Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τζένος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Νομίζω ότι στο ζήτημα που έχει προκύψει με την εταιρεία των αδελφών του κ. Τσίπρα, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις στην ελληνική κοινωνία. Είναι φανερό ότι ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης είχε ανάλογη δανειακή υποχρέωση, δεν θα πετύχαινε εύκολα την ίδια ρύθμιση από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

• Όταν μόνοι τους στον ΣΥΡΙΖΑ αναγορεύουν τους εαυτούς τους σε εισαγγελείς της ηθικής. πρέπει να είναι απολύτως έτοιμοι να δώσουν σαφέστατες και όχι γενικόλογες εξηγήσεις για τα συγκεκριμένα θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

• Εδώ είδε το φως της δημοσιότητας μια ρύθμιση η οποία κατά την κοινή εμπειρία φαίνεται ως χαριστική. Μπορεί και να μην είναι, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει: Τι είναι αυτό που έκανε τη διαφορά για αυτή την εταιρεία; Αυτό πρέπει να εξηγηθεί χωρίς φωνές και κραυγές.

• Αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να στοχοποιήσει μέλη οικογενειών – του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μην πάμε μακριά – κατά τρόπο πέραν λογικής. Αφού λοιπόν επέλεξε αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης, πρέπει να απαντήσει και σε αυτό το πεδίο.

• Η κωμωδία των σχέσεων Τσίπρα – Καμμένου νομίζω θα υπερβεί και την ταινία “Τα κίτρινα γάντια”. Αυτά τα πράγματα είναι ανέκδοτο. Ίσως η κυβέρνηση αρχίζει και να σκέφτεται τη διαφυγή της νωρίς το φθινόπωρο, καθώς πλέον το κλίμα για αυτήν είναι βαρύ. Δεν είμαι βέβαιος αν ο αρχικός της σχεδιασμός να εγκλωβίσει τη χώρα σε τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 μπορεί πια να πραγματοποιηθεί.

• Εκτιμώ ότι όπως ο κ. Τσίπρας μας είχε εξαπατήσει το 2015, όταν άλλα έλεγε και ξαφνικά προσέφυγε σε κάλπες παριστάνοντας ότι ζήτησε επιβεβαίωση επί της συμφωνίας κλπ, θα επιχειρήσει να το επαναλάβει και τώρα. Το αποτέλεσμα όμως αυτή τη φορά νομίζω ότι θα είναι το αντίθετο. Θα συντριβεί ο κ. Τσίπρας στις επόμενες εκλογές.

• Η τακτική της “καμένης Γης” είναι ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ. Να μας μπλέξει, να βγάλει η Νέα Δημοκρατία το φίδι από την τρύπα και μετά στις ευρωεκλογές της Άνοιξης του 2019 να προσπαθήσει να αποδυναμωθεί η πλειοψηφία που θα έχει δημιουργηθεί υπέρ μας. Και να ισχυριστεί το Φθινόπωρο του 2019, ενόψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε την εντολή που μόλις είχε πάρει. Είναι ένα σενάριο για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εδώ που τα λέμε δεν έχει και καμία διάθεση να σέβεται τους Θεσμούς. Όπως τον βολεύει, ό,τι τον βολεύει.

• Για το θέμα των περικοπών έχει σαφέστατα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτε έχει υποσχεθεί ούτε έχει τάξει. Έχει πει όμως ότι θα κάνει μια προσπάθεια μέσω μιας σειράς αναπτυξιακών μέτρων να πείσει τους εταίρους μας ότι δεν χρειάζεται να ληφθεί αυτό το μέτρο. Θεωρώ όμως ότι η πιθανότητα να τα καταφέρουμε είναι σημαντική.

• Στο Σκοπιανό, η συνολική ιστορική θέση της παράταξης μας είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά σε αυτή τη συμφωνία υπάρχουν δύο θέματα. Το θέμα της υπηκοότητας – εθνικότητας, αν και στο κείμενο δεν αναγράφεται εθνικότητα αλλά μπορεί να συναχθεί ως πνεύμα της συμφωνίας. Το “μακεδονική” δεν αρέσει σε κανέναν Έλληνα πολίτη. Και το θέμα επίσης της γλώσσας, που δεν είναι “μακεδονική”, αλλά σλαβική.

• Ο λαϊκισμός είναι ένα ισχυρό ρεύμα, δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο, χαϊδεύει αυτιά και καταλήγει σε συμφορές. Βλέπετε τι γίνεται με το Brexit και την οικονομία της κατά τα άλλα ανθούσας Αγγλίας, που θεωρητικά θα έπρεπε να κάλπαζε. Πρέπει να τον πολεμήσουμε με κάθε τρόπο και οφείλω να πω ότι η δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας δίνει μια σοβαρή ένδειξη ότι η σοβαρή και μετρημένη ηγεσία Μητσοτάκη, είναι μια ηγεσία που η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να τη δεχτεί. Και αυτό αν θέλετε είναι πολύ θετικό για την ίδια την κοινωνία, πέρα από το τι συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία και τι όχι.

• Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Συνεργάζεται και με τον διάβολο αρκεί να κρατήσει την εξουσία ή αν το θέλετε ανάποδα, να εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει τη χώρα.

• Η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρούς πόλους άσκησης κυβερνητικής εξουσίας. Δε σημαίνει ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να σώσει τη χώρα, χρειάζεται πολλούς ακόμη σοβαρούς πόλους, όμως η κυβέρνηση δεν είναι ένας από αυτούς. Ελπίζω ότι το υπάρχον εκλογικό σύστημα θα επιτρέψει να δημιουργηθεί μια σοβαρή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία Μητσοτάκη, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα μπορέσει να δώσει σοβαρές λύσεις στα τεράστια προβλήματα του τόπου.

• Τα διάφορα ανοιχτά εθνικά μέτωπα που έχει αυτή τη στιγμή αυτή η κυβέρνηση – με τα Σκόπια, την Αλβανία, την Τουρκία και πρόσφατα φαίνεται και με τη Ρωσία – είναι διαχειρίσιμα από μια σοβαρή κυβέρνηση και μη διαχειρίσιμα από μια φαιδρή κυβέρνηση. Με την Αλβανία π.χ. πάμε πάλι σε μυστική διπλωματία.

• Με την Τουρκία δημιουργήθηκε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα και κατά απαράδεκτο τρόπο από τους Τούρκους. Επίσης ακόμη δεν διαψεύδεται η ανοησία να υπάρχει υπόσχεση προς τον Ερντογάν από τον κ. Τσίπρα περί έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών χωρίς να υπάρχει αυτή η θεσμική δυνατότητα. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένταση σε όλα τα μέτωπα. Παρά ταύτα η κυβέρνηση καγχάζει λέγοντας ότι είναι η ικανότερη κυβέρνηση στον χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Ελπίζω να φύγουν από την εξουσία πριν μας ανοίξουν κάποιο μέτωπο ακόμη και να πάμε να μαζέψουμε ό,τι έχουν αφήσει ανοιχτό.

• Για τη Νέα Δημοκρατία η αυτοδυναμία είναι απόλυτο στοίχημα. Η μη αυτοδυναμία για εμάς, με το παρόν πολιτικό σκηνικό, είναι πηγή μεγάλων προβλημάτων, δεν υπάρχει δεύτερο σενάριο. Η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να επιχειρήσει να πετύχει αυτοδυναμία. Μια “ανάπηρη και κολοβή” Νέα Δημοκρατία που θα διαπραγματεύεται αριστερά και δεξιά και θα είναι έρμαιο των απαιτήσεων οποιουδήποτε, δεν θα μπορεί να επιβάλλει ένα σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα, να το εφαρμόσει και να δώσει λύσεις.

• Με πολιτικούς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως με τον κ. Κωνσταντινόπουλο και την ίδια την κ. Γεννηματά, συνεργαστήκαμε αρμονικά όταν βρεθήκαμε στα ίδια Υπουργεία. Αλλά το ΚΙΝΑΛ έχει 15 εσωτερικές απόψεις αυτή τη στιγμή. Πώς μπορείς να βασιστείς; Και επίσης είναι βέβαιο ότι βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο μαζί του; Κατά τη γνώμη μου τα βλέπουμε πολύ διαφορετικά. Δε λέω ότι δεν μπορούμε να βρούμε έδαφος συνεννόησης, αλλά αν με ρωτάτε δεν θα το ευχόμουν. Εάν λοιπόν η ελληνική κοινωνία βασίζεται στον μεταξύ μας συμβιβασμό για να κυβερνηθεί θα της πρότεινα καλύτερα να έχει μια άλλη, πιο καθαρή επιλογή και να μας κρίνει στο τέλος-τέλος στη βάση των επιλογών μας, όχι των συμβιβασμών μας.

• Μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια παραπάνω, να πείσουμε την κοινωνία να μας δώσει μια πλειοψηφία πάνω από 155 Βουλευτές – γιατί με 151 ή 152 πάλι δουλειά δεν γίνεται – να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό και να μας κρίνει η ελληνική κοινωνία ανάλογα. Θέλουμε το «αφεντικό μας», ο ελληνικός λαός, να μας δώσει σαφή και όχι μπερδεμένη εντολή.

• Τα όσα ακούγονται από την πλευρά του κ. Ζάεφ και από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι πρωτοφανή και δεν τα θυμάμαι ξανά στην ιστορία. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ, γιατί αν δεν έχεις πολύ βαθιά γνώση του τι συμβαίνει, καλό είναι να φυλάς τα λόγια σου και την κρίση σου. Αλλά δεν σας κρύβω ότι παραμένω σε καθεστώς έκπληξης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο