Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

•Η συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι μια οποιαδήποτε συνθήκη. Απoτέλεσε το θεμέλιο των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας τα τελευταία 80 χρόνια. Επίσης, ήταν «ιερή» για την Τουρκία, υπό την έννοια ότι συνήφθη από τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον πατέρα της τουρκικής Δημοκρατίας και ουδείς αρχηγός της κυβέρνησης ή του κράτους της είχε διανοηθεί να την αμφισβητήσει μέχρι τώρα.

•Αιφνιδίως έχουμε τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος την αμφισβητεί πλήρως και προκλητικά και περισσότερες από μια φορές, απευθυνόμενος ευθέως στην Ελλάδα, καίτοι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

•Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το περάσουμε καθόλου στα «ψιλά» και να το αγνοήσουμε.

•Είναι μια σαφής προειδοποίηση που μας δείχνει κάτι. Πρέπει απέναντι σε αυτό να υπάρχει αφενός μεν εθνική ομοψυχία αλλά και σοβαρός εθνικός προγραμματισμός. Δεν βλέπω την κυβέρνηση να κινείται ούτε προς την πρώτη ούτε προς την δεύτερη κατεύθυνση σοβαρά.

•Είναι προφανές ότι θεωρούμαστε αδύναμοι. Νομίζω ότι με τις πολλαπλές ανοησίες της σε όλα τα επίπεδα, η παρούσα κυβέρνηση συντείνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

•Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα απέναντι στην Αλβανία, πρέπει να είναι εξαιρετικά σκληρή. Το να κάνεις ότι δεν ακούς και ότι δεν καταλαβαίνεις, δεν είναι πάντοτε η καλύτερη απάντηση.

•Ο κ. Ράμα ενεργεί με θρασύτητα. Και, μάλιστα, τη στιγμή που γνωρίζει ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα έδωσε ψωμί σε πάνω από 1 εκ. συμπατριώτες του, όταν η Αλβανία πεινούσε. Μας οφείλει μια καλύτερη συμπεριφορά. Αν ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται, μπορούμε να του το επιβάλλουμε, υπάρχουν μέτρα. Κι αν η κυβέρνηση θέλει, μπορούμε να της προτείνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει για να εξηγήσει στον κ. Ράμα ότι δεν μπορεί να παίζει.

•Η αποπληρωμή του χρέους δεν είναι κάτι το οποίο μας απειλεί άμεσα. Δεν θα έπρεπε να είναι μονοδιάστατη η κατεύθυνση της ελληνικής διαπραγματευτικής τακτικής ως προς τη μείωση του χρέους. Αυτό μας οδήγησε σε μια σειρά λανθασμένων υποχωρήσεων σε άλλους τομείς, όπως την κατεύθυνση όλων των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ θα έπρεπε ένα μέρος τους τουλάχιστον να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» για τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μη χρειαστεί ο κ. Κατρούγκαλος να κάνει αυτό το απίθανο νομοθέτημα που έκανε για τις ασφαλιστικές εισφορές, που τσακίζει όλους του ελεύθερους επαγγελματίες.

•Πληρώνουμε σε πολλούς τομείς την διαπραγματευτική άγνοια, ανοησία ή ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης.

•Καίτοι το χρέος δεν έπρεπε να τεθεί μονοδιάστατα, βεβαίως και είμαστε υπέρ της ρύθμισής του και βεβαίως έχουμε όλη την καλή διάθεση να ενισχύσουμε την κυβέρνηση, αν θελήσει την συνεργασία μας και την βοήθειά μας, προς αυτήν την κατεύθυνση.

•Ένας εθνικός στόχος, ανεξαρτήτως της διαπραγματευτικής τακτικής με την οποία διαφωνούμε, είναι ένας εθνικός στόχος, τον στηρίζουμε.

•Στα εργασιακά, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ρήξεις, οι οποίες όχι απλώς δεν χρειάζονται αλλά δεν είναι και πραγματικές.

•Επειδή είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα, πιστεύουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εάν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμφωνούν, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τους εμποδίσουμε να συμφωνήσουν.

•Η κυβέρνηση προφάσεις χρησιμοποιεί, κακώς αναφέρεται σε μας. Δικαιολογίες ψάχνει για να δημιουργήσει μέτωπα, υποτίθεται απέναντι νοητών εχθρών και στην πραγματικότητα για να καλύψει τις αποτυχίες της.

•Θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τρομάξει το ευρωπαϊκό ακροατήριο, ως διαπραγματευτική τακτική. Δεν θέλει εκλογές ο κ. Τσίπρας, δεν τις τολμάει, δεν θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία. Αν ήθελε, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να απειλεί οποιονδήποτε.

•Οι «απειλές» για τις εκλογές εμάς δεν μας αγγίζουν αφού τις ζητάμε. Ενοχλούν το ευρωπαϊκό του ακροατήριο γιατί κάποιες από τις χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, έχουν εκλογές και δεν έχουν όρεξη να έχουν και μια άλλη μεταβλητή που αφορά την ελληνική διαπραγματευτική τακτική και ένα εκλογικό σενάριο στην Ελλάδα.

•Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι μπορεί να τους απειλήσει και το λέει. Δεν το πιστεύει. Αλλά μακάρι κάποια στιγμή να πάει σε εκλογές. Καλό θα είναι για τη χώρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο