Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα στους πολλούς ακροατές σας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω με το θέμα των τελευταίων 48 ωρών, που είναι η προμήθεια από την Ελλάδα των F-35 ή εν πάση περιπτώσει, η έναρξη τη διαδικασίας για την προμήθειά τους και αντίστοιχα η έναρξη της διαδικασίας για την προμήθεια των F-16 από την Τουρκία. Η αντιπολίτευση λέει ότι δεν πρόκειται για μιας διπλωματική νίκη όπως περιγράφεται από τη Κυβέρνηση, διότι είχε δεσμευτεί η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να πάρει τα F-16 και ότι αυτό συνιστά μία ήττα. Τι απαντάτε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν υπήρχε τέτοια δέσμευση του Πρωθυπουργού ή της Κυβέρνησης για έναν απλό και βασικό λόγο. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Το ζήτημα της προμήθειας αμυντικού υλικού της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι θέμα που αφορά την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα αυτό που πάντοτε διατυπώνει μεγαλοφώνως είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει αυτές, κυριαρχικά, διότι δικό τους θέμα είναι, να κρίνουν αν η μεταφορά πολεμικού υλικού στην Τουρκία εξυπηρετεί τα Αμερικανικά συμφέροντα και τα Νατοϊκά συμφέροντα. Όσον αφορά τώρα τη διμερή σχέση Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτείων, νομίζω ότι η προμήθεια του πιο σύγχρονου μαχητικού στον πλανήτη σήμερα το οποίο εξάγεται, το F-35, διατηρεί την υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα της περιοχής μας, της «στενής» περιοχής μας. Δεν αναφέρομαι σε χώρες όπως ο Ισραήλ και τα λοιπά, με τα οποία ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή αντιπαλότητα ή τριβή. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι τα ελληνικά συμφέροντα προστατεύονται με την προμήθεια του νέου αυτού πολύ – πολύ σημαντικού και εξελιγμένου συστήματος.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πριν έρθω στην προμήθεια των F-35, θα σταθώ στην προμήθεια των F-16 από την Τουρκία, για να ρωτήσω, αν θα υπάρξει κάποια δέσμευση της γειτονικής χώρας, κάποια οδηγία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να μη χρησιμοποιηθούν τα F-16 εναντίον συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή, εναντίον της Ελλάδας κατά βάσιν.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό θα μου επιτρέψετε να το εντάξω στο πλαίσιο της πρώτης απάντησης που έδωσα. Ποιο είναι το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών; Είναι συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να απειλείται από άλλη χώρα; Μην ονομάσουμε την Τουρκία και το φορτίσουμε. Οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, με όπλα τα οποία τους παρέχει η σημαντικότερη χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες; Βοηθά κάτι τέτοιο τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών; Η απάντηση κατά την ταπεινή μου κρίση είναι όχι. Κατά συνέπεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να φροντίσουν ώστε οι προμήθειες πολεμικού υλικού να μην στρέφονται εναντίον συμμάχων τους χωρών και να μην ενυποθηκεύουν οι ίδιες οι προμήθειες τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της συμμαχίας στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ρωτώ, διότι βλέπω σήμερα στην Καθημερινή ότι υπάρχει λέει μια μυστική επιστολή του State Department προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου που δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, όπου εάν ο όρος, ότι τα F-16 πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς της συμμαχίας και όχι για υπερπτήσεις δεν εφαρμοστεί, αν παραβιαστεί, το State Department δεσμεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος. Έχει βάση το δημοσίευμα αυτό; Σας ρωτώ γιατί άκουσα την κυρία Μπακογιάννη χθες στο ΣΚΑΪ να λέει ότι δεν θα υπάρξει γραπτή δέσμευση.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το γνωρίζω και δεν θα ήθελα να παραπλανήσω το ακροατήριό σας. Θα έλεγα όμως ότι θα ήταν σοφό από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη δική μου ταπεινή κρίση, να υπάρχουν όροι που να οδηγούν την Τουρκία στην λήψη ορθών αποφάσεων χρήσης των οπλικών συστημάτων που κράτη της Συμμαχίας, όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, και αλλά κράτη της Συμμαχίας, η Μεγάλη Βρετανία ας πούμε, τους παρέχουν. Δεν είναι κατανοητό όπλα που παράγονται εντός της Συμμαχίας να χρησιμοποιούνται εναντίον συμμάχων. Δεν είναι, τουλάχιστον στη δική μου αντίληψη. Είναι εκτός λογικής.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Δένδια, θέλω να ρωτήσω, τι ακριβώς θα αγοράσουμε. Η επιστολή μιλά για έως και 40 αεροσκάφη. Ξέρουμε πόσα θα αγοράσουμε και επίσης, θέλω να μας δώσετε μερικές διευκρινίσεις γιατί υπάρχει μια μεγάλη παραφιλολογία γύρω από την τιμή του κάθε αεροσκάφους και τι περιλαμβάνει αυτή η τιμή. Αν περιλαμβάνει το αεροσκάφος, τους εξοπλισμούς τού αεροσκάφους ή αν αυτοί θα πληρωθούν ξεχωριστά μετά.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μια ατζέντα. Η ατζέντα την έχουμε ονομάσει «2030» αναφέρεται σε μία πλήρη μεταρρύθμιση του συνόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενός μεγάλου μέρους των οπλικών συστημάτων τα οποία χρησιμοποιούν. Μια προσπάθεια οι Ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις να εισέλθουν ταχύτατα σε μια νέα πολύπλοκη εποχή. Όσον αφορά το συγκεκριμένο αεροσκάφος, βρισκόμαστε σε απολύτως αρχική φάση. Εμείς κατ’ αρχήν, έχουμε απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Όλα αυτά τα πράγματα δεν είναι φτηνά. Είναι πάρα πολύ ακριβά.
Κατά συνέπεια, το πόσα θα προμηθευτούμε και με τι configuration θα είναι δηλαδή, με τι σύνολο οπλικών συστημάτων, παραμέτρων, δυνατότητων, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσει το Γενικό Επιτελεί Αεροπορίας και τελικά το ΓΕΕΘΑ και θα το εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία, η οποία με τη σειρά της θα το εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος μπορώ να προδιαγράψω ούτε τα πόσα, ούτε με τι όπλα, διότι εμείς δεν ζητάμε να είμαστε η κυρίαρχη δύναμη στον πλανήτη, εμείς είμαστε μια χώρα που έχει ένα βασικό δόγμα, το δόγμα μας είναι η αποτροπή, δεν είναι η επίθεση. Επί τη βάσει του δόγματός μας λοιπόν και των δυνατοτήτων του όποιου τυχόν μας απειλεί, πρέπει να προδιαγράψουμε το τι θα έχουμε και τι δυνατότητες θα έχει το σύστημα το οποίο θα έχουμε, με αυτή τη λογική.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό το ποσό κύριε Υπουργέ που ακούσαμε των 8,5 δις. τι περιλαμβάνει;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχω ιδέα κύριε Χατζηνικολάου, ο οποιοσδήποτε αναφέρει ποσά κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, γιατί δεν υπάρχει ακόμα..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα, λέτε ότι όλα αυτά είναι στον αέρα.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Τελείως, τελείως. Δεν υπάρχει. Εγώ αυτό που ξέρω πολύ καθαρά και είμαι υποχρεωμένος βαθύτατα να το σεβαστώ, είναι το δημοσιονομικό περιθώριο που το υστέρημα του ελληνικού λαού μου επιτρέπει να διαθέσω και αυτό το προσέχω και για τα αεροπλάνα και για τις καινούριες φρεγάτες και για οτιδήποτε άλλο σύστημα. Και επίσης, αν μου επιτρέπετε να προσθέσω, υπάρχει μία πολύ μεγάλη ανάγκη να αναπτύξουμε την εγχώρια παραγωγή μας, δεν μπορούμε μόνο να αγοράζουμε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έρθω σε αυτό κύριε Υπουργέ, θα σταθώ για λίγο ακόμη στα F-35, ανάμεσα στα πολλά και διάφορα που διάβασα σε αυτόν τον «πόλεμο» που γίνεται στο διαδίκτυο τον επικοινωνιακό, ορισμένοι είπαν ότι “ίσως δεν είναι και κατάλληλα τα F-35 για την ελληνική αεροπορία” και θέλω το σχόλιό σας γι΄ αυτό.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα F-35 είναι η πιο εξελιγμένη πλατφόρμα που υπάρχει. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τις δυνατότητες συνεργασίας τους με τα F-16. Θα μου πείτε γιατί το ξέρετε; Το ξέρουμε διότι το έχει το Ισραήλ ήδη και το κάνει. Κατά συνέπεια, έχουμε απόλυτη γνώση του πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα υπάρχοντα συστήματα που έχει η Πολεμική μας Αεροπορία. Υπ’ αυτή την έννοια λοιπόν είναι μια εκπληκτική πλατφόρμα. Όμως, ξαναλέω, δεν διεκδικούμε ρόλο τοπικής υπερδύναμης, δεν πάμε σε κούρσα εξοπλισμών με οποιονδήποτε, εμείς αποτροπή θέλουμε, δυνατότητα να υπερασπίσουμε την κυριαρχία μας θέλουμε, αυτό είναι το όριό μας, τίποτα πάνω και τίποτα λιγότερο από αυτό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι στις φρεγάτες. Μιλήσατε ήδη για την ανάγκη να ενισχυθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία δυστυχώς είχε εγκαταλειφθεί για πολλούς και διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις που παρήλασαν από το τιμόνι του τύπου. Θέλω να σας ρωτήσω τι ακριβώς προβλέπει αυτή η συμφωνία, σε τι βάθος χρόνου θα υλοποιηθεί και ποια θα είναι τα οφέλη;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου κατ΄ αρχάς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι η διαχρονική ιστορική μας υπερηφάνεια, θυμίζω ότι ο στόλος μας ουδέποτε ηττήθηκε. Είναι απαραίτητο στοιχείο του δόγματος αποτροπής, αλλά και του ρόλου που θέλει να παίξει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, δεν μπορούμε να μην έχουμε Πολεμικό Ναυτικό. Το Πολεμικό Ναυτικό λόγω της κρίσης έχει μείνει πολύ πίσω. Έγιναν πάρα πολύ γρήγορα και γενναία βήματα, αναφέρομαι κυρίως στην προμήθεια των τριών Βelharra, για να καλυφθεί η άμεση ανάγκη ύπαρξης σύγχρονων πλοίων στο στόλο. Όμως αυτό δε φτάνει με κανένα τρόπο, τα υπόλοιπα πλοία μας είναι από 40 χρόνια και πάνω, άρα λοιπόν χρειαζόμαστε επόμενη φάση. Η επόμενη φάση, δεν μπορεί κατά την ταπεινή μου κρίση, να είναι μια φάση στην οποία πάλι θα πάμε να αγοράσουμε κάτι έτοιμο που φτιάχνεται στο εξωτερικό.
Αυτό που μας παρέχει η συζήτηση, βρισκόμαστε σε αρχική συζήτηση, δε θέλω να μεγαλοποιώ τα πράγματα, αλλά είναι σημαντικό γιατί απεδέχθη η αμερικανική πλευρά και το σκεπτικό μας και τη δυνατότητα, είναι να συν-σχεδιάσουμε, ώστε να είναι το σκάφος κατάλληλο για τις ανάγκες τις δικές μας και να παραχθούν στην Ελλάδα μέχρι 7 φρεγάτες του καινούριου τύπου Constellation που θα φτιάξει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε δεκάδες, για τις δικές του ανάγκες. Αυτό θα σημάνει ότι και θα σχεδιάσουμε και θα παράξουμε και θα συντηρήσουμε τα δικά μας σκάφη και θα μπορούμε να συντηρούμε και σκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που θα αγοράσουν το σκάφος για τον επόμενο μισό αιώνα. Αυτό βεβαίως έχει χρόνους, δε θα γίνει αύριο το πρωί, ο σχεδιασμός μόνο είναι δύο-τρία χρόνια και μετά από κει και πέρα θα έχουμε αρχικό κόστος και δυνατότητες για να πάμε στην επόμενη φάση.
Αλλά είναι μια αντίληψη, κύριε Χατζηνικολάου αν μου επιτρέπετε, μιας νέας εποχής, δεν είναι αντίληψη «πάω και αγοράζω από το ράφι». Αυτό πρέπει να μείνει πίσω μας και αυτό θα οδηγήσει και την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία σε μια άνθηση και τεχνογνωσία θα της δώσει και θα της επιτρέψει, έχοντας εξασφαλίσει δουλειά, να ασχοληθεί και με πράγματα που είναι απαραίτητα. Αυτόνομα σκάφη πάνω στη θάλασσα, αυτόνομα σκάφη κάτω από τη θάλασσα, επισκευή των υπαρχόντων σκαφών μας. Υπάρχει πάρα-πάρα πολλή δουλειά να γίνει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν θα έχουν υλοποιηθεί οι παραγγελίες που προβλέπονται σε αυτές τις επιστολές που πήραν Ελλάδα και Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πώς θα διαμορφώνεται η ισορροπία μας στον αέρα; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι ωραίο που το λέω, διότι ίσως να εκληφθεί ως καυχησιολογία από την απέναντι του Αιγαίου πλευρά, εγώ θεωρώ ότι και σήμερα και τότε η ελληνική πολεμική αεροπορία βασισμένη κατ’αρχήν στο έμψυχο δυναμικό της, αλλά και στα σκάφη τα οποία με το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου έχουμε και θα έχουμε, θα έχει μια απόλυτη δυνατότητα αποτροπής, για να μην πω πλήρη υπεροχή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φίλος ο οποίος δηλώνει ότι είναι απόστρατος της Αεροπορίας λέει «ρώτησε σε παρακαλώ Νίκο τον Υπουργό τι σκοπό έχουν για τα παλιά F16 Βlock 30 και Βlock 50; Θα είναι κρίμα να απαξιωθούν 70 και πλέον αεροπλάνα, ενώ οι γείτονες τα αναβαθμίζουν σχεδόν όλα».
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει στέρεη βάση το ερώτημα, υπάρχει μία εργασία στην ελληνική πολεμική αεροπορία για το εάν πρέπει να αναβαθμιστούν κατ΄ αρχήν τα Βlock 50, αλλά πιθανόν και τα Βlock 30, είναι όμως κάτι το οποίο εξετάζεται.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, αναφερθήκατε και στους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφερθήκατε στους πιλότους μας, σε λίγο θα έχουμε τις επτά νέες φρεγάτες σε μερικά χρόνια, ένα θέμα λοιπόν είναι τα σύγχρονα όπλα και ένα θέμα είναι το εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο χειρίζεται με επιτυχία τα όπλα. Θέλω να σας ρωτήσω αν είστε ικανοποιημένος από τις αμοιβές των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και με ποιο τρόπο σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τα αιτήματά τους, που από ότι βλέπω εδώ στο email του σταθμού είναι πολλά και έντονα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η απάντηση, όπως σπανίως βέβαια συμβαίνει στην πολιτική κύριε Χατζηνικολάου, είναι καθαρή.
Με ρωτήσατε αν είμαι ικανοποιημένος από τις αμοιβές των Ενόπλων Δυνάμεων. Η απάντηση είναι ένα στέρεο όχι. Όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος. Ούτε αυτοί είναι ικανοποιημένοι, ούτε ο οποιοσδήποτε Έλληνας είναι ικανοποιημένος.
Πρέπει να δούμε λοιπόν αφενός μεν το γιατί είμαστε σε αυτό το επίπεδο, αυτό είναι ευεξήγητο. Ούτως ή άλλως ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου τομέα υποαμείβεται σε σχέση με την υπηρεσία που παρέχει στην πατρίδα. Απλώς εδώ η υπηρεσία αυτή εμπεριέχει και την προσφορά ζωής κυριολεκτικώς, η οποία πολλές φορές χάνεται στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος.Άρα, δεν μπορεί η αμοιβή να είναι δυσανάλογη της τεράστιας προσφοράς. Το θέμα της ζωής ποτέ δεν μπορεί να ισοφαριστεί για να το ξεκαθαρίσουμε, είναι εκτός…
Κάνουμε προσπάθεια μικρών διορθώσεων σε επιδόματα, τελευταίο το επίπεδο Στόλου στο οποίο είχε αστοχήσει το ελληνικό κράτος στον τρόπο με τον οποίο εδίδετο και κατέληγε να λειτουργεί αρνητικά. Και κάνουμε και μια μακροπρόθεσμη συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει μέσα, ξαναλέω, πάντα στα δημοσιονομικά πλαίσια. Το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όμως, θέλω και αυτό να το ξεκαθαρίσω, δεν εξαρτά την παροχή του από την αντιπαροχή.
Πρέπει εμείς σαν ελληνικό κράτος όμως αξιολογώντας αυτή την τεράστια προσφορά να προβούμε στην ορθή αντιπαροχή. Αν η οικονομία μας αναπτυχθεί με τον εξαιρετικό ρυθμό που αναπτύσσεται και αν τα δημοσιονομικά βελτιώνονται με το ρυθμό που σήμερα βελτιώνονται, έχω την ελπίδα ότι σε έναν ορατό ορίζοντα, όχι τον επόμενο χρόνο, θα μπορούμε να έχουμε μια σημαντική βελτίωση. Αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να υποσχεθώ για αύριο το πρωί.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φίλος ακροατής μου λέει «διαβάζω στο Internet τις τελευταίες ημέρες διάφορους να σχολιάζουν ότι τα F-35 μπορούν οι Αμερικανοί να τα κλειδώσουν και να μην παίρνουν μπροστά». Δηλαδή να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε εμείς θέλουμε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το διαβάζω και εγώ για να σας είμαι ειλικρινής. Πάντα ξέρετε, σε κάθε πράγμα ιδίως με ένα πολύ εξελιγμένο software, υπάρχει και μια εξελιγμένη συνωμοσιολογία.
Στην πραγματικότητα, βεβαίως όταν προμηθεύεσαι ένα εξελιγμένο σύστημα από μια χώρα, η χώρα αυτή είναι η οποία καθορίζει το τι ακριβώς θα σου πουλήσει, όχι θα σου το «κλειδώσει» κλπ. αλλά τι δυνατότητες είναι αυτές τις οποίες θα σου δώσει. Θα σου δώσει το 100% του συστήματος ή κάτι λιγότερο από αυτό; Αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι αυτό που είπατε πριν για την διαμόρφωση του αεροσκάφους, για τον εξοπλισμό του.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς, ακριβώς.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως αυτό είναι θέμα προς διαπραγμάτευση.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απολύτως. Όπως επίσης δεν πρέπει να βιαστούμε. Εμείς θέλουμε το πιο εξελιγμένο. Δεν θέλουμε αυτό που υπάρχει σήμερα. Θα θέλαμε αυτό που θα υπάρξει αύριο, γιατί και το F-35 είναι ένα αεροπλάνο το οποίο εξελίσσεται. Μπορεί μορφολογικά απέξω να δίνει την ίδια εικόνα αλλά δεν σημαίνει ότι έχει τα ίδια συστήματα, δεν σημαίνει ότι έχει το ίδιο ραντάρ, δεν σημαίνει ότι έχει το ίδιο software. Άρα, για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία πιο σημαντικό από τον αριθμό των αεροσκαφών είναι το configuration των αεροσκαφών, τι δυνατότητες θα έχουν. Γιατί πρέπει να περάσουμε, κύριε Χατζηνικολάου, από τη λογική του αεροσκάφους στη λογική της πλατφόρμας. Το F-35 είναι πλατφόρμα. Έχει πολλαπλές δυνατότητες σε σχέση με οτιδήποτε πετάει στον κόσμο σήμερα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σήμερα και κλείνουμε σιγά-σιγά, λέει κύριε Υπουργέ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας ζητούν όπλα για την Ουκρανία ως αντάλλαγμα για την πώληση των F-35. Θέλω το σχόλιό σας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανειλημμένως έχουν ζητήσει από την Ελλάδα περισσεύματα πυρομαχικών να δοθούν στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε και δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Και από την άλλη, και σε αυτό θέλω να σας είμαι ειλικρινής, πυρομαχικά τα οποία πρόκειται να λήξουν σε έναν ορατό ορίζοντα, άρα σημαίνει ότι εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσουμε και μπορεί να πουληθούν, είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Είναι χρήσιμο πράγματα τα οποία είτε μας περισσεύουν, είτε θα λήξουν και άρα θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, να μπορούμε να τα πουλήσουμε και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουμε κάτι άλλο. Δεν θέλω να μπω, επειδή υπάρχει ένα στοιχείο απορρήτου, σε αριθμούς συγκεκριμένους, αλλά σας διαβεβαιώ ότι επειδή έχουμε «πέλαγος» αναγκών. είναι πολύ-πολύ χρήσιμα τα δεκάδες εκατομμύρια που μπορούμε να πάρουμε από ορισμένα πράγματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Γράφει εδώ ένας φίλος ότι τα F-35 είναι επιθετικά αεροσκάφη. Στο Ισραήλ που είναι επιθετική δύναμη είναι χρήσιμα. Εμείς που λειτουργούμε αποτρεπτικά μπορεί να είναι άχρηστα για εμάς και να είναι προτιμότερα τα F-16 και τα Rafale.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι η αντίληψη αυτή και η ορθή αντίληψη. Ξαναείπα, το F-35 δεν είναι ούτε επιθετικό, ούτε αμυντικό. Είναι πλατφόρμα. Υπ΄ αυτή την έννοια μπορεί να επιτελέσει σε ρόλο 5ης γενεάς οποιαδήποτε αποστολή εσύ του αναθέσεις. Εμείς δεν πρόκειται να επιτεθούμε οπουδήποτε, είναι σαφές αυτό. Δεν πρόκειται να επιτεθούμε. Αλλά εάν πάρουμε τις δυνατότητες – ας αφήσουμε το F-35 – των οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να φέρει το Rafale, το Rafale μπορεί να μεταφέρει και στρατηγικό όπλο. Ε, λοιπόν αυτό τι σημαίνει, ότι η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει επιθετική δύναμη και αγοράζει στρατηγικά όπλα. Η Ελλάδα αγοράζει τα όπλα που χρειάζεται για να υπερασπίσει την ανεξαρτησία της και την εθνική της κυριαρχία. Δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε οποιαδήποτε χώρα, το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό νομίζω συλλογικά ως Έλληνες και ως πολιτικός κόσμος εδώ και πάρα-πάρα πολύ καιρό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και ένα τελευταίο ερώτημα για τις φρεγάτες, τις 7 φρεγάτες για τις οποίες επίσης ρωτά φίλος, αν είναι συμβατές με τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό θα το αποφασίσει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Το Πολεμικό μας Ναυτικό συνεβούλευσε και εστάλη η σχετική επιστολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κύριε Χατζηνικολάου, εγώ είμαι Υπουργός, κατ΄ επάγγελμα δικηγόρος. Δεν έχω καμία εξειδίκευση σε οπλικά συστήματα. Η υποχρέωσή μου είναι να καλύπτω κατά το δυνατόν μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως οι Έλληνες αξιωματικοί μέσα από τα αρμόδια όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων τις προσδιορίζουν.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και όχι όπως τα «τρολ» του διαδικτύου; Τι λέτε, κύριε Υπουργέ; Διότι δεν ξέρω τι άλλο θα δούμε στη χώρα αυτή πλέον. Έχουν γίνει όλοι ναυπηγοί, στρατηγοί και πτέραρχοι στο διαδίκτυο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα οπλικά συστήματα διεγείρουν το συλλογικό υποσυνείδητο. Το άλλο πράγμα που αν θα μου επιτρέψετε μια καταληκτική παρατήρηση, κύριε Χατζηνικολάου, είναι ότι εμείς επιδιώκουμε και την πλήρη ενημέρωση του πολιτικού κόσμου και την εθνική ομόνοια σε όλα αυτά, την εθνική συνεννόηση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς πήγε η συνάντηση με τον κύριο Κασσελάκη εχθές;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάρα πολύ καλά. Υπήρξε πάρα πολύ σοβαρή αντιμετώπιση από την πλευρά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του επιτελείου του σε όσα εξηγήθηκαν και με ανοιχτή την πόρτα και με κλειστή την πόρτα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ενημερώσετε αν σας το ζητήσουν και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως. Είναι συνταγματική μου υποχρέωση και εντολή από τον Πρωθυπουργό. Δεν έχουμε κλειστές πόρτες. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι θέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι θέματα της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού. Άλλωστε το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου διαχειριζόμαστε. Δεν μας έχουν ψηφίσει στο σύνολό τους.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστούμε θερμά, κύριε Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και εγώ, κύριε Χατζηνικολάου, να είστε καλά. Καλή σας ημέρα, ευχαριστώ πολύ.