Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Είναι σχήμα οξύμωρο αυτός που έχει την ευθύνη για τους νεκρούς να κατηγορεί κάποιον άλλον ότι δεν τους σέβεται. Η Νέα Δημοκρατία θέτει ερωτήματα τα οποία ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Μέχρι η κυβέρνηση να τις δώσει, έχει κάθε δικαίωμα να θέτει αυτές τις ερωτήσεις. Υπάρχουν προφανέστατες ευθύνες. Εάν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα, με το να μας κατηγορεί η κυβέρνηση και να προσπαθεί να μπούμε σε ένα παιχνίδι κοκορομαχίας για να απαλειφθεί ο διάλογος για το ουσιαστικό, χάνει το νόημά της νομίζω αυτή η αντιπαράθεση.

Μπορεί το Λιμεναρχείο Ραφήνας να μας δώσει το ημερολόγιό του για να δούμε πότε, πώς και ποιοι διασώθηκαν και ποιοι νεκροί ευρέθησαν για να ξεκινήσουμε από κάπου; Εγώ έχω θέσει και μια σειρά άλλων ερωτημάτων. Μπορούν να μας πουν τι όχημα προβλεπόταν, κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, να βρίσκεται δίπλα στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, που είναι σύνηθες σημείο έναρξης πυρκαγιάς και σε τι απόσταση; Ήταν εκεί το όχημα; Πόσα οχήματα υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή τη στιγμή της έναρξης της πυρκαγιάς; Είχαν μετακινηθεί δυνάμεις από την Ανατολική στη Δυτική Αττική όπως δεν έπρεπε; Ποιος πέταξε για να συντονίσει με ελικόπτερο πάνω από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική; Πού ήταν ο υπηρεσιακός υπαρχηγός εκείνη την ώρα; Πότε αντελήφθησαν ότι πρέπει να γίνει η εκκένωση, πότε αντελήφθησαν ότι δεν μπορεί να γίνει η εκκένωση, πότε κοινοποιήθηκε και από ποιον η απόφαση ότι δεν μπορεί να γίνει η εκκένωση; Τι έκανε όλο αυτό τον καιρό ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας; Πότε διαπιστώθηκε ο πρώτος νεκρός; Γιατί δεν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός στις 11:30; Γιατί έγινε όλη αυτή η ιστορία παρουσία καμερών 4 ώρες μετά από την πιθανολογούμενη ώρα εύρεσης του πρώτου νεκρού, χωρίς να υπάρξει μια αναφορά στον πρώτο νεκρό και σε όσους άλλους υπήρχαν; Δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση σε τίποτα. Το να μας υβρίζει, μπορεί να το κάνει. Τέσσερα χρόνια σαν κυβέρνηση και άλλα τόσα σαν αντιπολίτευση μας υβρίζει, δεν έχει σημασία. Επί της ουσίας μπορεί να μας πει κάτι;

Βεβαίως σε όλα αυτά τα ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις και τις έχει η κυβέρνηση. Όπως λέτε, μπορεί να μην τις έχει γιατί υπήρχε χάος ή τις έχει και δεν τις δίνει για να συγκαλύψει ενδεχόμενες ευθύνες. Είναι πιθανόν να ισχύουν και τα δύο, όμως για παράδειγμα το πόσα οχήματα υπήρχαν στη Λεωφόρο Μαραθώνος για να εμποδίσουν τη διάβαση της φωτιάς είναι κάτι το οποίο η Πυροσβεστική οφείλει να το γνωρίζει και το γνωρίζει. Οφείλει να μας το πει. Το να λέει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής “όσα οχήματα και να είχαμε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι” είναι ανοησίες και είναι ντροπή να το λέει Αρχηγός Σώματος. Το ερώτημα δεν είναι “πόσα εάν είχαμε”, είναι “πόσα είχε”. Πόσα είχε υπολογίσει ότι χρειάζονται; Η δουλειά του είναι να προστατεύει τη ζωή των πολιτών. Όταν λέει πως μέχρι τις 17.15 είχαν συγκεντρωθεί 22 οχήματα σταδιακά, η μαγική λέξη είναι το “σταδιακά”. Στην αρχή, πού ήταν τα οχήματα; Έστειλε δυνάμεις στην Δυτική Αττική από την Ανατολική ή δεν έστειλε; Τα συστήματα που είχε στη διάθεσή του λειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν; Το “112” το έχει λειτουργήσει ή όχι και γιατί;

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λέει ανοησίες και το ξέρει. Το “112” συμβασιοποιήθηκε επί των ημερών μου, τα μηχανήματα εστάλησαν, εγώ την υπέγραψα τη σύμβαση τον Ιούνιο του 2014. Λέει ότι το 2016 έληξε η σύμβαση γιατί πέρασε η ισχύς του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόλαβαν να τα απορροφήσουν, όμως τα μηχανήματα θα μπορούσαν να είχαν παραδοθεί και χώρος εγκατάστασης είχε προβλεφθεί στο Κέντρο Τύπου, απλώς αποφάσισαν ότι θέλουν και το Κέντρο Τύπου. Για όλα υπάρχουν απαντήσεις.

Μια κυβέρνηση τεσσάρων ετών δικαιούται να αρθρώνει τέτοιες ανοησίες; Ας υποθέσουμε ότι εγώ ήμουν ένας αμελής Υπουργός και δεν το είχα συμβασιοποιήσει. Ας υποθέσουμε ότι η σύμβαση είχε 100 λάθη, που δεν είχε. Εγώ το βρήκα το θέμα να εκκρεμεί και κατάλαβα ότι πρέπει να προχωρήσει. Τώρα έχουμε μια κυβέρνηση τεσσάρων ετών. Δικαιούται να λέει τέτοιες ανοησίες και ότι “δεν είχαμε βρει το χώρο”; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα αυτή η κυβέρνηση να μιλάει. Αντίξοες καιρικές συνθήκες και πυρκαγιές είχε πάντα η Ελλάδα. Το χειρίστηκα τρία χρόνια, δεν κάηκε ένας άνθρωπος. Πώς είναι δυνατόν να μας κρίνει μια κυβέρνηση με 100 θύματα στο κεφάλι της, για τα οποία δεν έχει ζητήσει καν συγγνώμη και δεν έχει υπάρξει μια παραίτηση; Και η ανθρώπινη υπομονή έχει τα όριά της. Δεν μιλάμε απλώς για ανόητους. Μιλάμε για κακοπροαίρετους και ψεύτες.

Το πρακτικό του Συντονιστικού δείχνει το απόλυτο χάος, δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω οτιδήποτε. Το ότι δεν ήξερε τι γινόταν στα μέτωπα γιατί δεν είχε ενημέρωση ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από την Πυροσβεστική, ούτε από το Λιμενικό, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά ενημερωνόταν από πολίτες, δυστυχώς αποδείχτηκε, όπως και το χάος. Από εκεί και πέρα θα βρούμε πολλές αποδείξεις του χάους, όσο προχωρά ο καιρός. Ένα έχει σημασία, ότι το αρμόδιο όργανο, το ΕΣΚΕ, το οποίο συνεδρίαζε και αυτό επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός στις 11:30 το βράδυ, το οποίο έχει την κατά το Νόμο αρμοδιότητα να συντονίζει όλη αυτή την ιστορία, με σαφή διάκριση εξουσιών και με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δεν έκανε καθόλου καλά τη δουλειά του. Δεν ξέρω καν αν λειτούργησε σαν επιχειρησιακό κέντρο. Υπήρξε ένα χάος, μια απόλυτη ανικανότητα, με απόλυτη γελοιοποίηση του Κράτους, που δυστυχώς μας κόστισε 100 ανθρώπους.

Το 2012 ακριβώς αυτό το οποίο κάναμε ήταν ότι ενσωματώσαμε στον σχεδιασμό τα συμπεράσματα από τα λάθη του 2007. Πήγαν τα πράγματα στραβά και το 2007 αλλά δεν υπάρχει σύγκριση, είναι ιερόσυλη η σύγκριση. Το 2007 είχαμε 2,5 μήνες ξηρασίας, υπήρχαν 100 διαφορετικά μέτωπα. Το 2007 υπήρχε ανάγκη πλήρους διασποράς των δυνάμεων και όχι όπως τώρα, απλής συγκέντρωσης. Δύο φωτιές είχαμε τώρα, στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική, δίπλα στην πρωτεύουσα, δίπλα στο σημείο λήψης των αποφάσεων, δίπλα στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Ό,τι διαπιστώσαμε το 2007, το ενσωματώσαμε στον σχεδιασμό του 2012, περάσαμε τον νόμο 4249/14 και παραγγείλαμε ό,τι συστήματα χρειαζόμασταν για την προστασία μας.

Για τα έτη 2012-2014 ψάξτε τους αριθμούς. Καταρχήν δεν χάσαμε ανθρώπινη ζωή σε πυρκαγιά, ας ξεκινήσουμε από το πλέον βασικό. Κάθε χρόνο από το 2012 μέχρι το 2014 είχαμε 50% λιγότερες καμένες εκτάσεις από την προηγούμενη χρονιά και μάλιστα με συνθήκες δέκα φορές χειρότερες από αυτές που αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνηση, γιατί λόγω της κλιματικής αλλαγής πλέον έχουμε βροχές και τα καλοκαίρια. Θέλει κάποιος να μου θυμίσει πόσες βροχές είχαμε το καλοκαίρι του 2012; Μια βροχή στο Άγιο Όρος θυμάμαι που γλύτωσε εκεί μια πυρκαγιά, άλλη δεν θυμάμαι.

Είναι πάρα πολύ “ωραίο” επιχείρημα η ηλικία του Πρωθυπουργού. Αν κατάλαβα καλά δηλαδή, οι αιτίες της πυρκαγιάς είναι πρώτον η αυθαίρετη δόμηση και δεύτερον το νεαρό της ηλικίας του Πρωθυπουργού που δεν μπόρεσε να το αποτρέψει! Α, είναι μόνο 44 ετών; Όταν ζήτησε την ψήφο του ελληνικού λαού δε γνώριζε την κατάσταση της δόμησης στην Ελλάδα; Δεν είχε αίσθηση ότι επί κυβερνήσεώς του έχει έρθει νομοθέτημα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, αντί κατεδάφισης; Αυτά τα αγνοεί ο κ. Πρωθυπουργός και ο Υπουργός του που λέει τέτοιες απίστευτες ανοησίες;

Το να προσπαθεί ο καθένας να αντιμετωπίσει με όποιον τρόπο νομίζει, σωστό ή λάθος, το υπαρκτό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, είναι μια κουβέντα. Το να τη νομιμοποιεί πρώτα και μετά να την θεωρεί υπεύθυνη που χάθηκαν σχεδόν 100 ανθρώπινες ζωές επί των ημερών του, με συγχωρείται αλλά είναι άλλης τάξεως θέμα και ίσως άπτεται άλλης επιστήμης, πέραν της λογικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο