Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha Fm 98,9»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δήμος Βερύκιος και Σπύρος Λάμπρου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha Fm 98,9».

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κ. Δένδια:

Εκφράζουμε την απόλυτη συμπάθειά μας και στον κ. Παπαδήμο και στους άλλους τραυματίες της επίθεσης.
Απ’ ό,τι φαίνεται, η εγχώρια τρομοκρατία στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τη χώρα και για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, πέρα από την ασφάλεια των πολιτών.

Αυτό το οποίο παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια είναι ότι η γενική πολιτική κατεύθυνση δεν είναι τέτοια που να ενθαρρύνει την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει τη δουλειά της με όρεξη και ζήλο.
Οι φήμες που κυκλοφορούν είναι ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία υπήρξε απολύτως απομονωμένη από το συνολικό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ.

Κάθε Σαββατοκύριακο γίνονται «ασκήσεις» κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι σαν… θεατρική παράσταση. Το ξέρουμε όλοι.

Δεν δημιουργήθηκε όλο αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ το κράτος έδωσε την εντύπωση ότι αποδέχεται την ύπαρξη ενός μέρους της πρωτεύουσας υπό άλλους κανόνες.
(Επί της δικής μας κυβέρνησης) ο σχεδιασμός ήταν, καταρχάς, ο περιορισμός του φαινομένου των καταλήψεων. Η «Βίλα Αμαλία», που θεωρήθηκε το προπύργιο της αναρχο-τρομοκρατίας, αποδόθηκε στην κοινωνία και τώρα λειτουργεί ως σχολείο. Η Βίλα της Μαρίας Κάλας αποδόθηκε στην κοινωνία, όταν χρειάσθηκε στο Πολυτεχνείο αποκαταστάθηκε η ομαλότητα, στην ΑΣΟΕΕ είχαν γίνει πάρα πολλές επιχειρήσεις. Αν το καλοκαίρι του ’13 δεν είχε γίνει η ιστορία της ΕΡΤ, θα είχαν ληφθεί μέτρα και για το κυρίως κομμάτι της Πλατείας των Εξαρχείων και των γύρω περιοχών.

Αυτή η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση στους ανθρώπους αυτούς ότι μπορούν να κάνουν ό,τι τους αρέσει: Να καίνε τρόλεϊ, να σπάνε μαγαζιά, να κάνουν «ασκήσεις». Δεν τους ενοχλεί κανείς.
Όλα αυτά οφείλει να τα προλαμβάνει κανείς. Το ζήτημα είναι η καταπολέμηση της πηγής και της αρρώστιας, όχι του συμπτώματος.

Το θέμα είναι: Η αντιμετώπιση του φαινομένου της εγχώριας τρομοκρατίας συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης; Η δική μου απάντηση είναι όχι. Το βλέπετε από τον ρόλο που η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει γενικά μέσα στο σύστημα και από τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνονται, ιδίως μετά την αλλαγή ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά, για να είμαι δίκαιος, με ικανοποίησε η απόλυτη καταδίκη της τρομοκρατίας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Τζανακόπουλο.

Η δική μας θέση και του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη είναι υπέρ των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ.
Εάν (κάποιοι) δεν αξιολογούνται ως στόχοι που χρειάζονται επιπλέον φύλαξη, η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να χρησιμοποιεί τους ανθρώπινους πόρους της κατά τον βέλτιστο τρόπο. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει. Υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι εκτιμούν τις πληροφορίες που έχουν και αναλόγως προβαίνουν σε διάθεση δυνάμεων.

Στο παρελθόν, το τρομοκρατικό φαινόμενο δεν είχε κοινή αντιμετώπιση από όλα τα κόμματα του πολιτικού τόξου. Κατά συνέπεια, πώς θα καθόντουσαν όλα τα κόμματα μαζί αφού, επί της ουσίας, είχαν διαφορετική θέση;

Αυτή η κυβέρνηση, αν θελήσει, μπορεί να προκαλέσει εκείνη τη σύμπτωση απόψεων που να οδηγήσει, όχι απλώς καταδίκη του φαινόμενου, αλλά στην απόλυτη εξάλειψή του.

Στην Ε.Ε. είμαστε η μόνη χώρα που έχει εσωτερική τρομοκρατία μη ισλαμιστικού χαρακτήρα. Όλες οι χώρες το φαινόμενο αυτό το έχουν καταπολεμήσει. Στην Ελλάδα ανθεί πολλαπλά.

Το Κράτος Δικαίου οφείλει να επιβάλλει του κανόνες του. Δεν ξεχωρίζει πολιτικές απόψεις. Ο καθένας μπορεί να έχει όποιες απόψεις θέλει, αλλά δεν μπορεί να παραβαίνει τον Νόμο, όποιος κι αν είναι.

Και στην ακροδεξιά βία πρέπει να υπάρξει απόλυτη καταστολή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο