Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τη διαδικασία επιλογής Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που έληξε η θητεία τους χτες και αν η Νέα Δημοκρατία ξαναπιάσει τη διαδικασία από την αρχή:

• Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει, μπορεί να προτείνει. Το λέω αυτό για τους κυβερνητικούς, που έχουν λάθος αντίληψη για τα πράγματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να υπογράψει, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και γνωρίζει καλύτερα νομικά από εμάς. Από εκεί και πέρα η νέα κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει εκ νέου τη λίστα. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης που μετά τις εκλογές θα έχει το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας, θα πάει στη Βουλή και θα ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και οι Νόμοι. Το πολιτικό ζήτημα έχει να κάνει με τη στάση της κυβέρνησης, δηλαδή την προσπάθειά της να εκβιάσει ορισμό φιλικής προς αυτή ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Σχετικά με την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές και τον Δεκαπενταύγουστο αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτοδυναμία και τις εναλλακτικές που δίνει το ΚΙΝΑΛ:

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που πέτυχε είναι να υπογραμμίσει τους κινδύνους αδιεξόδου αν δεν υπάρξει κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε και πέτυχε να υπογραμμίσει στην ελληνική κοινωνία ότι χρειάζεται μια καθαρή εντολή και ότι τα πράγματα δε λύνονται με μεσοβέζικες λύσεις και συμβιβασμούς

• Νομίζω θα ήταν μια παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία, που έχει ευθέως θέσει θέμα αυτοδυναμίας, να συζητάει αυτά που λέει το ΚΙΝΑΛ, αν δεν πετύχει τους στόχους της. Θα ήταν τρικλοποδιά στον εαυτό μας και είμαστε πλέον αρκετά έμπειροι για το αποφύγουμε αυτό.

Για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Νέα Δημοκρατία έχει “κρυφό πρόγραμμα” σε τομείς όπως το ασφαλιστικό:

• Δεν έχουμε “κρυφό πρόγραμμα”, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο απερχόμενος Πρωθυπουργός έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να μας ετεροπροσδιορίσουν. Αυτό στις δημοκρατίες δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα. Σε μια προεκλογική εκστρατεία λες τις απόψεις σου, δεν μπορεί να έρχεται κάποιος που να σου λέει ότι “δεν είναι αυτές οι απόψεις σου, είναι άλλες”. Αλλά εν πάση περιπτώσει η κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι το σύνηθες.

• Υπάρχει πλήρης ανακοίνωση για το ασφαλιστικό μας πρόγραμμα, αναφέρεται στον τρίτο πυλώνα, που αφορά προαιρετική προσφυγή σε μορφή ιδιωτικής ασφάλισης για να μπορέσει να συμπληρωθεί η κύρια σύνταξη που διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα της. Νομίζω ότι αυτό είναι το παράδειγμα των περισσότερων προηγμένων χωρών.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα προσπαθεί να κινδυνολογήσει και σε αυτή την περίπτωση βάζει μια λέξη που στο μυαλό του είναι κακή, το “ιδιώτης”. Στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ανόητος πράγματι, αλλά όταν ο ιδιώτης συνδυάζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, η έννοια πλέον δεν είναι και τόσο κακή.

Για τις μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι θα τα εφαρμόσει στο δεύτερο μισό της θητείας της:

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θα ισχύσει η μείωση των φόρων από 1/1/2020 καθώς για το 2019 ο Προϋπολογισμός ήδη εκτελείται. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πιο γρήγορο στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων, αν είμαστε κυβέρνηση που έχει εκλεγεί τον Ιούλιο.

• Η προσπάθεια αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία μορφή απάντησής του. Στην αρχή είπε ότι αυτό είναι μέτρο για τις “ελίτ”, στη συνέχεια επεδίωξε την αντιγραφή του, τώρα λέει ότι είναι κάτι που δε θα το εφαρμόσουμε. Το μόνο που του μένει να πει είναι ότι είναι και αυτός φιλικός στην… επιχειρηματικότητα και μάλιστα περισσότερο από εμάς!

• Υπάρχει πιθανότητα ένα κόμμα που σέβεται τον εαυτό του και θέλει σύγκλιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μην υποστηρίζει και μάλιστα με φανατισμό την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων; Αυτό θα ήταν ευθεία αντίφαση. Αυτός που παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, υπό την ευρεία έννοια, είναι η κυβέρνηση, γιατί τους καταδικάζει σε μισθούς ανέχειας και σε διαρκή επιδοματική πολιτική. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη.

Σχετικά με την εξέλιξη που μπορεί να έχει η υπόθεση Novartis:

• Οι νόμοι και το Σύνταγμα είναι σαφείς: Αν η έρευνα προσκρούσει σε πολιτικά πρόσωπα, είναι προφανές ότι πρέπει να αναλάβει η Βουλή. Αυτό είναι το ισχύον πλαίσιο.

• Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτή την υπόθεση, όχι για να λάμψει η αλήθεια, αλλά για να πλήξει πολιτικούς της αντιπάλους. Αρκεί να δει κάποιος πώς τοποθετήθηκαν στελέχη της κυβέρνησης με ελάχιστο σεβασμό στη Δικαιοσύνη και με μηδενικό σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, αν θέλετε εις βλάβην του πολιτικού συστήματος γενικά.

Για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί η ένταση με την Τουρκία:

• Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής προσέχω πάρα πολύ και εγώ και η Νέα Δημοκρατία τι λέμε. Είναι φανερό ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια απόπειρα αναθεωρητισμού και των συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και πιέζει και την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, προσπαθώντας να αλλάξει το διεθνές καθεστώς της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής. Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί με κανέναν τρόπο σε λογική κλιμάκωσης. Σκέψεις και φράσεις που είχαν εκφραστεί από Υπουργό Άμυνας αυτής της κυβέρνησης δεν θα λεχθούν από εμάς. Απλώς, για να είμαστε συνεννοημένοι με τους Τούρκους γείτονές μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι κανενός πολιτικού κόμματος για να τα διαπραγματευτεί. Η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετη στην προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Τους το λέμε για το αντιληφθούν, κυρίως για να αποφύγουν τον πειρασμό να μας δοκιμάσουν τις πρώτες μέρες της κυβέρνησής μας.

• Για τη συνάντηση Τράμπ – Ερντογάν, δεν την έχω αποκωδικοποιήσει απόλυτα, για να καταλάβει κανείς τι έχει συμβεί πρέπει να έχει μια πολύ ευρύτερη εικόνα της συνάντησης. Βλέπω όμως με χαρά τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ να παίρνουν μια στάση που είναι συμβατή και με το δίκαιο και με τα συμφέροντα της χώρας. Ελπίζω ότι και ο Πρόεδρος Τραμπ δε θα αποστεί μιας τέτοιας τοποθέτησης στο τέλος της ημέρας.

Σχετικά με την ερώτηση του γιατί να ψηφίσει κάποιος Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν τα αδιέξοδα:

• Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία είναι άμωμοι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, αλλά ούτε και η Αριστερά βέβαια. Η κριτική που άσκησε όλα αυτά τα χρόνια έτεινε προς την μεγιστοποίηση των προβλημάτων και όχι προς την εξυγίανση.

• Από το 1974 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έγινε πολλές φορές πιο πλούσια, είναι μια χώρα πολύ πιο δημοκρατική από τις γύρω μας χώρες, είναι από τις πρώτες χώρες που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο και να θέλουμε να ρίξουμε το ανάθεμα σε όποιον είναι υπεύθυνος για τη χρεωκοπία του 2010, πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Έχουμε κάνει ένα μεγάλο δρόμο, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να πάμε μπροστά. Αντίθετα η κυβέρνηση που ζητάει σήμερα την ανανέωση της θητείας της, τέσσερα χρόνια, δεν έλυσε κανένα βασικό πρόβλημα. Όξυνε τα προβλήματα, έχτισε πάνω στα λάθη και όχι στις αρετές της μεταπολίτευσης.

• Είχε η κυβέρνηση κάθε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση, που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι ανεύθυνη, και να χτίσει μια καινούργια Ελλάδα. Απέτυχε οικτρά να το κάνει, έχτισε πάνω στα ελαττώματα και όχι στα προτερήματα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο