Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο & Δημήτρη Σταυρόπουλο

 
Δημοσιογράφος: Περνάμε σιγά σιγά στην επικαιρότητα λέγοντας μία καλημέρα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Υπουργός: Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Πάλι χθες είχατε εκδήλωση στο Παλαιό Φάληρο, δηλαδή έχετε μετατρέψει την Αστυνομία σε μαθήματα σε όλη την Ελλάδα;

Υπουργός: Να σας πω τι προσπαθεί να κάνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους γονείς, τα παιδιά, για τους τεράστιους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες τις οποίες παρουσιάζει αυτός ο μεγάλος, καινούργιος κόσμος που είναι το διαδίκτυο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Η αποδοχή του κοινού απεικονίστηκε στις μετρήσεις που κάνουμε για την αποδοχή και την απόδοση των Υπηρεσιών της αστυνομίας, όπως τις προσλαμβάνει ο πολίτης, Και πρέπει να σας πω ότι για εμένα έχει περάσει ως κάτι με πολύ μεγάλη σημασία.

Δημοσιογράφος: Αλήθεια, αυτή η ενέργεια γιατί δεν «παντρεύεται» με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να υπάρξει ένα μάθημα μόνιμο για ασφαλή προήγηση στο διαδίκτυο;

Υπουργός: Κάνουμε πάρα πολλά πράγματα με το Υπουργείο Παιδείας και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Έχω και μία στενή σχέση με τον Υπουργό, τον κύριο Αρβανιτόπουλο, είμαστε φίλοι από παλιά. Πέραν αυτού υπάρχουν πάρα πολλές συνέργειες, μπορώ να σας αναφέρω πάρα πολλά πράγματα όπως το bullying , για τα οποία θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες και να τα βοηθήσουμε από κοινού.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ θα περάσετε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως και θα φύγετε όπως όλοι φεύγουμε από τα πόστα μας αφήνοντας πίσω το στίγμα σας. Είστε ένας Υπουργός που δεν πέρασε απλώς από ένα Υπουργείο, έκανε έργο. Αυτό το γνωρίζει κανείς, τομές εννοώ.

Υπουργός: Καλοσύνη σας, απλώς προσπαθώ.

Δημοσιογράφος: Όχι αυτό είναι αλήθεια. Δεν έχουμε τον καλό λόγο και τον χαρίζουμε, δίνουμε απλόχερα εκεί που πραγματικά πρέπει να το δώσουμε.

Υπουργός: Αυτό είναι η αλήθεια.

Δημοσιογράφος: Πες τε μου τώρα, από τη νέα δομή της Αστυνομίας, προσδοκάτε να είναι αστυνομευμένη όλη η χώρα; Γιατί οι εποχές εκείνες οι παλιές έχουν περάσει. Το έγκλημα αγρίεψε. Ο κόσμος φοβάται να βγει και ακόμα υπάρχουν γειτονιές στην Αθήνα, για να μην πάμε στην περιφέρεια που ο αστυφύλακας δεν περνάει συχνά. Και ο κόσμος φοβάται…

Υπουργός: Έχετε δίκαιο. Να σας πω ένα αριθμητικό παράδειγμα, γιατί νομίζω ότι θα πρέπει να μιλάμε με αριθμούς για να καταλαβαίνουμε. Από τις ανθρωποώρες που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, κάθε εκατό ανθρωποώρες που αποκτά, εάν θέλετε που τις δίνουν τα στελέχη της έναντι του μισθού τον οποίο παίρνουν στον Έλληνα πολίτη, οι υπηρεσίες της αστυνομίας φθάνουν τις 9,2 ώρες. Για να έχετε μία εικόνα ενός καλού ευρωπαϊκού όρου στην Βρετανία ο ανάλογος αριθμός υπερβαίνει τις 19 και προσεγγίζει τις 20.

Δημοσιογράφος: Και που πάνε οι Αστυφύλακες και οι Αστυνομικοί, αντί να είναι δίπλα στη γιαγιά, τον ηλικιωμένο, το παιδί, στην πλατεία; Είναι κάπου αλλού;

Υπουργός: Ένα μεγάλο κομμάτι τους είναι απορροφημένο από ένα τεράστιο γραφειοκρατικό μηχανισμό και μία λανθασμένη εσωτερική κατανομή δυνάμεων.

Δημοσιογράφος: Σπάστε το.

Υπουργός: Μα αυτό κάνουμε. Ποια είναι η ελπίδα μας: Εάν το 9 κόμμα κάτι το φθάναμε στο 13,5 -δεν μπορούμε να φθάσουμε αμέσως τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – τότε ο πολίτης θα είχε 50% περισσότερη ασφάλεια. Οπότε αυτό θα είναι μία τεράστια διαφορά στην καθημερινότητά του.

Δημοσιογράφος: Πότε προβλέπετε αυτό που έχετε ως όραμα να γίνει πραγματικότητα;

Υπουργός: Εγώ πιστεύω ότι τουλάχιστον το νέο σύστημα, εφόσον η Βουλή το εγκρίνει – διότι εγώ το προτείνω – θα είναι στα πόδια του και θα μπορεί να λειτουργήσει πλήρως μέσα σε ένα 12μηνο, γιατί έχει και μία σειρά παράλληλα νομοθετήματα πίσω από αυτό που το ακολουθούν. Μιλάω για πλήρη λειτουργία και πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες θα μπορεί να αποδώσει πλήρως απτά αποτελέσματα, απολύτως μετρήσιμα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Πέστε μου κύριε Υπουργέ για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, από πόσους επώνυμους, «γκλαμουράτους» για να χρησιμοποιήσω τη λέξη αυτή που χρησιμοποιεί ο κόσμος που μας ακούει, πήρατε αστυνομικούς που δεν τους χρειαζόντουσαν;

Υπουργός: Θα σας το πω με άλλον αριθμό, όχι με αυτόν. Έχουν έρθει πίσω από άχρηστες φυλάξεις πάνω από 500 αστυνομικοί. Και επίσης έχει περάσει ένα νομοθέτημα στο οποίο ορισμένες κατηγορίες καταβάλλουν αντίτιμο, αρχίζουν να καταβάλλουν αντίτιμο, εφόσον χρειάζονται προστασία, το μισθό του αστυνομικού και το κόστος του για την Υπηρεσία. Αλλά ό,τι και να κάνουμε εκεί…

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ υπήρχαν 500 αστυνομικοί οι οποίοι φυλούσαν ανθρώπους που δεν τους είχαν ανάγκη; Που τους έκλειναν την πόρτα, έπαιρναν τα ψώνια κύριε Υπουργέ;

Υπουργός: Θα σας πω πως έχει γίνει γιατί δεν θέλω να δαιμονοποιώ τίποτα. Υπάρχει μία επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες, από αστυνομικούς. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω εάν εσείς ή εγώ χρειαζόμαστε προστασία, εγώ δεν ξέρω. Δεν έχω καταρχήν πρόσβαση στην πληροφορία για να ξέρω εάν κινδυνεύουμε. Υπάρχει μία επιτροπή τώρα, η οποία αποφασίζει που υπάρχει κίνδυνος, με μία διεθνώς παραδεκτή φόρμα, η οποία μετράει τον κίνδυνο.

Δημοσιογράφος: Και αυτή η επιτροπή έκρινε ότι 500 άνθρωποι είναι άχρηστοι.

Υπουργός: Έκρινε ότι 500 αστυνομικοί δεν υπήρχε κανένας λόγος να είναι εκεί κι επιστρέψανε. Πρέπει όμως να σας πω και το άλλο, το πολύ δυσάρεστο για την Ελληνική Αστυνομία, ότι δυστυχώς η αναθέρμανση του φαινομένου της τρομοκρατίας έχει δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες επιπλέον φύλαξης στόχων. Δηλαδή αν δεν είχαμε πάρει πίσω αυτούς, θα φύλαγα εγώ σκοπιά στο τέλος.

Δημοσιογράφος: Πόσοι νέοι στόχοι φύλαξης; Πόσο έχουν αυξηθεί;

Υπουργός: Είναι πάρα πολλοί. Μην σας πω αριθμούς, δεν τους θυμάμαι. Θα σας δώσω πληροφορίες που είναι χαρακτηριστικές.

Δημοσιογράφος: Είναι όμως υπουργέ μου όλοι υπαρκτοί;

Υπουργός: Δεν μπορεί κανείς να ξέρει, δεν μπορεί να σταθμίσει… Μου έρχεται ένα πρωτόκολλο μίας υπηρεσίας, η οποία μου λέει ότι ο κ. Βερύκιος και ο κ. Σταυρόπουλος κατά τις δικές μας πληροφορίες πιθανόν να αποτελέσουν στόχο. Και εγώ είμαι υποχρεωμένος να το δεχτώ, διότι αν πάθει κάτι αύριο το πρωί, εξαιτίας της δικής μου στάθμισης αντικειμένου που δεν είμαι επαγγελματίας, πως θα ζήσω ως άνθρωπος την υπόλοιπη ζωή μου με αυτή την ευθύνη. Δεν σας λέω πολιτικά τι τεράστιες ευθύνες θα έχουμε όλοι…

Δημοσιογράφος: Ως Κερκυραίος που τα λέτε έξω από τα δόντια, με την τρομοκρατία έχουμε σκαλώσει λίγο; Την αλήθεια.

Υπουργός: Είναι πιο πολύπλοκο. Τι είναι; Κάναμε ένα μεγάλο λάθος ως κοινωνία, αν θέλετε, ως πολιτικό σύστημα, όπως θέλετε πέστε το. Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι έχουμε καθαρίσει με το φαινόμενο.

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια αυτό.

Υπουργός: Εκεί στις αρχές του 2000 το είπαμε. Δεν ήταν καθόλου έτσι. Από το 2008 και μετά δημιουργήθηκε μια μήτρα, η οποία δυστυχώς παράγει και παράγει πάρα πολύ. Και σκληρούς πια. Τι μπορούμε να πούμε όμως από εδώ και πέρα; Μπορούμε να πούμε – και σας το λέω με απόλυτη γνώση – ότι αν ως κοινωνία αποφασίσουμε ότι αυτό το θέμα θα το λύσουμε, μπορούμε σε εύλογο χρόνο να το λύσουμε. Πότε δεν θα λυθεί; Εάν αρχίσουμε τις παλιές εκείνες συζητήσεις, τις αν θέλετε στηρίξεις των διωκτικών αρχών με υποσημειώσεις, με κόμματα, με “όχι έτσι”, με “όχι αλλιώς”, με αιτιολόγηση στην κοινωνία της τρομοκρατίας. Πρέπει όλοι μαζί, όλοι μαζί, να πούμε ότι η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη και να ξεμπερδέψουμε με αυτό το πράγμα.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, έχετε διώξει εσείς κάποιον αστυνομικό ή έχετε ξεκινήσει την διαδικασία δίωξης από εκείνους, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη φύλαξη του Χριστόδουλου του Ξηρού.

Υπουργός: Να σας το πω ευθέως. Ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν μπορούσε να έχει φύλαξη κατά νόμον. Γιατί; Γιατί υπήρχε απόφαση οργάνου, δικαστικού οργάνου, ότι δεν είναι επικίνδυνος. Έχουν διωχθεί αστυνομικοί, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με ονοματεπώνυμο, επειδή τέθηκε θέμα και έγινε καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη, ότι παρακολουθούν αδειούχο από τις φυλακές, χωρίς να υπάρχει το νομικό πλαίσιο να το πράξουν. Κατά συνέπεια κι αν ακόμα θα ήθελα, δεν έχω κανέναν νομικό λόγο με τον οποίο μπορώ να στραφώ κατά οιουδήποτε.

Δημοσιογράφος: Επομένως, ο αστικός μύθος που είναι διάχυτος μέσα στην κοινωνία ότι μπορεί και να ξέρει η Αστυνομία και να παρακολουθεί και να βγάζει τα λαβράκια;

Υπουργός: Ξέρετε τώρα… A υτά μας αρέσουν. Οι μύθοι, οι μυθοπλασίες.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε γιατί μας αρέσουν; Γιατί υπάρχουν και πατήματα, η επιτυχία της Αστυνομίας να βρει το αυτοκίνητο στο Παλαιό Φάληρο.

Υπουργός: Δεν είπα ποτέ ότι είναι άχρηστη η Αστυνομία. Είναι μία εξαιρετικά ικανή Αστυνομία, η οποία έχει και πληροφόρηση και κρίση και εμπειρία. Όταν αρχίσουν να κινούνται τα ρουλεμάν της, μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Σας το είπα πριν. Δεν σας είπα η Αστυνομία χρειάζεται… Σας είπα η κοινωνία πρέπει να σταθεί δίπλα για να μπορέσουμε να καταλήξουμε.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος, γιατί μιλάτε πάρα πολύ ωραία, αλλά μιλάτε λίγο γενικά, και καλά κάνετε και δεν δίνετε πληροφορίες.

Υπουργός: Είναι το θέμα τέτοιο και με συγχωρείτε γι’ αυτό.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο. Θέλω να μου πείτε πού βρισκόμαστε στο θέμα τρομοκρατία, ένα βήμα μπροστά οι διωκτικές αρχές, ένα βήμα πίσω; Το χτύπημα με την ανακάλυψη του κινητού οπλοστασίου στο Φάληρο ήτανε μια επιτυχία; Πόσο κοντά βρισκόμαστε, στο να βρούμε τους νέους, τη νέα γενιά;

Υπουργός: Δεν μπορώ να σας το προσδιορίσω με τυπικούς προσδιορισμούς…

Δημοσιογράφος: Έχετε πληροφόρηση όμως από τον Αρχηγό, από την Αντιτρομοκρατική;

Υπουργός: Βεβαίως έχω πληροφόρηση. Δεν εννοώ ότι δεν έχω πληροφόρηση. Το ερώτημα είναι σε τι βαθμό αυτήν την πληροφόρηση μπορώ να την κοινολογήσω. Καταλαβαίνετε ότι από τη φύση της είναι απολύτως απόρρητη. Θέλω ειλικρινά να σας πω όμως ότι ήταν τεράστια επιτυχία η εύρεση αυτού του οπλισμού. Σκεφτείτε αυτός ο οπλισμός τι θα μπορούσε να κάνει. Είναι βέβαιο ότι δεν τοποθετήθηκε εκεί για λόγους τηλεθέασης ή κάτι άλλο. Μιλάμε για αντιαρματικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεράστιες ζημιές και στην εικόνα της χώρας ενόψει της Προεδρίας και στην οικονομία της και στην προσπάθεια οικονομικής της ανάκαμψης. Το γεγονός ότι αφαιρέθηκε ο οπλισμός από ανθρώπους έτοιμους να τον χρησιμοποιήσουν, είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Τώρα από εκεί και πέρα, θα μου πείτε, «δεν βρήκαν ακόμα τους ανθρώπους», σωστά.

Δημοσιογράφος: Είσαστε αισιόδοξος ότι μπορεί σύντομα…

Υπουργός: Και βέβαια. Για το «σύντομα», δεν βάζω ούτε τοπικό ούτε χρονικό προσδιορισμό. Αλλά ναι, είμαι αισιόδοξος. Σας είπα τη μία προϋπόθεση. Εγώ θεωρώ ότι η χώρα, όπως κάθε χώρα, μπορεί να αντιμετωπίσει κάλλιστα τέτοια φαινόμενα.

Δημοσιογράφος: Παράνομη μετανάστευση, το Λιμενικό βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνούς έρευνας για όσα συνέβησαν στο Φαρμακονήσι, ενώ γίνεται έρευνα για το τι συνέβη. Ελληνική Αστυνομία-Έβρος. Τι κάνει και ποιο είναι το δόγμα του Νίκου Δένδια απέναντι στους προσπαθούντες παρανόμως να εισέλθουν στη χώρα. Το δόγμα ποιο είναι;

Υπουργός: Να σας πω πραγματικά, μακάρι εγώ να φτάσω κάποτε στη ζωή μου να υπάρχουν δόγματα με το όνομά μου, για την ώρα προς το παρόν…

Δημοσιογράφος: Ναι οι εντολές που δίνετε ως πολιτικός προϊστάμενος των σωμάτων ασφαλείας αυτό εννοώ.

Υπουργός: Τι πρέπει να δεχτούμε κι αυτό το λέω και στους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας, που καμιά φορά στην προσπάθειά τους να πουν έτσι ορισμένα εύηχα πράγματα, τα λένε λίγο περίεργα. Το να μπει κανείς μέσα σε μια χώρα χωρίς άδεια, χωρίς αυτό που λέμε visa , είναι παράνομο. Το βλέπετε και στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, αλλά είναι παράνομο και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν έχουμε λοιπόν καμία υποχρέωση να δεχόμαστε να περνάει τα σύνορά μας λες και κάνει περίπατο όποιος του αρέσει. Αυτό σταμάτησε στον Έβρο. Μία μέρα πριν ξεκινήσει ο Ξένιος Ζευς και η Ασπίδα, που είναι το όνομα της επιχείρησης στον Έβρο, μπήκαν πάνω από 500 άτομα στον Έβρο. Σήμερα που μιλάμε είναι θέμα αν μπαίνουν 10 άτομα το μήνα. Εμείς υποχρέωση έχουμε σε αυτόν που έχει δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Έχουμε φτιάξει μια υπερσύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου, την καλύτερη στη Ευρώπη, έχουμε φτιάξει μια καινούργια Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής μέσα σε 18 μήνες, την πιο σύγχρονη στην Ευρώπη, χειριζόμαστε τα αιτήματα με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά και με μία αποφασιστικότητα όμως έτσι;

Υπουργός: Μα έχουμε ξεκαθαρίσει όμως, και αυτό πήγα να σας πω, στους εταίρους μας και σε οποιονδήποτε και στους Τούρκους αν θέλετε, για να είμαστε συνεννοημένοι και με αυτούς, ότι ο Έβρος δεν είναι η περιοχή, ο κήπος που ο καθένας θα περνάει ό,τι ώρα του αρέσει. Έχουμε κλείσει τον Έβρο, προστατεύουμε τα σύνορά μας, όπως κάθε σύγχρονη χώρα έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να κάνει.

Δημοσιογράφος: Σε άσυλο ζητάνε πάρα πολλοί, οι πολλοί εκ των οποίων είναι γι’ αυτούς θέμα ζωής και θανάτου, το να πάρει ένας πολιτικός πρόσφυγας άσυλο στην Ελλάδα. Με ποιο ρυθμό δίνονται ή απορρίπτονται οι αιτήσεις για άσυλο;

Υπουργός : Με τον δέοντα ρυθμό. Γιατί αυτή τη στιγμή, σας ξαναλέω έχουμε την καλύτερη υπηρεσία στην Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Και πόσοι γυρίζουνε κάθε μήνα ή κάθε χρόνο…

Υπουργός : Και σε αυτό να σας πω, είμαστε πρωταθλητές πλέον στην Ευρώπη. Από το 2013 είμαστε η πρωταθλήτρια χώρα στη Ευρώπη στις επιστροφές παρανόμων μεταναστών. Επιστρέψαμε 26.000. Το 2014 θα υπερβούμε τις 30.000 ελπίζω.

Δημοσιογράφος: Αξιοποιούμε τα κονδύλια που…

Υπουργός: Αυτό γίνεται με ευρωπαϊκά λεφτά. Παίρνουμε τα ευρωπαϊκά λεφτά. Έχουμε κάνει μια προγραμματική σύμβαση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τρέχουμε και δικά μας προγράμματα επιστροφών.

Δημοσιογράφος: Ναι, γιατί παλιά δεν τα αξιοποιούσαμε και μας κατηγορούσανε.

Υπουργός : Όχι δεν τα αξιοποιούσαμε. Αυτό ήταν το θέμα, ότι οι Ευρωπαίοι είχαν την αιτιολογία και μας έλεγαν ότι «λεφτά σας δίνουμε, δεν τα παίρνετε, δεν κάνετε τη δουλειά και κατά συνέπεια τι μας ζητάτε»; Τώρα τους λέμε όμως, «ένα λεπτό δεν είναι έτσι», τα λεφτά τα παίρνουμε, τα απορροφούμε στο σύνολό τους και δεν φτάνουνε κύριοι τα λεφτά διότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Δημοσιογράφος: Πόσες χιλιάδες επαναπροωθήσεις έχουμε κάνει Υπουργέ επί των ημερών σας;

Υπουργός : Επί των ημερών μου μέχρι τα τέλη του 2014 θα υπερβούμε τις 100.000 επιστροφές. Όχι επαναπροωθήσεις, σας παρακαλώ προσέξτε τη λέξη, σημαίνει κάτι άλλο, σημαίνει αυτόν που παράνομα τον διώκεις από τα σύνορά σου αλλά έχει δικαίωμα προστασίας.

Δημοσιογράφος: 100.000;

Υπουργός: Μέχρι το τέλος του 2014, ελπίζω ότι θα πλησιάσουμε τις 100.000.

Δημοσιογράφος: 100.000 αλλοδαποί που…

Υπουργός : Μάλιστα, θα τους έχουμε στείλει πίσω. Αλλοδαποί που θα τους έχουμε στείλει πίσω.

Δημοσιογράφος: 100.000. Άρα γίνεται μια δουλειά.

Υπουργός : Μέχρι τέλος του ‘14 όμως. Είμαστε ακόμη στην αρχή.

Δημοσιογράφος: Γνωρίζουμε κ. Υπουργέ πόσοι αλλοδαποί ζουν αυτή τη στιγμή, όχι νόμιμα, παράνομα στην Ελλάδα;

Υπουργός: Ακριβή αριθμό, επειδή είναι παράνομοι, δεν μπορούσαμε να έχουμε. Σε ορισμένες συγκυρίες, πριν απ’ το ‘12 είχαν προσεγγίσει το 1.000.000, αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι πάνω από 500.000 και λιγότεροι από 700.000.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε ή να μας διαψεύσετε την χθεσινή πληροφορία ότι έγινε ανταλλαγή ατόμων, κρατουμένων με την Τουρκία, με τον Φιλιππίδη.

Υπουργός: Εμείς είμαστε ένα κράτος δικαίου. Βεβαίως έχουμε επαφή με τις τουρκικές αρχές, βεβαίως υπήρχαν επαφές για την υπόθεση Φιλιππίδη, δεν υπάρχει θέμα σε αυτό.

Δημοσιογράφος: Μας δώσανε τον Φιλιππίδη, τους δώσαμε κάποιον άλλον λένε οι πληροφορίες. Ευθέως η απάντηση.

Υπουργός: Όχι. Τον άλλον που να τους τον δώσαμε; Τον έβαλα σε ένα κιβώτιο νύχτα και τον πήγα;

Δημοσιογράφος: Από τη Χίο.

Υπουργός: Όχι, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο επίπεδο ανταλλαγών. Η Τουρκία έκανε πάρα πολύ καλά εδώ.

Δημοσιογράφος: Εσείς για παράδειγμα, στην υπόθεση Φιλιππίδη, ποια ήταν η εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

Υπουργός: Η εμπλοκή καταρχήν ήταν η εύρεση του Άγγελου Φιλιππίδη στην Κωνσταντινούπολη, μέσω των μηχανημάτων, να μην το προσδιορίσω περαιτέρω, η ενημέρωση των τουρκικών αρχών. Και από εκεί και πέρα επακολούθησε η εξέλιξη της επιχείρησης από τις τουρκικές αρχές και βεβαίως στο τέλος η ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Είστε ικανοποιημένος από την συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην εξάρθρωση του οικονομικού εγκλήματος;

Υπουργός: Πάντα υπάρχει το καλύτερο. Η Οικονομική Αστυνομία είναι μια πολύ καινούργια υπηρεσία. Είναι όμως εξαιρετικά αποτελεσματική, δεν έχει δείκτη διαφθοράς αξιομνημόνευτο. Δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα τέτοια, παρότι ελέγχεται από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Είναι το καλύτερο ελεγχόμενο οικονομικό διωκτικό όργανο που υπάρχει στη χώρα κατά παρασάγκες. Βεβαίως όμως πρέπει να αποκτήσει εμπειρία, τεχνογνωσία και στελέχη. Είναι μία πολύ καλή, πολύ μαζεμένη και πολύ αποδοτική υπηρεσία.

Δημοσιογράφος: Πόσα λεφτά έχετε φέρει; Έχετε συμβάλλει να γυρίσουν πίσω στα ταμεία χάρη στην Οικονομική Αστυνομία;

Υπουργός: Δεν έχω έναν αριθμό στο μυαλό μου για να σας τον πω και δεν θέλω να είμαι ανακριβής.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, όση ώρα μιλάτε έρχονται τα μηνύματα βροχή. Ας πούμε, “πείτε στον κύριο Υπουργό για ενίσχυση και στα ελληνοαλβανικά σύνορα”, λέει.

Υπουργός: Έχει απόλυτο δίκιο. N α σας πω και σε αυτό τι κάνουμε. Είμαστε μια μικρή χώρα και δεν είμαστε πλούσια χώρα. Δεν έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό για να φυλάμε όλη τη μακρά γραμμή συνόρων.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο.

Υπουργός: Στα ελληνοαλβανικά σύνορα αυτό που σχεδιάζουμε είναι μέχρι το τέλος του 2015 η χώρα μας να έχει ένα πλήρες σύστημα με κάμερες και κέντρα ελέγχου τα οποία θα μεταφέρουν και ηλεκτρονικά την εικόνα, περίπου δύο ορόφους κάτω από το γραφείο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ήδη υπάρχει αυτό το κέντρο και ήδη παίρνει εικόνα από ένα μεγάλο κομμάτι του Έβρου. Το ίδιο σύστημα, μόλις τελειώσουμε από τον Έβρο, έχουμε ξεκινήσει τις μελέτες για να το εφαρμόσουμε και στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το άλλο ζήτημα για το οποίο είχα μια συζήτηση με τον Υπουργό τον Κύριο Αβραμόπουλο – και είναι εξαιρετικά θετικός σε αυτό – είναι ότι πρέπει λίγο να κινητοποιήσουμε σε προς αυτή την κατεύθυνση και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Καλώς ή κακώς βοηθάει η μια υπηρεσία την άλλη, αλλά ο Υπουργός ξέρετε είναι εξαιρετικά θετικός σε αυτό.

Δημοσιογράφος: Μα δεν κατάλαβα. Αποστολή του στρατού δεν είναι να φυλάει τα σύνορα;

Υπουργός: Ξέρετε, ο Στρατός θεωρεί ότι η παράνομη μετανάστευση είναι αστυνομικό φαινόμενο. Εν μέρει έχει δίκιο σε αυτό.

Δημοσιογράφος: Έχει δίκιο. Δεν μπορεί ο φαντάρος να κυνηγήσει το μετανάστη.

Υπουργός: Εκείνο που χρειάζεται είναι η παρουσία. Αλλά σας λέω, ο νυν υπουργός είναι πάντα εξαιρετικά θετικός και έχει βοηθήσει, πρέπει να πω, πάρα πολύ, πολλές φορές.

Δημοσιογράφος: Τελευταία ερώτηση από μένα για να κάνει ο Δήμος την τελευταία ο ίδιος. Θα αφήσετε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το Δήμο της Αθήνας; Ευθέως η ερώτηση, ευθέως η απάντηση.

Υπουργός: Να σας πω την αλήθεια, έχω κάμποση δουλειά εδώ πέρα, αλλά δεν μου έχει πει και κανείς κάτι τέτοιο.

Δημοσιογράφος: Ελάτε τώρα, ελάτε κ. Υπουργέ!

Υπουργός: Δεν είναι κάτι που εξαρτάται από μένα, έτσι κι αλλιώς.

Δημοσιογράφος: Άρα το αφήνετε ανοιχτό έτσι όπως το λέτε.

Υπουργός: Εγώ δεν αφήνω ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό τίποτα. Είμαι υπουργός της Κυβέρνησης, ενός Πρωθυπουργού.

Δημοσιογράφος: Άμα σας γίνει πρόταση από τον Σαμαρά; Είσαι ένας πετυχημένος υπουργός, έχεις παράστημα, έχεις λέγειν, έχεις πετύχει, πήγαινε στην Αθήνα και βγάλε και το φίδι. Θα πάτε;

Υπουργός: Μου θύμισε κάτι αστείο που λέγαμε μικροί για κάποιους ψηλούς έτσι και λίγο λεβέντες. Τους χαρακτηρίζαμε έτσι με έναν τρόπο, θα το θυμηθώ…

Δημοσιογράφος: Για θυμηθείτε το γέρο Καραμανλή. Βασικό προτέρημα η ομορφάδα. Λοιπόν θα πάτε στον Δήμο της Αθήνας αν σας το προτείνουν;

Υπουργός: Δεν έχω καμία ιδέα για αυτό και ούτε και καμιά ανάμειξη σε αυτό. Εγώ είμαι Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά.

Δημοσιογράφος: Οι εκάστοτε όμως Υπουργοί Δημόσιας Τάξης κατηγορούν κατά καιρούς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χαϊδεύουν όλους αυτούς που… Θέλω να το πω ήπια για να μην ανάψω φωτιές, όλους αυτούς που βρίσκονται στις παρυφές των τρομοκρατικών οργανώσεων. Εσείς έχετε την ίδια άποψη; Τι λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Υπουργός: Εγώ τι προσπαθώ να πετύχω; Θα σας πω αμέσως τι λέω στον ΣΥΡΙΖΑ. Λέω αυτό που λέω σε όλους και το είπα και πριν. Εάν δεν μαζευτούμε όλοι μαζί και δεν καταδικάσουμε απόλυτα όλοι μαζί το φαινόμενο, άκρη και λογαριασμό δεν θα βρούμε. Και αν περιμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην πατρίδα με την τρομοκρατία ενεργή και με βόμβες να σκάνε δεξιά και αριστερά και ρουκέτες να πετάνε, οικονομική ανάπτυξη δεν θα δούμε. Και θα την πληρώσει ο φτωχός, ο άνεργος και ο αδύναμος. Διότι οι πλούσιοι και οι ισχυροί και φρουρές έχουν και κανείς δεν τους πειράζει.

Δημοσιογράφος: Εμμένω στη διαβεβαίωση κ. Υπουργέ ότι σε 20 μήνες από τώρα θα δω τον αστυφύλακα να περπατάει στην πόλη και θα νιώσω πιο ασφαλής. Το θυμάμαι και το κρατώ.

Υπουργός: Να το κρατήσετε, βεβαίως να το κρατήσετε και να με ελέγξετε.

Δημοσιογράφος: Αυτό το παιδί που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιο Δήμαρχο στην Αθήνα πώς το βλέπετε; Πώς είδατε αυτήν την πολιτική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα;

Υπουργός: Σέβομαι κάθε πρόταση προς την ελληνική κοινωνία. Τελικά η αθηναϊκή κοινωνία θα κρίνει, δεν είμαι εγώ αυτός που έχει το κλειδί της γνώσης. Αν ρωτούσατε τι θα προτιμούσα, θα προτιμούσα κάποιον που να έχει αποδείξει στον επαγγελματικό στίβο την εμπειρία του, αλλά αυτό είναι μια άποψη δική μου που μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα.

Δημοσιογράφος: Εγώ έκανα την πρόβλεψη ότι θα σας γίνει πρόταση για τον Δήμο της Αθήνας.

Υπουργός: Δεν το πιστεύω καθόλου.

Δημοσιογράφος: Δεν το πιστεύετε; Ούτε πάνω από το τηλέφωνο δεν θα κολλήσετε μήπως περιμένετε να χτυπήσει από τον Πρωθυπουργό να σας κάνει πρόταση;

Υπουργός: Ο Πρωθυπουργός συνήθως με ελέγχει για πολλά πράγματα, δε νομίζω όμως για αυτό.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κ. Δένδια σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Υπουργός: Κι εγώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο