Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Κύριε υπουργέ καλημέρα σας.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Θα θέσω σήμερα κάποια ευρύτερα πολιτικά ερωτήματα και δεν θα σταθώ στα θέματα του Υπουργείου σας, τα οποία τα έχουμε συζητήσει ούτως ή άλλως πολλές φορές στη συχνότητα του RΕΑL FM. Θέλω να ξεκινήσω με τη διαπραγμάτευση που γίνεται με την Τρόικα και με το θέμα του τραπεζικού deal, της τραπεζικής συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank. Παρότι η κυβέρνηση θεωρούσε και δημόσια τοποθετήθηκε ότι αυτό πρέπει να προχωρήσει μιας και ξεκίνησε, τελικώς για άλλη μια φορά υποχώρησε μπροστά στην πίεση της Τρόικα. Θέλω το σχόλιο σας για αυτό και θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη ματαίωση αυτής της συγχώνευσης θα ξεπεραστούν εύκολα ή όχι.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Θα μου επιτρέψετε, καταρχήν, να σας πω ότι δεν διεκδικώ γνώση των λεπτομερειών αυτής της ιστορίας.

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Ναι, το καταλαβαίνω αυτό.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Σε εμένα έγινε γνωστή σήμερα το πρωί, όπως φαντάζομαι και στους περισσότερους συμπολίτες μας. Είχα χαιρετήσει, όπως όλοι νομίζω, την ένωση των δύο τραπεζών σαν κάτι το απολύτως θετικό στη γενική προσπάθεια που κάνουμε σε όλους τους τομείς να έχουμε εθνικούς πρωταθλητές. Από εκεί και πέρα τώρα, είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές στη ζωή να πάμε ανάλογα με το τι έχουμε δυνατότητα να κάνουμε. Νομίζω ότι αυτό το οποίο είναι σημαντικό για τον Έλληνα πολίτη είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά καταθέσεις ή οτιδήποτε άλλο. Όσον αφορά την επανακεφαλαιοποίηση και των δυο τραπεζών, αυτή θα πραγματοποιηθεί…

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Αυτό γιατί το λέτε όλοι με τέτοια άνεση και σιγουριά, όταν κάθε τόσο υπάρχουν δηλώσεις από στελέχη της Κομισιόν ή περί την Κομισιόν, που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Νομίζω ότι όσα στελέχη της Κομισιόν κάνουν τέτοιες συζητήσεις προσφέρουν χείριστες υπηρεσίες. Πρώτα στον εαυτό τους, μετά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ευρωπαϊκή ιδέα και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Εάν δηλαδή καταφέρουμε μέσα από άκριτες και άκαιρες δηλώσεις να διαλύσουμε το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τότε τι να πω; Μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους. Νομίζω πάντως ότι δεν είναι πολύ φρόνιμο αυτό που κάνουν.

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Το προηγούμενο της Κύπρου δεν σας προκαλεί ανησυχία;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Το κυπριακό μοντέλο, θα μου επιτρέψετε να πω κύριε Χατζηνικολάου ότι η τελική του εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα και πολύ συγκεκριμένων λαθών που έγιναν. Και η αρχική του ακόμη πρόβλεψη ήταν αποτέλεσμα, πρώτον, μεγάλης καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση από τον πρόεδρο Χριστόφια, αλλά και δεύτερον, χειρισμών τους οποίους εγώ δε γνωρίζω και δεν θα θέλω να κρίνω, αλλά φοβούμαι ότι πολύ δύσκολα θα χαρακτηριστούν ως επιτυχείς. Από την άλλη, όμως, το κυπριακό μοντέλο ενός πολύ μεγάλου εκτεταμένου τραπεζικού τομέα δεν έχει καμία αναλογία με την Ελλάδα. Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Πάντως, δηλώσεις που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο Ευρωπαϊκού κουρέματος καταθέσεων έκανε χθες ακόμα και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Με την έννοια του μη αποκλεισμού…

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Ε, δε χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Αλλά νομίζω ότι αυτό αφορά τον συνετισμό χωρών, όπως φαντάζομαι το Λουξεμβούργο που έχουν αναπτυγμένο τραπεζικό τομέα, και πάντως καμία εφαρμογή δε μπορεί να έχει στην Ελλάδα, για την οποία υπάρχει και εγγύηση των καταθέσεων σε ποσό μέχρι 100.000 ευρώ. Άρα, νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να δίνουμε μεγαλύτερο βάρος σε πράγματα τα οποία, ξαναλέω, επί της αρχής ό,τι και αν λέγεται κακώς λέγεται. Η μεγαλύτερη υπηρεσία είναι να μη λέγεται τίποτα απολύτως, γιατί ακόμα και η διάψευση τελικά μπαίνει στο «μύλο» της συζήτησης για το θέμα αυτό, που υποσκάπτει την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και άρα τις υπηρεσίες ανάκαμψης της χώρας, για να είμαστε συγκεκριμένοι.

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα εδώ μου λέει ένας φίλος ρώτησε το κύριο Υπουργό, δηλαδή ο Μπαρόζο που το άφησε ορθάνοικτο για τις καταθέσεις προσφέρει κακές υπηρεσίες επομένως;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Οποιοσδήποτε προσφέρει κακές υπηρεσίες. Εμείς προσπαθούμε να αναδιατάξουμε μια οικονομία και να την αναπτύξουμε. Εάν τη στιγμή που γίνεται αυτή η τεράστια προσπάθεια, ακόμα και η ύπαρξη του τραπεζικού συστήματος και η ασφάλεια του Έλληνα μικροκαταθέτη τίθεται εν αμφιβόλω, υπάρχει καμιά πιθανότητα να πετύχουμε το οτιδήποτε; Είναι βέβαιο ότι πλέον η προσπάθεια θα έχει πάψει να μπορεί να έχει επιτυχία πριν ακόμη ξεκινήσει.

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα πείτε μου σας παρακαλώ, και ερωτώ εσάς γιατί γνωρίζω τη στάση που έχετε τηρήσει, την πολιτική στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στο Κοινοβούλιο και εκτός Κοινοβουλίου με δηλώσεις και τοποθετήσεις σας. Ένα πολιτικό σύστημα το οποίο περνά τροπολογία για να μην έχουν ποινικές ευθύνες τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν τα δάνεια προς τα κόμματα, είναι ένα πολιτικό σύστημα που τροφοδοτεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής ή όχι;

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Εάν το δούμε έτσι ξερά, με την επικεφαλίδα που το θέσατε, θα μπορούσα να συνυπογράψω και το συμπέρασμα στο οποίο εμμέσως δια της ερώτησής σας καταλήξατε. Εγώ όμως δεν έχω δει τροπολογία, που λέγεται ότι είναι μια τροπολογία με πάρα πολλές παραμέτρους, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν αφορούν αυτό, το οποίο, ξαναλέω, μου θέσατε ως ερώτηση στην επικεφαλίδα.

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Πάντως έτσι το ερμηνεύει σήμερα το σύνολο του Τύπου.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Το καταλαβαίνω. Είναι ένα θέμα εξ’ αρχής επικίνδυνο, δηλαδή θα πρέπει να έχει μεγάλες δυνατότητες εξήγησης αυτός ο οποίος θα το εισηγηθεί. Είμαι όμως βέβαιος ότι θα το πράξει, διότι από την άλλη και το πολιτικό σύστημα και οι Υπουργοί δεν έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Δηλαδή, καταλαβαίνουν ότι συνδιαλέγονται μια κοινωνία σε εποχές στέρησης και μεγάλης δυσκολίας. Είναι βέβαιο ότι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι όταν θα εισηγηθούν κάτι, όσο να’ ναι δεν μπορούν να το περάσουν αν αυτό το πράγμα δεν αντέχει στη δημόσια και κοινή κριτική.

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Για τη Χρυσή Αυγή; Τι λέτε; Την τροφοδοτεί το πολιτικό σύστημα, όταν για παράδειγμα γίνεται πολλές φορές κουρελόχαρτο το Σύνταγμα ή ο Νόμος; Γιατί το έχουμε δει τα τελευταία χρόνια αυτό συμβαίνει πολύ έντονα. Να σας θυμίσω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η καταγγέλλουσα ήταν η Νέα Δημοκρατία, επί ημερών ΠΑΣΟΚ για το Σύνταγμα, ιδίως στο πρώτο μνημόνιο.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: «Εγώ δεν ισχυρίζομαι και δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι το κόμμα το οποίο υπηρετώ επί αρκετά πια χρόνια, είναι τέλειο, ή δεν έχει κάνει τεράστια σφάλματα, ή δεν πρόκειται να κάνει και σφάλματα στο μέλλον. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω το εξής: Ό,τι και να έχει κάνει, είτε αυτό το κόμμα είτε τα άλλα κόμματα του συνταγματικού τόξου, στη δική μου συνείδηση, η αντίδραση πια της Χρυσής Αυγής δεν είναι νομιμοποιημένη. Όποια και αν είναι η πρόκληση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, η Χρυσή Αυγή δεν συνιστά επιλογή και απάντηση. Συνιστά αυτοκτονία για το σύνολο της χώρας και της κοινωνίας.» Για εμένα η Χρυσή Αυγή είναι απολύτως απαράδεκτη. Και δεν μπορώ ούτε να βάλω προσημειώσεις ούτε υποσημειώσεις ούτε οτιδήποτε άλλο. Αυτά που λέει συνιστούν, εάν η ελληνική κοινωνία τα επιλέξει, λαμπρή συνταγή προς συνολική και άμεση αυτοκτονία.

Δημοσιογράφος Ν. Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Καλημέρα.

Υπουργός ΔΤ&ΠτΠ Ν. Δένδιας: Και εγώ κ. Χατζηνικολάου

Μετάβαση στο περιεχόμενο