Συνέντευξη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «Action 24 TV» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Τσεκούρα

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στο Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τον κύριο Νίκο Δένδια.. Κύριε Δένδια, ευχαριστούμε πολύ που μας δεχθήκατε στο γραφείο σας και θα μιλήσουμε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ACTION 24.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία. Ούτως ή άλλως δεν είναι το γραφείο μου, είναι το γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Πριν από λίγες ώρες, κύριε Δένδια, επιστρέψατε από τις Βρυξέλες από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Είδαμε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα ανάμεσα σε εσάς και στον Τούρκο ομόλογό σας. Μετά από αυτή τη σύντομη συνομιλία, που είδαμε να έχετε και μπροστά στις κάμερες, μετά τη διπλωματία των σεισμών φαίνεται πως έχουμε περάσει στα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπήρξε μια αλλαγή στην τουρκική στάση αμέσως μετά την επίσκεψή μου στην Αντιόχεια, λίγες μέρες μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Παλαιότερα, κάθε μέρα υπήρχαν υπερπτήσεις, παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων. Όλο αυτό το διάστημα, από την ημέρα εκείνη, δεν έχει καταγραφεί οποιαδήποτε παραβίαση.

Και κάτι παραπάνω, δεν υπάρχει καν τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπάρχει γενικά μια πλήρης αλλαγή της τουρκικής στάσης. Έχει αλλάξει τελείως η ρητορική. Δεν εκτοξεύονται ούτε ύβρεις, ούτε απειλές, ούτε ο,τιδήποτε άλλο εναντίον της Ελλάδας. Και η Ελλάδα έχει πάντοτε πει ότι εφόσον υπάρχει το κατάλληλο κλίμα είναι διατεθειμένη και να προσέλθει σε διάλογο και να φερθεί με τον ανάλογο τρόπο. Αυτό είναι που συμβαίνει.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Είχε βοηθήσει η διεθνοποίηση του ελληνοτουρκικού ζητήματος, των τουρκικών προκλήσεων από την πλευρά της Ελλάδας ή ενδεχομένως και οι σύμμαχοι της χώρας μας, όπως και με την αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν συνετελέσει στο να φτάσουμε στα ήρεμα νερά;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλω να σας πω ότι εγώ θεωρώ καταρχάς, ότι η Τουρκία, με τη συμπεριφορά αυτή, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα την ώρα της ανάγκης της τουρκικής κοινωνίας επέλεξε, χωρίς να ζητήσει το οποιοδήποτε γεωπολιτικό αντάλλαγμα και χωρίς να λάβει υπόψη της όλα τα προηγούμενα, να σταθεί πλάι στον τουρκικό λαό. Αυτό θεωρώ ότι εκτιμήθηκε από την τουρκική ηγεσία. Από εκεί και πέρα, στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων, βεβαίως η Ελλάδα προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να δώσει μια σαφή εικόνα στην διεθνή κοινότητα, στους συμμάχους μας, στους φίλους μας, σε όσους ήθελαν να μας ακούσουν για την αιτία και τη φύση των διαφορών μας με την Τουρκία. Νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια υπήρξε πετυχημένη. Τώρα σε ποιό βαθμό η τουρκική ηγεσία το έλαβε αυτό υπόψη της, αυτό εγώ δεν μπορώ να το ξέρω.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Γιατί το ερώτημα είναι αν εμπιστευόμαστε αυτή τη στροφή της Τουρκίας. Είπατε και εσείς αρκετά περιστατικά που είχαμε πριν τους σεισμούς. Εγώ θα επισημάνω τη ρητορική που έχει αναπτυχθεί από την πλευρά της Τουρκίας ότι θα πετάξουν τους Έλληνες στη θάλασσα. Είχαμε ακούσει το «θα έρθουμε ένα βράδυ». Βλέπαμε χάρτες με ελληνικά νησιά σχεδόν καθημερινά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Άρα υπάρχει εμπιστοσύνη αυτή την ώρα;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Η εμπιστοσύνη αναπτύσσεται με τον καιρό. Αλλά δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω ότι αυτή η τεράστια αλλαγή είναι απολύτως καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά. Και ξαναλέω, δεν ήταν η ελληνική πλευρά η οποία είχε εκφράσει απειλές ή διεκδικήσεις. Κατά συνέπεια, όταν εμείς βλέπουμε την Τουρκία να αφίσταται του προηγούμενου παραδείγματος και να δημιουργεί ένα νέο παράδειγμα απόπειρας φιλικών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής και με την Ελλάδα αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι ειλικρινές.

Δεν είμαστε αφελείς, αν με ρωτάτε. Ήδη έχω πει επανειλημμένως ότι όλα θα κριθούν μετά τις τουρκικές εκλογές. Εκεί θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης που θα προκύψει από την κρίση του τουρκικού λαού και πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μπροστά. Αλλά η Ελλάδα ιστορικά, εθνικά, πάντοτε έχει υπογραμμίσει ότι εφόσον η Τουρκία τείνει χείρα φιλίας προς την Ελλάδα, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Μιας και αναφερθήκατε στις τουρκικές εκλογές οι κάλπες εκεί θα στηθούν περίπου σε 45 μέρες από σήμερα. Παρατηρούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας με τον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και θέλω να σας ρωτήσω αν τελικά ο τουρκικός λαός επιλέξει να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία αυτό τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα; Διότι ενδεχομένως γνωρίζουμε το πως κινείται ο Τούρκος Πρόεδρος όλα αυτά τα χρόνια, εκτιμάτε ότι αν κερδίσει τελικά η αντιπολίτευση, μπορούμε να πάμε σε κάποια μονοπάτια τα οποία μπορεί να είναι λίγο πιο αχαρτογράφητα για τη χώρα μας;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω. Καταρχάς, εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, ο καθένας μας ως πολίτης και ως άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα να έχει σκέψεις, προτιμήσεις, αντιπάθειες, συμπάθειες. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, και προφανώς και ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκφράζει άποψη για τις εκλογές σε μία γειτονική χώρα.

Η Ελλάδα κρίνει τις κυβερνήσεις των χωρών από αυτά τα οποία λένε και αυτά τα οποία πράττουν. Σχετικά με την αντιπολίτευση, η τουρκική αντιπολίτευση έχει πει πράγματα ίσως και χειρότερα από αυτά που έχει πει ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Θυμηθείτε ότι όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε κάτι για τα νησιά, η αντιπολίτευση δεν του είπε τι είναι αυτά που λες. Του είπε ότι τα λες, αλλά δεν τα κάνεις.

Κατά συνέπεια, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε πολύ καλά τι έχει λεχθεί, αλλά, ξαναλέω, οι εκλογές μπορούν να επιτρέψουν πάντα ένα καινούργιο ξεκίνημα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη, επαναλαμβάνω, απολύτως έτοιμη να ανταποκριθεί σε μία χείρα φιλίας που εκτείνεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Πριν φτάσουμε στις εκλογές στην Τουρκία, όμως, θέλω να σας ρωτήσω αν στο μεσοδιάστημα ενδεχομένως να υπάρξει και μία συνάντησή σας με τον κύριο Τσαβούσογλου, μετά και την σύντομη συνομιλία που είχατε στις Βρυξέλες.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν απαιτηθεί, αυτή τη στιγμή είναι απολύτως ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. Βεβαίως πηγαίνουμε προς τις εκλογές, δεν είναι τώρα η στιγμή για να υπάρξει ευρεία συζήτηση. Αυτό είναι κάτι που θα ακολουθήσει την κρίση των κοινωνιών και των δύο χωρών.

Όμως, αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να επιτρέψουν στις χώρες μας να πάνε προς τις εκλογές, όπως είπατε πολύ καλά προηγουμένως, με ήρεμα νερά. Κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς, εδώ και κάποιους μήνες ήταν το απολύτως ζητούμενο. Ψάχναμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο και ανησυχούσαμε πάρα πολύ για το μεσοδιάστημα μεταξύ των πιθανών δύο εκλογών στην Ελλάδα.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Τώρα, υπάρχει το λεγόμενο κόκκινο τηλέφωνο που λέμε όλοι εμείς οι πολίτες, ανάμεσα σε εσάς και τον κύριο Τσαβούσογλου, δηλαδή μπορεί να σηκώσει ο Νίκος Δένδιας το τηλέφωνο και να πάρει τον κύριο Τσαβούσογλου σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε ή απασχολήσει.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι καθόλου κόκκινο, είναι το κινητό μου. Έχουμε μία τέτοια σχέση που επιτρέπει να τον καλέσω οποιαδήποτε στιγμή και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί αμέσως. Άλλωστε έχει συμβεί.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά τους σεισμούς;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Πάντοτε διατηρούσα μία επαφή εγώ με τον κύριο Τσαβούσογλου, δεν έχω κρύψει από την ελληνική κοινωνία ότι τον ξέρω 17 χρόνια και τον ξέρω καλά. Άρα πάντοτε υπήρχε μία δυνατότητα επικοινωνίας. Αλλά όταν, βεβαίως, κατά ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ευρύ χρονικό διάστημα, οι εντολές από τον Αρχηγό του κράτους ήταν καμία επικοινωνία, ο κύριος Τσαβούσογλου είναι μέλος της τουρκικής κυβέρνησης.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Τώρα, κύριε Δένδια, κλείνετε τέσσερα χρόνια ως Υπουργός Εξωτερικών…

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Σχεδόν.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Σχεδόν τέσσερα χρόνια ως Υπουργός Εξωτερικών.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολύς καιρός.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε; Ποια είναι η στιγμή που ενδεχομένως να βρεθήκαμε κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο, για παράδειγμα, με την Τουρκία;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Το καλοκαίρι του 2020 ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για όλους τους Έλληνες, ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, για την ηγεσία τους, ήταν πάρα πολύ δύσκολο και για εμένα.
Δεν έχει έννοια να θυμίσω επεισόδια ή να αποκαλύψω επεισόδια, γιατί άλλα είναι γνωστά, άλλα δεν είναι γνωστά, πάντως η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν φορές που φτάσαμε πολύ κοντά σε σημείο, να πούμε, μη επιστροφής. Παρά ταύτα, χάρη στους σώφρονες χειρισμούς και από τις δύο πλευρές, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και είμαστε σήμερα εδώ που είμαστε. Αυτό που είναι, νομίζω, πάρα πολύ σημαντικό, είναι να μην επανέλθουμε σε εκείνο το διάστημα. Νομίζω είναι καλό, όλοι, όσο μπορούμε, να το ξεχάσουμε.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι το 2020.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Τώρα να έρθουμε λίγο και στο εσωτερικό της χώρας, διότι πριν από 35 μέρες είχαμε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, κύριε Δένδια, και αυτή η τραγωδία άλλαξε ριζικά το πολιτικό σκηνικό όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχω να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό. Όπως πολύ καλά είπατε, επρόκειτο για μία απίστευτη τραγωδία.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Μετέπειτα, όμως, γιατί έχει αλλάξει το σκηνικό το πολιτικό όπως έχει διαμορφωθεί, ξεκίνησε το θέμα των συνεργασιών. Αυτή η συζήτηση, η σεναριολογία για το ποιος μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά με ποιον, και θέλω να σας ρωτήσω αν αρχικά πιστεύετε εσείς στις συνεργασίες.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Όλοι οι άνθρωποι, νομίζω, αντιλαμβάνονται ότι οι κοινωνίες προϋποθέτουν συνεργασίες μεταξύ τους. Αλλά να με ρωτάτε συγκεκριμένα εάν σε αυτή τη φάση η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προς την ελληνική κοινωνία είναι μία Κυβέρνηση συνεργασίας θα σας απαντήσω ευθέως όχι. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση δική της, Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για μία σειρά από λόγους τους οποίους εξηγούμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και έχουμε την βεβαιότητα, αν θέλετε, ότι η ελληνική κοινωνία θα δεχθεί αυτά που της λέμε.

Ξέρετε, η προεκλογική διαδικασία δεν είναι ένα διάστημα που απλώς διέρχεται για να φτάσουμε σε εκλογές. Είναι ένα πολύ ζωντανό διάστημα που αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ των κομμάτων, ένας διάλογος με την κοινωνία και υπάρχει και μία διαδικασία πειθούς.

Και η προεκλογική περίοδος δεν είναι αδιάφορη στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το ισότιμο των δημοσκοπήσεων πριν αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Τότε δεν θα κάναμε εκλογές. Θα παίρναμε τις δημοσκοπήσεις, θα τις βάζαμε στην κάλπη, θα τις βγάζαμε και θα προχωρούσαμε.

Άρα, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία έχει μπροστά μας μια περίοδο επαρκή, πέντε βδομάδες, για να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία αυτό που βαθιά πιστεύει.
Ότι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό ο οποίος είναι αρχηγός της.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Να πάρουμε το σενάριο που η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι αυτοδύναμη στις εκλογές; Ο εν δυνάμει εταίρος ποιος μπορεί να είναι; Είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, κύριε Δένδια;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Νομίζω πια είμαι αρκετά έμπειρος ώστε να μην μπαίνω σε μια συζήτηση η οποία από μόνη της θα μας εγκλωβίσει σε αυτό που δεν θέλουμε. Να κουβεντιάζουμε το ενδεχόμενο που δεν επιδιώκουμε.
Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να επιλέξει εμάς. Πρέπει να δώσει στον Μητσοτάκη μια δεύτερη τετραετία. Αυτό θα επιδιώξουμε.

Νομίζω ότι έχουμε μια σημαντική πιθανότητα, αν το κάνουμε σωστά, αν το κάνουμε καλά. Το ξαναλέω, με απόλυτο σεβασμό στην κρίση του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός…

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι δημοκρατική διαδικασία οι εκλογές.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο λαός είναι το αφεντικό μας. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να υποκαθιστά την κρίση του. Έχουμε υποχρέωση όλοι να την ακολουθήσουμε.

Αλλά έχουμε και το δικαίωμα να προσπαθήσουμε να την διαμορφώσουμε την κρίση του, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματα που εμείς πιστεύουμε.

Νομίζω ότι έχουμε στέρεα επιχειρήματα. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να υπάρχει και αντίλογος. Πιστεύω, όμως, ότι γενικά οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην Ελλάδα φέρνουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί να αποδειχτεί και με στατιστικά στοιχεία στο εξωτερικό. Πότε υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, πότε λιγότερη.

Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες να αντιμετωπίσει. Δεν είναι εύκολο πολύ αυτό να γίνει σε συνθήκες ισορροπιών. Και, εν πάση περιπτώσει, εμείς αυτό προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία. Το αφεντικό μας, ο ελληνικός λαός, θα αποφασίσει.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Σας το ρώτησα αυτό διότι είχαμε και την δήλωση του κυρίου Ανδρουλάκη που λέει ότι εγώ δεν θέλω πρωθυπουργό αν υπάρχει συνεργασία, ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα, αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές.
Αυτός ο άγνωστος Χ, δηλαδή, πρωθυπουργός σε περίπτωση συνεργασιών έχει βάλει λίγο φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Είδατε, λοιπόν, πόσο ωφέλιμο είναι να έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Να μην έχουμε και τέτοια δύσκολα και πολύπλοκα ερωτήματα να απαντηθούν. Πολύ πιο απλό δεν είναι να επιλέξει εμάς η ελληνική κοινωνία; Ξέρει ποιον αρχηγό έχουμε. Ξέρει ποιος θα είναι πρωθυπουργός αύριο. Έχει μια εικόνα των κυβερνητικών μας στελεχών. Δεν λέω ότι είμαστε τέλειοι αλλά, εν πάση περιπτώσει, ξέρει τι κάναμε καλά, τι δεν κάναμε καλά, ποια ήταν τα λάθη μας. Νομίζω έχουμε μια καθαρή πρόταση.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Έχω ακούσει, όμως, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν ακόμα και για τρίτη κάλπη σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Θεωρείτε πιθανό αυτό το σενάριο; Αν τα ποσοστά που πάρουνε και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ και στις δεύτερες κάλπες δεν είναι αυτά που μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν σας απαντήσω, ξέρετε τι θα κάνω; Θα βάλω τον εαυτό μου να αποδέχεται καταρχάς ότι είναι πιθανό ή πολύ πιθανό να αποτύχουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία γι΄ αυτό που θέλουμε. Είναι λάθος να το κάνω αυτό. Εμείς πιστεύουμε στην αυτοδυναμία, εάν μπω σε λογική τρίτης τέταρτης όγδοης κάλπης στην πραγματικότητα τι αποδέχομαι; Ότι απέτυχα να πείσω την ελληνική κοινωνία, απέτυχε η Νέα Δημοκρατία να πείσει την ελληνική κοινωνία αυτό που γι΄ αυτήν είναι προγραμματική θέση, η αυτοδυναμία της στην κυβέρνηση της χώρας. Άρα δεν έχει έννοια να μπούμε εμείς σε μία τέτοια συζήτηση, θεωρώ ότι δεν πρέπει να τη διεξάγουμε.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Άρα μια καθαρή λύση λέτε ότι χρειάζεται.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Θεωρώ μάλιστα ότι μια καθαρή, μην σας την πω καθαρότατη.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Τώρα κύριε Δένδια ήσασταν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης που επί των ημερών σας ξεκίνησε η αποκάλυψη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και θέλω να μου σχολιάσετε τις εξελίξεις και το ενδεχόμενο να αποκλειστεί ο Ηλίας Κασιδιάρης από τις εκλογές.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα εγκληματικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να απορριφθεί από το σύνολο του πολιτικού σκηνικού. Αυτή ήταν η θέση μου ευθύς εξ αρχής, αυτή είναι η θέση μου τώρα. Ξέρετε, αύριο νομίζω είναι 6 Απριλίου σωστά; 6 Απριλίου είναι η επέτειος της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. Η Ελλάδα στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έχασε εξαιτίας του ναζισμού ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Δεν ξεχνιόνται αυτά τα πράγματα. Νεοναζιστικά φαινόμενα στην Ελλάδα δεν μπορούν να επιτραπούν, αυτή είναι η θέση μου.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Άρα πως πρέπει να απαντήσουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, κύριε Δένδια, στην επιχείρηση να μπει η Χρυσή Αυγή από την πίσω πόρτα πλέον στη Βουλή;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Με πλήρη αποκλεισμό του νεοναζιστικού φαινομένου. Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να εκφράσει τις απόψεις του, αλλά και με προστασία της δημοκρατίας, του δημοκρατικού πολιτεύματος και της εθνικής μας παράδοσης και των θυμάτων μας.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Ούτως ή άλλως θα αποφασίσει η δικαιοσύνη γι΄ αυτή..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Και δεν μπορώ εγώ να υποκαταστήσω την κρίση της. Εγώ οφείλω να σας πω..

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Πολιτικά μιλάμε τώρα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Όλο το διάστημα της δίκης της Χρυσής Αυγής ήμουνα απολύτως σιωπηρός. Είχα ευρέα πεποίθηση προφανώς για το τι είναι δίκαιο κατά τη δική μου κρίση, ουδέποτε μίλησα και ουδέποτε πανηγύρισα. Αλλά έχω στέρεη άποψη γι΄ αυτό. Από κει και πέρα, όπως πολύ καλά είπατε, η δικαιοσύνη θα κρίνει.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Τώρα, μιας και ολοκληρώνεται η τετραετία αυτής της κυβέρνησης κύριε Δένδια, υπάρχουν παραλείψεις, υπάρχουν λάθη που έχουν γίνει αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν και λάθη και παραλείψεις;

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Προφανώς, αλλά επειδή έχω ακούσει πολλές φορές τον Πρωθυπουργό να μιλάει για το βαθύ κράτος, αν τελικά θα έπρεπε να είχαν γίνει κινήσεις την τελευταία τετραετία τουλάχιστον για να χτυπηθεί αυτό το μεγάλο τέρας που λέγεται βαθύ κράτος στη χώρα μας, γι΄ αυτό το ρώτησα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, ότι το κράτος πρέπει να γίνει αποδοτικότερο, φιλικότερο στον πολίτη, δημοκρατικότερο, με περισσότερους μηχανισμούς καταλογισμού και διαφάνειας, αυτό είναι μια ιστορική πρόκληση για όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου. Η Νέα Δημοκρατία νομίζω προχώρησε αρκετά. Τα έκανε όλα σωστά; Προφανώς δεν τα έκανε όλα σωστά. Αν με ρωτάτε για το συγκεκριμένο Υπουργείο, γιατί για αυτό λογοδοτώ, εμείς έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια πλήρους αλλαγής της φύσης και της λειτουργίας αυτού του Υπουργείου. Αυτό θα χρειαστεί άλλα τρία χρόνια.

Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει πιο γρήγορα; Φοβούμαι να πω όχι ιδιαίτερα. Γιατί; Διότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από αυτή την προσπάθεια είχε ανάγκη την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν ήταν στο DNA αυτού του Υπουργείου.
Είναι η πρώτη φορά που αυτό το Υπουργείο απορροφά πάρα πολλά ευρωπαϊκά χρήματα, στην προσπάθειά του να αλλάξει τη φύση του και τον τρόπο που εξυπηρετεί την ελληνική κοινωνία και τα συμφέροντά της.

Προσπαθεί να ενσωματώσει την οικονομική διπλωματία, προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν οι Υπηρεσίες, προσπαθεί να τις ψηφιοποιήσει όλες και να έχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη αντίληψη όλων των δεδομένων. Έχει ήδη αρχίσει στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε η χώρα να έχει έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όλα αυτά για να γίνουν χρειαζόταν χρηματοδότηση, άρα είναι δύσκολο να πω ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα. Βεβαίως, όμως, πάντα υπάρχει το καλύτερο και δεν διεκδικώ με κανέναν τρόπο την άποψη ότι εδώ υπήρξαμε τέλειοι. Όμως διεκδικώ να έχω καλή απολογία απέναντι στην ελληνική κοινωνία και να πω ότι εδώ έγινε μια έντιμη προσπάθεια.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Κλείνοντας κύριε Δένδια, επειδή είπατε ότι χρειάζονται άλλα τρία χρόνια για να υλοποιηθεί το έργο, τουλάχιστον όπως το έχετε κι εσείς στο μυαλό σας σε αυτό..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε αυτό το Υπουργείο.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Σε αυτό το Υπουργείο μιλάμε πάντα, αν δηλαδή κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, θα σας ξαναβρούμε σε αυτό το γραφείο που σας επισκεπτόμαστε σήμερα;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό αφορά τον Πρωθυπουργό. Όπως σας είπα και προηγουμένως, αυτό δεν είναι το γραφείο μου, είναι το γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Ως Υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή, δεν έχει κλείσει ο κύκλος, όπως τον έχετε στο μυαλό σας για το πώς πρέπει να κινηθεί η ελληνική διπλωματία; Από την προσωπική σας πλευρά μιλάω.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει συγκεκριμένες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί μετά τις εκλογές. Το ένα αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, το άλλο αφορά στην ολοκλήρωση της εκστρατείας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είμαστε πολύ κοντά πια.

Και υπάρχουν οι άλλες δύο εκστρατείες που αφορούν στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και την επικοινωνία με χώρες και χώρους, γεωγραφικούς χώρους με τους οποίους δεν προλάβαμε.

Αναφέρομαι σε ένα κομμάτι του Ειρηνικού, Αυστραλία, Ινδονησία, Νέα Ζηλανδία, μικρότερες χώρες της περιοχής, Φιλιππίνες και σε ένα κομμάτι της Αφρικής, αναφέρομαι στην Ανατολική Αφρική, με τη Δυτική έχουμε ήδη προχωρήσει αρκετά.

Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να δημιουργηθεί μια ολιστική προσέγγιση και να υπάρχει μια ολιστική αντίληψη για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Να μην είμαστε εγκλωβισμένοι εσαεί στα ελληνοτουρκικά.

Και, επίσης, έχουμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια, στον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στη νέα πραγματικότητα στο Μαυροβούνιο. Όλα αυτά είναι προκλήσεις που η χώρα θα βρει μπροστά της. Τώρα το ποιος θα τις χειριστεί, αυτό είναι επιλογή του Πρωθυπουργού, τον οποίο θα επιλέξει ο ελληνικός λαός.

Κος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ: Κύριε Δένδια, σας ευχαριστούμε πολύ που μας δεχθήκατε σήμερα στο γραφείο σας, στο γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργού Εξωτερικών. Ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν στο κεντρικό δελτίο του Action 24.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ θερμά, να είστε καλά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο