Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Παπαδόπουλος και Σωτήρης Ξενάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Βεβαίως με ανησυχεί και δεν μου αρέσει καθόλου η τουρκική τοποθέτηση για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Είναι πράγματι απολύτως καταδικαστέα, δεν αρμόζει σε ένα πολιτισμένο κράτος και σε ένα κράτος δικαίου. Πρέπει να θυμηθούμε βέβαια ότι αυτά τα λόγια δεν είναι κενά περιεχομένου, τουλάχιστον όσον αφορά τις προθέσεις. Η Τουρκία πριν από λίγο καιρό απήγαγε συγκεκριμένα άτομα από το Κόσοβο, όμως λυπάμαι να πω ότι πέρα της απαράδεκτης και απολύτως καταδικαστέας στάσης, δόθηκαν αφορμές και από την ελληνική πλευρά. Ουδέποτε διαψεύστηκε σοβαρά ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός όχι μόνο μπήκε σε μια τέτοια συζήτηση με την τουρκική πλευρά αλλά έδωσε και διαβεβαιώσεις επιστροφής των 8 Τούρκων Αξιωματικών. Παρότι το έχει πει πάρα πολλές φορές ο Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε στη Βουλή τον κ. Τσίπρα να το διαψεύσει, ο Πρωθυπουργός δεν το έκανε. Κατά συνέπεια λοιπόν, αφενός μεν έχουμε μια απαράδεκτη τουρκική απαίτηση και συμπεριφορά και από την άλλη φαίνεται ότι έχουμε μία κατ’ ελάχιστον απολύτως ανεύθυνη στάση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

• Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την αιφνιδιαστική για την ελληνική πλευρά αναγνώριση της FYROM από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 έκανε το εθνικά επιβεβλημένο, έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει το θέμα ανοιχτό μέχρι να βρεθεί διπλωματική ευκαιρία να αναβαθμίσει τις ελληνικές προσπάθειες. Και αυτή βρέθηκε όταν τα Σκόπια θέλησαν να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η ιστορία. Αν ο κ. Κοτζιάς θέλει να μπει στη διαδικασία να αναφέρεται στις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, να μείνει το θέμα ανοιχτό και σε όλες τις τακτικές κινήσεις που πιθανόν χρειάστηκε να γίνουν – εγώ δεν τις ξέρω όλες – νομίζω ότι πολύ λίγες υπηρεσίες θα προσφέρει στην κυβέρνηση και στο κόμμα του. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνει είναι να κρατήσει μια σοβαρή στάση και να ενημερώνει υπεύθυνα την αντιπολίτευση, εάν είναι δυνατόν εκ των προτέρων. Ας μας πει πότε μπήκε η ιστορία της επωνυμίας “ Μακεδονία του Ίλιντεν” στο τραπέζι, πώς αυτό προχώρησε και δεν σταμάτησε αμέσως, πως και εάν ο Πρωθυπουργός μπήκε σε συζήτηση τηλεφωνική ή άλλη συνομιλία, επί τη βάσει αυτού του ονόματος. Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Κατά τα άλλα, τις κατηγορίες του κ. Κοτζιά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή πολύ λίγο τις υπολογίζω.

• Πολύ σωστά λέτε τον Κουφοντίνα δολοφόνο. Ώρες – ώρες ένα μικρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δείχνει εντυπωσιακή και απαράδεκτη ανοχή, όπως και η κυβέρνηση που αυτή είναι συνταγματικά υπεύθυνη. Αν θέλετε, η κυβέρνηση δείχνει μια απαράδεκτη υστέρηση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και του δικαιώματος του κάθε πολίτη, κυρίως του πιο αδύναμου, γιατί αυτός χρειάζεται προστασία. Δε φροντίζει η κυβέρνηση να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή, στην περιουσία και στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών. Δείχνει ένα τεράστιο έλλειμμα και το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά και με εντονότερο ρυθμό. Είναι απολύτως απαράδεκτο και τη συνολική ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός, όχι ο τάδε ή ο δείνα Υπουργός. Αυτή η τακτική έχει κρατήσει πάρα πολλούς μήνες.

• Όταν η Αστυνομία έχει σαφώς την αντίληψη ότι η πολιτική ηγεσία δεν επιδιώκει την εφαρμογή της νομιμότητας, από εκεί και πέρα θα ήμασταν εκτός πραγματικότητας να περιμέναμε από την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει κάτι εναντίον της πολιτικής ηγεσίας, η οποία εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Όσες φορές άλλωστε οι αστυνομικοί προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους βρήκαν τον μπελά τους. Αυτή είναι η αλήθεια, το ξέρουμε και το έχουμε δει πάρα πολλές φορές. Βεβαίως δεν είμαι καθόλου έτοιμος να πω ότι η ΕΛ.ΑΣ. έκανε σωστά τη δουλειά της στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως υπάρχει ευθύνη και η ευθύνη δεν είναι του Έλληνα αστυνομικού. Η ίδια Αστυνομία ήταν επί των ημερών μου, η ίδια είναι και τώρα. Η Αστυνομία τότε έκανε τη δουλειά της, η Αστυνομία τώρα δεν κάνει τη δουλειά της. Τι άλλαξε; Η ηγεσία. Άρα λοιπόν, με μια απλή μέθοδο αριθμητικής μπορεί να καταλήξει κανείς στο ποιος είναι υπεύθυνος για την αλλαγή αυτής της στάσης. Δεν θέλει φιλοσοφία. Εγώ δεν μπορώ να αποδείξω τι εντολές παίρνει ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. όταν συνομιλεί με τον Υπουργό και τι εντολές του διαβιβάζει η κυβέρνηση και ούτε είμαι έτοιμος να πω ότι Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είναι άμοιρος ευθυνών, γιατί πάντα ο Ανώτερος Αξιωματικός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της παραίτησης. Όμως είναι φανερό τι πολιτικές κατευθύνσεις παίρνει. Δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία.

• Αυτό το οποίο κάναμε χτες νομίζω ήταν μια προσπάθεια να συνδέσουμε την ημέρα του περιβάλλοντος, ημέρα εξαιρετικά σημαντική, με το περιβάλλον ιδίως της Ελλάδας, το οποίο έχει και συγκεκριμένες οικονομικές ιδιομορφίες στον ρόλο του Τουρισμού, στο ΑΕΠ της χώρας, κλπ. Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, τι σημαίνει για τη ζωή του και κυρίως με δύο πολύ συγκεκριμένα θέματα: Την προστασία της θάλασσας σε σχέση με το ατύχημα που συνέβη πέρσι στον Σαρωνικό, όπου φάνηκε ξεκάθαρα η αδυναμία της συγκεκριμένης κυβέρνησης να ανταποκριθεί και να αποτρέψει την μόλυνση και την προστασία των ορεινών όγκων της Αθήνας, αλλά και την προστασία των δασών της χώρας. Νομίζω ότι κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο