Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Τα όσα έγιναν σήμερα στη Ρω τα κρίνω εξαιρετικά επικίνδυνα. Θεωρώ ότι η Τουρκία τηρεί μια απαράδεκτη στάση, ξεκινώντας από την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών. Μια στάση η οποία μπορεί, ακόμη και αν στο τέλος δεν το θέλει, να οδηγήσει σε επεισόδιο από απλή, τυχαία σύμπτωση. Αυτά που κάνει η Τουρκία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και ακριβώς επειδή έχει προβεί σε πάρα πολλές διώξεις στρατιωτικών δεν ξέρουμε ποιο ιπτάμενο προσωπικό είναι έμπειρο και ποιο όχι και μπορεί να συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα οποιαδήποτε στιγμή. Αυτά δεν είναι αστεία πράγματα.

Νομίζω το είπατε πάρα πολύ σωστά, “με ευθύνη της κυβέρνησης” θα έπρεπε να ξεκινήσουν προσπάθειες για εθνική συνεννόηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις και την πρωτοβουλία και την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Είναι απολύτως βέβαιον ότι στη Νέα Δημοκρατία, παρά τα όσα έχει υποστεί από αυτή την κυβέρνηση – θυμίζω τα κόλπα στο “Σκοπιανό” που ήταν το τελευταίο παράδειγμα του πώς αντιλαμβάνεται αυτή η κυβέρνηση την εθνική συνεννόηση – δεν πρόκειται να προτάξουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Πάντα μας νοιάζει η πατρίδα και ο τόπος. Άρα η Νέα Δημοκρατία, εφόσον η κυβέρνηση – και αυτό είναι μεγάλο “εφόσον” – αποφασίσει να είναι ειλικρινής και όχι να βλέπει τα εξωτερικά θέματα με το πρίσμα του εσωκομματικού, πολιτικού και κομματικού οφέλους, είναι έτοιμη να στηρίξει όχι την κυβέρνηση, αλλά τον τόπο και την πατρίδα.

Απέχουμε πάρα πολύ από το σημείο να μας τεθεί οποιασδήποτε μορφής δίλημμα στο “Σκοπιανό”, διότι το θέμα δεν είναι ένα δίλημμα. Το θέμα είναι αν υπάρχει καταρχήν μια συμφωνία. Εμείς θα θέλαμε από την αρχή, πριν η κυβέρνηση ξεκινήσει τις συζητήσεις να έχει συνεννοηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλετε μυστικά; Μυστικά. Πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν, ιδίως όσον αφορά τη διπλωματία, δια των εφημερίδων και στο φως της μέρας. Αλλά να είχαμε καταλήξει σε μια εθνική γραμμή και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει η συζήτηση και να την στηρίξουμε όλοι την κυβερνητική προσπάθεια για να καταλήξει κάπου. Η κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό. Η κυβέρνηση πήγε ανάποδα, πώς θα καταφέρει μέσα από ένα εθνικό θέμα να διχάσει την αντιπολίτευση. Παρά ταύτα, εμείς τοποθετηθήκαμε ευθέως στις διαπραγματευτικές γραμμές, αλλά δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε στις γραμμές συμφωνίας. Αυτό δεν το ξέρουμε. Είπαμε λοιπόν από την αρχή ότι όταν ξεκινά μια συζήτηση μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν μπορεί στην άλλη πλευρά να της επιτραπεί να θεωρεί κεκτημένο οτιδήποτε υπήρχε σαν κατανόηση στην προηγούμενη σειρά διαπραγματεύσεων. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να ξεκινάμε λέγοντάς τους “πάρτε το Μακεδονία, το έχετε ήδη” και πάμε από εκεί και πέρα.

Ο κάθε ευφυής διαπραγματευτής θα ξεκινήσει μην δίνοντας τίποτα από την αρχή. Το πού θα καταλήξουμε εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση. Κάθε διαπραγμάτευση είναι δίνεις – παίρνεις. Δεν είναι βεβαίως μόνο παίρνεις, αλλά σίγουρα δεν είναι και μόνο δίνεις. Υπάρχει μια ενημέρωση του κ. Κοτζιά στον κ. Κουμουτσάκο. Λυπάμαι αλλά δεν έχω συναντήσει αυτές τις ημέρες τον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άρα δεν μπορώ να ξέρω εάν υπάρχει κάτι που αλλάζει την εικόνα που σας δίνω. Όμως αυτό που έχω να πω είναι ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε κακά, στραβά και ανάποδα. Εάν στην πορεία διορθώσει τα πράγματα, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Η Νέα Δημοκρατία ένα κριτήριο έχει πάντοτε, το εθνικό συμφέρον. Όπως αυτή το αντιλαμβάνεται βεβαίως, αλλά αυτό είναι το κριτήριό μας. Κατά συνέπεια, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε θέμα, τοποθετείται επί συγκεκριμένου, όχι επί αφηρημένου. Δεν υπάρχει κανείς από εμάς ο οποίος εάν υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να γίνει και βοηθάει την πατρίδα και τον τόπο να το αρνηθεί. Όμως αυτό πρέπει να το δούμε, δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο.

Την ακροδεξιά μπορεί να την τροφοδοτήσει μια σειρά από παράγοντες. Κάποιοι είναι μέσα στη δυνατότητά μας να τους ελέγξουμε και άλλοι δεν είναι. Αυτό ισχύει και στην κρίση με την Τουρκία, εάν είμαστε μια σοβαρή χώρα και το πολιτικό σύστημα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν πάει το ένα τμήμα του να απαξιώσει το άλλο. Σας θυμίζω παλαιότερες δηλώσεις περί προδοτών και «γερμανοτσολιάδων». Εάν αυτές οι γελοιότητες δεν συνεχίζονται, τότε οποιαδήποτε εθνική κρίση δεν μπορεί να ενισχύσει κόμματα τα οποία πέρα από το ότι είναι φασιστικά και ακραία, οι απόψεις τους κινούνται στο όριο της γελοιότητας.

Αυτό που μπορεί να την ενισχύσει την ακροδεξιά είναι η συνολική απαξίωση του αξιακού συστήματος πάνω στο οποίο βασίζεται η Δημοκρατία και το οποίο αυτή η κυβέρνηση σαν αντιπολίτευση το επιχείρησε έντονα. Θυμίζω τις ιστορίες των αγανακτισμένων, του κρεμάσματος κλπ., όπως επίσης και τη δαιμονοποίηση συλλογικά και συνολικά σαν ανήθικης της αντιπολίτευσης, από μια κυβέρνηση που διεκδικεί την ηθική προνομία. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν οποιαδήποτε εκφασίζουσα τάση στη χώρα. Άλλωστε, το ιστορικό παράδειγμα του Χίτλερ και του ναζισμού είναι εκεί, δε χρειάζεται να το μελετήσει κανείς, αρκεί να το αναγνώσει έστω και σε πρόχειρα άρθρα. Θα καταλάβει ποιο είναι αυτό το οποίο αναδεικνύει κάθε φασιστικό κόμμα.

Στο ερώτημά σας, εάν η Δικαιοσύνη κρίνει την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και εάν πιστεύω ότι θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές, θα σας απαντήσω «όχι» υπό την παρούσα μορφή και εκπροσώπηση. Διότι μια τέτοια απόφαση σημαίνει για μια σειρά ατόμων στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, άρα και μη ύπαρξής τους στο πολιτικό σκηνικό.

Εμείς σε αυτή τη συγκυρία οφείλουμε και πρέπει να επιδιώκουμε την αυτοδυναμία. Βεβαίως μετά (τις εκλογές) μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση ευρύτερων συνεργασιών και πρέπει να ανοίξει εάν θέλετε με έναν ανοιχτό διάλογο. Αλλά θα πρέπει ο προγραμματικός μας λόγος να είναι λόγος αυτοδυναμίας. Νομίζω ότι αυτή είναι η γραμμή μας, αυτή είναι η εσωτερική μας κατανόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εν πάση περιπτώσει ένα κόμμα που θέλει να επιβάλλει ένα πρόγραμμα βαθύτατα ριζοσπαστικό και μεταρρυθμιστικό είναι αυτονόητο ότι θα προτιμούσε να έχει τη δυνατότητα της αυτοδύναμης παρουσίας, ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει συνεργασίες. Άρα, από πλευράς τακτικής και μόνο αν θέλετε, δεν θα ξεκινούσα μια συζήτηση με ποιον θα συνεργαστούμε και με ποιον όχι. Νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα τον ισχυρισμό μας περί αυτοδυναμίας στην ελληνική κοινωνία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο