Συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «Action 24» και τη δημοσιογράφο Εύη Φραγκάκη

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:

Καλωσορίζουμε στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι, στο στούντιο του Action24 τον Υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο με τη Νέα Δημοκρατία στο νότιο τομέα Αθηνών, τον κύριο Δένδια. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας για να έρθετε πρώτη φορά στο στούντιο εδώ στο Action24…

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι όμως τελευταία.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Θα το χαρούμε πάρα πολύ αυτό, να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από την τελευταία ατάκα Cavusoglu, τον οποίο γνωρίζετε δεκαετίες, ως Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος λέει ότι ουσιαστικά δεν έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος στο Αιγαίο. «Η ένταση θα υπάρχει και μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, όσο δεν έχουν λυθεί ορισμένα θέματα». Ποιο είναι το σχόλιό σας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Καταρχάς ο Mevlut Cavusoglu είναι υπό το κράτος προεκλογικής πίεσης. Ο Πρόεδρος Erdogan πιέζεται στις δημοσκοπήσεις, είναι υποχρεωμένος να πει κάτι, το οποίο θα πιάσει τόπο, θα έχει ένα πολιτικό βάρος. Άρα, ό,τι λένε αυτό το διάστημα τα στελέχη του ΑΚΡ, δεν το παίρνω κατ’ ανάγκη τοις μετρητοίς.
Από εκεί και πέρα εγώ έχω πει ξεκάθαρα, στο βαθμό που μου αναλογεί, ότι δεν θα αφήσω να υπάρξει ένταση μέχρι τις εκλογές. Από την άλλη, όμως, η Ελλάδα δεν συνυπογράφει καμία πολιτική κατευνασμού -για να είμαστε συνεννοημένοι. Θα πάμε στις εκλογές, και οι Κυβερνήσεις από τις δύο χώρες, αυτές που θα εκλεγούν -εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε εδώ- έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας μήπως βρούμε μία λύση στη διαφορά μας. Θέλετε πιθανότητες; Όχι πάρα πολλές. Αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ :
Άρα κρίνετε, θεωρείτε από τη δική σας σκοπιά ότι τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο είναι περισσότερο μία προσωρινή αναστολή ενεργειών; Ένα μορατόριουμ λόγω προεκλογικού κλίματος ή θα παραμείνουν και μετά τις εκλογές των δύο χωρών;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω ότι δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό κλίμα εξαιτίας της δικής μας συμπεριφοράς μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, η οποία εκτιμήθηκε από την Άγκυρα, εκτιμήθηκε δεόντως. Αυτό δημιούργησε μία ευκαιρία, η ευκαιρία θα κρατήσει, ελπίζω, μέχρι τις εκλογές, θα κρατήσει και ένα διάστημα μετά τις εκλογές. Εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση μέσα σε αυτό το διάστημα, πολύ φοβάμαι πράγματι ότι μπορούμε να κυλήσουμε πίσω.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Θα είναι υπερβολή, τώρα, κύριε Υπουργέ, να σας ρωτήσω εάν θα προτιμούσατε ως συνομιλητή της Αθήνας, να μην πω συνομιλητή δικό σας, μετά τις δικές μας εκλογές στο Υπουργείο Εξωτερικών Erdogan-Cavusoglu ή ένα πιθανόν νέο, άγνωστο, την άγνωστη αντιπολίτευση;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν δικαιούμαι να εκφέρω άποψη. Είμαι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν έχω κανένα δικαίωμα να εκφέρω οποιαδήποτε άποψη για την κρίση της τουρκικής κοινωνίας και του τουρκικού λαού.
Αν με ρωτάτε αν έχω άποψη, βεβαίως έχω. Αλλά δεν δικαιούμαι να την εκφράσω.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:

Τώρα, να έρθουμε στα εσωτερικά. Παρατηρούμε ιδιαίτερη ένταση μεταξύ των κομμάτων σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Υπό αυτές τις συνθήκες πόσο πιθανή βλέπετε μία ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ κάποιων κομμάτων την επόμενη μέρα;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κάποιων κομμάτων δεν ξέρω, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς…

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:

Υπάρχει ένταση μεταξύ όλων ωστόσο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Βέβαια, δεν θα υπήρχε;

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Προεκλογική περίοδος σοβαρή ουσιαστικά αν δεν γινόταν αυτό…

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δύο βδομάδες πριν τις εκλογές.
Εμείς τι ελπίζουμε; Εμείς ελπίζουμε, ρεαλιστικά, γιατί θα μπορούσα να αναφέρω και ακόμα πιο μεγάλες ελπίδες, να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα την πρώτη Κυριακή και να δημιουργήσουμε μία Κυβέρνηση δική μας τη δεύτερη Κυριακή.
Δεν ψάχνουμε για συνέταιρους και φίλους.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Βλέπετε, ωστόσο, από την πρώτη Κυριακή το ενδεχόμενο διερεύνησης της Νέας Δημοκρατίας, αν έρθει πρώτο κόμμα, από την πρώτη κάλπη; Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο Action το άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να πάρει την διερευνητική εντολή από την πρώτη Κυριακή.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Το να την πάρει, να την πάρει. Αλλά εμείς γενικά είμαστε υπέρ, αυτή είναι και η πρότασή μας, αυτή καταθέτει και ο αρχηγός μας, είμαστε υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αυτό πιστεύουμε, αυτό θα θέλαμε, αυτό θεωρούμε πιο αποδοτικό για τον τόπο.
Δεν είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων που είναι προϊόν της απλής αναλογικής.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Ως πιθανό εταίρο μετά τη δεύτερη κάλπη, αν έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, ποιον θα βλέπατε;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ελπίζουμε ότι η δεύτερη κάλπη θα υπάρξει για να μην χρειαστούμε εταίρο, αν χρειαστούμε εταίρο στη δεύτερη κάλπη, θα με συγχωρήσετε να σας πω ότι, εντάξει, τα πράγμα από εκεί και πέρα γίνονται πολύ πιο πολύπλοκα.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Και υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και με το ΠΑΣΟΚ μιλώντας κιόλας τώρα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν νομίζω ότι εκχέει εγκαρδιότητα απέναντί μας το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά εγώ τι ελπίζω; Εγώ αυτό που ελπίζω είναι ότι τουλάχιστον στην δεύτερη κάλπη, αν όχι στην πρώτη, θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια μονοκομματική Κυβέρνηση. Και από εκεί και πέρα ο τόπος να πάει με τον τρόπο που η κοινωνία αποφάσισε.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Στον τόπο αυτό, στην Ελλάδα, όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, βλέπετε ποτέ την πιθανότητα μίας Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού; Υπάρχει η πιθανότητα πρώτου τρίτου κόμματος. Πρώτου δευτέρου κόμματος το βλέπετε ποτέ, κύριε Υπουργέ;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Έχει υπάρξει στο παρελθόν και υπό ευρύτερη και υπό στενότερη έννοια. Αν με ρωτάτε, όμως, αν θα το ευχόμουν, διότι αυτό έχει σημασία, θα σας έλεγα όχι.
Δεν έχω δει να έχει δημιουργήσει καλύτερα αποτελέσματα από τις μονοκομματικές Κυβερνήσεις.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Τώρα, θα ήθελα να επικαλεστώ το ρόλο σας ως Υπουργού Δημοσίας Τάξεως όταν πια διαλύθηκε, ξετυλίχθηκε το κουβάρι της Χρυσής Αυγής.
Τώρα που αποκλείστηκε το μόρφωμα αυτό, των Ελλήνων, στις εκλογές αυτές, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου πώς βλέπετε τους ψηφοφόρους του μορφώματος αυτού προς τα πού να στρέφονται;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι ευτυχής για την απόφαση. Θεωρώ ότι σωστά λήφθηκε αυτή η απόφαση. Μάλιστα στο σκεπτικό της αναφέρει και το επεισόδιο ανάμεσα στον Ηλία Κασιδιάρη και σε εμένα στη Βουλή παλιά.
Από εκεί και πέρα, τώρα, όσοι εξέφραζαν δημοσκοπικά την άποψη, -το λέω δημοσκοπικά γιατί δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι όταν θα πήγαιναν στην κάλπη θα κάνουν – για ψήφο στη “Χρυσή Αυγή”, στην πραγματικότητα, σε μεγάλη πλειοψηφία, εξέφραζαν μία διάθεση διαμαρτυρίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Αυτό που θα τους παρακαλούσα είναι να το σκεφτούν ξανά και η διαμαρτυρία τους, αν κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν, να κατευθυνθεί προς συνταγματικά κόμματα, προς κόμματα τα οποία σέβονται το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αν με ρωτάγατε τι θα ευχόμουν, είναι να έρθουν στη Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτό καταλαβαίνω ότι δεν έχει μεγάλες πιθανότητες για πάρα πολλούς από αυτούς. Για κάποιους ίσως έχει. Για τους υπόλοιπους, όμως, θα έλεγα να ψηφίσουν τα συνταγματικά κόμματα, να σταματήσουν να θεωρούν ότι διαμαρτυρία σημαίνει υποστήριξη εξωσυνταγματικών μορφωμάτων.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Τώρα, και στον τομέα της οικονομίας για να κλείσουμε. Ο κύριος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, έχει μιλήσει ότι εάν η Νέα Δημοκρατία πάρει την εντολή μετά τις εκλογές αυτές για σχηματισμό Κυβέρνησης, τότε η οικονομία πραγματικά θα περάσει και στην επόμενη βαθμίδα αναγνώρισής της.
Πώς το βλέπετε αυτό;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω ότι….

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Έχει προετοιμαστεί το κλίμα πια;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από τον εσωτερικό πολιτικό διάλογο στην Ελλάδα, με το που περνάς τα σύνορα της χώρας και μιλάς με οποιονδήποτε, η Ελλάδα θεωρείται ως ένα success story στην οικονομία της. Άρα νομίζω ότι έχει η Νέα Δημοκρατία τα εχέγγυα να το διαχειριστεί και να το πάει ένα βήμα παραπέρα. Διότι, ξέρετε, η Ελλάδα είναι μία χώρα 208 δισεκατομμυρίων ΑΕΠ, περίπου. Πρέπει να την πάμε αρκετά πιο πάνω από αυτό.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Έχει τη δυνατότητα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Βεβαίως, είμαστε οικόπεδο γωνία. Η Αυστρία με παρόμοιο πληθυσμό είναι στα 370 δις, γιατί όχι εμείς; Το Ισραήλ είναι περίπου στα 370 δις, γιατί όχι εμείς; Και βεβαίως μπορούμε, μπορούμε με τις σωστές πολιτικές, με τους σωστούς ανθρώπους και με τα σωστά μέτρα. Θα το επιδιώξουμε.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον διάλογο και τη συζήτηση που είχαμε, άκρως δημιουργική και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές, στο νότιο τομέα, λοιπόν, Αθηνών.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σας ευχαριστώ που το επαναλαμβάνετε, χρειάζεται. Όλοι χρειαζόμαστε ψήφο.

Κα ΦΡΑΓΚΑΚΗ:
Εννοείται, δεν το συζητάμε. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο