Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Άρης Τόλιος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84 FM».
Σχετικά με τις άρσεις ασυλίας του κ. Λοβέρδου και του κ. Σαλμά
• Νομίζω ότι σε αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει μια πολύ καθαρή στάση. Εμείς δεν καλυπτόμαστε πίσω από ασυλίες. Ψηφίζουμε υπέρ της άρσης ασυλίας και έχουμε ψηφίσει και υπέρ της άρσης ασυλίας δικών μας στελεχών για να δοθεί η ευκαιρία στη Δικαιοσύνη αλλά και στους ίδιους να αποδείξουν την αθωότητά τους. Δεν θέλουμε να καλύψουμε το οτιδήποτε, είμαστε υπέρ της διαφάνειας, της αλήθειας και της καθαρότητας και αυτό θα ακολουθήσουμε.
• Η πλειοψηφία δημιουργεί πάντα εικονικές πραγματικότητες και επιχειρηματολογία κατά πώς τη βολεύει. Έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά: Ρομφαία αρχάγγελου για τους πολιτικούς της αντιπάλους και πέπλο σιγής και κάλυψης παρανομιών για τα δικά της στελέχη και φίλους. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια και νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία το έχει πια καταλάβει πολύ καθαρά.
• Η κυβέρνηση κρύβει πάντοτε την αλήθεια. Πάρτε για παράδειγμα την τελευταία συζήτηση που γίνεται για τον κ. Πετσίτη. Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.
Σχετικά με τις υποθέσεις Πετσίτη και Novartis:
• Εμείς για την υπόθεση “Πετσίτη” ζητάμε πολιτικές εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό. Ζητάμε να μας εξηγήσει πώς το συγκεκριμένο άτομο βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, ποια ήταν η εργασία του, ποια ήταν η οργανική του θέση, πώς μπαινόβγαινε και με ποια ιδιότητα συναντούσε ανθρώπους. Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο αθωότητας οποιουδήποτε αλλά νομίζω ότι είναι λογικό ένα κόμμα αντιπολίτευσης να ζητάει εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό για την παρουσία ενός ατόμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι η προσωπική του διαμονή.
Για την… “Μονμάρτη της Αθήνας” και την κατάσταση στα Εξάρχεια:
• Δεν έχει καμία σχέση η πραγματικότητα του 2012-2014 με τη σημερινή. Ιδιαιτερότητα και πρόβλημα στην περιοχή πράγματι άρχισε να δημιουργείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά το 2012-2014 η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη.
• Η σημερινή κατάσταση είναι απολύτως απαράδεκτη. Είναι μια κατάσταση στην οποία κυριαρχεί το κοινό έγκλημα. Έχει πάψει να είναι θέμα πολιτικής βίας, με όποια μορφή και αν ασκείται. Έχει υπάρξει όσμωση του κοινού εγκλήματος με διάφορες άλλες ομάδες με την Κυβέρνηση να ειρωνεύεται και από πάνω τους κατοίκους, μιλώντας περί συνοικίας των… Παρισίων!
Για τις κατηγορίες που επιρρίπτουν στη Νέα Δημοκρατία ότι έχει μια “εμμονή” στο θέμα της αστυνόμευσης και της ασφάλειας:
• Κατ’ αρχήν η Ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εμμονή και κακώς μας χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ “εμμονικούς”. Η Ασφάλεια είναι δικαίωμα του Έλληνα πολίτη. Η προστασία της ζωής, της περιουσίας και της προσωπικότητάς του είναι συνταγματική υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να το αγνοεί αυτό η παρούσα κυβέρνηση, η οποία έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα και στους Νόμους.
• Ως προς το συνολικό θέμα έχετε δίκιο αλλά για να εφαρμοστεί το συνολικό πλάνο πρέπει να αποκατασταθεί το βασικό: Να μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει, να μπει και να βγει στα Εξάρχεια. Για ποια ανάπλαση να μιλήσουμε εάν κάποιος δεν τολμάει να βγει από την πόρτα του.
Για την οικονομία και τις δηλώσεις στήριξης των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης:
• Ο κ. Τσίπρας υπήρξε υπάκουος συνεργάτης των εταίρων. Κατά συνέπεια νομίζω δικαιούται και αυτός κάποιο αντίδωρο. Η όποια στήριξη την οποία παίρνει είναι το αντίδωρο που παίρνει η κυβέρνησή του σε σχέση με τη στάση της ως τώρα. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που υποθήκευσε το σύνολο της περιουσίας του ελληνικού κράτους για 100 χρόνια έναντι δανείου διάρκειας 30 ετών. Ούτε πρωτόλειος επιχειρηματίας δε θα τολμούσε να υπογράψει τέτοια σύμβαση. Ο κ. Τσίπρας όμως με την περιουσία του ελληνικού λαού υπήρξε… απλόχερος. Έναντι αυτού λοιπόν παίρνει μικρά αντίδωρα, αλλά όχι και να χαρακτηρίσουμε επιτυχημένη την οικονομική του πολιτική εξαιτίας αυτού.
• Για τη μη μείωση του αφορολόγητου έχουμε και εμείς σαφή άποψη. Αυτό που είναι όμως στενάχωρο είναι ότι αυτό δε γίνεται σε μια συνολική προσπάθεια στήριξης της οικονομίας που πρώτο και κύριο θα είχε τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων, αλλά σε μια προσπάθεια μικρών “δώρων” σε δόσεις για να τύχει ο κ. Τσίπρας καλύτερης συμπεριφοράς από το εκλογικό σώμα. Να αποφύγει, αν θέλετε, την πλήρη εκλογική του συντριβή.
• Αυτό που πρωτεύει και πρέπει όλοι να το θέσουμε σαν κύριο στόχο είναι η αύξηση στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Με το πάνω-κάτω 1% καμία “άσκηση” δεν βγαίνει. Ό,τι και να μειώσουμε ό,τι και αν δεν φορολογήσουμε. Με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης η χώρα δεν πάει πουθενά και με αυτή την κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι άλλους ρυθμούς ανάπτυξης δεν μπορούμε να έχουμε.
Σχετικά με τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις γερμανικές οφειλές:
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες στη Βουλή έκανε το εθνικά και κοινωνικά ορθό. Στήριξε τις διαχρονικές απαιτήσεις του ελληνικού έθνους – γιατί ηλικιακά υπερβαίνουμε αυτή τη γενιά – απέναντι στο ναζισμό και τις καταστροφές που αυτός επέφερε στην πατρίδα. Αυτό είναι η εθνική στάση. Βεβαίως, ορθά είπε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο που επί τρία χρόνια αυτό το πόρισμα μένει στα συρτάρια και δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια.
• Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση, διευκρίνισε ποια είναι τα δικαστήρια που μπορούμε να απευθυνθούμε και εξήγησε ποιες συνθήκες πρέπει να δημιουργήσουμε. Επειδή το κύριο όργανο είναι ένα Διαιτητικό Δικαστήριο της Συνθήκης του Λονδίνου – στο άρθρο 28 της Συνθήκης – τι συνθήκες πρέπει να δημιουργήσουμε ώστε να μην διακινδυνεύσουμε προσφεύγοντας σε αυτό απροετοίμαστοι. Τα είπαμε πολύ καθαρά. Εμείς δεν είπαμε γενικολογίες όπως ο κ. Τσίπρας και αν θέλει να συνεννοηθούμε και να προχωρήσουμε μαζί, ευχαρίστως. Αυτό που τον προειδοποιήσαμε να μην κάνει είναι ανόητες και βεβιασμένες προεκλογικές ενέργειες, απλώς και μόνο για το θεαθήναι, διακινδυνεύοντας, όπως ήδη το έχει κάνει, τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας.
• Όταν είχε συναντήσει την κα Μέρκελ μίλησε – ελπίζω εκ λάθους – για ηθική υποχρέωση. Όταν μιλά για ηθική υποχρέωση σημαίνει ότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση. Αυτό είναι τεράστια υποχώρηση. Ο δικός μας ισχυρισμός είναι ότι υπάρχει τεράστιο νομικό θέμα που είναι απαράγραπτο λόγω της φύσης των εγκλημάτων. Αυτό που απομένει είναι η δική μας πλευρά να επιλέξει την τακτική, το χρόνο και το Δικαστήριο. Αλλά όχι ότι μιλάμε για ηθικές μόνο υποχρεώσεις της Γερμανίας, αλίμονο μας.
• Εξηγήθηκε απόλυτα χτες από τον εισηγητή μας, τον κ. Τζαβάρα, με ποιο τρόπο προτάσσουμε και προτείνουμε να γίνουν οι ενέργειες, μέχρι την τελική ενέργεια που είναι η προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο και όχι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκεί θα “φάμε πόρτα” καθώς απαιτείται συνυποσχετικό και των δύο πλευρών, το οποίο η Γερμανία δε θα υπογράψει ποτέ. Η Γερμανία θυμίζω ότι έχει συμφωνήσει στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αλλά για μετά από τη γερμανική ενοποίηση.
• Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε πότε θα πάμε στο διαιτητικό δικαστήριο και αυτό το λέω γιατί υπάρχει ειδικός τρόπος επιλογής των δικαστών του διαιτητικού δικαστηρίου. Θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει αυτό το κλίμα που θα επιτρέψει την επιλογή αυτών των ανθρώπων που θα δικαιώσουν το αυτονόητα δίκαιο αίτημα του ελληνικού κράτους. Θέλει προσοχή, προετοιμασία, να το έχουμε διατάξει σωστά, με βήματα σοβαρότητας και χωρίς λαϊκισμούς, εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.