Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84 FM».

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών:

• Είμαι υποψήφιος στα Νότια της παλιάς Β’ Αθηνών, μια περιοχή η οποία πέρα από τους παραθαλάσσιους Δήμους εκτείνεται μέχρι την Καισαριανή και του Ζωγράφου. Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόκληση, είναι μια ετερόκλητη περιφέρεια, γεωγραφικά μεγάλη, με πολλά προβλήματα αλλά και πολλές προκλήσεις. Επίσης παραμένει μια από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ευρώπης με κοντά στο 1,5 εκ. πολίτες.

Σχετικά με το χτεσινό debate με την κα Γεροβασίλη και τις απαντήσεις που έδωσε για την παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ σε προεκλογική συγκέντρωση του Πρωθυπουργού:

• Οι απαντήσεις που έδωσε η κα Γεροβασίλη δεν ικανοποιούν καθόλου. Καταρχήν απαγορεύεται η παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ σε συγκέντρωση, υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα – του 2008 νομίζω – για την Αστυνομία που επιβάλλει να διαταχθεί η ανάλογη διαδικασία και να επιβληθεί πειθαρχικός έλεγχος. Ο ισχυρισμός της Υπουργού ήταν ότι ο Αρχηγός ήταν εκεί κατ’ εντολήν της ώστε να εποπτεύει τα μέτρα ασφαλείας. Δεν μου απάντησε όμως όταν τη ρώτησα γιατί δεν φόραγε τη στολή του. Άρα αυτό που λέει είναι ανακριβές. Εν πάση περιπτώσει κατανοώ την ανάγκη του να πει κάτι. Υπάρχει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ μια σαφής αδιαφορία για τους θεσμούς.

• Τα μέτρα ασφαλείας τα ελέγχει ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ; Υπάρχουν άνθρωποι στην Αστυνομία για να κάνουν αυτή τη δουλειά στο βαθμό του αστυνομικού διευθυντή ή του ταξίαρχου. Αυτά τα πράγματα λέγονται με την εντύπωση ότι είμαστε στη Μποτσουάνα.

• Εμένα δεν με αφορούν οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί, με αφορά η πλήρης διάλυση των θεσμών επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν παραβαίνουν όμως τα καθήκοντά τους και αυτό τους επιτρέπεται είναι δουλειά μου, καθώς πρόκειται για την κυβέρνηση η οποία επιτρέπει την πλήρη διάλυση των θεσμών.

• Η κυβέρνηση την ΕΛ.ΑΣ. την οποία επιτρέπει να χρησιμοποιείται και να μετέχει σε κομματική εκδήλωση δια του Αρχηγού της, δεν την έχει ενισχύσει να κάνει τη δουλειά της. Ο Αρχηγός πηγαίνει στις κομματικές συγκεντρώσεις του κ. Τσίπρα και οι αιτούντες την άδεια του Κουφοντίνα δε σέβονται καν τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη και ουδείς αστυνομικός εμφανίζεται, σαν να μην υφίσταται ζήτημα. Είναι εκπληκτικό αυτό το οποίο πέρασε ο Κώστας Μπακογιάννης.

• Ο Κουφοντίνας βγήκε από τη φυλακή και αγκάλιασε το παιδί του, κάτι που στέρησε από τον Παύλο Μπακογιάννη να κάνει με τον Κώστα και την Αλεξία και εμφανίζονται συμπολίτες μας με απίστευτο θράσος να κραυγάζουν στον Κώστα Μπακογιάννη υπέρ της άδειας Κουφοντίνα ενώ ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κόβει βόλτες παριστάνοντας τον χειροκροτητή του κ. Τσίπρα!

Για την ηγεσία της Δικαιοσύνης:

• Δεν πρόκειται για κομματική διευθέτηση. Εξαρτάται κάθε θεσμός πώς και ο ίδιος λειτουργεί, δηλαδή αν το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αυτή την αρμοδιότητα, γιατί εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία. Οι εξουσίες είναι διακριτές αλλά όχι ίσες. Η απόλυτη εξουσία ανήκει στον ελληνικό λαό, αυτή είναι η κυριαρχούσα.

• Με αυτό το Σύνταγμα δεν υπάρχει πιθανότητα υπογραφής Προεδρικού Διατάγματος προ της λήξης της θητείας του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Την 1η Ιουλίου είμαστε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας. Όλα έχουν τεθεί υπό την κρίση του κυρίαρχου ελληνικού λαού ο οποίος σε μια βδομάδα θα εκφραστεί. Σε εκείνο το διάστημα το οποίο είναι μια οιονεί “ύποπτη” περίοδος ο νόμος απαγορεύει δεκάδες πράγματα, όπως τον διορισμό δημοσίων υπαλλήλων και μεταθέσεις στρατιωτικών. Θα επιτρέψει την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από κυβέρνηση που δεν έχει ως τεκμήριο τη λαϊκή κυριαρχία;

Σχετικά με το αν ο κ. Καλογήρου θα διακινδύνευε τη νομική του υπόσταση καθώς δική του είναι η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο:

• Επί ΣΥΡΙΖΑ είδαμε και εισηγήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης να μην γίνονται δεκτές και να μην παραιτείται ο Υπουργός. Αν με ρωτάτε, θεωρώ ότι όποιος νομικός σέβεται τον εαυτό του, δεν θα έκανε ένα τέτοιο πράγμα. Δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει, δεν λέω στον ΣΥΡΙΖΑ να μην το κάνει, του λέω να μην γελοιοποιηθεί, γιατί δεν θα γίνει. Δεν μπορεί κανείς να υπογράψει την πρόταση αυτή την τελευταία βδομάδα πριν από τις εκλογές, όταν δεν υπάρχει το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας σε αυτόν που την υποβάλει, ούτε μπορεί να δημοσιοποιηθεί ως Προεδρικό Διάταγμα.

Για το αν θα έπρεπε να έχουμε πάει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση:

• Υπό τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός σκέφτεται τα πράγματα η απάντηση είναι “ναι”. Ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

• Άλλο να διαπιστώνεις έκτακτο εθνικό θέμα. Τότε πας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαλύεις τη Βουλή και παραμένεις, γιατί αν βάλουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση ποιος θα χειριστεί μια “συμφορά” στο μεσοδιάστημα. Είναι όμως άλλο να λες ότι υπάρχει δυσαρμονία, δεν έχω την εμπιστοσύνη, άρα κάθε μέρα που περνάει είσαι επιζήμιος, οπότε έχεις την ευπρέπεια να παραιτηθείς και να ορίσεις υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο