Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 99,5

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο

 

Δημοσιογράφος: Θα καλημερίσουμε τώρα στην τηλεφωνική γραμμή τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Δένδια. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Καλημέρα κύριε Χιώτη και σε εσάς και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Είχαμε μία ακόμη τραγική είδηση, ένας αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας πήγε να αποτρέψει μία διάρρηξη, την οποία αντιλήφθηκε και ο διαρρήκτης τον μαχαίρωσε και τον σκότωσε. Αναρωτιέμαι τέτοιες ειδήσεις, όταν τις ακούει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης τι σκέπτεται.

Υπουργός: Τι να σας πω, για εμάς ήταν ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο βράδυ χθες, διότι καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν μόνο ότι με πήρανε για να μου πουν το τραγικό γεγονός. Παρακολούθησα όλη την επιχείρηση για τη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη, ας τον χαρακτηρίσουμε φερόμενο ως δράστη προς το παρόν, αλλά εν πάση περιπτώσει η Ελληνική Αστυνομία αμέσως μετά προέβη σε μία πάρα πολύ μεγάλη κινητοποίηση για να μπορέσουν να τον συλλάβουν. Και αυτό επιτεύχθηκε αργά, κατά τις 3.30 το πρωί.

Δημοσιογράφος: Αυτού του είδους οι ειδήσεις, κύριε Υπουργέ, μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα της εγκληματικότητας, στην οποία δεν έχουμε κάνει ακόμα σημαντικά βήματα και δεν ξέρω ποια είναι η δική σας άποψη, εάν έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο σε αυτό ή η εγκληματικότητα είναι κάτι τόσο μεγάλο και τόσο ευρύ που δεν μπορείς εύκολα να το περιορίσεις και να το ελέγξεις.

Υπουργός: Θα σας πω κύριε Χιώτη, γιατί δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ την πραγματικότητα. Καταρχήν έχουν γίνει μεγάλα βήματα χάρη στη θυσία των ανθρώπων αυτών, όπως ο άτυχος αστυνομικός που έχασε χθες τη ζωή του, νέος άνθρωπος, 35 χρονών, παντρεμένος, πατέρας δύο μικρών παιδιών. Η εγκληματικότητα σε σχέση με το ανώτατο σημείο της το 2011 έχει περιοριστεί σε ποσοστό άνω του 30% σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό είναι εντυπωσιακό εάν λάβει κανείς υπόψη τη διεθνή εμπειρία και ότι όταν υπάρχει μεγάλη οικονομική κρίση, υπάρχει αύξηση και της εγκληματικότητας. Εάν σε αυτό προσθέσεις και το μεταναστευτικό, το όλο μίγμα ήταν εκρηκτικό. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα λοιπόν η Ελληνική Αστυνομία με λιγότερα μέσα, με λιγότερα χρήματα, με λιγότερους ανθρώπους μείωσε την εγκληματικότητα κατά 30%. Με πάρα πολλές θυσίες βεβαίως, θυσίες των ανθρώπων της. Πρέπει να σας πω ότι από το ‘84 μέχρι τώρα, 125 αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου και του αστυνομικού που χάθηκε χθες το βράδυ. Έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη ζωή, την περιουσία, τα συνταγματικά αγαθά των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε ευχαριστημένοι; Βεβαίως δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Ποια είναι η απάντηση του κράτους; Η μεταρρύθμιση της Αστυνομίας. Το νομοθέτημα που ήδη ψηφίστηκε, που εφαρμόζεται, που για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του θα πάρει περίπου 24 με 30 μήνες. Μία συνολικά, δηλαδή, σύγχρονη Αστυνομία, με διαφορετικό οργανόγραμμα, με διαφορετικούς τρόπους δράσης. Κάτω από το οποίο οργανόγραμμα «κουμπώνουν» μία σειρά από μέσα, τα οποία θα τα ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα, στα σχέδια εκσυγχρονισμού, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θωρακίσει τον εθνικό χώρο στο σύνολό του από την εγκληματικότητα.

Δημοσιογράφος: Πόσοι αστυνομικοί βγήκανε στους δρόμους κύριε Δένδια τώρα με το καινούργιο νομοσχέδιο;

Υπουργός: Πόσοι θα βγουν στους δρόμους… Όποιος πει ότι περνάει ένα νόμο και την άλλη μέρα το πρωί το εφαρμόζει και λύθηκαν όλα δεν θα σας πει την αλήθεια. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Γιατί; Διότι καταρχήν να σας το πω αλλιώς: Η Αστυνομία λειτουργεί πλέον έχοντας αυτοπεριοριστεί κατά 6.700 θέσεις. Δηλαδή είπαμε ότι θα έχουμε μία Αστυνομία 6.700 λιγότερων Αστυνομικών. Δεν τους είχαμε πριν. Ήταν κενές οργανικές θέσεις, αλλά υπήρχαν.

Δημοσιογράφος: Διότι έφυγαν αυτοί, πήραν σύνταξη;

Υπουργός : Αυτοί δεν υπήρχαν πάντως, όταν ήρθα εγώ εδώ.

Δημοσιογράφος: Όχι, καταργήθηκαν με το οργανόγραμμα.

Υπουργός Ξέρω πολύ καλά ότι ουδέποτε τα οικονομικά θα επιτρέψουν να προσλάβουμε αυτούς του 6.700 Αστυνομικούς. Άρα έπρεπε καταρχήν να προσαρμόσουμε το οργανόγραμμα στην καινούργια πραγματικότητα. Και επίσης από την καινούργια πραγματικότητα να εξοικονομηθούν δυνάμεις, άνθρωποι για να βγουν – αυτό που ο πολίτης καταλαβαίνει – στο δρόμο. Εάν με ρωτάτε δεν θα σας απαντήσω με αριθμό αστυνομικών, θα σας απαντήσω με ένα πιο πολύπλοκο δείκτη, που υπάρχει στις δυτικές Αστυνομίες. Το ερώτημα είναι από το συνολικό αριθμό ανθρωποωρών ποιο ποσοστό διατίθεται σε υπηρεσίες ασφάλειας ορατές στον πολίτη; Μία μέση ευρωπαϊκή Αστυνομία, για να είναι ικανοποιητικός ο δείκτης, πρέπει να φτάνει περίπου το 20%, τόσο είναι περίπου στην Αγγλική Αστυνομία. Δηλαδή από όλες τις ανθρωποώρες των Αστυνομικών που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, το 20% διατίθεται σε ορατές υπηρεσίες ασφαλείας.

Δημοσιογράφος: Στην Ελλάδα πόσο είναι το ποσοστό αυτό;

Υπουργός : Στην Ελλάδα και εδώ είναι το τραγικό, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 10%. Είναι 9 και κάτι. Ποιος είναι ο στόχος μας με το νέο οργανόγραμμα;

Δημοσιογράφος: Και πολλοί από αυτούς φυλάνε και VIP πρόσωπα και όχι τον απλό πολίτη…

Υπουργός: Εάν σας πω τι κάνουν, μα πάρα πολλοί από αυτούς, θα εκπλαγείτε. Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα, για να μην το προσωποποιούμε; 550 Αστυνομικοί φυλάνε αεροδρόμια. Που δεν χρειάζεται να είναι Αστυνομικοί. Μπορούσαν να ήταν security . Επειδή, παρά τις προσπάθειες που κάνει ο νυν Διοικητής, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει καθυστερήσει τους διαγωνισμούς – πρέπει να είχαν γίνει από το ΄13 – και κατά συνέπεια υπηρεσίες security για 16 αεροδρόμια της χώρας θα πρέπει να κάνει η Ελληνική Αστυνομία. Και έτσι κάθε πεντάμηνο 550 Έλληνες Αστυνομικοί φεύγουν από την Αθήνα ή από διάφορα άλλα πόστα και τρέχουν δεξιά και αριστερά και κάνουν δουλειά που δεν είναι αστυνομική εργασία. Θα μπορούσε να γίνει από security . Και αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλά πράγματα στο Δημόσιο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε. Εν πάση περιπτώσει όμως, ποιος είναι ο στόχος μας: να ανεβάσουμε αυτό το 9 κόμμα κάτι τοις εκατό στο 14. Αυτό θα σημαίνει 50% περισσότερη αστυνόμευση στον πολίτη. Είναι μία άλλη ποιότητα ζωής για τον Έλληνα πολίτη. Και σε σχέση με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, τα οποία εντάσσουμε σε ένα συνολικό πλαίσιο και τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε από το νέο ΕΣΠΑ, λέγεται Σ.Ε.Σ., Στρατηγική Εταιρική Σχέση πια, δεν λέγεται ΕΣΠΑ, αλλά ας λέμε ΕΣΠΑ για να καταλαβαίνει ο ακροατής γιατί συζητάμε, της επόμενης περιόδου και τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΄14 – ΄20, πιστεύω ότι σε, δυόμισι με τρία χρόνια θα μπορούμε να έχουμε μία σύγχρονη Αστυνομία με άπειρα μεγαλύτερες δυνατότητες. Άπειρα μεγαλύτερες.

Δημοσιογράφος: Τώρα να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος όμως, γιατί παρατηρώ κάθε τρεις και λίγο, κύριε Υπουργέ, υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές Αστυνομικούς. Το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων που έχετε εκεί στην ΕΛ.ΑΣ. κάθε τρεις και λίγο πιάνει έναν Αστυνομικό, που είτε κάνει πόρτα σε ένα νυχτερινό κέντρο, είτε τον πιάνουν με τα χρήματα στα χέρια…

Υπουργός : Συνήθως είναι πιο σοβαρά από αυτό που είπατε…

Δημοσιογράφος: Και εγώ από τα αθώα ξεκίνησα…

Υπουργός : Να σας πω κύριε Χιώτη, δεν ντρέπομαι γι’ αυτό, αυτή είναι η πολιτική εντολή…

Δημοσιογράφος: …Ναι, αλλά πόσο βαθιά είναι η διαφθορά στην Αστυνομία, γιατί είναι μερικές φορές…

Υπουργός : Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων Αστυνομικών κάνει τη δουλειά της με αυταπάρνηση, όπως ο άτυχος Αστυνομικός που χάθηκε χθες το βράδυ. Βεβαίως, η Ελληνική Αστυνομία που αποτελείται από πενήντα και χιλιάδες ανθρώπους, δεν είναι άμοιρη των φαινομένων της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της, παιδιά της ελληνικής κοινωνίας είναι. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων και υπάρχουν και εσωτερικοί μηχανισμοί που τη διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία τη φέρνουν στο φως, την αποκαλύπτουν και τη στέλνουν στη Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού στο οποίο η εποπτεία σε θέματα διαφθοράς να είναι τόσο μεγάλη όσο είναι στην Ελληνική Αστυνομία και εγώ είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Αυτή είναι η πολιτική εντολή: όποιος διαπιστώνεται είτε ότι είναι υποκείμενο διαφθοράς είτε ότι είναι αντικείμενο της διαφθοράς, να συλλαμβάνεται και να οδηγείται στην Δικαιοσύνη. Και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και είναι κρίμα, αυτό το οποίο είναι ένα σημάδι υγείας, κύριε Χιώτη, να χρησιμοποιείται για να αμαυρώνει τεράστια πλειοψηφία των Αστυνομικών.

Δημοσιογράφος: Ναι, τιμωρούνται κύριε Υπουργέ όμως; Η ξεχνιέται η υπόθεση και μετά από λίγο επιστρέφουν στο Σώμα; Γιατί και στο παρελθόν είχαμε κρούσματα, όπου…

Υπουργός: …Εγώ δεν μπορώ να σας προβλέψω σε κάθε υπόθεση την εξέλιξη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι κυρίαρχη, αυτή θα αποφασίσει ποιος είναι ένοχος και ποιος δεν είναι. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει ένα Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων και ένα Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, που τα του οίκου τους τα χειρίζονται με πολύ μεγάλη προσοχή και με πολύ μεγάλο σεβασμό στις συνταγματικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Δεν παριστάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα, δεν παριστάνουν ότι είναι άμωμοι, δεν φοβούνται, αν θέλετε, να καθαρίσουν τα του οίκου τους. Όταν κάνεις καλά τη δουλειά σου, δεν φοβάσαι να παραδεχτείς ότι έχεις και προβλήματα σαν Σώμα. Όλα τα Σώματα έχουν προβλήματα, αλίμονο, η Κοινωνία μας έχει προβλήματα, γιατί τα Σώματα δεν θα έχουν προβλήματα;

Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στο μεταναστευτικό και βλέπουμε ότι όλα τα στρατόπεδα φιλοξενίας είναι γεμάτα και το ίδιο είναι και τα κρατητήρια στα Τμήματα. Τι θα κάνετε πάνω σε αυτό;

Υπουργός: Προσπαθούμε. Κατ’ αρχήν, τα κρατητήρια στα Τμήματα σε μεγάλο βαθμό είναι γεμάτα, όχι εξαιτίας του μεταναστευτικού, αλλά εξαιτίας της αδυναμίας του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας να απορροφήσει τους καταδικασμένους για ποινικά αδικήματα. Και εκεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει μία μεγάλη προσπάθεια, βοηθάμε και εμείς με την εκπαίδευση στελεχών, για να ανοίξουν νέες φυλακές, οι οποίες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ και όχι από ευθύνη του συγκεκριμένου Υπουργού Δικαιοσύνης. Έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ.

Δημοσιογράφος: Ποιανού ευθύνη είναι; Αυτή την φυλακή υψίστης ασφαλείας όλο την ακούμε και την ξανακούμε και την ξανακούμε.

Υπουργός : Ναι, την ακούτε πράγματι, έτσι είναι όπως το λέτε. Κλείνω την παρένθεση. Έρχομαι στο…

Δημοσιογράφος: …ναι αλλά δεν μας λέτε ποιος φταίει όμως; Λέτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν φταίει, εντάξει, ποιος φταίει;

Υπουργός : Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα κάνω καταλογισμό ευθυνών, μη μου το ζητάτε. Αν θέλετε οτιδήποτε αφορά το Υπουργείο μου και τις ευθύνες του Υπουργείου, ευχαρίστως, εάν υπάρχουν ευθύνες, οτιδήποτε, να τις αναλάβω και να τις καταλογίσω. Ερχόμαστε στο μεταναστευτικό. Τι κάνουμε; Κάνουμε το πιο μεγάλο πρόγραμμα επιστροφών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα είναι η πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις επιστροφές παρανόμων μεταναστών. Το 2015, περίπου στα μέσα του 2015, υπολογίζω ότι θα έχουμε επιστρέψει 100.000 παράνομους μετανάστες στις χώρες τους. Αυτό κάνουμε. Επίσης κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να πιέσουμε χώρες, όπως ας πούμε το Πακιστάν που δεν τους δέχεται εύκολα, να τους δεχτεί. Δημιουργούμε θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούμε θέματα στο ίδιο το Πακιστάν, θα λάβουμε μέτρα εναντίον του Πακιστάν. Παρακάλεσα το Υπουργείο Εξωτερικών να δει το πώς μπορεί να χειριστεί το θέμα της βίζας προς τους πακιστανούς διπλωμάτες, ώστε να υπάρχουν και αντίμετρα, για να καταλάβουν χώρες όπως το Πακιστάν, ότι πρέπει να παίρνουν τους πολίτες τους πίσω. Γενικά στο μεταναστευτικό κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει…

Δημοσιογράφος: Την τρομοκρατία την φοβάστε εν όψει εκλογών κύριε Υπουργέ; Βλέπουμε ότι αυτοί οι τρομοκράτες που κινούνται στην χώρα έχουν την πρόθεση να παρέμβουν στις εκλογές που έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπουργός: Την τρομοκρατία την φοβάμαι και πέραν των εκλογών. Και πριν από τις εκλογές και μετά από τις εκλογές. Θεωρώ ότι κάναμε ένα στρατηγικό λάθος σαν χώρα το 2002, θεωρήσαμε ότι ξεμπερδέψαμε με την τρομοκρατία με την 17 Νοέμβρη, δεν είδαμε τα καθαρά δείγματα…

Δημοσιογράφος: Τους αφήσατε και έξω. Βγήκε ο Μαζιώτης και η Ρούπα ελεύθεροι…

Υπουργός: Όταν λέτε τους αφήσαμε, δεν εννοείτε προφανώς το Υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι εγώ, διότι…

Δημοσιογράφος: Όχι, το κράτος. Ο πολίτης βλέπει το κράτος ως ένα.

Υπουργός: Αυτό το Υπουργείο τους συλλαμβάνει. Τώρα εάν μένουν ελεύθεροι για άλλους λόγους, θα μου επιτρέψετε να πω ότι εγώ δεν μπορώ να το σχολιάσω αυτό, αλλά δεν έχει να κάνει με αυτό το Υπουργείο. Χρειάστηκα πάρα πολλές ώρες «ψυχοθεραπείας», ακριβώς εξαιτίας αυτών των γεγονότων που λέτε εσείς, προς τους Αστυνομικούς που τους είχαν συλλάβει και τους βλέπουν πάλι ελεύθερους να απειλούν τις ζωές των Ελλήνων πολιτών και των Ελλήνων Αστυνομικών. Το θέμα είναι όμως ότι η τρομοκρατία είναι μια πολύ μεγάλη απειλή για τη χώρα. Πολύ μεγάλη. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι πέραν από το επιχειρησιακό – γιατί σε αυτό δεν έχω κανένα δικαίωμα να πω το παραμικρό – αν η Ελληνική Αστυνομία εξελιχθεί με τον τρόπο που με το τελευταίο νομοθέτημα έχει προγραμματισθεί, αν τα ηλεκτρονικά μέσα που έχουν προγραμματισθεί να αποκτηθούν, αποκτηθούν και το σύστημα δημιουργηθεί όπως πρέπει να δημιουργηθεί, δεν θα υπάρχει χώρος για τρομοκρατία στην Ελλάδα. Δεν σας λέω ότι δεν θα υπάρχει πρόθεση τρομοκρατίας, λέω ότι θα έχει δημιουργηθεί αυτό το επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο η τρομοκρατία θα έχει τεράστιες δυσκολίες να εκδηλωθεί.

Δημοσιογράφος: Με συγχωρείται, αλλά εγώ ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει «όχι σε τρομονόμους».

Υπουργός: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια τελείως άλλη αντίληψη από ότι η Κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό, από εμένα, για τα θέματα της τρομοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς έχει την εντύπωση ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα τρομοκρατίας, ότι οι τρομοκράτες δεν είναι αυτοί οι οποίοι βάζουν βόμβες και σκοτώνουν ανθρώπους, είναι κάποιοι άλλοι, είναι, ξέρω εγώ, αυτοί που μας δανείζουν χρήματα, δεν ξέρω τι από εδώ και από εκεί ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολλές φορές ζει σε έναν άλλο κόσμο. Θα ευχόμουνα να ζήσουμε όλοι μαζί στον ίδιο κόσμο για να λύσουμε τα προβλήματα της πατρίδας μας και του Έλληνα πολίτη. Γιατί άμα θέλουμε οικονομική ανάπτυξη, άμα θέλουμε τουρισμό, άμα σκάνε βόμβες δεξιά και αριστερά, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που θα επενδύσει στην Ελλάδα ή θα έρθει για διακοπές στην Ελλάδα. Εάν η Αθήνα είχε την εικόνα που είχε τον Δεκέμβρη του 2012, εάν η Αθήνα είχε την εικόνα που είχε τον Δεκέμβρη του 2008 ή τον Φλεβάρη του 2012, δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα να έρθει τουρίστας στην Αθήνα. Η Αθήνα έχει 30% αύξηση κρατήσεων τώρα. Σίγουρα δεν το έχει χάρη στο θέαμα που παρείχαν οι διαδηλωτές που την έκαιγαν το 2008 ή το 2012.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να μιλήσουμε και πολιτικά, αλλά δεν έχουμε το χρόνο. Θέλουμε μόνο την πρόβλεψή σας, αν η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα ή αν θα έχει πρόβλημα αν δεν είναι πρώτο κόμμα.

Υπουργός: Κύριε Χιώτη, εγώ προβλέψεις δεν ξέρω να κάνω, μάγος δεν είμαι. Κοινή λογική, όμως, έχω. Η Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός, έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Η Κυβέρνηση, αν θέλετε συνολικά, αλλά ο κ. Σαμαράς πήρε τεράστιο βάρος προσωπικά. Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η χώρα αυτή τη στιγμή μπαίνει σε ένα δρόμο. Σε μια πορεία που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Προς Θεού, δεν έχουμε τελειώσει από την κρίση, έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά εν πάση περιπτώσει τα σημεία είναι εμφανή. Δεν θεωρώ ότι ο Έλληνας πολίτης είναι αρκετά αφελής, ώστε για να εκφράσει απλώς την οργή του ή την ζοχάδα του ή την στεναχώρια του, να διακινδυνεύσει όσα έχουν επιτευχθεί με τις δικές του θυσίες.

Δημοσιογράφος: Αδικαιολόγητη ζοχάδα;

Υπουργός: Όχι, απολύτως δικαιολογημένη η ζοχάδα.

Δημοσιογράφος: Έτσι.

Υπουργός: Απολύτως δικαιολογημένη.

Δημοσιογράφος: Διότι τα οικονομικά αποτελέσματα από την τσέπη του επιτεύχθηκαν.

Υπουργός: Έχετε δίκιο, κύριε Χιώτη. Αλλά να σας πω κάτι; Το γινάτι βγάζει μάτι. Μην πούμε το κλασικό ανέκδοτο αυτού που για να τιμωρήσει τη γυναίκα του προέβη στο γνωστό απονενοημένο διάβημα. Δεν τιμώρησε τη γυναίκα του τελικά. Η πατρίδα ακόμα είναι σε κίνδυνο. Και η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να παραμείνει για να την βγάλει στο ξέφωτο. Εάν ανατραπεί αυτή η πορεία σήμερα, ό,τι έχει επιτευχθεί αυτά τα χρόνια, θα πάει αδιάβαστο.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο. Θα τα ξαναπούμε μετά τις εκλογές, ελπίζω πιο αναλυτικά.

Υπουργός: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά. Γεια σας.

Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο