Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει οι δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

(Για τις δηλώσεις σχετικά με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση εάν επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών): Έχω να σας πω ότι και η φαιδρότητα έχει τα όριά της. Δεν έχει έννοια να ασχοληθεί κανείς. Εδώ πρόκειται για καθαρά για ένα γάντζωμα στις καρέκλες της όποιας εξουσίας και από εκεί και πέρα λέγονται διάφορα πράγματα για το θεαθήναι.

(Σχετικά με τις ανακοινώσεις της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά αντί για “Βόρεια Μακεδονία” την αποκαλούν “Μακεδονία” ): Είναι δυστυχώς έτσι η κατάσταση. Θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει μια συμφωνία με βελτίωση τουλάχιστον των άρθρων για τη γλώσσα και την εθνικότητα-υπηκοότητα. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό, αλλά την προσπάθεια είναι βέβαιο θα την κάνουμε και να δούμε τι μπορεί από εκεί και πέρα να διασωθεί.

Δεν έχει έννοια η συνθήκη εάν αυτό που συμφωνήθηκε δε χρησιμοποιείται και δυστυχώς δεν είναι μία, αλλά δύο λέξεις. Είναι “Βόρεια Μακεδονία” και κατά συνέπεια μένει το “Μακεδονία” και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από μέρους μας να το “γυρίσουμε”, ώστε τουλάχιστον να υπάρχει στον διεθνή λόγο η σύνθετη ονομασία.

Εδώ πέσαμε πάνω σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πετύχει δύο στόχους και μάλιστα με ανάποδη προτεραιότητα: Πρώτα να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία και μετά αν υπάρξει και κάποιο εθνικό κέρδος. Έτσι δεν καταλήγεις πουθενά. Αυτό είναι ένα εθνικό θέμα, θα έπρεπε να υπάρξει εθνική συνεννόηση, εμείς ήμασταν έτοιμοι να την παράσχουμε αλλά δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση – όπως και σε όλα τα άλλα μέτωπα – αυτό που κύρια τη νοιάζει είναι να διασώσει πρώτα την παραμονή της στην εξουσία.

Εμείς έχουμε μια πάγια θέση, δεν είμαστε φανατικοί των δημοψηφισμάτων ούτε πιστεύουμε στην απλουστευτική προσέγγιση ότι το δημοψήφισμα είναι «δημοκρατική λύση». Πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε ορισμένες περιπτώσεις και μάλιστα χωρίς να διχάσουμε την κοινωνία. Ο διχασμός φαίνεται εάν την επόμενη μέρα και η μειοψηφία είναι έτοιμη να δεχτεί την απόφαση και εάν ο διάλογος ο οποίος έχει διεξαχθεί επιτρέπει νηφάλιες τοποθετήσεις και πριν και μετά το αποτέλεσμα.

Κοιτάξτε που κατάντησαν οι Άγγλοι με τις ανοησίες περί Brexit, που έχουν μια σπουδαία κοινοβουλευτική παράδοση, αλλά αυτή τη στιγμή αλληλοσπαράσσονται οδηγώντας τη χώρα τους στην καταστροφή. Εμείς είμαστε μια μικρή χώρα, δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

(Για τη δήλωση Μεντβέντεφ περί «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»): Η Μόσχα πάντοτε στο παρελθόν τηρούσε μια πολύ προσεκτική στάση σε αυτό το ζήτημα. Εδώ, μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση καταρχήν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Δεν μπορώ να πάρω θέση, γιατί δε γνωρίζω τον φάκελο, αυτό όμως που ξέρω είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ούτε την περίοδο 1946-1949. Τι ήταν αυτό που ανάγκασε την Ελλάδα, προσέξτε, όχι να μην “μαζέψει” τους Ρώσους διπλωμάτες, αλλά δημοσίως να προβεί σε απαίτηση απομάκρυνσης από τη χώρα και να δημιουργήσει κρίση; Ήταν απαραίτητο; Δεν το ξέρω. Αυτή η κυβέρνηση όμως δεν μας έχει συνηθίσει σε προσεκτικούς χειρισμούς. Επειδή, κακά τα ψέματα, εμείς ανήκουμε στη Δύση όπως είχε πει ο ιδρυτής της παράταξής μας, αλλά η Ελλάδα οφείλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή – και η Ρωσία είναι μια από αυτές – δεν ξέρω αν η ελληνική κυβέρνηση έκανε σωστά και ενήργησε σύμφωνα με το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετώπιζε.

Θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ με όλο το σεβασμό που επιβάλλει η μνήμη των δεκάδων θυμάτων. Υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες οι οποίες καταλήγουν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Έχω χειριστεί το θέμα επί 3 καλοκαίρια, δεν υπήρχε λόγος να έχουμε αυτή την καταστροφή. Εάν υπήρχε σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός και σωστή χρήση των μέσων – όλα αυτά μένει να αποδειχθούν από την έρευνα – δε θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση προσπάθησε επί των θυμάτων να δημιουργήσει αφήγημα ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα. Επίσης το επιχείρησε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εκείνο το βράδυ στο κέντρο επιχειρήσεων – το οποίο δεν λειτούργησε καθόλου ως τέτοιο γιατί ασχολιόταν με την υποδοχή του Πρωθυπουργού – με θύματα ήδη γνωστά, και από την άλλη με την παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου στη συνέντευξη Τύπου, όπου επί δεκάδων θυμάτων δίδονταν αλληλοσυγχαρητήρια και γίνονταν δηλώσεις “υπερηφάνειας”. Αυτά τα πράγματα είναι ασύλληπτα.

Εδώ θα πρέπει να υπάρξει και πολιτικός καταμερισμός ευθυνών, δε δέχομαι καθόλου ότι η απομάκρυνση του κ. Τόσκα και των δύο Αρχηγών αρκεί. Όλα αυτά είναι πολιτικές επιλογές. Ο Πρωθυπουργός τις σφράγισε με την παρουσία του, με την κάλυψή του με τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο, άρα υπάρχει συνολική κυβερνητική ευθύνη. Η παρουσία του κ. Τζανακόπουλου στη συνέντευξη Τύπου καθιστά την κυβέρνηση στο σύνολό της απολύτως υπεύθυνη για αυτά. Δεν μπορεί τώρα να εφαρμόζει το «στρίβειν δια του αρραβώνος».

Επί της επιχειρησιακής κατάστασης και σας το λέω επειδή έχω γνώση, έγιναν, να το πω κομψά, εγκληματικές παραλείψεις. Ξέραμε ότι η φωτιά έγινε από τυχαίο περιστατικό, αλλά και να δεχτώ ότι κάποιος την έβαλε, πάλι δεν αλλάζει κάτι. Ξεκίνησε από ένα σημείο που περιμένεις με αυτές τις καιρικές συνθήκες ότι θα εκδηλωθεί πυρκαγιά. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής σε ελάχιστη απόσταση από το σημείο έναρξης της φωτιάς. Υπήρχε εκεί το αυτοκίνητο, ναι ή όχι; Οι δυνάμεις από την Ανατολική Αττική πήγαν να ενισχύσουν τη Δυτική Αττική, ναι ή όχι; Γιατί αυτό είναι τεράστια ανοησία. Όταν έχεις πρόβλημα στη Δυτική Αττική την ενισχύεις από την Πελοπόννησο που έχεις ανοιχτούς δρόμους σαν άξονες επικοινωνίας, δεν αφήνεις γυμνή την Ανατολική Αττική βάζοντας στη μέση την πρωτεύουσα, για να θες τρεις ώρες να ξαναγυρίσεις. Ποιος συντόνισε; Σηκώθηκε ελικόπτερο για να συντονίσει και να δει το μέγεθος του προβλήματος; Υπήρχε επιχειρησιακός υπεύθυνος;

Τα ηλεκτρονικά συστήματα υπάρχουν στην Πυροσβεστική, για όλα είχαν υπογραφεί συμβάσεις και όλα θα έπρεπε να είναι λειτουργικά. Παρατηρείται επίσης το οξύμωρο ότι ο υπηρεσιακός Υπαρχηγός που κατά τεκμήριο έχει την ευθύνη, πέραν του Αρχηγού, να διαδέχεται τον Αρχηγό! Είναι τελείως ακατανόητη η κυβερνητική θέση. Χωρίς λαϊκισμούς και επ’ ονόματι του σεβασμού στη μνήμη των νεκρών οφείλουν να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν να το ξεπεράσουμε έτσι.

Στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει το νομοθέτημα 4249/14 που πέρασα εγώ και αν η κυβέρνηση το είχε ακολουθήσει, πολλά επιπλέον πράγματα θα υπήρχαν. Για παράδειγμα τίθεται από την Περιφερειάρχη Αττικής θέμα Σχολής Πολιτικής Προστασίας. Αλλά υπάρχει μέσα στο Νόμο η υποχρέωση από τότε.

Βεβαίως να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση για όλα τα μείζοντα ζητήματα αλλά όχι με μία κυβέρνηση η οποία το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να εξαπατήσει τους πάντες. Δεν έχει ειπωθεί μια ειλικρινής κουβέντα, θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός συντετριμμένος να εμφανιστεί εκείνο το βράδυ και να πει “συγγνώμη, έγινε λάθος, χάσαμε ζωές συμπολιτών μας, πάμε να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε από εδώ και πέρα”. Θα γινόταν τότε η συζήτηση που κάνουμε τώρα;

Εμείς ό,τι κάναμε το 2012-2014 βασίστηκε στην ανάλυση των λαθών του 2007, με συνθήκες 100 φορές χειρότερες και νομίζω σε μεγάλο βαθμό τα διορθώσαμε. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και ξανακάνει τα ίδια λάθη. Αλλά τότε είχαμε 2,5 μήνες ξηρασία και 100 μέτωπα.

Δεν είναι παράλογο αυτό που λέτε ότι λόγω της μνημονιακής λιτότητας επιδεινώθηκε η κατάσταση στις κρατικές υπηρεσίες, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση – βεβαίως υπήρχαν ελλείψεις – είχα εγώ περάσει στο ΕΣΠΑ και επί ημερών μου η Πυροσβεστική είχε πάρει άνω των 165 οχημάτων. Είχαμε καταστήσει επιχειρησιακά τα ελικόπτερα και τις μοτοσυκλέτες. Είχαμε ειδική ομάδα για ανίχνευση πυρκαγιάς. Τώρα μου λέγεται ότι δεν υπήρχαν 3.000 ευρώ για ανταλλακτικά αυτοκινήτων της Πυροσβεστικής και μένουν στα γκαράζ για service, αλλά δεν το δέχομαι σαν θέμα μνημονίου. Εάν ο αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί να εξοικονομήσει 3.000 ευρώ για να έχει έναν αξιόμαχο στόλο οχημάτων, τότε σε κάτι φταίει αυτός. Εγώ βρήκα τα ελικόπτερα στο έδαφος και μου έλειπαν 47.000 ευρώ για να πετάξουν. Τα ελικόπτερα πετάξανε. Εάν μου λέγατε για πέντε με δέκα εκατομμύρια ευρώ θα σας έλεγα ότι μπορεί να μην μπορούσαμε να τα βρούμε, αλλά να μιλάμε για κάποιες χιλιάδες, τότε είναι διαχειριστικό το πρόβλημα. Απλώς οι άνθρωποι δεν είχαν καμία ιδέα του κινδύνου. Ήταν τυχεροί που έβρεχε φέτος και επειδή δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα νόμιζαν ότι μπορούν να το πάνε στον… «αυτόματο πιλότο». Ο άνθρωπος ο οποίος επελέγη ως συντονιστής όλου αυτού του πράγματος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αποστρατεύτηκε από το Σώμα χωρίς να φτάσει στο βαθμό του Στρατηγού από την αξιολόγηση που του κάναμε. Αυτόν που εμείς κρίναμε ότι δεν μπορεί να γίνει Στρατηγός , αυτή η κυβέρνηση τον έβαλε «Αρχιστράτηγο» και τώρα έχουμε σχεδόν 100 νεκρούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο