Συνέντευξη στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας Ίντερφαξ

ΙΝΤΕΡΦΑΞ: Κύριε Υπουργέ, πώς εκτιμάτε τη συνεργασία μεταξύ των Αρχών Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας και της Ρωσίας, ιδιαίτερα στον τομέα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος;

YΠΟΥΡΓΟΣ: Οι σχέσεις μας με τις Υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης, ιδίως σε εξειδικευμένους τομείς, όπως το ξέπλυμα χρήματος. Πρότεινα στους Ρώσους συνομιλητές μου, ειδικότερα στον υπουργό Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ και τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, τη συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας – μιας υπηρεσίας μικρής, σύγχρονης και ευέλικτης, η οποία δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2010 – η οποία μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά στην περίπτωση που αναφέραμε. Όλες οι ρωσικές υπηρεσίες μπορούν να ζητήσουν συνεργασία σε συγκεκριμένο κομμάτι. Γενικά, το θέμα του ξεπλύματος χρήματος στο ελληνικό σύστημα, ελέγχεται από μια ανεξάρτητη Αρχή, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η οποία είναι υποχρεωμένη μέσα στο πλαίσιο των Διεθνών Συνθηκών να παρέχει βοήθεια όποτε της ζητηθεί.

ΙΝΤΕΡΦΑΞ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις κυριότερες προβλέψεις του νέου σχεδίου συμφωνίας, που συζητήσατε με τον ομόλογό σας κ. Κολοκόλτσεφ.

YΠΟΥΡΓΟΣ: Το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, που υπογράφηκε σήμερα, αποτελεί προϋπόθεση εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιέχει τις βασικές παραμέτρους, με βάση τις οποίες μπορεί να υλοποιηθούν πολιτικές αποφάσεις επανεισδοχής προσώπων, στις χώρες που υπογράφουν. Μεγάλη σημασία για μας έχει το μήνυμα το οποίο θεωρούμε ότι εκπέμπεται από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, αλλά και οι ίδιοι οι όροι του Πρωτοκόλλου, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνικοί. Το μήνυμα είναι, ηδιάθεσή μας να εμβαθύνουμε σε όλους τους τομείς τη συνεργασία μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκουμε.

ΙΝΤΕΡΦΑΞ: Υπάρχει και μια συμφωνία που ετοιμάζεται προς υπογραφή με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Κολοκόλτσεφ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών της Ρωσίας είχε την καλοσύνη να μου δώσει σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα της συνεργασίας μας και στο θέμα της Aστυνομίας. Το σχέδιο αυτό θα το επεξεργαστούμε και θα απαντήσουμε στη ρωσική πλευρά, το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει μια συμφωνία που υπεγράφη το 2004 και αυτό που χρειάζεται είναι ο εκσυγχρονισμός και η εμβάθυνσή της.

ΙΝΤΕΡΦΑΞ: Πόσο συχνά το Υπουργείο σας αντιμετωπίζει κακουργήματα, εκ μέρους τουριστών; Aνάμεσά τους είναι πολλοί Ρώσοι υπήκοοι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά τη βαριά εγκληματικότητα, δυστυχώς πρέπει να σας πω, ότι δεν είναι μια ξένη πραγματικότητα για εμάς, παρόλο που η Ελληνική Αστυνομία έχει ένα εξαιρετικά καλό δίκτυο και οι δείκτες βαριάς εγκληματικότητας στην Ελλάδα παραμένουν μικρότεροι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Δεν έχω πρόχειρα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην ανάμειξη υπηκόων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη βαριά εγκληματικότητα. Στο πλαίσιο των σημερινών συζητήσεων, ούτως ή άλλως, υπάρχει συνεννόηση με τον Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας για επικοινωνία στα θέματα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και του trafficking.

ΙΝΤΕΡΦΑΞ: Πρόσφατα μεταδόθηκαν πληροφορίες, ότι η Ρόδος σκοπεύει να φιλοξενήσει 20-30.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Δε φοβάστε ότι θα αυτό θα ενδυναμώσει τον ισλαμικό παράγοντα, ιδιαίτερα την ισλαμική τρομοκρατία και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Ορθοδόξων και των Μουσουλμάνων;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η πληροφορία δεν είναι ακριβής. Όχι η Ρόδος. Η Ελλάδα έχει ένα σχέδιο, επί τη βάσει του οποίου έχει λάβει πρόνοια, σε επίπεδο σχεδίων, για τη φιλοξενία μέχρι και 20.000 προσφύγων. Αυτό θα γίνει βέβαια σε συνεργασία, αν τα πράγματα φτάσουν εκεί, με την Ε.Ε. και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΙΝΤΕΡΦΑΞ: Δηλαδή, αν πρόκειται να γίνει, θα κατανεμηθούν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο σχεδιασμός δεν αφορά τη Ρόδο, να μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες, αλλά δεν αφορά ο σχεδιασμός αυτός, συγκεκριμένα τη Ρόδο.

ΙΝΤΕΡΦΑΞ: Υπό τις παρούσες συνθήκες, πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε; Mεταδόθηκαν πληροφορίες, ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την κατασκευή του φράχτη, στα σύνορα με την Τουρκία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τις αρχές Αυγούστου, έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια βελτίωσης του τρόπου ελέγχου των ελληνικών χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Μέρος της προσπάθειας αυτής αποτελεί και η ολοκλήρωση του φράχτη. Εκτός από τον φράχτη, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει θερμικές κάμερες και μετακίνηση 1.800 αστυνομικών στα σύνορα, που μετακινούνται με οχήματα. Αυτό έχει οδηγήσει σχεδόν σε μηδενισμό της εισροής μεταναστών από την Τουρκία, μέσω των χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα. Μένει να πετύχουμε τον απόλυτο έλεγχο και των θαλασσίων συνόρων μας με την Τουρκία, κάτι που θα γίνει, ελπίζω, το προσεχές διάστημα.

ΙΝΤΕΡΦΑΞ: Έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα λαθρομετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει και από το Μαγρέμπ και από την Υποσαχάρια Αφρική. Όχι προς την Κρήτη, αλλά μέσω Τουρκίας προς τη Θράκη.

ΙΝΤΕΡΦΑΞ: Κατά πόσο δυσκολεύτηκε η διασφάλιση της δημόσιας τάξης στην Ελλάδα, υπό τις συνθήκες συχνών διαδηλώσεων, ιδιαίτερα όταν απεργούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχουμε αντιμετωπίσει θέμα απεργίας αστυνομικών. Η απεργία αστυνομικών στο δικό μας νομικό πλαίσιο δεν είναι κάτι ιδιαίτερα επιτρεπτό. Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουμε, νομίζω, αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη επιτυχία αυτούς που εκμεταλλευόντουσαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις, για να δημιουργήσουν βίαια επεισόδια, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα και κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, όλες οι διαδηλώσεις έγιναν σε απόλυτα ειρηνική ατμόσφαιρα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η εικόνα βίας στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί παρελθόν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο