Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το μέτρο των 120 δόσεων και κατά πόσο ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία επειδή έγινε προεκλογικά, όπως επίσης και για τη “13η σύνταξη” και για τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις:

• Εμείς πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα επανεκκίνησης. Τα μέτρα ρύθμισης των υπαρχουσών οφειλών είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διασφαλίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες και να επανενταχθούν στη ζωντανή οικονομία.

• Άρα εμείς λέμε ότι αυτό είναι ένα μέτρο που έπρεπε να έρθει και είναι καθυστερημένο. Θυμίζω ότι υπήρχε προηγούμενη ρύθμιση η οποία είχε αποτύχει. Όπως είχε αποτύχει βεβαίως και η δική μας ρύθμιση το 2014 γιατί την σαμποτάρισε η τωρινή κυβέρνηση μιλώντας για “σεισάχθεια” και ότι θα τα χάριζε όλα. Τώρα βέβαια δεν τα χαρίζει όλα, αλλά στην πραγματικότητα χάσαμε τέσσερα χρόνια, μέχρι να έρθουμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια.

• Δεν μπορείτε να πείτε ότι τα μέτρα τα οποία ήρθαν είναι και πολύ “στοργικά” για τις επιχειρήσεις. Νομίζω ότι γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει την επιχειρηματικότητα είτε να την αγνοεί είτε να τη δαιμονοποιεί. Εδώ την αγνοεί. Οι δόσεις που προβλέπονται δεν είναι πολλές για τις επιχειρήσεις και το ακόμη χειρότερο είναι ότι δεν προβλέπεται καμία επιβράβευση του ενήμερου οφειλέτη, είτε αυτός είναι νομικό πρόσωπο είτε φυσικό. Μετά από την κριτική άρχισαν να το κάνουν, όμως όλα με το ζόρι, αποσπασματικά και με τροπολογίες. Κανένας συνολικός σχεδιασμός για να πάει η ελληνική οικονομία στην επόμενη μέρα, μια οικονομία που έχει υποστεί την κρίση και την αποεπένδυση.

Για το ότι και στην περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπήρχαν δυσκολίες να έρθουν επενδύσεις:

• Όποιος πει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει γραφειοκρατία ή ότι επί των ημερών μας η Ελλάδα ήταν φορολογικός “παράδεισος” δεν θα σας πει την αλήθεια και εγώ δεν θα είμαι αυτός. Όμως η Ελλάδα είχε αρχίσει να ανακάμπτει από πλευράς επενδυτικού κλίματος και είχε δείξει μια βελτίωση σε αντίθεση με όλα αυτά τα χρόνια που έχουμε φορολογική επιδείνωση. Επιδεινώνεται η αποεπένδυση. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στα συνήθη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που είναι υπαρκτά, αλλά είχαν γίνει προσπάθειες να αλλάξουν (για παράδειγμα τα νομοθετήματα για την εύκολη αδειοδότηση των επιχειρήσεων). Έχουμε μια κυβέρνηση που η φιλοσοφία της στην πραγματικότητα δεν θέλει την επιχειρηματικότητα. Ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δεν τη θέλει καθόλου και τη δαιμονοποιεί. Απλώς υπάρχουν μερικοί που καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να πάμε έτσι και πρέπει κάτι να πουν. Όμως από το “να πούμε κάτι” μέχρι το να υπάρχει μια συγκροτημένη πολιτική που να διευκολύνει την επένδυση είμαστε πολύ μακριά. Είτε όσον αφορά τους φόρους, είτε τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε τα επενδυτικά κίνητρα, είτε τη γραφειοκρατία. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που όλα αυτά δεν τα θέλει.

Σχετικά με την επένδυση της NCH Capital στην Κέρκυρα η οποία έχει καθυστερήσει πολύ αλλά και για την επένδυση στο Ελληνικό:

• Δεν θα την καταλόγιζα στις επενδύσεις για τις οποίες πρέπει κανείς να διατυπώσει θετικό λόγο. Οι όροι του διαγωνισμού δεν ήταν δεδομένοι, έγιναν δύο διαγωνισμοί που δεν ήταν ούτε αυτονόητοι ούτε με τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι. Είναι ένα προβληματικό σχήμα. Δεν θέλω να επεκταθώ, καθώς δεν είναι έτσι απλό.

• Ας κοιτάξουμε την περίπτωση του Ελληνικού, ενός έργου που έχει τουλάχιστον 80% αποδοχή από τον κόσμο. Ένα έργο που είναι φανερό ότι θα δώσει μεγάλο αναπτυξιακό και τουριστικό ενδιαφέρον και καθόμαστε τόσα χρόνια και δεν έχουμε δει μια μπουλντόζα! Βλέπουμε τα τσιμέντα του παλιού αεροδρομίου να παλιώνουν, εγκαταλελειμμένα, σε μια περιοχή που αν φτιαχτεί θα είναι πνεύμονας οικονομικής ανάπτυξης και αν θέλετε έχει και τη δυνατότητα πραγματικής περιβαλλοντικής προστασίας διαφόρων ειδών, αν φτιαχτεί το πάρκο όπως λέγεται – και πρέπει να φτιαχτεί – αλλά και του θαλάσσιου τουρισμού, με τη μαρίνα, μέσα στην πρωτεύουσα του κράτους και να είναι μια πραγματική Ριβιέρα. Όμως δεν “περπατάει” και όχι μόνο δεν “περπατάει” αυτό, αλλά και άλλα μικρότερα πράγματα.

• Δεν είναι συνδεδεμένο το μετρό με το τραμ και μιλάμε για 700 ή 800 μέτρα. Σωστά λέτε ότι ήταν κακός ο σχεδιασμός, αλλά τι το εμπόδιζε να φτιαχτεί; Εδώ έρχεται αυτό που λέτε, ότι εδώ δεν έγιναν άλλα και άλλα. Στην πραγματικότητα εδώ δεν έγινε σχεδόν τίποτα.

Για τις ευρωεκλογές της Κυριακής και ότι απουσιάζει ο διάλογος για το ευρωπαϊκό διακύβευμα:

• Εμάς όλο το κόμμα μας είναι φιλοευρωπαϊκό. Έχετε δίκιο ότι απουσιάζει ο διάλογος, εμείς όμως έχουμε προσπαθήσει να έχουμε με απόλυτα ευρωπαϊκή διάσταση. Θυμίζω ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα άρχισε την καμπάνια του από την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε με τον κ. Βέμπερ στην έναρξη της καμπάνιας μας, ανήκουμε σε συγκεκριμένη ευρω-ομάδα, έχουμε προγραμματικές δηλώσεις σαν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχουμε δεδομένη υποψηφιότητα που στηρίζουμε για την προεδρία της Κομισιόν.

• Ο θεσμικός μας συνομιλητής, ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μας λέει σε ποια ευρω-ομάδα ανήκει, ούτε τι πρεσβεύει στην Ευρώπη, ούτε ποιον θα ψηφίσει μετά, ούτε τι προσυπογράφει, ούτε τι θα κάνει. Τι διάλογο να κάνουμε; Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή, το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι μέσω μιας παροχολογίας να διασωθούν στις ευρωεκλογές. Αν όμως περιμένουν να σωθούν έτσι, έκαναν ένα σημαντικό λάθος.

• Ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει. Εάν δεν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ έστω και για μια ψήφο, όταν θέτεις θέμα “ψήφου εμπιστοσύνης” και εάν η κοινωνία σε αποδοκιμάσει, τότε τελείωσε. Οφείλει να πάει σε εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ήρθε και το είπε στη Βουλή, εγώ απλώς το αποδέχομαι. Βέβαια δύο μέρες μετά άρχισε να λέει κάτι για “δημοσκοπήσεις” κλπ, αλλά ξέρετε αυτά δεν είναι “το είπα και το παίρνω πίσω”. Δεν μπορεί να “παίζει”.

• Για το σενάριο που λέτε για εθνικές εκλογές τον Ιούνιο, θα σας πω ότι από σενάρια δεν κάνουμε τίποτε άλλο στην Ελλάδα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επιζήμια και πρέπει να φύγει το γρηγορότερο. Αν έχει και λίγη… ζέστη όταν φύγει, δεν πειράζει.

Σχετικά με τις επενδύσεις που θέλει να φέρει η Νέα Δημοκρατία και τις αλλαγές που απαιτούνται στο Δημόσιο ώστε αυτό να επιτευχθεί:

• Νομίζω ότι ένα φιλικό στον πολίτη, στην κοινωνία και στα πιο λαϊκά στρώματα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι το απόλυτο πρόταγμα της ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι κάτι το εχθρικό προς την κοινωνία ή προς τα λαϊκά στρώματα. Αντιθέτως, ακριβώς αυτοί είναι που θα ωφεληθούν περισσότερο. Κακά τα ψέματα, οι πλούσιοι δεν έχουν καμία ανάγκη από τίποτα. Μια χαρά είναι και έτσι και αλλιώς. Σε αυτό που λέτε ότι πρέπει να γίνουν τομές στο Δημόσιο ώστε να έρθουν επενδύσεις, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο