Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό REALFM 97,8

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε για την επικαιρότητα με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Υπουργός: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές σας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα ξεκινήσω ρωτώντας πως είδατε την εξέλιξη της εξόδου στις αγορές –θα πάω στη γενική πολιτική- και της επίσκεψης Μέρκελ. Και ρωτώ διότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες ότι δεν είναι υπεραισιόδοξος, όπως πολλοί στην Ελλάδα και ότι δεν θεωρεί ότι με την έξοδο στις αγορές λύθηκε το ελληνικό πρόβλημα. Θεωρεί αντίθετα ότι θα χρειαστούμε και άλλα χρήματα από τους εταίρους μας την επόμενη διετία και ότι επομένως η έξοδος στις αγορές θα λειτουργήσει, να το πω έτσι, παράλληλα και δεν σημαίνει το τέλος των μνημονίων.

Υπουργός: Καταρχήν, ένα μικρό σχόλιο για τον κύριο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι σχετικά νέος στη θέση την οποία κατέχει, νέος σχετικά στην ηλικία και θέλω να πω ότι έχει ένα μικρό παρελθόν μάλλον ατυχών δηλώσεων για μία σειρά από θέματα. Θα έλεγα λοιπόν ότι η γενική του τοποθέτηση αντικατοπτρίζει κάτι που είναι κατανοητό …

Νίκος Χατζηνικολάου: Θεωρείτε ότι συνεχίζει με την νέα του δήλωση την παράδοση των ατυχών δηλώσεων του;

Υπουργός: Νομίζω ότι κάνει κάτι το οποίο είναι αυτονόητο για κάποιον ο οποίος δεν έχει μεγάλη εμπειρία στη θέση την οποία κατέχει. Είναι εξαιρετικά προσεκτικός, ίσως περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται προσεκτικός. Διότι εμείς δεν είπαμε – ούτε η Κυβέρνηση είπε ούτε τελικά οποιοσδήποτε είπε – ότι ελύθη το πρόβλημα, ότι εν πάση περιπτώσει ανεστήθημεν και εμείς και όλα πάνε σπουδαία κλπ.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Υπουργέ, εσείς δεν διαπιστώσατε πανηγυρισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο;

Υπουργός: Θα το πω αμέσως. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την ομαλότητα, προς τη δημιουργία ενός κλίματος με το οποίο, όπως κάθε φυσιολογική χώρα, μπορούμε να πάμε στις αγορές και να δανειστούμε με ένα λογικό επιτόκιο. Και αυτό βεβαίως επειδή οι αγορές σε αυτά τα θέματα είναι ο ύπατος κριτής.Το γεγονός ότι βρήκαμε χρήματα σε αυτό το λογικό επιτόκιο και μάλιστα υπέρ-πολλαπλάσια των χρημάτων τα οποία ζητούσαμε, δηλαδή πολύ περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που εμείς θέλαμε ήρθαν να μας δανείσουν τα λεφτά τους, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ούτε τίποτα παραπάνω ήταν ούτε τίποτα λιγότερο. Και το γεγονός ότι έρχεται η Καγκελάριος της Γερμανίας…

Νίκος Χατζηνικολάου: Δηλαδή εσείς δεν είδατε τα οκτάστηλα του τύπου ότι «σκίσαμε τα Μνημόνια» και διάφορα άλλα τέτοια; Γιατί εγώ τα είδα αυτά κρεμασμένα στα περίπτερα και άκουσα και τέτοιες δηλώσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Υπουργός: Το Μνημόνιο κύριε Χατζηνικολάου, περιγράφει μία κατάσταση στην οποία η χώρα αναγκάζεται να παίρνει χρήματα από μία συγκεκριμένη πηγή, διότι οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να τις δώσουν, όχι γιατί το επιλέγει. Από τη στιγμή λοιπόν που μπορεί να πάει στις αγορές και να πάρει χρήματα είναι προφανώς μία αλλαγή φάσης. Το πόσο έντονα θέλει κανείς να εκφράσει τις σκέψεις του αυτό είναι θέμα δικό του.

Νίκος Χατζηνικολάου: Βέβαια να μην ξεχνούμε ότι ήταν μία προστατευμένη έκδοση αυτή, με την έννοια ότι είναι μία έκδοση που υπαγόταν στο Βρετανικό δίκαιο, είναι μία έκδοση η οποία στηριζότανε από τη Deutsche Bank και εν πάση περιπτώσει αυτά τα δύο κάνουν διαφορά.

Υπουργός: Δεν έχω καμία αντίρρηση και εάν θέλετε εγώ θα πω και ένα τρίτο. Εάν δεν υπήρχε το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ύπαρξη του Ντράγκι και όσα αυτός έχει δηλώσει κατά καιρούς, ίσως όλη η ευρωζώνη θα είχε πάει πάρα πολύ άσχημα. Όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι μπορέσαμε και ξαναγυρίσαμε σε αυτό το πλαίσιο που είναι δεδομένο στις αγορές. Είναι κάτι απόλυτα θετικό, είναι σημαντικό για τη χώρα και εάν θέλετε δεν είναι το μόνο γεγονός που δείχνει ότι η χώρα βγαίνει από αυτή την οιονεί κατάσταση οικονομικής απομόνωσης από τις αγορές που είχε περιέλθει. Υπάρχει σωρεία άλλων γεγονότων. Νομίζω ότι ορθά υπάρχει τεράστια αισιοδοξία, ορθά θεωρήσαμε το γεγονός εξαιρετικά θετικό. Τώρα από εκεί και πέρα το τι μεθόδους πανηγυρισμού επιλέγει ο καθένας, νομίζω ότι έχει να κάνει με αυτόν τον ίδιο. Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει ένας που να μπορεί να πει ότι αυτό ήταν κάτι το αρνητικό ή κάτι το αδιάφορο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Δεν θα ήταν καλύτερα να έχουμε πρώτα κλείσει με το θέμα του χρέους και μετά να βγούμε στις αγορές; Θέλω να πω χρονικά μήπως ήταν πρωθύστερο αυτό που είδαμε;

Υπουργός: Μπορούν να υποστηριχθούν πάρα πολλά πράγματα και κανείς πρέπει με σεβασμό να ακούει…

Νίκος Χατζηνικολάου: Ρωτώ γιατί πολλοί θεωρούν ότι η επιλογή του χρόνου έγινε με βάσει τις προεκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας.

Υπουργός: Σωστά. Πολλοί όμως από αυτούς που το θεωρούν αυτό είναι αυτοί οι ίδιοι που έλεγαν ότι δεν θα μπορέσει η Κυβέρνηση να το κατορθώσει παρά ταύτα. Και επίσης είναι πολλοί από αυτούς που δεν θα ήθελαν με κανένα τρόπο να μπορούμε να απευθυνθούμε στις αγορές για να μπορέσει να επιβεβαιωθεί το δικό τους σενάριο της συνολικής καταστροφής και άρα να χρησιμοποιήσουν την καταστροφή της χώρας ως προεκλογικό όπλο ή εν πάση περιπτώσει την κατά την άποψή τους επαπειλούμενη καταστροφή της χώρας. Δηλαδή, βλέπω και μία πλευρά του πολιτικού σκηνικού η οποία νομίζω ότι έχει στοιχηματίσει πάνω στην καταστροφή για να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα και όχι πάνω σε μία λογική πρόταση εξόδου από την κρίση. Αλλά πέρα από όλα αυτά, μπορούν να υποστηριχθούν πολλά. Όμως νομίζω ότι η οικονομία σε μεγάλο βαθμό είναι ψυχολογία. Και το ξέρουμε όλοι αυτό. Ό,τι λοιπόν βοηθάει στο να δημιουργηθεί μία θετική παγκόσμια ψυχολογία για τη χώρα είναι κάτι το πολύ θετικό. Και αυτό έγινε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Μάλιστα. Τώρα έρχομαι στην υπόθεση Μπαλτάκου.Πείτε μου κύριε Δένδια, πως είδατε αυτό το βίντεο και πως νιώσατε ακούγοντας να αναφέρει ο κύριος Μπαλτάκος στη στιχομυθία του με τον κύριο Κασιδιάρη, ότι ο Αθανασίου και ο Δένδιας είναι αυτοί που κινούν την υπόθεση εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Υπουργός: Μπορώ να κάνω έναν γενικότερο σχολιασμό;

Νίκος Χατζηνικολάου: Παρακαλώ.

Υπουργός: Ξέρετε, θα ήταν άτυχο και για μένα να το προσωποποιήσω.

Μετάβαση στο περιεχόμενο