Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο σημείο αυτό θα καλωσορίσουμε στο στούντιο τον Υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και νυν Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα. Πρέπει να τα λέμε τώρα αυτά γιατί έρχονται εκλογές κ. Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να τα θυμίζουμε κυρία Ζαχαρέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Νίκος Δένδιας λοιπόν είναι κοντά μας. Θα ξεκινήσω με το θέμα της επικαιρότητας, την υπόθεση Γεωργούλη, διότι εδώ βλέπουμε ότι κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν είχε μιλήσει γενικώς για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, για κόμμα βιαστών και τώρα αυτό γυρνά μπούμερανγκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε ότι έχετε θράσος στη Νέα Δημοκρατία και δημιουργείτε κλίμα τοξικότητας. Πως θα πάει αυτό το πράγμα μέχρι τις κάλπες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο κυρία Ζαχαρέα. Είναι καλό η ηθικολογία να πάει στην μπάντα. Αυτά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στο παρελθόν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, τα βρίσκει σήμερα μπροστά του. Δε νομίζω ότι αξίζει ο πολιτικός διάλογος να κατεβαίνει σε ένα επίπεδο στείρας αντιπαράθεσης που έχει να κάνει με θέματα στο τέλος ποινικού δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, η ευρωομάδα, η ελληνική ομάδα στην Ευρωβουλή, έχει διάφορα θέματα. Τα είδαμε όλο αυτόν τον καιρό. Ο κύριος Λαγός για παράδειγμα. Η κυρία Καϊλή, τώρα ο κύριος Γεωργούλης. Άλλης τάξεως ζήτημα, αλλά εξετάζεται και η κυρία Σπυράκη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν θα τα τσουβάλιαζα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τα τσουβαλιάζω, αλλά εγώ λέω μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε το θέμα διαφορετικά; Μήπως δηλαδή ήρθε η ώρα για λίστα στην Ευρωβουλή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, μπορεί να γίνει ένας διάλογος για αυτό, μπορεί να γίνει. Βεβαίως πάντοτε η δημοκρατική νομιμοποίηση που προκύπτει από την ψήφο του λαού είναι κατ’ αρχήν, το ιδεατό. Τώρα με ποια κριτήρια αποφασίζει ο ελληνικός λαός, μέσα από ποιες διαδικασίες, αυτό είναι ένα άλλης τάξης ζήτημα. Μπορούμε μετά τις εκλογές να το κουβεντιάσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιους βάζουν τα κόμματα βέβαια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ δεν ήθελα να το πω, διότι αυτό εν πάση περιπτώσει, σε ένα βαθμό αφορά και εμένα, αλλά η ουσία είναι ότι και τα κόμματα έχουν ευθύνη για το ποιους επιλέγουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έχει ενοχλήσει, έχετε νοιώσει σε αυτήν την ιστορία ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Μιλώ για την υπόθεση Λιγνάδη για παράδειγμα και για την υπόθεση Γεωργούλη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλετε να το επαναφέρετε, εγώ προσπαθώ να το βγάλω από το τραπέζι, εσείς μου το ξαναβάζετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα πούμε όλα. Ότι υπάρχει δηλαδή μια αίσθηση πως αυτή τη φορά η καταγγέλλουσα δέχεται επιθέσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξαναλέω, νομίζω ότι αυτό δεν είναι τμήμα του πολιτικού διαλόγου. Και ούτε είναι κάτι στο οποίο εγώ θα ήθελα να επεκταθώ. Δεν έχω ιδιαίτερη γνώση της υπόθεσης και δε νομίζω ότι θα αποκτήσω ιδιαίτερη γνώση της υπόθεσης. Τα δικαιώματα της γυναίκας πρέπει να προστατεύονται. Οποιαδήποτε γυναίκα έχει πέσει θύμα οποιασδήποτε επίθεσης, οποιασδήποτε άσκησης βίας, ακόμα και λεκτικής βίας, πρέπει να μπορεί να βρει το δίκιο της μέσα από τους υπάρχοντες μηχανισμούς. Από εκεί και πέρα όμως αυτό δεν είναι καλό να είναι τμήμα του πολιτικού διαλόγου. Είναι ένα άλλης τάξεως πολύ σοβαρό θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, θα πάμε να δούμε τα ρεπορτάζ για τη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για να επιστρέψουμε να τα σχολιάσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δένδια επανερχόμαστε στη συζήτησή μας να σας ρωτήσω πόσο εφικτή θεωρείτε την αυτοδυναμία, γιατί το δυστύχημα των Τεμπών ήταν ένα ορόσημο σε αυτήν την μακρά προεκλογική περίοδο, έστω και άτυπη μέχρι τώρα και αν δεν συμβεί αυτό τι προβλέπετε για τη δυνατότητα συνεργασίας των κομμάτων;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Ζαχαρέα έχω πει επανειλημμένως: Εμείς καταθέτουμε μια πρόταση-πακέτο που έχει τρία διαφορετικά στοιχεία. Έχει εκλογικό σύστημα, έχει κόμμα που νομίζουμε ότι είναι ορθό και χρήσιμο να κυβερνήσει τον τόπο και έχει και υποψήφιο Πρωθυπουργό τον νυν Πρωθυπουργό. Ενισχυμένη αναλογική, Νέα Δημοκρατία, νυν Πρωθυπουργός: Αυτό είναι “πακέτο”. Εάν αρχίσουμε και μπαίνουμε σε συζήτηση του τι θα συμβεί εάν δεν πείσουμε την κοινωνία για την πρότασή μας, ακόμα και στην πρώτη εκλογή, τότε στην πραγματικότητα ενυποθηκεύουμε αυτό το οποίο εμείς οι ίδιοι προτείνουμε. Είναι λάθος συζήτηση, είναι λάθος πολιτικά. Εμείς οφείλουμε να επιδιώξουμε το μέγιστο αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή, αυτός είναι ο σκοπός μας, αυτή πρέπει να είναι η ατζέντα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό δεδομένο που δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει και δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα οι συνεργασίες προκύπτουν εκ των συνθηκών.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συγνώμη, δεν προκύπτουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουλάχιστον μετά την πρώτη κάλπη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μετά την πρώτη κάλπη υπονοείτε ότι θα πρέπει να υπάρξει ή θα μπορούσε να υπάρξει δεύτερη κάλπη. Εάν η κοινωνία δεν εγκρίνει με την πλειοψηφία που εμείς θα θέλαμε την πρότασή μας στην πρώτη Κυριακή, από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε. Αλλά δε βλέπω κανένα λόγο να αρχίσουμε να τα συζητάμε από τώρα, ειλικρινά κανένα λόγο. Και εν πάση περιπτώσει βεβαίως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσει να δημιουργηθεί κυβέρνηση στη χώρα χωρίς να συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα.

Εμείς σεβόμαστε τη λαϊκή κρίση, να είμαστε ξεκάθαροι. Αφεντικό μας είναι ο ελληνικός λαός, αυτός αποφασίζει, αυτός κρίνει, η κρίση του είναι δίκαιη, από κει και πέρα όμως εμείς βασιζόμαστε στην πρότασή μας και στο αίσθημα ότι μπορούμε να πείσουμε την κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από κει και πέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης βλέποντας και κάνοντας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μπορεί η πρώτη κάλπη να εκπλήξει εμάς ευχάριστα, κάποιους άλλους δυσάρεστα, αλλά μπορεί να εκπλήξει. Μην υποτιμάμε τη δυνατότητα της κοινωνίας να αποφασίζει παραδείγματος χάρη ότι η κυβερνητική σταθερότητα είναι καλό να επιτευχθεί σήμερα κι όχι αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά όπως ξέρετε κι εσείς πάρα πολύ καλά, με απλή αναλογική για να γίνει κυβέρνηση αμέσως πρέπει το πρώτο κόμμα να φτάσει το 46%. Δε νομίζω να κάνετε μία τέτοια πρόβλεψη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι δεν την κάνω, αλλά μπορούμε να κάνουμε μία πολύ καλή προσπάθεια και θα δούμε μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, θα ήθελα να κλείσουμε με τα εθνικά μας θέματα. Έχουμε εκλογές εμείς αλλά θα έχουν προηγηθεί και οι εκλογές στην Τουρκία. Από τους σεισμούς και μετά βρισκόμαστε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση, δεν βλέπουμε την ένταση της τελευταίας διετίας. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας μετά τις εκλογές στην Τουρκία και μετά τις εκλογές βέβαια και στην Ελλάδα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχάς, βλέπουμε κάτι το οποίο είναι μοναδικό, για να είμαστε ειλικρινείς. Να ξέρουν οι Έλληνες που βρισκόμαστε. Βλέπουμε επί μήνες μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Μηδενική, δεν πετάει τίποτα. Αυτό η χώρα δεν το είχε δει από το ’74 και μετά. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είμαστε αφελείς, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν γνωρίζουμε τις πάγιες τουρκικές θέσεις, τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις ή ότι πιστεύουμε ότι όλα μαγικά έχουν λυθεί.

Τι πρέπει να κάνουμε; Στο βαθμό που μπορούμε, κι εμείς από την πλευρά μας το κάνουμε. Να προστατεύσουμε το καλό κλίμα, να το παραδώσουμε στην Κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, ελπίζουμε ότι θα είμαστε εμείς, ώστε σε αυτό το καλό κλίμα να γίνει μια προσπάθεια επανεξέτασης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Εάν η Τουρκία την πρακτική που ακολουθεί τώρα στο Αιγαίο την έχει μετατρέψει σε συλλογική κουλτούρα αντιμετώπισης της ελληνοτουρκικής διαφοράς τότε υπάρχει ελπίδα εξεύρεσης λύσης.
Αν θέλετε να με ρωτήσετε πιθανότητες, θα σας έλεγα όχι πολλές. Αλλά θα ήταν πραγματικά έγκλημα να μην το διερευνήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο