ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποψήφιος στο νότιο τομέα της Αθήνας..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Νέα Δημοκρατία, Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε με μια ερώτηση που έχει σχέση με το χαρτοφυλάκιό σας, γιατί περιμένουμε με αγωνία και τις εξελίξεις από το Σουδάν. Από ό,τι καταλαβαίνουμε, πάντως, έχουν ολοκληρωθεί οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων από εκεί.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, στη βάση όσων εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να γυρίσουν στην πατρίδα, έχουν ολοκληρωθεί. Καταρχάς, μέσω πάρα πολλών πτήσεων φιλικών χωρών και, τελικώς, με δικό μας αεροσκάφος, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο Σουδάν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε και μια επιχείρηση Ελλήνων κομάντο στο Χαρτούμ;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, προς Θεού. Απλώς το αεροπλάνο συνοδευόταν, όπως είναι φυσικό, από στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων για την προστασία του ίδιου του αεροπλάνου και των επιβαινόντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν Έλληνες, οι οποίοι έχουν μείνει αυτοβούλως στην περιοχή, γνωρίζετε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γνωρίζω τουλάχιστον έναν, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Θαρραλέος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως είδαμε και την κριτική που ασκήσατε προς τις Βρυξέλλες σε σχέση με αυτή την..
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το εννοώ απολύτως, είναι κρίμα για την Ευρώπη. Και η Ευρώπη εδώ υπήρξε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Και θα ήθελα να εξαιρέσω τον Josep Borrell, τον Ύπατο Εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε μια τεράστια προσπάθεια η οποία, βεβαίως, απέτυχε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, πάμε στα δικά μας. Στα προεκλογικά τώρα τα δικά μας, γιατί βλέπουμε στον αντιπολιτευόμενο τύπο σήμερα να γίνεται σε πολλές εφημερίδε, πρώτο θέμα η χθεσινή σας αναφορά στη συνέντευξη που παραχωρήσετε στο Newsbomb, σε σχέση με το ζήτημα των υποκλοπών. Ξέρετε, λέγαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου με το Νίκο ότι είστε πρώτος ή στους πρώτους σε δημοφιλία..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτικούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις δημοσκοπήσεις υπουργούς, δεν ξέρω πόσο δημοφιλής είστε μέσα στην παράταξή σας κύριε Δένδια.
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, φαίνεται να είμαι «δημοφιλής» στον αντιπολιτευόμενο τύπο! Αυτό, που έχω να πω είναι ότι επειδή αυτά συνήθως είναι εκ του πονηρού και το ξέρουμε όλοι, είναι η απόλυτη παραποίηση των λεχθέντων από εμένα.
Έχω μπροστά μου την αποδελτίωση των όσων είπα. Δεν πρόκειται να επανέλθω σε αυτά. Απλώς, είναι καλό οι παραποιήσεις, οι ερμηνείες να έχουν ένα λογικό τουλάχιστον όριο. Μια σχέση με τα αρχικώς λεχθέντα. Μέχρι εκεί.
Είχα πει ότι είχα να πω, το είπα καθαρά, τελεία και παύλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πάμε τώρα, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται έχει το προβάδισμα αλλά δεν φαίνεται ότι τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Την ίδια στιγμή βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να αμφιταλαντεύεται, μια να λέει το άλλο, μια λέει το άλλο. Σήμερα είπε ο κύριος Ανδρουλάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και του πρωθυπουργού τον οποίο απέκλειε σε προηγούμενες δηλώσεις του.
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Λαβράνο και κύριε Καρούτζο, εγώ δεν είμαι σχολιαστής δημοσκοπήσεων και πρέπει να σας πω δε ότι οι δημοσκοπήσεις αρκετές φορές δεν έχουν επιβεβαιωθεί κιόλας.
Άρα αυτό λοιπόν θεωρώ ότι είναι δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση με την κοινωνία και να προσπαθήσουμε να πείσουμε την κοινωνία για τη δική μας πρόταση. Η δική μας πρόταση έχει τρία κεφάλαια. Το πρώτο αφορά τον εκλογικό νόμο. Το δεύτερο αφορά το κόμμα που θα ασκήσει διακυβέρνηση της χώρας και το τρίτο αφορά τον Πρωθυπουργό που θα ηγηθεί της νέας Κυβέρνησης.
Και στα τρία θέματα έχουμε σαφή και απλή άποψη. Ενισχυμένη αναλογική, Νέα Δημοκρατία, ο νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό είναι η πρότασή μας. Η ελληνική κοινωνία θα τοποθετηθεί σε δύο πιθανότητα εκλογικές αναμετρήσεις. Θα ευχόμασταν να τοποθετηθεί σαφώς στην πρώτη, αλλά ο εκλογικός νόμος δεν το επιτρέπει και από εκεί και πέρα θα δούμε.
Αν με ρωτάτε να κάνω πρόβλεψη; Εγώ προβλέψεις δεν κάνω. Εάν με ρωτάτε όμως την αίσθησή μου, νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια σαφή και πειστική πρόταση και δεν ακούω έναν αντίλογο.
Δεν ακούω μια άλλη λογική η οποία να αναπτύσσεται από την αντιπολίτευση, είτε μείζονα είτε ελάσσονα, που μπορεί να πει στο εκλογικό Σώμα ότι υπάρχει και κάτι άλλο πάνω στο τραπέζι και αυτό με κάθε σεβασμό για τη διαφορετικότητα της άποψής τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα βέβαια, το ζήτημα όμως που τίθεται, είναι ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για πράγματα τα οποία επηρέασαν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Το πρώτο ζήτημα που βάζει είναι οι υποκλοπές. Το δεύτερο είναι τα Τέμπη που είχαμε το δυστύχημα και το τρίτο είναι, τώρα τελευταία το βάζει, η μείωση του πραγματικού μισθού στη χώρα μας.
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Μείωση; Ενδιαφέρον…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του πραγματικού, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εντάξει, πάμε στη λογική του πληθωρισμού. Αποπληθωρίζουμε τα νούμερα και λέω. Αυτό που έχει σημασία να κάνει μία αντιπολίτευση, ξαναλέω, με όλο το σεβασμό, είναι να διατυπώσει μία σαφή πρόταση για το πώς αυτή μπορεί, η αντιπολίτευση δηλαδή, να βελτιώσει τα πράγματα στο μέλλον.
Εγώ αυτό που ξέρω, είναι ότι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, είτε το δημόσιο χρέος, είτε η ανεργία, είτε οι εξαγωγές, είτε οι επενδύσεις, είναι εξαιρετικά θετικοί.
Θα μου πείτε, ευημερούν οι δείκτες μόνον; Δεν είναι αυτό αλήθεια. Η χώρα πέρασε μια βαθύτατη κρίση και αυτή τη στιγμή είναι σε ένα αρχικό σημαντικό στάδιο ανάπτυξης που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να συνεχιστεί, αν ακολουθηθεί η ίδια πολιτική που ασκείται μέχρι σήμερα.
Άρα λοιπόν, επ’ αυτού η αντιπολίτευση θα ήταν ενδιαφέρον να μας πει τι άλλο προτείνει. Τώρα ασκεί κριτική σε αρνητική βάση χωρίς καμία πρόταση, χωρίς να ακούω εγώ καμία πρόταση. Νομίζω, δεν έχει καμία σημασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουμε να δούμε το απόγευμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα την παρουσίαση τουλάχιστον των πρώτων 50 ημερών όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Βιάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνω. 50 μέρες μόνο; Ενδιαφέρον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είστε ένας άνθρωπος ο οποίος είχατε και εκ των έσω χειριστεί τα ζητήματα γύρω από το φασιστικό μόρφωμα. Έγινε ότι έπρεπε κατά τη γνώμη σας για να μπει φρένο;
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ αυτή τη στιγμή κάθομαι στη καρέκλα του Υπουργού Εξωτερικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, είστε πολιτικό πρόσωπο και έχετε περάσει και από άλλες..
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, να εξηγήσω. Θα το απαντήσω ευθέως. Για μένα πρέπει να υπάρχει μία σαφής πολιτική τοποθέτηση του συνόλου του πολιτικού συστήματος της χώρας και ποια πρέπει να είναι αυτή; Ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα ή κάθε νεοναζιστικό μόρφωμα ή κάθε μόρφωμα με νεοναζιστικές τάσεις, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην πολιτική ζωή του τόπου, τελεία.
Από κει και πέρα η νομοτεχνική ανεπάρκεια οποιασδήποτε ρύθμισης, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μη συστράτευση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, στο σκοπό της απαγόρευσης της ύπαρξης τέτοιων μορφωμάτων στην πολιτική ζωή.
Δεν πρόκειται εγώ να κάθομαι να υπερασπίσω τη μία ή την άλλη ρύθμιση, στο τέλος-τέλος της ημέρας, ξέρετε, έχει καμία σημασία; Ας κοιτάξουμε στην ιστορία, ας κοιτάξουμε τι έγινε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ας κοιτάξουμε αν ο Μπρίνινγκ είχε χειριστεί καλύτερα τα πράγματα, πώς ο Χίτλερ δε θα είχε υπάρξει τότε και άρα δε θα υπήρχε στην ιστορία που τώρα διαβάζουμε.
Είναι δυνατόν πραγματικά ο διάλογος να διεξάγεται σε επίπεδο νομοτεχνικό; Νομίζω ότι είναι λάθος μας, πολιτικό λάθος τεράστιο για το σύνολο, το χρεώνω σε όλους μας, αν θέλετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφές και ξεκάθαρο κι εμένα θα μου επιτρέψετε να πω ότι συμφωνώ, παρότι δεν παίρνω θέση σαν δημοσιογράφος, αλλά σε αυτή τη λογική και την έχουμε αναπτύξει πολλές φορές στην εκπομπή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς και λέμε ότι ιδεολογικά θα πρέπει να είναι..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να είναι ιδεολογική μάχη και όχι νομική. Να ρωτήσω κάτι για να κλείσουμε το εκλογικό, θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία με το συν 40 έχει κάνει λάθος ή αν το ξαναβλέπατε σήμερα θα έπρεπε να είναι το μπόνους μεγαλύτερο;
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ήμουν επί της αρχής υπέρ της επαναφοράς του προηγούμενου εκλογικού νόμου, αν αυτό με ρωτάτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Όμως νομίζω, ότι και ο νυν εκλογικός νόμος δίνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης μία μεγαλύτερη ευκαιρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βέβαια δυσκολεύει το σχηματισμό κυβέρνησης με βάση τα δεδομένα.
N.ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς γι΄ αυτό ήμουνα υπέρ της επαναφοράς ακριβώς στον προηγούμενο νόμο. Ακριβώς όπως ήταν κι όπως είχε λειτουργήσει και υπέρ και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγαμε τον κύριο Nouriel Roubini από το Φόρουμ των Δελφών να λέει, εντάξει, δεν έχει πέσει σε όλες τις προβλέψεις μέσα, αλλά έχει ένα μεγάλο ποσοστό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι λίγο καταστροφολόγος ο κύριος Roubini.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι αναμένει την Τουρκία να προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα μετά τις εκλογές λόγω της δυσχερούς της οικονομικής θέσης.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι είναι καλό ο καθένας να περιορίζεται στον χώρο, στον οποίο έχει βαθιά γνώση. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι το γνωστικό πεδίο του λαμπρού συγκεκριμένου επιστήμονα. Από την άλλη, ξέρετε ότι οι καταστροφολογικές προβλέψεις δεν βοηθούν και πάρα πολύ.
Εγώ δεν προβλέπω τι θα γίνει με την Τουρκία αύριο το πρωί, όμως αυτό που μπορώ να προβλέψω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι εφόσον η Ελλάδα τιμήσει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφόσον την τιμήσει ο ελληνικός λαός με την εμπιστοσύνη του, θα υπάρξει χειρισμός των εθνικών θεμάτων με επάρκεια, όπως υπήρξε και μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί το κλίμα που διαμορφώνεται στην Τουρκία αυτή τη στιγμή; Γιατί βλέπουμε τον κ. Εrdogan να έχει το θέμα της ασθένειας, υπάρχει μία διάχυτη..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία αβεβαιότητα γενικότερα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Αίσθηση..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, της φημολογούμενης, ναι. Εντάξει, μπορεί να είχε ο άνθρωπος μια γρίπη, δεν ξέρω τι μπορεί να είχε, και υπάρχει και η αίσθηση ότι αν χάσει ο κ. Εrdogan, δεν θα παραδώσει ομαλά.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ δεν μπορώ, δεν μου επιτρέπεται, να διατυπώσω άποψη για την εσωτερική πολιτική ζωή της Τουρκίας. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε την κρίση και την απόφαση της τουρκικής κοινωνίας και να ελπίζουμε ότι όποια κυβέρνηση προέλθει από τη βούληση του τουρκικού λαού θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με σοβαρότητα τη διαφορά που η Τουρκία έχει με την Ελλάδα.
Και, επίσης, αν είναι δυνατόν, να επιλύσει αυτή τη διαφορά πάνω στην πλατφόρμα του διεθνούς δικαίου, που είναι η μόνη η οποία αξίζει τον κόπο να συζητείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της Χάγης που βάζουν οι Τούρκοι εμείς πώς το βλέπουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μια συνολική ατζέντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το βάζουν σε συνολική.. και τι θέματα βάζουν μέσα;
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Επί της Χάγης δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Η Ελλάδα το λέει πάντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά με τι θέματα θα πάμε είναι το θέμα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Επ’ αυτού υπάρχουν οι ελληνικές επιστολές, η τελευταία είναι του 2015 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίες καθορίζουν ποια θέματα μπορούν να τεθούν και ποια θέματα δεν μπορούν να τεθούν.
Και επ΄ αυτών, που δεν μπορούν να τεθούν, οφείλω να σας πω ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Δεν έχω ακούσει κανέναν να μου λέει να πάμε με θέματα κυριαρχίας στη Χάγη, να αποφασίσει η Χάγη τι είναι δικό μας και τι δεν είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνομιλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά. Καλή σας μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, καλή επιτυχία.