Συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο»

Συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» και στον δημοσιογράφο Θανάση Αργυράκη

 

Το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν φαίνεται να πέφτει χαμηλά. Κατά εκτιμήσεις, η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει τα συμφέροντά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα τώρα την προεκλογική περίοδο. Πόσο ανησυχητικά είναι τα πράγματα σε αυτό το «μέτωπο»;

Αυτές οι κρίσιμες αλλά και αχρείαστες εκλογές, που προκάλεσε η αντιπολίτευση παίζοντας με τους θεσμούς, γίνονται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή από κάθε άποψη, καθώς εκτός από τους πασιφανείς λόγους που σχετίζονται με την Οικονομία, υπάρχει και ένα δυσμενές γεωπολιτικό περιβάλλον. Η χώρα μας περιβάλλεται από ένα τόξο αστάθειας, ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ανάδυσης νέων απειλών και οξύτατων προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Θα ήταν λοιπόν η χειρότερη ιστορικά στιγμή για να θέσουμε σε αμφισβήτηση τον γεωπολιτικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή οι Ένοπλες μας Δυνάμεις, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό και εθνικό φρόνημα, αποτελούν εγγύηση για την Εθνική μας Ασφάλεια, με το πολύ υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, όπως άλλωστε το απέδειξαν πρόσφατα με την άμεση ανταπόκρισή τους το περιστατικό με το Norman Atlantic. Σε κάθε περίπτωση όμως μια αναστροφή της πορείας ανάκαμψης ή μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας, δεν θα αποτελούσε μόνο καταστροφή για την Οικονομία αλλά και κίνδυνο για τα Εθνικά μας Θέματα!

Αναλάβατε τα καθήκοντα του υπουργού Αμύνης μόλις δυόμισι μήνες πριν. Ποιος ο «απολογισμός δράσης»;

Η Κυβέρνησή μας όχι μόνο διατήρησε την αμυντική μας ικανότητα και την αποτρεπτική μας ισχύ, αλλά και την επαύξησε δίνοντας λύση στο πρόβλημα της κατασκευής των Υποβρυχίων και των Πυραυλακάτων, για το Πολεμικό μας Ναυτικό, από τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, η οποία είχε δρομολογηθεί από τον προκάτοχό μου Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και είμαι ευτυχής που συνέβαλα και εγώ, κατά τη δική μου θητεία στο Υπουργείο, με τις λύσεις που δόθηκαν για εκκρεμότητες του παρελθόντος. Γενικότερα, ο στόχος μου ήταν, στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, να επιχειρήσω μία αναδιάρθρωση του μοντέλου διαχείρισης των πόρων που από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου δίνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σκόπευα επίσης να κινηθώ, αν δεν μεσολαβούσαν οι γνωστές εξελίξεις, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων και του εξαιρετικής εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού τους ως κυττάρου παραγωγής τεχνολογίας και καινοτομίας.

Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι με το CharlieHebdo, συχνά λέγεται ότι είναι η μετανάστευση που φέρνει στην Ευρώπη την «ισλαμιστική τρομοκρατία». Κατ’ επέκταση, ταυτίζεται η μετανάστευση με την τρομοκρατία. Η άποψή σας;

Η μετανάστευση και η ισλαμιστική τρομοκρατία αν και σε κάποια σημεία ενδέχεται να τέμνονται, είναι δύο διαφορετικής φύσης προβλήματα. Είναι αλήθεια όμως, ότι το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν ισλαμιστές τρομοκράτες τις μεταναστευτικές ροές, για να μετακινηθούν ή να επιστρέψουν στο έδαφος της Ευρώπης είναι υπαρκτό, όπως είχα επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο κατά την σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών επί ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Όμως από την άλλη, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η επίθεση στο Παρίσι έγινε από Γάλλους πολίτες. Γενικότερα, το τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης είναι σύνθετο και δεν επιδέχεται εύκολες λύσεις και απλοϊκούς αφορισμούς. Πάντως, το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης σχεδόν εισόδου μεταναστών στο παρελθόν, χάρη στην αποτελεσματικότατη περιφρούρηση των χερσαίων συνόρων μας από τον Αύγουστο του 2012, με την επιχείρηση «Ξένιος Δίας» που εφαρμόσθηκε όταν ήμουν Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, περιορίσθηκε δραστικά έως και εκμηδενίσθηκε. Απόδειξη είναι τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι μειώθηκε η είσοδος παράνομων μεταναστών κατά 96% από τότε. Βεβαίως, υφίσταται πρόβλημα στα θαλάσσια σύνορα, το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη. Αυτό που προσδοκούμε εμείς με τη σειρά μας είναι αλληλεγγύη από τους εταίρους μας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Οι δολοφονίες στο Παρίσι επανέφεραν τη συζήτηση γύρω από τα ερωτήματα «ασφάλεια ή Δημοκρατία;». Υπάρχει τέτοιο δίλημμα;

Κανένα τέτοιο δίλλημα δεν υπάρχει σε μία ευνομούμενη Δημοκρατία η οποία ασπάζεται τις αρχές και τις αξίες του αποκαλούμενου «Δυτικού» πολιτισμού. Η ασφάλεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα και συμπεριλαμβάνεται στη σχετική Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Από τα χρόνια του Διαφωτισμού έχει καταστεί σαφές ότι χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία, αλλά και ότι χωρίς ελευθερία η ασφάλεια χάνει το νόημά της και επικρατεί απλώς καταπίεση.

Έχετε επανειλημμένως καταφερθεί δημόσια κατά της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντάς την, «τάγματα εφόδου», ενώ ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, στείλατε αρκετές υποθέσεις εγκληματικών επιθέσεών της στη Δικαιοσύνη. Τώρα, ενόψει εκλογών, πολλοί κατηγορούν τη ΝΔ για «ακροδεξιά ατζέντα» ή και ότι χαϊδεύει τα αυτιά των νεοναζί. Που βρίσκεται η αλήθεια;

Τα περί «ακροδεξιάς ατζέντας» είναι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανάγκη του να υπερκαλύψει τις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών του για άοπλη αστυνομία, για ελεύθερη είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα ή και παροχή επιδόματος σε αυτούς, για κατάργηση των ΜΑΤ κλπ, για να μην αναφερθώ στην «αμηχανία» ορισμένων στελεχών του απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Επί της ουσίας, είναι κωμικό να κατηγορούν για «ακροδεξιά» στάση την Κυβέρνηση Σαμαρά, που υπήρξε άτεγκτη έναντι της Χρυσής Αυγής, αυτοί που έριξαν μαζί με το νεοναζιστικό μόρφωμα την Κυβέρνηση και ανέχθηκαν να προσμετρηθούν μαζί τους οι Βουλευτές της, στα 120 «παρών» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η άνοδος της ακροδεξιάς σχετίζεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με οικονομικά αίτια. Σε άλλες χώρες οφειλόταν στην ανεργία και στην ανασφάλεια που φάνηκε να προκάλεσε στις κοινωνίες τους η μαζική είσοδος μεταναστών, ακόμα και εάν δεν υπήρχε γενικευμένη οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα η απάντηση είναι μία: αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων και οριστική υπέρβαση της κρίσης. Το πρώτο επιτεύχθηκε, για το δεύτερο αγωνιζόμαστε, με τα σημαντικά βήματα να έχουν γίνει ήδη.

Η ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για αλλοπρόσαλλες θέσεις, και ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία εάν γίνει κυβέρνηση. Που βασίζετε αυτές τις κατηγορίες;

Δεν φοβίζει η ΝΔ τους ψηφοφόρους, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις στελεχών του. Δεν έθεσε η ΝΔ ζήτημα μονομερούς αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος, με τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει μία τέτοια ενέργεια ούτε στέλεχος της ΝΔ πρότεινε να μην πληρωθούν ομόλογα στη λήξη τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπώς πρέπει να εξηγήσει τι θα κάνει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τι θα κάνει με άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως στη φορολογία, όπου πίσω από δηλώσεις αλλά και «μισόλογα», υποκρύπτεται πρόθεση «φοροκαταιγίδας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο