Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στο δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

 

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μαζί μας ο κ. Νίκος Δένδιας, Υπουργός Ανάπτυξης. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα σ’ εσάς και τους ακροατές σας.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θέλω ν ‘αρχίσουμε τη συζήτησή μας, θα σας εισαγάγω στην κουβέντα μας με δυο παρατηρήσεις. Δεν οφείλετε ν ‘απαντήσετε, δεν είναι μέσα σ’ αυτό που λέμε στην αρμοδιότητα του χαρτοφυλακίου σας, αλλά τα έχω ως δύο πρωινά παραδείγματα. Ένας ακροατής γράφει: «Εκεί στον ΟΑΕΔ, όλα τα προγράμματα απασχόλησης μόνο σε όσους είναι έως 29 χρόνων απευθύνονται. Εμείς οι γέροι-άνεργοι (36) να πάμε να πεθάνουμε;».

Δεύτερη παρατήρηση, η Μιράντα: «Για ποια διαφάνεια μιλάνε κ. Πορτοσάλτε; Είμαι επιχειρηματίας κι εχθές το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς, 5.000 προσλήψεις ανέργων μέσω ΟΑΕΔ, προτού ανοίξει το πρόγραμμα, έκλεισε. Δηλαδή θέλουν να μου πουν ότι 5.000 αιτήσεις έγιναν; Ψέματα, καλά, εγώ ζητούσα υπαλλήλους, οι άνεργοι όμως;». Απλώς κ. Δένδια, είναι δυο παρατηρήσεις..

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην μπω σε κάτι εξειδικευμένο που αφορά κι άλλο Υπουργείο, να με συγχωρήσετε..

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Το αντιλαμβάνομαι…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Χωρίς να σημαίνει αυτό με κανέναν τρόπο ότι αποδέχομαι τη λογική των παρατηρήσεων αυτών, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχει μια πειστική απάντηση.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μεθαύριο ή αύριο μπορεί ο κ. Σαμαράς να πει ότι φεύγουμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι τελειώνει το μνημόνιο, αλλά αυτό, όπως πολλές φορές το έχουμε πει και εσείς καλείστε να το απαντήσετε, πρέπει να γίνει κάποια στιγμή καθημερινότητα του πολίτη. Είτε είναι εργαζόμενος που πάει σε άλλο Υπουργείο είτε είναι επιχειρηματίας που έρχεται σ’ εσάς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε, νομίζω ότι αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο και αυτό που φαντάζομαι ότι περιμένει και η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αν θέλετε, είναι αυτές τις παραμέτρους που θα μπορέσουν να βοηθήσουν την κοινωνία και την οικονομία να βγει από την κρίση και να μπορέσει να καταπολεμηθεί η ανεργία. Και βεβαίως, για να γίνει αυτό ποια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση; Να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό στο «επιχειρείν».

Καταλαβαίνετε ότι μ’ ένα περιβάλλον εχθρικό στο «επιχειρείν», ένα περιβάλλον που δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα, θεοποιεί τη φορολογία και τρελαίνει τον πολίτη, δεν είναι δυνατό να καταπολεμηθεί η ανεργία. Το κακό σενάριο αυτό είναι.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Προηγουμένως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου έκανε την εξής εύστοχη παρατήρηση: Έχουν γίνει 17 συνεδριάσεις κορυφής, Συμβούλια Κορυφής με όλους τους Πρωθυπουργούς της Ευρώπης για το θέμα της ανεργίας. Μήπως είναι και αυτό ένας λόγος που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί η ανεργία; Δηλαδή λένε, λένε, λένε, ξαναπήγε ο κ. Σαμαράς, τα ίδια και τα ίδια. Τι αποτέλεσμα παράγει επ’ αυτού η Ευρώπη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ξέρω τι παράγει η ελληνική κυβέρνηση και τι εντολές έχω από τον Πρωθυπουργό. Αυτό το ξέρω πολύ καλά και μπορώ να σας το πω. Κατ’ αρχήν κάνουμε μια παραδοχή την οποία δεν την κάνουν όλα τα ελληνικά κόμματα, όλος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, όλο το σύστημα, ότι η καταπολέμηση της ανεργίας κυρίως θα προέλθει από την αύξηση της επιχειρηματικότητας, από την αύξηση του ΑΕΠ. Γιατί υπάρχει ένα άλλο κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που λέει, «θα τη λύσουμε με προσλήψεις στο Δημόσιο, θα πάρουμε 300.000 καινούργιους δημοσίους υπαλλήλους». Η κρίση δική σας, αν αυτό γίνεται ή δεν γίνεται.

Βέβαια ήρθε μετά ο κ. Δραγασάκης, όχι στη χθεσινή του ομιλία, σε προηγούμενη τοποθέτησή του, και είπε ότι δεν θα είναι και πλήρους απασχόλησης κτλ. Πρώτο λοιπόν: Εμείς αυτό που κάνουμε ως κόμμα και ως παράταξη και ως κυβέρνηση είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι χρειάζεται ν’ ανοίξουν 100.000 νέες επιχειρήσεις.

Το άλλο που κάνουμε, αν μου επιτρέπετε, είναι ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις βιώσιμες επιχειρήσεις που πέρασαν την κρίση να επιβιώσουν. Με μια σειρά από πράγματα, το ένα είναι αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται «κόκκινα δάνεια», που δεν είναι μόνο κόκκινα δάνεια, είναι αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ, επαναλαμβάνω ποτέ, στην Ευρώπη και πιθανότατα στον πλανήτη.

Από κει και πέρα είναι η προσπάθεια επιδότησης των επιτοκίων των ενήμερων δανείων που είναι μη ανταγωνιστικά μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων. Και εκεί και ο Πρωθυπουργός έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια πέρα από τη δική μας και έχουμε ισχυρές συμμαχίες, με τον κ. Σόιμπλε, τον κ. Γκάμπριελ, τον κ. Μοσχοβισί, τον κ. Σαπέν, τον Γάλλο Υπουργό, τον κ. Βέμπερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για ν’ αλλάξουμε τον κανονισμό 1303.

Και το τρίτο είναι να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία, όπως το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, το IFG, για να μοχλεύσουμε χρήματα, χρήματα που μας δίνουν και οι εταίροι μας, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι ιδιώτες, το Ίδρυμα Ωνάση, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να βρουν καινούργια δάνεια, να βρουν καινούργια κεφάλαια και να χρηματοδοτήσουν νέες υποδομές.

Έχουμε λοιπόν ένα συνολικό πακέτο στήριξης της επιχειρηματικότητας την οποία επίσης προσπαθούμε να βοηθήσουμε διευκολύνοντας το ν’ ανοίξουν δουλειές. Πώς; Κόβοντας τις μακριές διαδικασίες αδειοδότησης. Είτε αδειοδότησης για την έναρξη είτε αδειοδότησης για τη λειτουργία, για να είμαστε σαφείς. Μια επιχείρηση στην Ελλάδα που θέλει ν’ ανοίξει κάτι καινούργιο, να κάνει κάτι καινούργιο, πρέπει να περιμένει ένα χρόνο γραφειοκρατία. Αυτό δεν χρειάζεται για το 70% των περιπτώσεων.

Σε όλο λοιπόν τον κύκλο, για να μην πολυλογώ, επιχειρούμε παρεμβάσεις. Γιατί πιστεύουμε ότι η οικονομία της αγοράς είναι η απάντηση στο πρόβλημα, η απάντηση στην απορρόφηση της μεγάλης ανεργίας και στη δημιουργία εθνικού πλούτου. Και απέναντί μιας έχουμε συνομιλητές, θεσμικούς συνομιλητές, οι οποίοι μας λένε ότι η απάντηση στο πρόβλημα είναι περισσότερο Δημόσιο.

Δηλαδή για την αρρώστια που μας έφερε ως εδώ, να πάρουμε περισσότερη δόση από την ίδια αρρώστια για να θεραπεύσουμε το σύμπτωμα της αρρώστιας! Τώρα αν αυτό στέκει, η κοινωνία θα το κρίνει.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Έχω ερώτημα από τον κ. Γεράσιμο Καββαδά, είναι οικονομολόγος: «Ο επενδυτικός νόμος είναι απενεργοποιημένος εδώ και 8 μήνες. Χωρίς επενδυτικά κίνητρα πώς θα έχει επενδύσεις;.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν, για τον καινούργιο νόμο για το ΕΣΠΑ, βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις επόμενες μέρες θ’ ανακοινωθεί. Κατά συνέπεια αυτό νομίζω θα αντιμετωπισθεί έτσι. Εάν μιλάμε για νέο αναπτυξιακό νόμο, σ’ ένα διάστημα από τώρα που μιλάμε μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει και νέος αναπτυξιακός νόμος.

Όμως, γιατί θέλω να είμαι σαφής, η λογική των «θαλασσοδωρεών» δεν είναι η λογική αυτής της κυβέρνησης. Η λογική αυτής της Κυβέρνησης είναι η στοχευμένη παρέμβαση μέσω κινήτρων, σαφών κινήτρων, σε μεγάλο βαθμό φορολογικών κινήτρων. Και όχι η δημιουργία ενός καθεστώτος ομιχλώδους όπου θα μπορούσαμε να ρίχνουμε λεφτά κάτω στην αποχέτευση και να μην τα βρίσκει ποτέ η ελληνική κοινωνία ως προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητά της.

Έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη από το κρατικοδίαιτο κράτος που απλώς πέταγε λεφτά από το παράθυρο, λεφτά που δεν ήταν δικά του, ήταν του φορολογούμενου και τα δανειζόταν από τους ξένους.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τώρα, ειδικότερα για τα κόκκινα δάνεια θα σας ρωτήσω, και τη διαχείριση αυτού του περίφημου ζητήματος και του πολύ δύσκολου από ότι καταλαβαίνω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα και τεράστιο ζήτημα καθεαυτό και το εξηγώ, διότι πρέπει η ελληνική κοινωνία να καταλάβει για τι συζητάμε, δεν είναι μόνο μια δοσοποίηση των οφειλών ή αν θέλετε ένα μικρό κομμάτι παραγραφών οφειλών ή κάτι τέτοιο.

Είναι μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος που επισώρευσε στη χώρα η κρίση και μια αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ κι αυτό έχει πάρα πολλές παραμέτρους. Έχει γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη δουλειά και από την Κυβέρνηση και από εμάς στο Υπουργείο Ανάπτυξης..

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την τρόικα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι , αντιθέτως, το 99,9% αυτής της δουλειάς έχει προκαλέσει ακόμα και τους επαίνους από την τρόικα, για την τεχνοκρατική της επάρκεια. Επειδή δεν έχει έννοια να σας λέω τι λέω εγώ, σας θυμίζω τη δήλωση του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη όταν βγήκε έξω από τη συνάντηση με την τρόικα το Υπουργείο Ανάπτυξης, που είπε ότι “τα πράγματα είναι πολύ θετικά”.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, γιατί δεν το ανακοινώνει όμως, γιατί δεν μπαίνει τώρα μέσα στις ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω αμέσως, υπήρξαν θέματα τα οποία δημιουργήθηκαν από την τρόικα στην τελευταία συνάντηση και αφορούσαν μικροπαραμέτρους του προβλήματος.

Το ένα ήταν η παρουσίαση διασταυρώσεων με τα στοιχεία του χρέους προς το δημόσιο και του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά κατηγορία, μία κατηγοριοποίηση δηλαδή, η οποία δεν εξαρτάται από μας, θα δουλέψουμε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και με τα ασφαλιστικά ταμεία για να τους την παρουσιάσουμε.

Και το δεύτερο, είδαμε ότι εξέφρασαν μία επιφύλαξη και ζήτησαν την εξατομίκευση των 1.000 πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό το ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά επειδή η συνολική προσέγγιση που προτείνουμε εμείς πιάνει και τα χρέη προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτό μας περιέλαβε κι εμάς. Κάτι για το οποίο ούτως ή άλλως το νομοθέτημα το δικό μας, η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει περιλαμβάνει εξατομίκευση στα μεγάλα, αλλά εάν θέλει η τρόικα να το κάνουμε ακόμα πιο σαφές, αυτό δεν μας χαλάει.

Αυτά είναι τα θέματα τα οποία είναι σε εκκρεμότητα ανάμεσα σε εμάς και την τρόικα, δε νομίζω ότι είναι θέματα ανυπέρβλητα, ούτως ή άλλως εμείς δεν θα νομοθετούσαμε πριν από τις 25 Οκτωβρίου και το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε αυτό, για να τελειώσουν τα stress tests των τραπεζών. Άρα από εκεί και πέρα υπολογίζω ότι με την τρόικα θα μπορέσουμε να έχουμε βρει μια άκρη τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Όμως ξαναλέω και το έλεγα και πριν, εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε «επιμελείς» και να έχουμε μια σοβαρή πρόταση. Εγώ δεν μπορώ να δεσμεύσω και την άλλη πλευρά που συνομιλεί μαζί μας, όμως σε κάθε δήλωσή τους το κλίμα ήταν απολύτως θετικό για την προσπάθεια.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Η δική σας ματιά σε όλα αυτά, όλη αυτή η συζήτηση που έγινε, η αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής μάλιστα αναφορικώς με το εάν καταγγέλλεται με ονόματα η διαπλοκή στην Ελλάδα κ. Δένδια, τι αίσθηση σας άφησε χθες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μου άρεσε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πορτοσάλτε. Μας φέρνει πίσω στη σκανδαλολογία.

Εγώ δεν λέω ότι όλοι είμαστε άγιοι σε αυτόν τον κόσμο, αλλά πρώτον δεν ήταν αυτό το θέμα της συζήτησης. Το θέμα της συζήτησης ήταν τι έχει γίνει αυτά τα δύο χρόνια και αν αυτή η Κυβέρνηση δικαιούται να προσπαθήσει για άλλα δύο χρόνια. Αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης.

Εάν στην κυβερνητική μας διαχείριση υπήρξαν ατοπήματα, βεβαίως η Αντιπολίτευση έχει κάθε καθήκον να τα υπογραμμίσει, όμως να τα υπογραμμίσει με έναν τρόπο που να επιτρέπει και μία σοβαρή απάντηση. Δεν είναι ωραίο πράγμα η αντιπολίτευση να πετάει απλώς λάσπη παντού στον ανεμιστήρα, δεν είναι ωραίο, δεν βοηθάει κανέναν ξέρετε πρέπει ο καθένας να έχει και το θεσμικό του ρόλο.

Τώρα άμα αρχίσουμε μια τέτοια συζήτηση, η οποία από την αοριστία της καθίσταται αναπάντητη, που θα πάει η χώρα δηλαδή; Αφήστε εμάς, αφήστε τη Νέα Δημοκρατία, η κοινωνία όταν παίρνει αυτά τα δείγματα από τον πολιτικό κόσμο, μια κοινωνία που χειμάζεται από την κρίση, που ζορίζεται πάρα πολύ και ξαφνικά έρχεται κάποιος, ένα κόμμα μάλιστα ολόκληρο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, και δημιουργεί υπόνοιες ότι κάτι γίνεται στραβό χωρίς να το κατονομάζει, η κοινωνία που μάχεται για την επιβίωση τι γνώμη θα σχηματίσει για το πολιτικό σύστημα;

Νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν κατηγορεί τους άλλους αυτός μένει απέξω; Στους πολίτες μία συνολική εικόνα δημιουργείται και η συνολική εικόνα είναι ότι όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας διαπλέκεται, αυτό μένει στο τέλος της ημέρας. Βολεύει κανένα να γίνεται αυτό το πράγμα και μάλιστα όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία;

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα μπορούσαν να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και εκεί να είναι…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε αυτό δεν έχω την παραμικρή αντίρρηση. Την παραμικρή αντίρρηση, ίσα-ίσα. Τότε βεβαίως αυτό είναι εθνική υπηρεσία, ιδίως σε στιγμές κρίσης. Εγώ δεν λέω να συγκαλυφθεί οτιδήποτε αν υπάρχει, λέω όμως ότι είναι ανεύθυνη η Αξιωματική Αντιπολίτευση όταν απλώς εκτοξεύει κάτι το οποίο θα με συγχωρήσετε πάρα πολύ, αν δεν το χαρακτηρίσω λάσπη πως θα το χαρακτηρίσω, αν δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά άλλα;

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κάποιοι άνθρωποι παραλληλίζουν αυτή την ατάκα του «πείτε τα ονόματα» με εκείνο που έλεγε και ο κ. Σημίτης «αν έχετε στοιχεία να πάτε στον Εισαγγελέα», κάτι που εκτιμούν ότι αυτό αθωώνει τον κυβερνώντα και καθιστά τον άλλον καταδότη. Δηλαδή πρέπει να βγει η Κυβέρνηση και να πει «ναι διαπλέκομαι με τον Χ-Ψ-Ζ» ή με αυτούς, έναν ή περισσότερους επιχειρηματίες…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συγνώμη, κατ΄ αρχήν ανεξάρτητα από κόμματα και πολιτικές και πολιτικούς, ο Έλληνας πολίτης ο οποίος πληροφορείται αξιόποινη πράξη έχει υποχρέωση σύμφωνα με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα να την αναφέρει στις αρμόδιες Αρχές.

Καταλαβαίνετε, ισχυρότερη είναι αυτή η υποχρέωση όταν μιλάμε για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Όταν μιλάμε, ξαναλέω, για αξιόποινες πράξεις και αυτό το οποίο ελέχθη συνιστά μάλλον περιγραφή όχι απλώς αξιοποίνων πράξεων, αλλά κακουργηματικών αξιοποίνων πράξεων.

Άρα λοιπόν, μέσα στο ισχύον πλαίσιο δικαίου, αυτό το οποίο έγινε χθες από την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι μια παράνομη πράξη. Ξέρει κάτι παράνομο, δεν το καταγγέλλει στις αρμόδιες Αρχές – αφήστε εμάς, αφήστε τη Βουλή – το αποκρύπτει και μάλιστα τι λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση; «Όταν γίνω εγώ Κυβέρνηση θα το πω». Σοβαρά;

Αυτό είναι το πολίτευμα; Ενεργούμε κατά το συνταγματικό μας καθήκον όταν είμαστε Κυβέρνηση και όταν είμαστε αντιπολίτευση το γράφουμε στα παπούτσια μας γιατί έτσι μας βολεύει, για να μην μπορεί ο αντίπαλος να απαντήσει; Δεν είναι τίμια πράγματα αυτά, δεν είναι σωστά και δεν είναι καθαρά.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τελευταία ερώτηση κ. Δένδια: Εκτιμάτε ότι ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του αύριο στο Κοινοβούλιο θα περιγράψει ή θα ανακοινώσει την έξοδο από την τρόικα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι θα πει ο Πρωθυπουργός, νομίζω όμως ότι θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί είναι προφανές ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση.

Είναι επίσης προφανές ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, είναι προφανές ότι ανοίγονται νέες προκλήσεις, είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος για την πορεία της χώρας από δω και πέρα και είναι προφανές ότι εμείς έχουμε μια πορεία άλφα, καταγεγραμμένη και η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει μια πορεία βήτα.

Η σαφής λοιπόν τοποθέτηση του Πρωθυπουργού που αναμένεται νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική και προδιαγράφει τι η Κυβέρνηση θέλει να κάνει. Αυτό περιμένουμε να έχουμε και μια έλλογη απάντηση από την άλλη πλευρά, όχι της ποιότητας του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί ήταν μόνος του κι ότι ήθελε έλεγε.

Εδώ θα είναι ενώπιον του Κοινοβουλίου, είναι καλό να μας πει πως αυτός βλέπει την έξοδό μας από την κρίση, χωρίς γενικολογίες. Βέβαια αν έρθει και μας πει πάλι ότι «με ένα δισεκατομμύριο θα μοχλεύσει και θα διαγράψει δάνεια της τάξης των 120 δισεκατομμυρίων», νομίζω ότι εδώ στο Κοινοβούλιο μπορεί να πάρει μια απάντηση που στη Θεσσαλονίκη από ευγένεια κανείς δεν του έδωσε.

Τι περιμένουμε λοιπόν; Τη σαφή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, για την οποία είμαστε σίγουροι και την έλλογη, τη λογική δηλαδή απάντηση του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης, σε ένα πλαίσιο που να επιδέχεται σοβαρή συζήτηση και αντιμετώπιση.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ευχαριστώ πολύ κ. Δένδια, καλημέρα σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο