Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωϊ στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Eίναι φανερό ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει συνεχώς συγκρούσεις και μάλιστα με ψευδεπίγραφους τίτλους, χωρίς να ανταποκρίνονται σε πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Η Κυβέρνηση έχει αρχίσει παράλληλα μια υποσχεσιολογία. Σημειώνω την υπόσχεση του πρωθυπουργού για διορισμούς, αυτό μας έλειπε… ακριβώς! Το οποίο δείχνει όμως ότι η Κυβέρνηση μπαίνει σιγά-σιγά σε μια οιονεί προεκλογική λογική. Μεγάλη κουβέντα, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ακόμη και με την συνταγματική πρόβλεψη, το μισό του χρόνου ζωής της Κυβέρνησης, έχει παρέλθει.

Κατά αρχήν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα κόμμα που ως Αντιπολίτευση αντικρούει τα πάντα. Είναι ένα σοβαρό κόμμα που κοιτάει ποιο είναι το συμφέρον της Ελληνικής κοινωνίας.

Περιμένουμε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Περιμένουμε η Εθνική Αντιπροσωπεία με σοβαρότητα να αποδεχτεί το εξόφθαλμο ότι δεν είναι δυνατόν, οποιοσδήποτε Υπουργός, εγώ δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία, έχει δικαίωμα να σηκώνει το τηλέφωνο και να συζητά με βαρύτατα καταδικασμένους για θέματα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια η Βουλή, αυτό το προφανώς εξωθεσμικό γεγονός το οποίο μπορεί να έχει και ευρύτερες παραμέτρους, πρέπει να το ερευνήσει.

Θεσμικά θα είναι εντυπωσιακό η Κυβέρνηση να αρνηθεί το αυτονόητο, δηλαδή τη σύσταση αυτής της επιτροπής, να πει δηλαδή ότι «δεν έγινε τίποτα, δεν τρέχει τίποτα , όλα έγιναν πολύ καλά».

Αυτή η Κυβέρνηση ούτως ή άλλως ποτέ δεν είχε θεσμική σοβαρότητα. Ήταν μια κυβέρνηση που υπέσκαπτε τους θεσμούς, όλους τους θεσμούς, αδιακρίτως, και αυτό συνεχίζει να κάνει. Αυτό έχει κόστος, έχει κόστος για την κοινωνία, έχει κόστος για την Χώρα, γιατί είναι εύκολο να υποθηκεύεις τους θεσμούς, είναι δύσκολο να τους επαναφέρεις όμως στο κύρος που πρέπει να έχουν για την κοινωνία. Αυτή η Κυβέρνηση με τους θεσμούς, έχει μόνιμο και ανοιχτό μέτωπο. Δεν τους πιστεύει, δεν τους θέλει.

Αυτονόητα κάθε Κυβέρνηση όχι μόνο αυτή η Κυβέρνηση, έχει ένα πλεονέκτημα. Εξ αντικειμένου η δυνατότητα της να δημιουργεί θέματα είναι πολύ μεγαλύτερη από της Αντιπολίτευσης που κρίνει αυτά που η Κυβέρνηση κάνει, αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος. Προστίθεται σε αυτό το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση μας εμπλέκει σε ζητήματα και σε συζητήσεις περί θεμάτων που δεν αφορούν ούτε την επικαιρότητα ούτε την ζωή του Έλληνα πολίτη. Το τελευταίο είναι τα γνωστά, τα περί του ρόλου των αυταρχισμών και ποιος είναι καλύτερος και ποιος είναι χειρότερος και εν πάσει περιπτώσει κάτι που ανήκει στην ιστορία.
Οφείλω να πω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, να φέρει μπροστά στην Ελληνική κοινωνία τα ζητήματα που πραγματικά την απασχολούν και να δώσει απαντήσεις. Και νομίζω ότι εκεί πρέπει να επιμείνει και διευρύνει το μήνυμα της με σοβαρότητα, να μιλάει μετρημένα για τα προβλήματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη.

Είναι μια αντίληψη που βολεύει την Κυβέρνηση, η εξομοίωση προς τα κάτω ότι «όλοι ίδιοι είμαστε, όλα ίδια θα τα κάναμε και εσείς θα τα κάνατε ακόμη χειρότερα» . Η απάντηση είναι, δεν είμαστε όμοιοι, δεν θα τα κάναμε όλα τα ίδια, και βέβαια χειρότερη Κυβέρνηση από αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

Δεν είναι μόνο η Παιδεία., Στην Δημόσια Τάξη το ίδιο θα ήταν η Ελλάδα με εμάς; Για τις πυρκαγιές το ίδιο θα ήταν η Ελλάδα με εμάς; Πήγε να καεί η μισή Ελλάδα στο πιο ευνοϊκό καλοκαίρι από πλευράς καιρικών συνθηκών που θυμάται ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης. Έβρεχε μέχρι τέλος Ιουλίου, και παρά ταύτα κινδυνεύσαμε να καούμε, ελπίζω να μπούμε γρήγορα στο φθινόπωρο να αρχίσει η υγρασία για να σωθούμε, διότι με αυτή την Κυβέρνηση και με αυτό τον συντονισμό, το ότι δεν καήκαμε είναι θαύμα.

Το ίδιο ήταν με εμάς στην οικονομία; Αυτή η συνεχής λογική φόροι, εισφορές, εισφορές, φόροι, είναι λογική που οδηγά κάποια οικονομία σε ανάπτυξη; Πραγματικά αυτό είναι που περιμένει κανείς από μας; Δηλαδή υπάρχει ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι εμείς θα συνεχίσουμε αυτό το μείγμα και θα ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με όλα όσα κάνει ο κ. Τσίπρας; Και θα τάζαμε και διορισμούς από την άλλη στο Δημόσιο; Τεράστιες διαφορές έχουμε.

Όταν κατάσχεις έναν λογαριασμό στο σύνολό του δεν είναι ότι δημιουργείς πρόβλημα μόνο σε αυτόν του οποίου κατάσχεις τον λογαριασμό, αλλά και σε όλους τους άλλους της αγοράς στους οποίους αυτός ο άνθρωπος οφείλει. Άρα δημιουργείς ένα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, την οφειλή μιας επιχείρησης στο Δημόσιο, δημιουργείς ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, δηλαδή την προβληματική πληρωμή αυτής της επιχείρησης προς μια σειρά άλλων επιχειρήσεων οι οποίες εξαρτώνται από την ταμειακή τους ροή. Ο επ΄ άπειρον πολλαπλασιασμός των κατασχέσεων των λογαριασμών στο σύνολό τους, δεν είναι λύση. Δεν λέω να επιβραβεύονται οι μπαταχτσήδες, αλλά δεν λέω ότι μπορεί η θεραπεία να είναι χειρότερη από την αρρώστια. Εδώ δημιουργείται ένα παράγωγο πρόβλημα στη Ελληνική οικονομία δια της συνεχούς κατασχέσεως του συνόλου των λογαριασμών των επιχειρήσεων. Αυτό δεν γίνεται έτσι.

Δεν γίνεται για οποιαδήποτε οφειλή, οποιουδήποτε ύψους να δεσμεύεται το σύνολο της κίνησης του λογαριασμού μιας επιχείρησης. Είναι εύκολη μια άλλη αντιμετώπιση; Βεβαίως είναι εύκολη εάν κάποιος σοβαρευτεί καθίσει και κοιτάξει τους αριθμούς, και υπάρχει ένας συντονισμός σε αυτό το πράγμα. Εγώ θα δεχόμουνα τις κατασχέσεις ενός Δημοσίου το οποίο και αυτό με την σειρά του εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όταν όμως έχει φεσώσει με πάνω από 5 δις την αγορά, από την μια να σου χρωστάει το ίδιο, και από την άλλη να σου κατάσχει τους λογαριασμούς, για τις δικές σου οφειλές, τις οποίες ας πούμε ότι σε σχέση με το ΙΚΑ δεν μπορείς να συμψηφίσεις με το Δημόσιο, αυτό τώρα δεν είναι σοβαρού κράτους δουλειά.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σοβαρευτεί το Δημόσιο. Όταν το δημόσιο σοβαρευτεί, μετά να απαιτήσει και από τους ιδιώτες βεβαίως την πληρωμή των οφειλών τους. Αλλά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε κάθε ενέργεια που κάνει, τι συνέπειες έχει για την πολύ ευαίσθητη κατάσταση στην αγορά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο