Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του κ. Δένδια:

•Εγώ το ’13 δεν είχα ασκήσει κριτική κατά συγκεκριμένης απόφασης. Είχα παραπονεθεί, όντας όχι Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά Υπουργός Δημόσιας Τάξης, για υποθέσεις παρέλευσης 18μηνου.

•Αν με ρωτάτε αν έχει δικαίωμα ένας Υπουργός (όχι ο Υπουργός Δικαιοσύνης) να διατυπώσει άποψη επί εκδοθείσας απόφασης, θα έλεγε ότι πιθανόν να έχει. Αλλά το ερώτημα που έχουμε να απαντήσουμε δεν είναι αυτό. Πρώτον, εδώ δεν μιλάμε για δικαστική απόφαση αλλά για εκκρεμή διαδικασία και, δεύτερον, δεν αφορά έναν Υπουργό ή μια περίπτωση, αλλά μια συνολική επίθεση κατά όλων των θεσμών, μια προσπάθεια θεσμικής κατεδάφισης στη χώρα. Δεν υπάρχει τίποτα κατά του οποίου να μην επιτίθεται αυτή η κυβέρνηση.

•Αυτό που επιχειρεί αυτή η κυβέρνηση είναι να κατεδαφίσει ό,τι φτιάχτηκε επί γενιές και με μεγάλη προσπάθεια σε αυτή τη χώρα και ό,τι πετύχαμε με την είσοδό μας στην Ε.Ε., ώστε να έχουμε ένα σταθερό, σοβαρό και σεβαστό θεσμικό πλαίσιο.

•Αυτό που βλέπουμε είναι ένα συνολικό φαινόμενο. Εάν δεν το ήθελε η κυβέρνηση, εάν δεν συμφωνούσε ο Πρωθυπουργός, τις πολλές περιπτώσεις θα τις είχε αντιμετωπίσει, θα είχε λάβει μέτρα. Το γεγονός ότι όχι μόνο ανέχεται αλλά και ενθαρρύνει και επιμένει η κυβέρνηση συνολικά να καλύπτει τέτοιες συμπεριφορές, κάτι μας λέει. Προσπαθούν να κάνουν τη χώρα ένα θεσμικό μπάχαλο.

•Έχουμε φαινόμενο ενός εν ενεργεία Υπουργού ο οποίος σηκώνει το τηλέφωνο, παραβαίνει πλήρως τις διατάξεις του Συντάγματος περί διάκρισης των εξουσιών και μιλάει με καταδικασθέντα βαρυποινίτη. Αν μίλησε μισό δευτερόλεπτο ή 28 ώρες, με αφήνει αδιάφορο. Το τι είπε με αφήνει επίσης αδιάφορο. Το ποια ήταν τα κίνητρα με αφήνουν επίσης αδιάφορο. Το ερώτημα είναι: Δικαιούται να το πράξει; Βεβαίως όχι! Είναι κολαστέο και απαράδεκτο το ίδιο το γεγονός. Δεν χρειάζεται να αποδειχτεί τίποτα άλλο. Και επ’ αυτού έπρεπε να λάβει μέτρα ο Πρωθυπουργός. Αφού δεν λαμβάνει μέτρα ο Πρωθυπουργός, είναι υπόλογη η κυβέρνηση για μέγιστο θεσμικό ατόπημα. Συνολικά η κυβέρνηση επιβραβεύει αυτές τις αντιλήψεις.

•Όταν έρχεται μια κυβέρνηση και μας λέει ότι ο Υπουργός είναι ανακριτικό όργανο σε ποινική υπόθεση για την οποία υπάρχει ήδη καταδίκη, τι να πω κι εγώ.

•Εφόσον διαπιστωθεί η θεσμική παράβαση, από εκεί και πέρα έρχονται οι ανακριτικές αρχές και, εφόσον θεωρούν ότι υπήρχε παράνομη πράξη, πρέπει να κάνουν τα δέοντα.

•Πάμε να καθιερώσουμε την εξωθεσμική λειτουργία ως αποδεκτό γεγονός. Αυτά είναι βαρύτατα προβλήματα.

•Αν ανεχόμαστε το θεσμικό ατόπημα και το δικαιολογούμε, από εκεί και πέρα εκτρέπεται το πολίτευμα. Γινόμαστε υποσαχάρια Αφρική.

•Υπάρχει μια παρανόηση πολύ βαθιά σε αυτήν την κυβέρνηση για το πώς λειτουργεί αυτό το πολίτευμα στην Ε.Ε. Μερικοί μάλλον έχουν κάποιες παραστάσεις άλλων πολιτευμάτων, άλλων εποχών, άλλων περιοχών του πλανήτη και φαίνεται να τις έχουν επιβάλλει.

•Εγώ έχω πει ότι οι αναρχικοί σε λίγο θα έρχονται εδώ για να κάνουν πρακτική. Θα οργανώνονται ταξίδια. Η έννομη τάξη έχει καταλυθεί στην Ελλάδα. Η Αστυνομία παρακολουθεί.

•Δεν είναι μόνο η καταστολή, είναι και η βελτίωση των συνθηκών που ζουν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές. Τα Εξάρχεια μπορούν να γίνουν η πιο καλή και η πιο ακριβή (υπό την έννοια της αξίας της περιουσίας) συνοικία της Αθήνας. Καλό είναι, μάλιστα, να διατηρήσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Να ζουν καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος, που αγαπούν την πόλη.

•Έχει γίνει τρελοκομείο η κατάσταση. Ελάχιστες μειοψηφίες έχουν επιβάλλει τον δικό τους ρυθμό δια της αυθαιρεσίας σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Αυτή η κυβέρνηση είναι προφανές ότι τα ανέχεται.

Μετάβαση στο περιεχόμενο