθυρο, το είπατε πολύ καλά.
Ίσως αυτό το παράθυρο να μπορέσουμε να το κάνουμε πόρτα. Και, εν πάση περιπτώσει, αξίζει να προσπαθήσουμε. Εάν αποτύχουμε θα βρεθούμε ακριβώς εκεί που βρισκόμασταν πριν.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Λοιπόν, να πάμε και στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, την υπόθεση της προκλητικής φυλάκισης του ομογενούς, εκλεγμένου πλέον, Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.
Xθες εδώ ο κύριος Γεωργιάδης είπε επί λέξει «θα το πληρώσει αυτό ο Rama». Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν πιο ισχυρές αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά; Σε επίπεδο διμερών σχέσεων ή κάτι που να αφορά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση. Εγώ, κατ’ αρχάς, είμαι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Κατά συνέπεια, αυτά τα οποία λέω πρέπει να είναι αυτά τα οποία λέει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Υπάρχει μία σαφής τοποθέτηση, την οποία έχω κάνει και λέω, ότι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία – υπογραμμίζω δυο φορές τη λέξη αδιάσειστα – τότε η συγκεκριμένη σύλληψη 48 ώρες πριν τις εκλογές συνιστά μέγα σκάνδαλο.
Περιμένουμε να δούμε τι συμβαίνει. Έχει παραπεμφθεί το θέμα στην Ειδική Εισαγγελία και θα είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντιδράσουμε με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ποιος είναι αυτός, κύριε Δένδια;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε, αλλά πριν από 15 μέρες είχατε φέρει τον Rama εδώ πέρα και έκανε τον ζωγράφο. Έκανε έκθεση ζωγραφικής στο Ζάππειο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι ζωγράφος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ε, καλά εντάξει. Δεν είναι και ο Van Gogh.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είπατε έκανε το ζωγράφο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάντως δεν είναι ο Van Gogh μετά βεβαιότητας. Λοιπόν, ήρθε τον υποδεχθήκαμε. Γενικώς, είχαμε ποντάρει πάνω του ότι είναι κάποιος… Είχε πάει ο κύριος Μητσοτάκης αν θυμάστε πρόσφατα στη Χειμάρρα… και γενικώς είχαμε ποντάρει ότι είναι μετριοπαθής άνθρωπος που αγαπάει την μειονότητα και είναι φίλος μας και όλα τα καλά. Ξαφνικά άρχισε να βάζει κόσμο στην φυλακή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Πρετεντέρη, συγχωρήστε με, αλλά εγώ δεν μπορώ να πω ότι ένας Πρωθυπουργός βάζει κόσμο στην φυλακή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς μην πείτε τίποτα. Το είπα εγώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν, λέω όμως το εξής. Και εσείς είπατε προηγουμένως ότι έδινε την εικόνα ενός μετριοπαθούς ανθρώπου. Και αυτό δεν ήταν απλώς η εικόνα. Ήταν η τοποθέτηση στο ζήτημα του χαρακτηρισμού των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στο Ιόνιο. Επί Rama αυτή η συζήτηση προχώρησε περισσότερο από κάθε άλλη πλευρά

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και τι έπαθε ξαφνικά; Τον τσίμπησε μύγα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από εκεί και πέρα, εγώ δεν πρόκειται επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο να αρχίσω να χτυπάω τα πατριωτικά τύμπανα. Αυτό μου είναι πάρα πολύ εύκολο. Ούτε πρόκειται να λαϊκίσω.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πάντως, ο κύριος Τσίπρας σας επιτέθηκε. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο κύριος Μητσοτάκης κάνει μια ιδιωτική εξωτερική πολιτική, είπε επί λέξει.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν αναφέρεστε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν αναφέρθηκε σε αυτό.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Σε αυτό. Και ότι πήγε στην Χειμάρρα για να συγκριθεί με την επίσκεψη του πατρός του. Ότι ο ίδιος, μάλιστα, ο κύριος Τσίπρας αποκάλυψε σήμερα ότι είχε απορρίψει πρόταση για εκατέρωθεν επίσημες επισκέψεις Rama στην Αθήνα, Τσίπρα στα Τίρανα, γιατί είχε θέσει ως όρο τα δικαιώματα της ομογένειας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάχτε να δείτε. Εδώ είναι προφανές ότι μέσα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας τα δικαιώματα όχι μόνο της ελληνικής μειονότητας, της ομογένειας δηλαδή, αλλά και γενικά τα θέματα Δικαίου στην Αλβανία είναι υπ’ αριθμόν 1.
Και ότι η Αλβανία δεν πρόκειται να προχωρήσει ένα βήμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αν αυτά δεν τα εγγυηθεί με τρόπο που να είναι ευρωπαϊκά αποδεκτός.
Άρα, οι οποιεσδήποτε γενναιότητες του τύπου «θα επιβάλλουμε, θα κάνουμε, θα ράνουμε» έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εκ του περισσού είναι απλά στοιχεία που λέγονται για εσωτερική κατανάλωση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία. Αφήνω την εσωτερική κατανάλωση. Έχετε μια εικόνα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και των συνθηκών στις οποίες ζει η μειονότητα εκεί. Ας εξαιρέσουμε τη Χειμάρρα και τις εκλογές τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, πάρα πολύ. Ισα- ίσα. Όχι μόνο δεν το βγάζω έξω, απλώς λέω να βάλουμε μια παρένθεση. Έως τώρα πως συμπεριφέρονται, πως αξιολογούνται την αλβανική κυβέρνηση απέναντι στην ελληνική μειονότητα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με έναν τρόπο που μου επιτρέπει να ελπίζω, αλλά να μην είμαι αρκετά ευχαριστημένος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο