Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: […] Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν πρωτοβουλίες για να πάμε στη Χάγη για διάλογο; Είμαστε έτοιμοι;
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Με την Τουρκία, ελληνοτουρκικά. Για αυτά μιλάμε τώρα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Ξενάκη, κύριε Σκουρή, αν με ρωτάτε αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρωτοβουλίες, η απάντηση είναι όχι, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρωτοβουλίες. Γιατί; Διότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν με μια φρέσκια ματιά οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, με ένα πολιτικό κεφάλαιο. Εάν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι ότι βεβαίως πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε κάποια πρωτοβουλία από κάποιον τρίτο.
Η Ελλάδα και η Τουρκία, δύο γειτονικές χώρες, μπορούν – μια και το κλίμα, δόξα τω Θεώ, αυτό το διάστημα είναι καλό – να βρουν μία άκρη, μήπως και μπορέσουν να πάνε τη διαφορά τους στη Χάγη. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Εδώ τώρα, υπάρχει μία φράση που εγώ θέλω λίγο να την … . Είναι δικιά σας φράση, προσωπικά συμφωνώ. Λέει ότι «εμείς ως λαός – είπατε, και ναυτικός – εμείς θέλουμε να μην κλείνουμε, να ανοίγουμε θάλασσες». Θα μας το εξηγήσετε λίγο αυτό;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως. Πάντα όταν διαπραγματεύεσαι πρέπει να περάσεις και από την άλλη μεριά, να δεις και τις θέσεις της άλλης πλευράς. Η Τουρκία, έστω κι αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε λόγω διαφοράς μεγέθους, έχει στο γενετικό της υλικό έναν φόβο απέναντι στην Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται να σας πω – γιατί ιστορία ξέρουμε όλοι – ότι το νέο τουρκικό κράτος φτιάχτηκε πάνω στην αντιπαλότητα με την Ελλάδα στον πόλεμο του 1920 – 1922.
Άρα, λοιπόν, πάντα η Τουρκία έχει στο γενετικό της υλικό ένα φόβο μήπως η Ελλάδα έχει σκοπό να την αποκλείσει από τη θάλασσα. Να δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω της.
Η Ελλάδα αυτό δεν θέλει να το κάνει. Δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός που εγώ να έχω γνωρίσει στη ζωή μου, να έχω διαβάσει γι’ αυτόν, και να είχε τέτοια σκέψη.
Επίσης, η Ελλάδα έχει ένα βασικό κατευθυντήριο άξονα. Επειδή είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία στον πλανήτη, θέλει την ελευθερία της επικοινωνίας στις θάλασσες. Οπουδήποτε στον πλανήτη, όχι μόνο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα, λοιπόν, κακώς η Τουρκία φοβάται κάτι τέτοιο, εάν το φοβάται. Αυτό όμως πρέπει να εξηγηθεί καθαρά, να λεχθεί.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας κάνω την αμέσως επομένη ερώτηση. Είναι από ακροατή μας, τον Δημήτριο Μακαριγάκη, ο οποίος λέει: «Καλημέρα, ερώτηση για τον κ. Δένδια. Ο Πρωθυπουργός μιλάει για τη διευθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία. Όλοι γνωρίζουμε ότι μοναδικό θέμα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Προς τι η διολίσθηση; Kαι γιατί δεν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο; Μετά από πόσα χρόνια θα έρθει ο κατάλληλος καιρός;»
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δύο διαφορετικές ερωτήσεις. Ευκαιρία όμως για να απαντήσω και στις δύο και ευχαριστώ πολύ τον ακροατή σας. Για την πρώτη ερώτηση. Ο Πρωθυπουργός αυτό που λέει αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Εάν υπονοείτε ότι ο Πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός Έλληνας θα έθετε υπό συζήτηση το θέμα των χωρικών υδάτων, αυτό δεν γίνεται. Γιατί δεν γίνεται; Διότι, εκ του Διεθνούς Δικαίου, το θέμα των χωρικών υδάτων είναι μονομερές θέμα κάθε χώρας. Η Τουρκία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, δεν ρώτησε τη Ρωσία, δεν ρώτησε ούτε εμάς δηλαδή. Η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο, δεν ρώτησε κανέναν, δεν ρώτησε την Ιταλία που είναι απέναντι.
Η Αλβανία και η Ελλάδα επέκτειναν τα χωρικά τους ύδατα στο βόρειο Ιόνιο. Ούτε η Αλβανία ρώτησε εμάς, ούτε εμείς ρωτήσαμε την Αλβανία. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Εδώ ερώτηση διευκρινιστική από εμένα. Να σας πω τι πιστεύει ένα κομμάτι του κόσμου: Επειδή η Τουρκία βάζει αιτία πολέμου, το θεωρεί κάτι τέτοιο «casus belli», ότι φοβόμαστε και λέμε απλώς όταν έρθει ο κατάλληλος καιρός και ο κατάλληλος καιρός δεν έρχεται ποτέ.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω. Το πότε το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να ληφθεί μια απόφαση, αυτό το κρίνει η εκάστοτε κυβέρνηση του τόπου, έτσι; Είτε αυτή, είτε η προηγούμενη, είτε η επόμενη.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αληθές.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ουδείς όμως αμφισβητεί, ουδείς αμφισβητεί, ότι αυτό είναι ένα μονομερές δικαίωμα. Είναι απολύτως έτσι. Το κάτω από ποιες προτεραιότητες ασκείται, αυτό είναι μια άλλη, δεύτερη κουβέντα για την οποία, αν με ρωτάτε αν η αιτία είναι το «casus belli», θεωρώ ότι η αιτία δεν είναι το «casus belli». Και δεν μπορεί να είναι το «casus belli». Γιατί το «casus belli» είναι τόσο παράνομο που εγώ δεν θεωρώ ότι η Τουρκία μπορεί και να το ασκήσει. Νομίζω, μάλιστα, ότι κάνει τεράστιο λάθος που το λέει. Και το είπα ανοιχτά, εγώ τους το είπα στην Άγκυρα αυτό. Δηλαδή, αν θυμάστε, ένα από τα κύρια επιχειρήματα που οδήγησαν στην – ας τη χαρακτηρίσουμε – «λίγο ζεστή» ανταλλαγή απόψεων με τον ομόλογό μου, ήταν ότι είπα…
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Παραήταν «ζεστή».
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εντάξει, τι να κάνουμε, Απρίλης ήταν, άνοιξη.
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: «Καυτή» ήταν για Απρίλιο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τότε τους είπα ακριβώς αυτό, ότι δεν μπορείτε να απειλείτε χώρα με πόλεμο, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Και αν διαβάσει κανείς το πρακτικό της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τότε, του 1995 – 1996, θα δείτε ότι στο τέλος υπάρχει ενοχική αναφορά. Λέει ότι όλα αυτά γίνονται με πνεύμα ειρήνης κλπ. Καταλαβαίνουν τι βαρύ πράγμα λένε.
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Τώρα, να σας ρωτήσω κάτι. Επειδή μιλάτε για το κλίμα, την ατμόσφαιρα και όλα τα υπόλοιπα, και επειδή νομίζω ότι μετά την επίσκεψή σας, κυρίως μετά τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία εκεί, από το διάστημα αυτό και μετά, έχουμε ήρεμα νερά σε σχέση με αυτό που ζήσαμε τον προηγούμενο ενάμισι χρόνο με την Τουρκία.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πράγματι.
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Και επειδή αν σας ρωτήσω ποιον προτιμά η Ελλάδα την επόμενη Κυριακή, δεν θα μου απαντούσατε έτσι και αλλιώς, αν και φαίνεται ποιος θα είναι.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά, δεν θα απαντήσω.
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Εκ της θέσεως σας. Θα σας ρωτήσω, όμως, πιστεύετε ότι τα ήρεμα νερά αυτά μπορούν να συνεχιστούν ή είναι ένα διάλειμμα έτσι φωτεινό και θα ξαναγυρίσουμε πίσω στη φρασεολογία του προηγούμενου χρόνου, από πλευράς Τουρκίας εννοώ, που προκαλεί και τη δική μας – λογικό είναι – έντονη αντίδραση;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι μια ευκαιρία και πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία. Δεν πρέπει να το αφήσουμε στο ράφι, είναι μια ευκαιρία, ένα «παράθυρο ευκαιρίας» το οποίο μπορούμε να το κάνουμε «πόρτα» αν προσπαθήσουμε και οι δυο πλευρές.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα λέτε ότι μπορεί να γίνει «πόρτα»;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ πιστεύω ναι. Ναι, το πιστεύω. Αν η Τουρκία καταλάβει την ευκαιρία. Και ελπίζω ότι θα την καταλάβει την ευκαιρία. Εγώ το πιστεύω βαθιά, βαθιά, ότι το συμφέρον της Τουρκίας είναι να έχει μια φιλική Ελλάδα. Όπως και το συμφέρον της Ελλάδας είναι να έχει δίπλα της μια πλούσια, σταθερή Τουρκία. Η διαφορά ποια είναι τώρα; Ότι ενώ εμείς το βλέπουμε και το επιδιώκουμε, η Τουρκία σε πολλές φάσεις δεν το βλέπει και δεν το επιδιώκει.
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Τώρα δεν έχει εκλογές μπροστά. Γιατί λέγαμε, συγγνώμη που σας διακόπτω κιόλας, λέγαμε όμως ότι αυτό όλο έχει να κάνει κυρίως με το ότι ο Erdogan θέλει να εκλεγεί ξανά και έχει βάλει «όλα του τα λεφτά» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο εθνικιστικό, έτσι, αίσθημα και στο πατριωτικό κομμάτι κλπ. Τώρα δεν έχει εκλογές πια, τελείωσε, αν κερδίσει…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έδειξε μία υπευθυνότητα η τουρκική πλευρά στην προεκλογική περίοδο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν ανέβασε ούτε ο ομόλογός μου, ούτε ο Πρόεδρος Erdogan, κατά της Ελλάδας, εθνικιστικές κορώνες. Επίσης, υπήρχε τεράστια προσοχή σε όλα, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν υπήρχαν υπερπτήσεις, δεν υπήρχαν παραβιάσεις, δεν υπήρχε πτητική δραστηριότητα.
Δηλαδή υπήρχε ένα κλίμα που επιτρέπει αμέσως μετά τις εκλογές και των δύο χωρών να υπάρξει μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης και συζήτησης επί της διαφοράς. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, ειλικρινά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, έχουν και οι δύο χώρες να ωφεληθούν πάρα πολλά.
Και, εν πάση περιπτώσει, εγώ νιώθω πάρα πολύ ικανοποιημένος που τελειώνω τη θητεία μου στο Υπουργείο με ένα κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορεί κάτι να γίνει και εκεί.
{…}
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι ακόμα στα εξωτερικά, πριν πάμε σε άλλα θέματα. Είπατε χθες και θα ήθελα λίγο, σας άκουσα σε μία συνέντευξή σας, κάθισα και την άκουσα δηλαδή, μου έκανε εντύπωση ο τίτλος.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ειλικρινώς, λυπάμαι για το τι υποστήκατε. Και να μας ξανακούτε και σήμερα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Με πολύ μεγάλη χαρά και το ξέρετε. Είπατε ότι φτάσαμε στα όρια του πολέμου, κάποια στιγμή, με την Τουρκία. Ποια ήταν αυτή η στιγμή κύριε Υπουργέ; Επί θητείας σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είπα κάτι καινούργιο. Αυτό που ίσως έκανε κάποια εντύπωση είναι ότι το διατύπωσα. Η στιγμή που η ελληνική φρεγάτα μπούκαρε στο ελικοδρόμιο της τουρκικής φρεγάτας με τους στόλους στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι προφανές τι στιγμή ήταν. Δεν συνιστά κάποια μεγάλη αποκάλυψη από εμένα. Όλη η ελληνική κοινωνία το ήξερε και το ξέρει. Γενικά, όταν βγαίνουν οι στόλοι έξω, τα πράγματα δεν είναι απλά.
Όταν δύο χώρες δηλαδή – το ότι είναι μέλη της ίδιας στρατιωτικής Συμμαχίας συνιστά οξύμωρο – βγάζουν τους στόλους τους έξω και τα βαπόρια τους όλα έξω, τα πράγματα δεν είναι καλά.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και μία τελευταία από εμένα ερώτηση γιατί πραγματικά πήρα το χρόνο από τον Σωτήρη, αλλά είχα πραγματικά πολλές απορίες. Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι, ακόμα και με τον Erdogan, πολύ περισσότερο αν έβγαινε ο Kilicdaroglu, η Δύση αλλάζει τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία, τη θέλει σύμμαχο και, συνεπώς, σε αυτήν την περίπτωση, εμείς θα δυσκολευτούμε, με την έννοια ότι θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις της με την Τουρκία.
Και όταν λέτε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποιο σχέδιο και το σχέδιο αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ει δυνατόν σε σύσκεψη των αρχηγών, ξέρω εγώ στη Βουλή, κάπως… Θα μας ξεκαθαρίσετε λίγο την άποψή σας;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Σκουρή, βεβαίως. Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός. Και ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι γνωστός στις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες εγώ είχα συνεχείς, διαρκείς, εμπιστευτικές και, θέλω να πω, εγκάρδιες, σε έναν μεγάλο βαθμό, επαφές. Με κλειστή την πόρτα, όλα αυτά τα 4 χρόνια, η αντιπολίτευση ενημερωνόταν για ό,τι κάνουμε και πως το κάνουμε. Και άκουγα και τις συμβουλές και τις απόψεις.
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Δημοσίως δεν το έλεγε πάντως, θέλω να πω, αυτό που λέτε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, αλλά οφείλω να αποδώσω στην αντιπολίτευση την απόλυτη προσοχή στις θέσεις τους στα εξωτερικά. Είπατε και μόνοι σας ότι δεν είναι κομμάτι της προεκλογικής αντιπαλότητας.
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Όχι, αυτό δεν είναι.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό γιατί έχει συμβεί; Θυμάστε παλιά χαρακτηρισμούς όπως «προδότες», «μειοδότες»; Aυτά δεν υπάρχουν τώρα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και τώρα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όσον αφορά το τι ασκήθηκε αυτά τα χρόνια, υπάρχει εθνική κατανόηση. Δεν λέω εθνική συμφωνία σε όλα, αλλά υπάρχει εθνική κατανόηση. Και αυτό πρέπει γιατί οι κρίσεις ήταν μεγάλες και παραμένουν μεγάλες.
Ως προς την Τουρκία: Όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τότε όλοι στην Ελλάδα, όσοι καταλάβαιναν, τα «βάψανε μαύρα» γιατί προφανώς φοβήθηκαν την τεράστια αναβάθμιση της Τουρκίας ως απαραίτητου παράγοντα.
Και όμως, έχοντας βάλει την Αλεξανδρούπολη έγκαιρα μέσα στις Συμφωνίες και έχοντας δημιουργήσει τις υποδομές και τις κατανοήσεις, ακυρώθηκε η δυνατότητα εκβιασμού.
Δεν θέλω να πω ότι θα τον ασκούσε η Τουρκία, δεν λέω τέτοιο πράγμα. Λέω στην απίθανη περίπτωση που η Τουρκία θα επέλεγε να ασκήσει εκβιασμό, ζητώντας ανταλλάγματα τα οποία θα αφορούσαν στην Ελλάδα. Δεν έγινε αυτό το πράγμα και δεν θα μπορούσε να γίνει.
Νομίζω, λοιπόν, ότι η χώρα είχε μια προφανή στρατηγική η οποία δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, απλώς μια στρατηγική η οποία προφυλάσσει τα εθνικά συμφέροντα. Και η στρατηγική αυτή είναι κατανοητή, νομίζω, στα κόμματα.
{…}
Σ.ΞΕΝΑΚΗΣ: Έχουν έρθει πολλά μηνύματα για το θέμα της Αλβανίας. Και το κλίμα που εισπράττουμε εδώ, θα σας πω ένα από αυτά, χαρακτηριστικό, που είναι και το πιο ψύχραιμο: «Τώρα τον Edi Rama για πόσο θα τον ανεχόμαστε; Τον τιμάμε με προσωπικές εκθέσεις ζωγραφικής, η Αλβανία συστηματικά μας υποτιμά και δεν κάνουμε τίποτε για αυτό. Αντίθετα, συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ χωρίς απτά ανταλλάγματα». Ένα από τα μηνύματα αυτά. Έχω και πολύ χειρότερα από αυτό.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχάς, να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Με την Αλβανία, μετά από πολλά χρόνια, έχουμε καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία, υποδειγματική συμφωνία για το θέμα των θαλασσίων ζωνών στο βόρειο Ιόνιο που περιλαμβάνει ακριβώς, ακριβώς ό,τι προτείνουμε στην Τουρκία και η Τουρκία αρνείται.
Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, 12 ναυτικά μίλια, Χάγη. Ακριβώς αυτό. Και θυμίζω ότι η Αλβανία είναι στενός φίλος και σύμμαχος της Τουρκίας.
Άρα, λοιπόν, αυτό που κάνει η Αλβανία και συμφωνεί μαζί μας εκεί που αρνείται η Τουρκία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο. Αυτό ως προς τα ζητήματα για το εάν κάτι παίρνει η Ελλάδα από αυτή τη βελτίωση των σχέσεων.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα δούμε πάντως αν θα …, γιατί και άλλη φορά είχε συμφωνήσει και μετά το «γύρισε πίσω».
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το Συνταγματικό τους Δικαστήριο, βεβαίως. Εγώ λέω πού βρισκόμαστε τώρα. Μην κακομελετάτε, είναι και πρωί.
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Έχει πει και ο κύριος Rama ότι με την Ελλάδα θα τα πούμε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, αυτό αφορά τώρα. Πάμε τώρα στο επεισόδιο. Εγώ θα επαναλάβω μόνο αυτό που είπε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Ότι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, δυο υπογραμμίσεις στο «αδιάσειστα», τότε σύλληψη υποψηφίου δυο μέρες πριν από δημοτικές εκλογές είναι μέγα σκάνδαλο. Μέγα σκάνδαλο.
Και ως προς την ενταξιακή πορεία για την οποία κάποιος ακροατής σας υπονοεί ότι κακώς βοηθάμε. Η ενταξιακή πορεία οδηγεί σε κράτος δικαίου. Σε κράτος δικαίου δικαστικά σκάνδαλα δεν συμβαίνουν.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, ο Μπελέρης μπορεί να είναι στη φυλακή μετά την εκλογή του;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν με ρωτάτε αν οποιοσδήποτε μετά από εκλογή μπορεί να είναι φυλακή, είναι δικονομικό το ερώτημα ή είναι πολιτικό;
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πολιτικό και αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ θεωρώ ότι η Αλβανία μπήκε σε μία μεγάλη περιπέτεια και δεν καταλαβαίνω γιατί.
Επαναλαμβάνω, μόνο αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, όχι δημιουργηθέντα στοιχεία, όχι κατασκευασθέντα στοιχεία, όχι στοιχεία που έχουν άλλη κινητροδότηση, αδιάσειστα στοιχεία κακουργηματικής παρανομίας, μόνο τότε μπορώ να κατανοήσω, πάλι με ερωτήματα ως προς τον χρόνο, τη σύλληψη και την κράτηση του Δημάρχου της Χειμάρρας.
Και προσέξτε, δεν αναφέρομαι στην ελληνικότητά του. Εμείς δεν διεκδικούμε διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στον Δήμαρχο, επειδή είναι Έλληνας. Όχι. Εμείς λέμε: Υπάρχει ή δεν υπάρχει κράτος δικαίου; Αυτό λέμε, για να είμαστε και ξεκάθαροι.
Και ακριβώς, μετά τις εκλογές – γιατί δεν θέλω μέσα στο προεκλογικό κλίμα να μπλέκουν πράγματα – θα το δούμε με ψυχραιμία και με σοβαρότητα. Αλλά, ξαναλέω. Κράτος δικαίου, να το θυμόμαστε αυτό. Ευρώπη σημαίνει κράτος δικαίου.
Σ. ΞΕΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, κ. Δένδια, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την κουβέντα που είχαμε {…}
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, κ. Ξενάκη και κ. Σκουρή.