Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Τάκης και Γεωργία Σκιτζή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Το νομικό καθεστώς το οποίο είχε δημιουργηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και φέρει την υπογραφή του τότε Υπ. Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου έλεγε 2 διαφορετικά πράγματα: Πρώτον, τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ. Εκεί δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άδειας. Ο Δ. Κουφοντίνας δεν ήταν σε αυτές γιατί αυτές ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Υπήρξε η πρόβλεψη να γίνουν, δεν έγιναν. Υπήρξαν αντιδράσεις στο σύστημα οι οποίες στο δικό μας διάστημα δεν επέτρεψαν να γίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως κατάργησε την πρόβλεψη. Οι φυλακές τύπου Γ ήταν για τους σκληρούς ποινικούς και τους τρομοκράτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απολύτως πεπεισμένος για την δημιουργία φυλακών τύπου Γ και η απόλυτη πεποίθηση του θα οδηγήσει στο να δημιουργηθούν. Κακά τα ψέματα, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας, δεν υπήρχε πάντα δικός μας Υπουργός στο Υπ. Δικαιοσύνης, για ένα μεγάλο διάστημα υπήρχαν άλλες αντιλήψεις στο Υπ. Δικαιοσύνης. Σεβαστές αλλά διαφορετικές,

Δεύτερον, στις κοινές φυλακές ισχύουν τα 18 χρόνια για το συγκεκριμένο αδίκημα. Αυτή ήταν η άποψη της Νέας Δημοκρατίας συνολικά.

Η άποψη του σωφρονιστικού κώδικα προϋποθέτει για να δοθεί άδεια, εκτίμηση της προσωπικότητας, δίνει δηλαδή στην τριμελή επιτροπή και ιδίως στον εισαγγελικό λειτουργό- στον οποίο εγώ πρόσθεσα το 2009 με ειδική διάταξη το «βέτο» – την εντολή να εκτιμηθεί η προσωπικότητα του δράστη.

Μου είναι παντελώς ανεξήγητο πώς εγκρίθηκε ομοφώνως, διότι εδώ δεν υπάρχει καμία αποκήρυξη όχι των ιδεών, καθένας έχει δικαίωμα να έχει ότι ιδέες θέλει, αλλά των δολοφονιών. Το γεγονός ότι κάποιος σκότωσε εν ψυχρώ, ύπουλα και πισώπλατα πάνω από 10 συνανθρώπους μας, πώς συγχωρείται;

Η κυβέρνηση κρίνεται για τις νομοθετικές της παρεμβάσεις, δεν κρίνεται για τις αποφάσεις του συμβουλίου.

Ο εισαγγελέας που έχει το δικαίωμα «βέτο», άρα και την βαρύνουσα γνώμη, δεν είναι εκτός κριτικής. Κρίνει και κρίνεται και βεβαίως έχει και την αιτιολογία, θα δούμε τα πρακτικά.

Εάν ήμουν Υπ. Δικαιοσύνης δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να βρεθώ στην ίδια θέση γιατί πρώτον θα υπήρχαν τα 18 χρόνια και δεύτερον θα υπήρχαν οι φυλακές τύπου Γ.

Ο μη αποκηρύξας τον φόνο τρομοκράτης, δεν θα ήταν σε απλές φυλακές.

Που είναι τα όρια αυτοπροστασίας μιας κοινωνίας που θέλει να λέγεται σύγχρονη και ευρωπαϊκή; Η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι το κορυφαίο;

Στις φυλακές τύπου Γ όχι μόνο δεν μπορούν να πάρουν άδεια, δεν θα μπορούν να έρχονται και σε επαφή με νέους ανθρώπους οι οποίοι είναι εκεί για πολύ μικρότερα αδικήματα και να λειτουργούν ως διδάκτορες του εγκλήματος.

Σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ καθαρή αντίληψη ποιο είναι το σύγχρονο και το δημοκρατικό και νομίζω και το σωστό. Η ελληνική κοινωνία το αντιλαμβάνεται.

Μια φυλακή τύπου Γ μπορεί να είναι έτοιμη σε 3 μήνες. Νομική προεργασία υπάρχει, προεργασία των υλικών υπάρχει και το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν είναι ο πρώτος νόμος αποσυμφόρησης που υπάρχει αλλά με αυτά τα ποιοτικά κριτήρια αποφυλάκισε άνω των 2500 βαριών ποινικών, ακραίες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να συνεισφέρει στην αύξηση της εγκληματικότητας και να δημιουργήσει κίνδυνο για την ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Είναι ένα τραγικό νομοθέτημα. Εγώ δεν το προσωποποιώ γιατί μπορεί ο Υπ. Δικαιοσύνης να το εισηγήθηκε αλλά υπάρχει και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που το ψήφισε και που έχει τεράστια ευθύνη, όπως και η κυβέρνηση. Είναι κλασσική περίπτωση όπου οι ιδεοληψίες επικρατούν πάνω στην λογική.

Δεν είναι εύκολο να σας το πω αυτό. Πιθανώς να είναι τελείως νομικά αδύνατο να επιστρέψουν όσοι αφέθηκαν στις φυλακές με την κατάργηση του νόμου. Πολύ φοβάμαι ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του σφάλματος που έγινε είναι ανεπανόρθωτο. Σας απαντώ εκ πρώτης όψεως αλλά πιστεύω ότι πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο και πέραν των ορίων του ισχύον Συντάγματος.

Θα ήθελα να σας πω κάτι για να είμαι δίκαιος. Ένα κράτος πρέπει να έχει μια νομοθεσία σοβαρή αλλά δεν πρέπει να είναι ένα εκδικητικό κράτος, πρέπει να σέβεται τους κανόνες δικαίου. Κακώς νομοθέτησε αλλά νομοθέτησε. Με άθλιο τρόπο νομοθέτησε, αλλά νομοθέτησε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να εξασφαλίσουμε μια τέτοια αστυνόμευση ώστε να ακυρώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες, όχι το ίδιο το γεγονός, του νόμου Παρασκευόπουλου, για να προστατεύσουμε την ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας, δηλαδή να κάνουμε αυτό που είναι το συνταγματικό μας καθήκον. Να είμαστε συνεννοημένοι, έχει υποχρέωση το κράτος να το κάνει αυτό. Το κράτος παρανόμησε βάρβαρα έναντι των πολιτών του με τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Εγώ εκφράζω την δική μου άποψη. Αυτή η τελευταία αφορούσε την προσωπική νομική μου αντίληψη, μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος που να έχει μια άλλη θέση.

Το επιχείρημα του νόμου Παρασκευόπουλου ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών, νομίζω όμως στην πραγματικότητα αυτό ήταν το προκάλυμμα. Θα μπορούσε να υπάρχει νομοθέτημα αποσυμφόρησης το οποίο να άφηνε τις βαριές περιπτώσεις έξω.

Νομίζω ότι πίσω από αυτό υπάρχει ιδεολογικό ζήτημα και αντιμετωπίζουμε μια ιδεολογική παρέκκλιση, αλλιώς δεν εξηγείται αυτό το πράγμα.

Είναι ανεξήγητο το γιατί έγινε έτσι. Γενικά το λογικό είναι να βγουν έξω όσοι έχουν κάνει χαμηλότερα εγκλήματα, εγκλήματα που δεν κινδυνεύει η κοινωνία εάν ξαναβγούν έξω. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα αριθμών.

Ακριβώς δεν υπάρχει πιθανότητα της άγνοιας γιατί ο κατ’ εξοχήν ειδικός, ένας καθηγητής ποινικού δικαίου, το εισηγείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνει λάθος, ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

Όχι, δεν λέμε ότι είναι φίλα προσκείμενος στους εγκληματίες, όμως ιδεολογικά θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει, ότι αυτό δεν ενέχει κοινωνική διακινδύνευση, αλλιώς δεν εξηγείται. Μπορείτε κάλλιστα να τον ρωτήσετε.

Να δεχτώ το σκεπτικό του απολύτως, αλλά γιατί πρέπει να βγουν αυτοί και όχι κάποιοι άλλοι; Εάν δεχτώ το σκεπτικό του, της αποσυμφόρησης δεν είναι έτσι γιατί υπήρχαν τουλάχιστο δύο φυλακές σε φάση ολοκλήρωσης που είχα αφήσει εγώ από το 2009 και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να γελάει κανείς.

Γιατί ο βιαστής και ο δολοφόνος είναι ένα ερώτημα που δεν απαντιέται. Προς Θεού δεν θέλω να σκεφτώ συνδιαλλαγή, ότι δηλαδή αυτά έγιναν συνολικά για να καλυφθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά λογική εξήγηση δεν υπάρχει. Στους οικείους των θυμάτων αυτών που βγάλανε έξω πώς θα μιλήσουν αύριο το πρωί; Δεν υπάρχει τεράστια ευθύνη; Εάν όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν αγωγή στο Ελληνικό Κράτος για αποζημίωση, το Ελληνικό Κράτος δεν θα πάψει να πληρώνει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο