Συνέντευξη στον Alpha Radio 98,9 FM και στους δημοσιογράφους Ν. Παναγιωτόπουλο και Ντ. Μόσχου

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Πάμε τώρα να καλωσορίσουμε τον καλεσμένο μας, που ήδη σας έχουμε προαναγγείλει. Είναι ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Νίκος Δένδιας. Να τον καλωσορίσουμε.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
κύριε Υπουργέ, καλό μεσημέρι.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Καλό μεσημέρι κυρία Μόσχου, κύριε Παναγιωτόπουλε, να είστε καλά.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Καλή επιτυχία, καλή δύναμη.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Δένδια να ξεκινήσουμε έτσι με μια προσωπική ερώτηση. Πώς είναι ένας άνθρωπος που ταξιδεύει πάρα πολλά μίλια; Πρέπει να έχετε κάνει ρεκόρ έτσι; Δεν ξέρω αν τα έχετε μετρήσει, πόσα είναι και πόσες χώρες.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι. Τα έχω μετρήσει. Έχω υπερβεί το 1.100.000 χιλιόμετρα.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Τι λέτε τώρα;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Είναι περίπου δύο φορές στο φεγγάρι μετ’ επιστροφής. Νομίζω και κάτι περισσεύει.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Και ώρες πτήσεις να μας πείτε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αυτό πρέπει να το διαιρέσετε διά 600 κάτι που είναι η μέση ταχύτητα του αεροπλάνου.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Έχετε γυρίσει όλο τον κόσμο. Επειδή έχετε επισκεφτεί και χώρες ως Υπουργός Εξωτερικών που στο παρελθόν δεν είχε πάει ποτέ Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
16 τέτοιες..

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Ο πλέον πολυταξιδεμένος Υπουργός Εξωτερικών που είχαμε ποτέ.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Και βέβαια αυτό δεν είναι φετίχ για να χρησιμοποιήσω και μια πολιτική αργκό, για το ευρώ τέλος πάντων που χρησιμοποιούν κάποιοι.
Είναι μία δουλειά, η οποία ουσιαστικά διευρύνει τους ορίζοντες και τις σχέσεις της χώρας μας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Μα έχετε απόλυτο δίκιο και δεν γίνεται αλλιώς κύριε Παναγιωτόπουλε. Κατ’ αρχάς, εμείς τρέχουμε τρεις εκστρατείες στα Ηνωμένα Έθνη, ποτέ μέχρι τώρα δεν έχουμε τρέξει αυτές τις τρεις εκστρατείες.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Πολύ σημαντικές για τη χώρα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σχετικά με τη μια είμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε το στόχο μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Πέραν αυτού όμως, είμαστε μια μεσαία χώρα, χρειαζόμαστε κατανοήσεις, συμπάθειες και συμμαχίες. Ε, αυτό δεν γίνεται με το να κάθεσαι στην Αθήνα και να περιμένεις να σε επισκεφτούν. Αν ήμασταν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Θα ερχόντουσαν όλοι να μας βρουν. Τώρα πρέπει εμείς να πάμε και να εξηγήσουμε.
Και αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, όχι μόνο ότι έγινε αλλά πρέπει και να συνεχιστεί.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Άρα ο Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να είναι εκεί δια ζώσης να εκφράσει τις θέσεις της χώρας.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Υπάρχει ένα ρητό που λέει, εν πάση περιπτώσει ένα ανέκδοτο, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Θεό και σε ένα καλό Υπουργό Εξωτερικών. Ότι ο Θεός είναι παντού, ο καλός Υπουργός Εξωτερικών είναι παντού εκτός από τη χώρα του.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Έτσι. Τώρα όμως μου δίνετε πάσα τώρα. Πώς είναι λοιπόν για έναν υποψήφιο, δηλαδή εσείς είσαστε ένας άνθρωπος που ζείτε τα προβλήματα μέσα στη χώρα αλλά τα βλέπετε και απέξω και είσαστε συνεχώς και ταξιδεύετε και έρχεστε τώρα να κάνετε μια προεκλογική προσπάθεια με τα προβλήματα της καθημερινότητας;
Δηλαδή πόσο είστε κοντά σε αυτή την καθημερινότητα του πολίτη;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κοιτάξτε, μην κοροϊδευόμαστε, είναι ένα disadvantage. Καταρχάς η μεγάλη απουσία, εγώ 4-5 εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα είμαι αλλού. Άρα, αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένα αίσθημα απουσίας. Πρέπει λοιπόν να το καλύψω στην προεκλογική εκστρατεία στην οποία επίσης συνεχίζω διότι ας πούμε αύριο-μεθαύριο πρέπει να πάω στην Στοκχόλμη που έχει Gymnich.
Η χώρα δεν μπορεί να μην εκπροσωπείται στα συμβούλια επειδή υπάρχει εκλογική διαδικασία. Άρα σημαίνει ότι και από αυτό το λίγο χρόνο, ένα κομμάτι πρέπει να διατεθεί για να υπηρετηθούν οι εθνικές ανάγκες.
Αλλά τι να κάνουμε. Κοιτάξτε τώρα, αυτό είναι η δουλειά, πρέπει να την κάνεις με τον καλύτερο τρόπο που μπορείς και η κοινωνία θα κρίνει.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Εδώ ο προεκλογικός αγώνας γίνεται δια ζώσης σε κάποιες συγκεντρώσεις ας πούμε; Θα σας δούμε σε καφετέριες, σε καφενεία;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ κάνω 3 ή 4 συγκεντρώσεις κάθε απόγευμα.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Έχει αλλάξει ο προεκλογικός αγώνας όσο τον παρακολουθείτε εσείς; Είναι λίγο πιο αποστασιοποιημένος ο κόσμος; Γίνεται λίγο πιο πολύ τηλεοπτικά;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θέλω να σας το πω εξής, ο κόσμος γενικά δεν πολυενδιαφέρεται για την πολιτική, αυτή είναι η αλήθεια. Όμως επίσης θέλω να πω ότι ο κόσμος εκτιμά, στον τομέα που εγώ είχα την τιμή να χειριστώ, αυτό που έχει προσφέρει αυτή η Κυβέρνηση.
Δηλαδή ο δείκτης αποδοχής του έργου στην εξωτερική πολιτική τολμώ να πω ότι υπερβαίνει κατά πολύ την δική μας εκλογική απήχηση. Και αυτό, βέβαια, έχει μια απεικόνιση στην επαφή μου με τους ανθρώπους, που μιλάω και επικοινωνώ.
Και έχουν καταλάβει νομίζω στη μεγάλη τους πλειοψηφία τι έχει επιτευχθεί.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Εκλογές εδώ, εκλογές και στην Τουρκία, να πάμε λίγο και στα βαριά θέματα. Ο Νίκος Δένδιας έχει μια προτίμηση δηλαδή ποιος θα βγει στην Τουρκία;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ο Νίκος Δένδιας βεβαίως έχει προτίμηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όμως δεν έχει.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Οπότε τώρα επειδή είστε και Υπουργός Εξωτερικών θα είναι δύσκολο να σας αλιεύσω την προσωπική σας προτίμηση. Για να πάμε στον Υπουργό Εξωτερικών λοιπόν.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ναι είναι τελείως αδύνατον, δεν δικαιούμαι να έχω άποψη ως Υπουργός Εξωτερικών.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Αδύνατον, άρα τι περιμένουμε τώρα από αυτές τις εκλογές, τι μπορεί να αλλάξει; Είχαμε τη βελτίωση ενός κλίματος λόγω, των σεισμών, ωστόσο παρατηρούμε..

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Πολύ μεγάλη βελτίωση.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Δε διατηρείται όμως κύριε Υπουργέ.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς, δεν σημαίνει ότι ασκούμε πολιτική κατευνασμού.
Σημαίνει όμως ότι έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επόμενη ελληνική Κυβέρνηση, που πιστεύουμε θα είμαστε εμείς και για την επόμενη τουρκική Κυβέρνηση, που εκεί θα αποφασίσει ο τουρκικός λαός ώστε να επιχειρήσουν, με μία ίσως πιο φρέσκια προσέγγιση, να λύσουν τη διαφορά μας.
Τώρα από εκεί και πέρα θα δούμε, έχουμε μπροστά μας καιρό. Αν όμως μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό το κλίμα, νομίζω ότι θα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Θυμίζω ότι λίγους μήνες πριν, υπήρχε η αγωνία να παραμείνω εγώ και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο συνονόματος και συνεπώνυμός σας στα Υπουργεία μας, γιατί κινδυνεύαμε με κρίση με την Τουρκία κάθε στιγμή.
Άρα το ότι φτάσαμε αυτή τη στιγμή στο σημείο που φτάσαμε, νομίζω ότι είναι ένα πολύ-πολύ θετικό πράγμα.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Υπάρχει κάποιο κλειδί να ξεκλειδώσει τις ενωτικές σχέσεις; Όλοι αντιλαμβανόμαστε και από την άλλη πλευρά, όσοι έχουμε φίλους γνωστούς ή τους βλέπουμε και μιλάμε, οι λαοί, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι θέλουν μια συνεργασία, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε και αντιλαμβάνονται και οι Τούρκοι ότι μία Ελλάδα και μια Τουρκία με μια σχέση ειρήνης σε ένα επίπεδο ανάπτυξης τουριστικής και σε άλλα επίπεδα, για το περιβάλλον, ακόμα και σε θέματα βιομηχανίας, μεταφορών, υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε, θα ήτανε πάρα πολύ καλό και για τις δύο χώρες.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα ήταν απίστευτο, θα ήταν μια έκρηξη θετικών δυνατοτήτων. Όμως, αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της Άγκυρας και της κυβέρνησης που θα προκύψει, να υπάρχει μία ρεαλιστική προσέγγιση στη διαφορά μας.
Εάν η προσέγγιση είναι μία προσέγγιση επεκτατική και μια προσέγγιση επικυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή, εκεί η Ελλάδα δεν μπορεί βεβαίως να συμφωνήσει. Αν είναι μια προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αυτό είναι κάτι το απολύτως διαφορετικό και υπάρχει άπλετος χώρος επίλυσης της διαφοράς μας.
Εγώ πιστεύω βαθιά ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε σε σχέση αντιπαλότητας με την Τουρκία. Πιστεύω αντιθέτως ότι είναι απλούστερο να είμαστε σε μία σχέση κοινής αντίληψης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά όπως λένε, για το ταγκό χρειάζονται δύο, ένας μόνος του μάλλον κακοφωνία είναι.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Κύριε Υπουργέ εσείς είμαι σίγουρη ότι έχετε μελετήσει και τους αντιπάλους του Erdogan , που από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής και σύμφωνα και με τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν κάποιες πιθανότητες να διώξουν τον Erdogan από την εξουσία. Θα αλλάξουν εξωτερική πολιτική και τακτική απέναντι στη χώρα, ποιες είναι οι εκτιμήσεις;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Οι δημοσκοπικές πιθανότητες, αν κανείς βασιστεί σε αυτό, φαίνονται αρκετά καλές. Οι πραγματικές, εγώ δεν μπορώ να ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω πώς μπορεί να δημοσκοπηθεί η τουρκική κοινωνία, μάλιστα με την ενδιαφέρουσα γεωγραφία της και τα πραγματικά απρόσιτα μέρη της. Άρα, δεν ξέρω πόσο αξιόπιστες είναι οι δημοσκοπήσεις.
Τώρα, δεν έχω ακούσει πολλά πράγματα από την τουρκική Αντιπολίτευση, που να με κάνουν να πιστεύω ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει μία διαφορετική προσέγγιση.
Όμως, δεν πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά αυτά που λέγονται σε προεκλογικές περιόδους, ή, να το πω καλύτερα, να μην τα παίρνουμε απολύτως τοις μετρητοίς, ιδίως σε μία εκλογή που είναι τόσο πιεσμένη. Μπορεί η αντιπολίτευση να έχει μία πιο σοβαρή αντίληψη, πίσω από αυτό που ακούμε και βλέπουμε.
Παρά ταύτα, είναι συνασπισμός έξι κομμάτων, δεν είναι ένα κόμμα, κάτι που σημαίνει δυσχέρεια μετακίνησης σε ρεαλιστικές θέσεις. Και δεύτερον, ο ελληνισμός έχει μία περίεργη εμπειρία, για να μην πω κακή εμπειρία, από το κόμμα του κυρίου Kilicdaroglu, αρχής γενομένης από την εισβολή στην Κύπρο.
Να μείνουμε λίγο στα θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών και να ζητήσουμε ένα σχόλιό σας για το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, κύριε Υπουργέ, γιατί λέγαμε με το Νίκο, έλεγαν τουλάχιστον οι αναλυτές, οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν κάποιες μέρες θα κρατήσει και θα τελειώσει.
Έχει συμπληρωθεί χρόνος, ο Putin κλιμακώνει.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Και μάλιστα που σήμερα είναι και η Μέρα της Νίκης. Θυμάμαι στο παρελθόν όταν η Ρωσία ήταν πολύ κοντά στη Δύση πήγαιναν Ευρωπαίοι ηγέτες, δηλαδή γιορτάζανε όλοι μαζί τη νίκη κατά του ναζισμού.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ουδείς αμφισβητεί τη συμμετοχή της τότε Σοβιετικής Ένωσης στη μάχη και στη νίκη κατά του ναζισμού. Ουδείς αγνοεί τα εκατομμύρια των θυμάτων, που είχε- θυσίασε η Σοβιετική Ένωση, δηλαδή σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία, στην μάχη κατά του ναζισμού.
Αυτά τα έχουμε αναγνωρίσει, όπως έχουμε αναγνωρίσει την τεράστια προσφορά στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στη μουσική. Όλα αυτά είναι εκεί.
Αλλά, εκεί είναι επίσης και η βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία και η ρωσική πλευρά ίσως πίστευε ότι θα μπορέσει να ανατρέψει την Κυβέρνηση Zelensky μέσα σε 3 – 4 μέρες και να εγκαταστήσει μια άλλη Κυβέρνηση στο Κίεβο, αλλά εδώ επιβεβαιώθηκε το γνωστό, ότι εύκολα ξεκινάς τους πολέμους, δύσκολα τους κλείνεις και τους τελειώνεις.
Αυτή τη στιγμή για την ανθρωπότητα, είναι μία πολύ μεγάλη ζημιά, καταστροφή ο πόλεμος που προέκυψε από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλά εμείς εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να στεκόμαστε δίπλα στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές και τις αξίες, που επικαλούμαστε και για τους εαυτούς μας.
Και να ελπίζουμε για το καλύτερο. Να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μια ρεαλιστικότερη προσέγγιση από τον εισβολέα.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Δένδια, τώρα έχουμε εκλογές στην Ελλάδα. Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, λέτε και ο Πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μία στρατηγική ότι ο εκλογές είναι 21η Μαΐου. Εκεί είναι οι σημαντικές.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Τότε δεν είναι;

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Τότε είναι, απλώς το θέμα είναι το αποτέλεσμα.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Ναι, αλλά είναι οι πρώτες;

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Το αποτέλεσμα. Συνήθως στις εθνικές εκλογές στόχος είναι να πάμε να βγάλουμε Κυβέρνηση. Υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι πάμε τώρα να μετρήσουμε τους συσχετισμούς, για να πάμε στις δεύτερες εκλογές.
Μήπως αυτό δημιουργήσει και μία αποχή και δημιουργήσει και μία χαλαρή ψήφο, αφού δεν θα βγάλομε Κυβέρνηση, πάμε στις 2 Ιουλίου που θα βγάλουμε Κυβέρνηση.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Νομίζω ότι θα είναι λάθος η ελληνική κοινωνία να θεωρήσει ότι η πρώτη εκλογή της 21ης Μαΐου, αν υποθέσουμε, που είναι μία υπόθεση βάσιμη, δεν μπορεί… Τι να λέμε τώρα; Ότι θα υπάρξει δεύτερη εκλογή;
Η 21η Μαΐου είναι ένας πρόλογος που μπορεί να αγνοηθεί και να πας κατευθείαν στο επόμενο κεφάλαιο. Η εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου, είναι εξαιρετικά σημαντική για να κρίνει το σημείο εκκίνησης, για να μην πω ίσως και την τελική κατάληξη της επόμενης εκλογής, εάν αυτή χρειαστεί.
Εάν δεν πάμε καλά εμείς στην πρώτη εκλογή, από εκεί και πέρα η δεύτερη εκλογή θα είναι εξαιρετικός ανήφορος. Εμείς λοιπόν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να πείσουμε και νομίζω τα καταφέρνουμε. το εκλογικό σώμα, ότι πρέπει να εκδηλώσεις την προτίμησή του κατευθείαν από την 21η Μαΐου και από εκεί και πέρα να δούμε τι θα γίνει πιο πέρα,
Αλλά, το να καθίσει κανείς στο σπίτι του επειδή βαριέται και να πει «δεν πειράζει, πάω την άλλη φορά», δεν είναι έτσι απλό ξέρετε. Τα έργα δεν τα βλέπεις από τη μέση.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Έχετε δίκιο. Βέβαια.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Βλέπετε δηλαδή έτσι όπως μας το περιγράψατε, πιθανότητα στην κάλπη της 21ης Μαΐου, αν και εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να υπάρξει μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν έτσι και αλλιώς.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι. Δεν το βλέπω.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ ή ότι δεν θέλετε και θέλετε μία αυτοδυναμία;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κοιτάξτε, εμείς καταθέτουμε μία πολλή καθαρή πρόταση στην κοινωνία. Πρώτο σημείο, ο εκλογικός νόμος, που σημαίνει αυξημένη αναλογική, Νέα Δημοκρατία, Πρωθυπουργός ο νυν Πρωθυπουργός. Αυτή είναι η πρότασή μας.
Δεν καταθέτουμε πρόταση συνεργασίας. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να δεχθεί την πρότασή μας ή μπορεί να την απορρίψει. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τη δεχθεί σε ένα τέτοιο βαθμό που θα μας επιτρέψει να πάμε σε μία δεύτερη κάλπη με το εκλογικό σύστημα που εμείς ψηφίσαμε και εμείς πιστεύουμε και να αποκτήσει ο τόπος μια Κυβέρνηση που να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και με ταχύτητα στις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε…

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με κανέναν δηλαδή; Διερευνητική εντολή θα την πάρετε και θα την δώσετε ως έχει;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Με συγχωρείτε, θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός πώς θα την χειριστεί. Αλλά εμείς δεν επαγγελλόμαστε μια Κυβέρνηση συνεργασίας. Θα έπρεπε να το πούμε από τώρα.
Θα έπρεπε να πούμε στην κοινωνία «ξέρεις εμείς κατεβαίνουμε, δώσε μας ένα ποσοστό και θα το αξιοποιήσουμε για να συνεργαστούμε πάνω σε αυτή τη βάση», την οποία πρέπει να εξηγήσουμε. με τον Α, τον Β, με τον Γ.
Ε, δεν λέμε κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι ζητάμε εντολή σχηματισμού μονοκομματικής Κυβέρνησης με δεδομένο Πρωθυπουργό. Αυτό είναι που εμείς θέτουμε ως ερώτημα στην κοινωνία. Και η κοινωνία μπορεί να απαντήσει, αυτή είναι το αφεντικό μας, με όποιον τρόπο θέλει. Αλλά η πρότασή μας είναι πολύ καθαρή νομίζω και πολύ έντιμη.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση πάλι και με την ενισχυμένη αναλογική που είναι κλιμακωτή χρειάζεται ένα αρκετά υψηλό ποσοστό. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό και είσαστε λίγο κοντά στην αυτοδυναμία, είναι στο τραπέζι και η τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή θα κοιτάξετε να συνεργαστείτε;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κύριε Παναγιωτόπουλε, λένε πάντα ότι από τον δημοσιογράφο όσο και αν φαίνεται ευγενής στην αρχή να την περιμένεις την «πονηριά»!.
Αν μπω εγώ σε αυτή την κουβέντα καταλαβαίνετε ότι ενυποθηκεύω το επιχείρημά μου ότι θα τα καταφέρουμε την δεύτερη Κυριακή. Αυτό πιστεύω.
Τώρα, εσείς με ρωτάτε τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρουμε. Μα δεν θέλω να σκέφτομαι ότι δεν θα τα καταφέρουμε.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Μάλιστα. Πάμε λίγο στα προγράμματα.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Την επιμονή του ΠΑΣΟΚ ήθελα να ρωτήσω πως την βλέπει. Καταλαβαίνω ότι είναι στη γραμμή απολύτως της Νέας Δημοκρατίας το να δούμε το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε αλλά να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ας πούμε, όπως το αντίστοιχο λέει και για τον Τσίπρα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Ε, αυτό είναι δικαίωμα του ΠΑΣΟΚ να το λέει, απολύτως σεβαστό. Εμείς έχουμε μια διαφορετική πρόταση και λέμε ότι δεν γίνεται αυτό. Και η ελληνική κοινωνία αποφασίζει ποια από τις δυο προτάσεις έχει πιο στέρεη βάση.
Νομίζω ότι απλώς με όλο το σεβασμό, ότι η δική μας είναι πιο κοντά στην κοινή λογική αν μη τι άλλο. Αλλά ξαναλέω, η κοινωνία είναι το αφεντικό μας. Ας αποφασίσει. Εμείς καταθέτουμε και πρόταση πρωθυπουργού όμως.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Πώς τα ακούτε όλα αυτά τώρα που έχουμε, ας πούμε το σχέδιο «Δήμητρα» του κυρίου Βαρουφάκη. Τώρα προέκυψε και μια πρόταση η οποία δεν εντάχθηκε βέβαια στο πρόγραμμα, μια συζήτηση τέλος πάντων αναστοχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ για ένα περιφερειακό νόμισμα που το υπογράφει ο κύριος Τσακαλώτος.
Μήπως το μεγαλοποιούμε; Μήπως και εσείς προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε λίγο μια κατάσταση του 2015 να επιστρέψουμε πίσω;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κύριε Παναγιωτόπουλε, εκλογές είναι. Δικαιούμαστε και εμείς να αναδείξουμε τον ελλειμματικό ή προβληματικό λόγο ή επιχειρήματα των αντιπάλων μας. Αλλιώς τι να κάνουμε δηλαδή εμείς, να πετάει ο καθένας ότι θέλει κι εμείς να μένουμε σιωπηροί; Αυτό δε γίνεται.
Τώρα ως προς την ουσία του επιχειρήματος, η συμμετοχή της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης είναι νομίζω τεράστιο πλεονέκτημα. Έχει και disadvantage; Βεβαίως έχει και disadvantage, υπάρχει μία πραγματικότητα που να είναι μόνο με advantage; Αλλά είναι τεράστιο, τεράστιο πλεονέκτημα.
Ακόμα λοιπόν και η συζήτηση εναλλακτικών νομισμάτων και με διάφορα έτσι ευφάνταστα και χαριτωμένα ή συμπαθητικά ονόματα, νομίζω ότι αδικεί και τη χώρα, αδικεί και τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας μέσα στην κρίση.
Γιατί η κοινωνία κατέβαλε πάρα πολύ μεγάλο τίμημα για να παραμείνει στο ευρώ τώρα, μην κοροϊδευόμαστε, γιατί μάτωσε η ελληνική κοινωνία και νομίζω θα ήταν ασέβεια σε αυτή την τεράστια προσπάθεια το να αρχίζουμε να σκεπτόμαστε άντε να φύγουμε.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Θεωρείτε πιθανή μία τέτοια εκδοχή;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, βέβαια.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Δηλαδή θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Άλλωστε και ως Πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας ναι μεν μετατοπίστηκε, είχε κάποιες πρώτες σκέψεις και τα λοιπά, ωστόσο μετά κυβέρνησε εντός πλαισίου και δεν άφησε περιθώριο για τέτοιες κουβέντες.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κύριε Παναγιωτόπουλε, δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα τώρα, να είμαστε ειλικρινείς. Όποιος τολμήσει να πάει να πει στην ελληνική κοινωνία, εγώ δεν ξέρω τι σκέφτονται τα άλλα κόμματα, αυτό δεν μπορώ να το πω ούτε είμαι μάντης ούτε διαβάζω το μυαλό άλλων αρχηγών και άλλων κομμάτων. Λέω απλώς ότι όποιος διανοηθεί να πάει στην ελληνική κοινωνία με ατζέντα εναλλακτικού νομίσματος θα συντριβεί εκλογικά.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Μία ερώτηση θέλω να κάνω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτού του προεκλογικού αγώνα συναντάτε κόσμο στις συναντήσεις που λέτε ότι οργανώνετε εν πάση περιπτώσει αυτές τις μέρες.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Και αρκετό κόσμο.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Και αρκετό κόσμο.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Υπολογίζω ότι χαιρετάω κάθε μέρα άνω των 500 ανθρώπων, πολλές φορές και αρκετά πιο πάνω.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Πολλή χειραψία.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Είναι ευχάριστο κα Μόσχου, ξέρετε είναι κουραστικό αλλά είναι πάρα πολύ ευχάριστο.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Ευχάριστο ναι γιατί έχει λείψει σε σας, σε σας έχει λείψει.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Και μου έχει λείψει, σας το λέω ειλικρινά μου έχει λείψει ναι.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Το γνωρίζω, το καταλαβαίνω.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Και η σωματική επαφή ξέρετε, κατ΄ αρχήν με τον covid μας έλειψε και η χειραψία..

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Βέβαια, έχουμε άλλο ταμπεραμέντο. Ποιο είναι το κορυφαίο ζήτημα το οποίο σας θέτουν οι πολίτες; Ποιο είναι το ζήτημα που κι εσείς αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά και πρέπει να κάνει την επόμενη τετραετία;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σε μεγάλο βαθμό εγώ μιλάω για τον τομέα που μου εμπιστεύθηκε μετά την ψήφο των πολιτών ο Πρωθυπουργός, δηλαδή την εξωτερική πολιτική. Και υπάρχει πάντα ενδιαφέρον γι΄ αυτό, ξέρετε του Έλληνα του αρέσει η εξωτερική πολιτική. Έχω και τη δυνατότητα να λέμε πράγματα λίγο πιο χαλαρά..

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν υπάρχει ο χρόνος.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αλλά εκτός αυτού βεβαίως υπάρχει το θέμα της ακρίβειας, το οποίο το ξέρουμε, το πολεμάμε όσο μπορούμε και είναι βέβαιο ότι μπορούμε να κάνουμε παραπάνω πράγματα και θα κάνουμε παραπάνω πράγματα.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Κι επειδή λέμε για οικονομικά και αυτά, για να κλείσουμε, σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, και εσείς λέτε αυξήσεις μισθών, λέτε πράγματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και έχει βγει ένα χαρτί τώρα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που υπάρχει και μία κριτική περί θεσμικότητας, πώς είναι δυνατόν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εκτιμά προγράμματα κομμάτων και γιατί δεν το κάνει για όλα.
Βλέπετε ότι δεν είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το δικός σας είναι;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Θα σας πω. Η λογική ποια είναι; Η λογική είναι να μεγαλώσει, με συγχωρείτε για τη λαϊκότητα της έκφρασης, η πίτα, ώστε να μπορεί το κομμάτι του κάθε Έλληνα πολίτη να είναι μεγαλύτερο.
Για να μεγαλώσει η πίττα πρέπει να μεγαλώσει το ΑΕΠ. Για να μεγαλώσει το ΑΕΠ πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις και πρέπει να υπάρχει και σωστή φορολογική πολιτική.
Εγώ πιστεύω, εμείς πιστεύουμε, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπληρώνει τις υποθέσεις εργασίας που θα επιτρέψει να μεγαλώσει η πίττα για να υπάρχει μεγαλύτερο μέρισμα του μεγαλώματος στο μέσο άνθρωπο. Άρα πάσχει πλήρως από έλλειψη ρεαλιστικότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια λογική αναδιανομής και όχι μια λογική δημιουργίας πλούτου προς αναδιανομή. Και αυτή είναι η διαφορά μας.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Και μία ερώτηση τελευταία, τουλάχιστον από εμένα. Απευθύνεται προσωπικά στον κύριο Δένδια.
Σε περίπτωση που ανανεωθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την Κυβέρνηση αυτή, για μία επόμενη 4ετία ο Νίκος Δένδιας θα ήθελε να παραμείνει στο Υπουργείο Εξωτερικών ή θεωρεί ότι έχει κλείσει ένα κύκλο οπότε πάμε για άλλα;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Κυρία Μόσχου, αυτό είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Εάν ο Πρωθυπουργός …

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Την επιθυμία σας ρωτώ.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι, θα σας πω ευθέως. Μόνο αν ο Πρωθυπουργός μού προτείνει κάτι έχει λογική να αρχίσω να σκέφτομαι τι επιθυμώ εγώ. Γιατί δεν έχει καμία έννοια να σκέφτομαι εκ των προτέρων αν ο ίδιος δεν θα ήθελε να παραμείνω.

Κα ΜΟΣΧΟΥ:
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή επιτυχία, καλή δύναμη στο νότιο τομέα.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Εγώ ευχαριστώ πολύ.

Κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Ευχαριστούμε πολύ. Ήταν ο κύριος Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών, υποψήφιος στο νότιο τομέα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο