Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:
Για το αν έχει πάρει στα χέρια της η ΝΔ τη Συμφωνία μεταφρασμένη και σε τελική μορφή;
• Έχει καταγραφεί η πρώτη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την μεριά των Σκοπίων. Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι τα Σκόπια πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης πριν την κυρώσει η ελληνική Βουλή. Αυτό δεν έχει συμβεί και είναι αυταπόδεικτο. Το κείμενο που μας έστειλαν, το ψήφισμα αυτό, έχει επικεφαλίδα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Εάν είχαν ολοκληρώσει τις αλλαγές, θα έγραφε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.
• Αυτό που προκύπτει από τη σημερινή τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου είναι ότι τα Σκόπια δε θα ενσωματώσουν το ψήφισμα αλλαγής του Συντάγματος στο κείμενο και δε θα κωδικοποιήσουν το κείμενό του Συντάγματός τους, ώστε να αλλάξουν οι αναφορές μέσα στο Σύνταγμα. Θα παραμείνει το Σύνταγμα ως έχει. Το ψήφισμα θα είναι ένα συμπληρωματικό κείμενο τροποποίησης το οποίο θα είναι αυτοτελές και διαφορετικό. Αυτό εμάς δεν μας καθησυχάζει. Αντιθέτως μας ανησυχεί εξαιρετικά και εξηγούμε στην κυβέρνηση ότι δεν έπρεπε να γίνει έτσι και ότι έπρεπε να υπάρχει μια άλλη αντιμετώπιση.
Για το αν η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει Πρόταση Μομφής:
• Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό, θα το δούμε. Δεν είναι απλό, γιατί εάν το πράξουμε υπάρχει το επιχείρημα ότι δε θα έχουμε καμία άλλη δυνατότητα μετά. Μια “σφαίρα” έχουμε το εξάμηνο. Είναι γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η απόλυτη κορυφή της ατζέντας, αυτό όμως είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθμίσει, με τα συν και τα πλην. Έχουν καταγραφεί και αυτός θα πάρει την απόφαση.
• Εάν είναι να γίνει η Πρόταση Μομφής, δεν έχει έννοια να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μπορεί να γίνει και αύριο, μη με βάζετε σε “λογαριασμούς” να σας πω ότι θα γίνει από ώρα σε ώρα. Έχει έννοια, αν γίνει, στο σκεπτικό να σταματήσει η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών λειτούργησε με τέτοια προχειρότητα:
• Για εμάς η κυβέρνηση δεν το πιστεύει αυτό το θέμα, το διαπραγματεύτηκε σαν μια εργαλειακή λύση η οποία ίσως και να βοηθούσε να διχάσει την αντιπολίτευση και θα βελτίωνε τη σχέση της με τους εταίρους. Αυτό ήταν. Δεν το πάλεψε γιατί δεν το πίστευε. Υπάρχουν καταγεγραμμένες άλλωστε απόψεις στελεχών της κυβέρνησης που έλεγαν “ας ονομαστεί και Μακεδονία”!
Για τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι και η Νέα Δημοκρατία είχε υπογράψει την “εθνική γραμμή”:
• Βεβαίως την είχαμε υπογράψει την “εθνική γραμμή” αλλά πώς; Ως αντικείμενο έσχατης υποχώρησης σε μια διαπραγμάτευση που θα παίρναμε ανταλλάγματα, όχι ως σημείο πρώτης παραχώρησης χωρίς να πάρουμε τίποτα πίσω!
Για το αν κάποιος κακόπιστος μπορεί να πει ότι κάποια πράγματα που έχουν δεσμευθεί τα Σκόπια να κάνουν, εάν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, δεν θα τα κάνουν:
• Θα ήθελα να είμαι θεσμικός, όμως δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τα Σκόπια με τη θεσμική σοβαρότητα που θα αντιμετώπιζα μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα παλιό ελληνικότατο ρητό: “Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε”. Δεν το ακολούθησε η κυβέρνηση, για ζημιά πάμε, να δούμε πού θα καταλήξουμε.
Στο αν θα ήταν χρήσιμη μια τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή:
• Δεν ξέρω αν θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής. Σίγουρα έχει μια σαφή θέση και αντίληψη επί του θέματος. Δε συζητώ αν θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε τη γνώμη του, συμφωνώ απολύτως όμως ότι σε αυτόν επαφίεται το πότε και το πώς.