Συνέντευξη στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων παρευρέθηκε ο Νίκος Δένδιας (29 Ιανουαρίου 2011), όπου εξέφρασε τις ευχές του για την επιτυχία του οργάνου, που όπως ανέφερε για τα Ιόνια Νησιά έχει ιδιαίτερη σημασία διότι είναι αυτό που καλείται να στηρίξει την ύπαρξη και διατήρηση της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.Στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη για το θέμα της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά αντίστοιχα με τα ισχύοντα για τα νησιά του Αιγαίου καθώς και για την πορεία του έργου Ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών.

Συγκεκριμένα ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε στις συνταγματικές διατάξεις για τις νησιωτικές περιοχές και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το άρθρο 101 στη θεμελίωση του αιτήματος εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Ιονίου καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Ενώ επίσης ενημέρωσε το συμβούλιο για τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στο Αιγαίο και ζήτησε τον συνασπισμό των απόψεων όλων των κομμάτων και όλων των Βουλευτών ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προς την κυβέρνηση .Στη συνέχεια ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε στο θέμα των φραγμάτων και εξέφρασε τη ανησυχία του για την πορεία του τόσο σημαντικού για το νησί μας έργου ενώ δεν έκρυψε την αντίληψη του ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε να δώσει αλλού τα χρήματα αυτά και ζήτησε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της πίεσης στην κυβέρνηση για τη δημοπράτηση του έργου. Αποχωρώντας από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ.Δένδιας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα εξής:

Ερώτηση: κ. Υπουργέ κατά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα θέμα της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Ιονίου Πελάγους αποκαλύψατε ότι υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στους όρους για την επόμενη δόση του δανείου την εξομοίωση του ΦΠΑ με το Αιγαίο προς τα πάνω, δηλαδή αυξάνοντας τους αντίστοιχους συντελεστές του Αιγαίου. 

Απάντηση:«Αυτό το οποίο έκανα ήταν να ενημερώσω το Περιφερειακό Συμβούλιο για το κλίμα το οποίο θα αντιμετωπίσει το αίτημα των Ιόνιων Νησιών για τη μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά στο επίπεδο των νησιών του Αιγαίου. Είναι ένα αίτημα προφανώς δίκαιο αλλά και χρήσιμο γιατί η άποψη την οποία εκφράζω και θα αποδειχτεί από μελέτη που έχει αναθέσει το Επιμελητήριο της Κέρκυρας ,αποδεικνύει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από τη μείωση του ΦΠΑ λόγω της αύξησης της αγοραστικής κίνησης απ’ ότι με τη διατήρηση στα επίπεδα αυτά. Θυμίζω ότι τα Ιόνια Νησιά είναι ανταγωνιστική αγορά άλλων τουριστικών προορισμών με πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ.Από κει και περά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιπλέον εξοικονόμησης 11 δις. € έχει υποδηλώσει στην τρόικα τη διάθεση της να πάρει ορισμένα μέτρα για να τα εισπράξει.Ένα απ’ αυτά τα μέτρα είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο, το οποίο θα είναι καταστροφικό για το Αιγαίο και βεβαίως θα είναι καταστροφικό και για μας.

Ελπίζω κατ’ αρχήν ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα αλλάξει άποψη ,αλλά αν δεν αλλάξει επί τη βάση της ερώτησης που έχω καταθέσει και του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αυτό το οποίο προτίθεμαι να κάνω από κοινού με άλλους Βουλευτές, ελπίζω όλων των κομμάτων, είναι να καταθέσουμε πρόταση νόμου, περί εξομοίωσης του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά με το Αιγαίο, με το χαμηλό συντελεστή.Η αντίληψη η οποία καλλιεργείται διαχρονικά από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ότι δήθεν η Ευρώπη είναι αυτή που εμποδίζει τη μείωση του ΦΠΑ, είναι απολύτως νομικά και πραγματικά λανθασμένη. Είναι εθνική πρωτοβουλία η ρύθμιση του ΦΠΑ, απαιτείται βεβαίως συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι απλώς δεν απαγορεύεται η μείωση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές αλλά άποψη μου είναι ότι επιβάλλεται και από τη συνταγματική και την Ευρωπαϊκή τάξη.» 

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ οι προθέσεις τις κυβερνήσεις έχουν εκφραστεί επισήμως ή είναι πληροφορίες που έχετε. 

Απάντηση:«Δεν είναι πληροφορίες, υπάρχει επίσημο έγγραφο και μπορώ να το θέσω στη διάθεση σας. Δυστυχώς είναι μέτρο στο οποίο έχει υπάρξει προεπεξεργασία και έχει προταθεί στην Τρόικα η εξομοίωση του ΦΠΑ στις περιοχές του Αιγαίου.» Ερώτηση: θεωρείται ότι η κα Γκερέκου όταν ανέφερε στις δηλώσεις της ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μήπως φέρουμε το αντίθετο αποτέλεσμα ήταν ενημερωμένη για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Απάντηση:« Έχω την εντύπωση ότι η κα Γκερέκου το ήξερε και ήθελε απλώς να μετακινήσει το πολιτικό βάρος προς άλλη κατεύθυνση. Ότι δηλαδή, η δική μας πρωτοβουλία θα είχε ευθύνη για την αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο μέτωπο που θα τα εμποδίσει όλα. Οι βουλευτές των Ιόνιων Νησιών έχουν συγκεκριμένη επιλογή και έχουν και συγκεκριμένη ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους τους. Ο καθένας έχει ατομική ευθύνη για το τι ψηφίζει στη Βουλή.» 

Ερώτηση: Να σας κάνω μια ερώτηση που αφορά την άλλη ιδιότητα σας, ως νομικός, επειδή ακούστηκαν διάφορα επιχειρήματα ,πιστεύεται ότι υπάρχει νομικό κόλλημα. 

Απάντηση:«Δεν υπάρχει κανένα νομικό κόλλημα. Βεβαίως υπάρχει ανάγκη συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό το γνωρίζουμε από τη στιγμή που ανήκουμε σ’ αυτή την Ένωση, όμως υπό την έννοια που υπαινίχθησαν ορισμένοι και είναι η άποψη την οποία προσπαθεί να περάσει η γραφειοκρατία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ότι η Ευρώπη εμποδίζει τις μειώσεις του ΦΠΑ αυτό είναι απολύτως λάθος και ψευδές. Επαναλαμβάνω ισχύει ακριβώς το ανάποδο και η συνθήκη της Λισσαβόνας και η Ελληνική Συνταγματική τάξη και οι οδηγίες, επιβάλλουν τις μειώσεις, δηλαδή τη διαφορετική μεταχείριση στις νησιωτικές περιοχές. Εκτός αν καταλήξουμε ότι τα Επτάνησα δεν είναι νησιά αλλά κάτι άλλο…» 

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας ερωτήθηκε για την πορεία του έργου των φραγμάτων για το οποίο ενημέρωσε και το Περιφερειακό Συμβούλιο, συγκεκριμένα ανέφερε: «Υπάρχει και εδώ ένα πρόβλημα .Υπήρχε μια συγκεκριμένη απόφαση (ΣΑΕ), η οποία είχε τον κωδικό 8 που σημαίνει συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2009.Είχαν εγγραφεί εκεί 500.000 -γιατί έτσι γίνεται συνήθως με ένα έργο, ξεκινάει με κάποιο μικρό ποσό διότι είναι προφανές ότι τον πρώτο χρόνο δεν πρόκειται να απορροφηθεί μεγάλο- και υπήρχε δέσμευση και αυτής της κυβέρνησης ότι το έργο θα δημοπρατηθεί μέχρι τον Δεκέμβρη του 2010. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά τον καινούργιο χρόνο εκφράζονται σκέψεις περί Ευρωπαϊκής Αξιολόγησης.. . Παρατηρώ ότι το Υπουργείο δεν έχει καμία ζέση να επικοινωνήσει με την Επιτροπή των Περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πιέσει για την γρήγορη αξιολόγηση και δεν είμαι καθόλου ήσυχος ότι η συνηγορία γι’ αυτό το τόσο σημαντικό για την Κέρκυρα και τους Παξούς έργο, είναι στα επίπεδα που πρέπει… 

Αυτό λοιπόν το οποίο προτίθεμαι να κάνω και έχω ήδη ζητήσει, είναι σχετικό ραντεβού, θα πάω το Μάρτιο στις Βρυξέλλες για να δώ τι γίνεται. Από την άλλη πρέπει να τονίσω ότι αυτό δεν είναι δουλειά δική μου. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δουλειά της και όλοι αυτοί που με την ψήφο τους στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει και αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους και να πιέσουν να δώσει σ’ αυτό τον τόπο αυτά που χρειάζεται.Απ’ την άλλη αυτή έχει την ευθύνη για το ότι όταν εγώ φώναζα ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν χρειαζόταν είναι αυτή που θα μας καθυστερήσει και θα δημιουργήσει προβλήματα αντιμετωπιζόμουν αδιάφορα. Παρακολούθησα και πίεσα τη διαδικασία υπογραφής και από τους πέντε Υπουργούς (χάσαμε 12 μήνες), αλλά τώρα οφείλει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση να δημοπρατήσει ένα έργο για το οποίο τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα από το 2009.» 

Ερώτηση : Από πλευράς Ελλάδας, Ελληνικών υπηρεσιών έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δηλαδή κολλάει στην επιτροπή τυπικά 

Απάντηση:«Τυπικά αναφέρεται ότι κολλάει στην αξιολόγηση από την Επιτροπή των Περιφερειών ως έργο ή μάλλον εκεί βρίσκεται δεν κολλάει. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει στο τέλος του προηγούμενου χρόνου και τώρα τελειώνει και ο Ιανουάριος και φτάνουμε στο Φεβρουάριο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η γραφειοκρατία έχει τους ρυθμούς της και αν δεν ασχοληθείς ο ίδιος δεν έχεις αποτέλεσμα. Όταν ο Υφυπουργός της κυβέρνησης δήλωσε ότι το έργο θα δημοπρατηθεί τον Δεκέμβριο, προφανώς είχε υπόψη του ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν διαισθάνομαι να υφίσταται πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Επιτροπή των Περιφερειών γι’ αυτό το θέμα. Αντιθέτως έχω να σας πω ότι αυτό που συνήθως αποκαλούμε το κράτος των Αθηνών θα ήταν πολύ ευτυχές αυτά τα χρήματα να δοθούν αλλού..» 

Ερώτηση: Όταν λέμε επιτροπή αξιολόγησης , η συγκεκριμένη επιτροπή έχει ως αρμοδιότητα και την αξιολόγηση της σκοπιμότητας του έργου. 

Απάντηση :«Όχι έχει ως αρμοδιότητα τη δυνατότητα πραγμάτωσης του έργου, δηλαδή αν αυτό το έργο μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το έργο έχει αξιολογηθεί στο παρελθόν. Γι’ αυτό δηλώνω ότι είναι θέμα της Ελληνικής κυβέρνησης να πιέσει και να πείσει αλλά όταν δεν ασχολείται και δεν την ενδιαφέρει τότε περνάει στους ελέγχοντες το μήνυμα ότι δεν την ενδιαφέρει και η ολοκλήρωση του. Γι’ αυτό υφίσταται κυβερνητική ευθύνη και γκρινιάζω συνεχώς και παρακαλώ όσους στηρίζουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση να βοηθήσουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.» 

Ερώτηση : Επί κυβερνήσεως ΝΔ κύριε Δένδια είχε εκφραστεί ανησυχία από την Δ6 Διεύθυνση ότι εξαιτίας της έλλειψης αδρανών υλικών θα κινδύνευε το έργο. 

Απάντηση:«Αυτό δεν ήταν ακριβές απλώς ήταν θέμα εύρεσης εναλλακτικής πηγής. Βρέθηκε εναλλακτική πηγή. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς τα ειδικά αδρανή υλικά που χρειάζονταν γι’ αυτό το έργο δεν θα προέρχονταν από την Κέρκυρα αφού μιλάμε για ένα ειδικό έργο που είναι φυσικό να χρήζει ειδικών υλικών. Η κυβερνητική όμως αλλαγή και η μείωση της πίεσης προς τις υπηρεσίες, που όπως γνωρίζεται γινόταν το 2009 για τα θέματα που αφορούν την Κέρκυρα, μας έφερε το αποτέλεσμα αυτό. Επαναλαμβάνω ότι οι νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχουν τα αδρανή υλικά στο οδικό δίκτυο της Κέρκυρας- δεδομένου ότι το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας είναι ένα και δεν υπάρχουν περιθώρια εναλλακτικής λύσεως – ήταν περιττές».

Μετάβαση στο περιεχόμενο